ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΣΥΕ
Εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων

Η αύξηση του κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις (1996 με 2000) ήταν πολύ χαμηλότερη από την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ διπλασιάστηκαν τα ποσά για επιδοτήσεις - επιχορηγήσεις που πήραν οι μεγάλες επιχειρήσεις εκτινάσσοντας τα κέρδη στα ύψη

Την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης καταδείχνει έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που καταγράφουν τις εξελίξεις στο κόστος εργασίας για το 1996 και το 2000. Από τα σχετικά στοιχεία, προκύπτει ότι τόσο η αύξηση του ΑΕΠ όσο και η αύξηση στα κέρδη των επιχειρήσεων ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις αυξήσεις του συνολικού εργατικού κόστους και των αμοιβών που πληρώθηκαν για τους μισθούς.

Η έρευνα του κόστους εργασίας που έγινε το 2000 σε δείγμα επιχειρήσεων με μέση ετήσια απασχόληση πάνω από 10 άτομα, μας πληροφορεί:

  • Το μέσο ετήσιο κόστος εργασίας (αποπληθωρισμένες τιμές 1996) διαμορφώθηκε σε 5,74 εκατ. δρχ, το 2000 από 5,08 εκατ. δρχ. το 1996. Στο μέγεθος αυτό υπολογίζονται οι κάθε είδους δαπάνες που πληρώνουν οι εργοδότες. Το ποσοστό αύξησης (σύγκριση με 1996) διαμορφώνεται σε 13,1% όταν στην ίδια περίοδο η αύξηση του ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές) ξεπερνά το 40%. Είναι φανερό ότι οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι αποσπούν ολοένα και μεγαλύτερα ποσά από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.
  • Οι άμεσες αμοιβές (μέσα επίπεδα) διαμορφώθηκαν το 2000 σε 4,41 εκατ. δρχ. από 3,85 εκατ. το 1996. Η αύξηση ανέρχεται σε 14,8%.
  • Οι εισφορές των εργοδοτών για κοινωνική ασφάλιση το 1996 αποτελούσαν το 23,3% του μέσου ετήσιου κόστους εργασίας. Χαρακτηριστικό της πολιτικής που εφαρμόστηκε είναι και το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό έπεσε το 2000 στο 22,9%. Σε απόλυτα μεγέθη η μέση ετήσια εισφορά κοινωνικής ασφάλισης έφτασε σε 1,31 εκατ. δρχ. (από 1,18 εκατ. το 1996) με αύξηση 11,1%.
  • Στην ίδια περίοδο (2000-1996) καταγράφεται αλματώδης αύξηση σε ποσοστό 83,3% στις επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις που πήραν οι μεγάλες επιχειρήσεις από το κράτος. Σε μέσα επίπεδα οι μεγάλες επιχειρήσεις εισέπραξαν το 2000 το ποσό των 33.000 δρχ. ανά εργαζόμενο έναντι 18.000 δρχ. το 1996 (αύξηση 83,3%). Τα ποσά των επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων δεν περιλαμβάνονται στο κόστος εργασίας που πληρώνουν ο επιχειρήσεις.
  • Οι «λοιπές κοινωνικές δαπάνες» (περιλαμβάνουν τα έξοδα πρόσληψης, και άλλα όπως στολές εργασίας, γάλα κλπ.) έπεσαν (μέσα επίπεδα) στις 11.000 δρχ. ανά εργαζόμενο από 33.000 δρχ. το 1996 (μείωση 66,7%).
  • Οι δαπάνες επαγγελματικής κατάρτισης (μέσα επίπεδα) κατέγραψαν μείωση στις 9.000 δρχ. ανά εργαζόμενο (από 11.000 δρχ. το 1996). Σε ποσοστό η μείωση φτάνει το 18,2%.

Τα ίδια στοιχεία της ΕΣΥΕ για το 2000 δείχνουν ότι η κατανομή του κόστους εργασίας ανά βασικές κατηγορίες δαπανών ήταν η ακόλουθη:

  • Αμεσες αμοιβές 76,9%.
  • Εισφορές κοινωνικής ασφάλισης 22,9%.
  • Λοιπές δαπάνες 0,20%.

Η μέση ετήσια διάρκεια εργασίας (προκύπτει από τη διαίρεση της συνολικής διάρκειας της εργασίας με τον αριθμό των μισθωτών) ήταν 1.813 ώρες από 1.870 ώρες το 1996. Δηλαδή, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ η μέση διάρκεια εργασίας μειώθηκε σε ποσοστό 3%. Η μεγαλύτερη μέση ετήσια διάρκεια εργασίας εμφανίζεται στον κλάδο των ξενοδοχείων και εστιατορίων με 1.893 ώρες και η μικρότερη στις κατασκευές (1.717 ώρες).

ΜΕ ΜΠΑΡΑΖ ΕΚΘΕΣΕΩΝ
Προλειαίνουν το έδαφος για σκληρή λιτότητα

Κυβέρνηση και Βρυξέλλες από κοινού προλειαίνουν το έδαφος, όχι απλά για αθέτηση των προεκλογικών παροχών που μοίραζε η ηγεσία της ΝΔ, αλλά για νέα αντιλαϊκά μέτρα, που κάνουν σκληρότερη την εφαρμοζόμενη - μέχρι σήμερα - πολιτική μονόπλευρης λιτότητας. Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση Καραμανλή προτίθεται να εκμεταλλευτεί, τόσο την εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (η οποία, όπως διαρρέουν από τις Βρυξέλλες, θα έχει επισημάνσεις για επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας), όσο και την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (η οποία αναμένεται να έχει επισημάνσεις, τόσο για τη χειροτέρευση των δημόσιων οικονομικών, όσο και για την ανάγκη επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, πρώτα και κύρια στην αγορά εργασίας, αλλά και στο Ασφαλιστικό).

Η κλιμακούμενη επίθεση για νέα λιτότητα στους μισθούς και τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά και στον τομέα της εκχώρησης νέων κομματιών της δημόσιας περιουσίας στα ιδιωτικά συμφέροντα, εξελίσσεται λίγες μέρες πριν από την απεργία στις 31 Μάρτη, με αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που θα παίρνουν υπόψη τις σημερινές πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης για συνέχιση των πολιτικών λιτότητας στο δημόσιο τομέα - παράλληλα με την ικανοποίηση νέων αιτημάτων της ολιγαρχίας - γνωστοποίησε με δηλώσεις του την προηγούμενη Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Θ. Ρουσόπουλου, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στο θέμα της οικονομίας - οι οποίες, μάλιστα, πήραν το χαρακτήρα οδηγιών του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του - ήταν, μεταξύ άλλων, και η συγκράτηση των δαπανών εντός των πλαισίων του προϋπολογισμού. Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός συνέστησε περιστολή δαπανών και νοικοκύρεμα... Ανέφερε, επίσης, ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, θα υπάρξουν εξαγγελίες για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, την ψήφιση νέου αναπτυξιακού νόμου και την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2005.

Το ωράριο των καταστημάτων στις γιορτές

Τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού τους Συλλόγου, στη διάρκεια των γιορτών του Πάσχα θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Πέμπτη και Παρασκευή 1 και 2 Απρίλη: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Σάββατο 3 Απρίλη: 9 π.μ. - 4 μ.μ.
  • Μ. Δευτέρα μέχρι και Μ. Πέμπτη: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή: 1 μ.μ. - 7 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο: 9 π.μ. - 3 μ.μ.

Τη Δευτέρα μετά το Πάσχα τα εμπορικά θα παραμείνουν κλειστά, ενώ από την Τρίτη 13 Απρίλη επανέρχεται το κανονικό ωράριο λειτουργίας.

Στη Θεσσαλονίκη θα ισχύσει το ίδιο ωράριο στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου με εξαίρεση το Μ. Σάββατο οπότε τα εμπορικά θα κλείσουν στις 3.30 μ.μ.

Μόνο τη Μ. Παρασκευή θα διαφοροποιηθεί το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων, οπότε και θα ανοίξουν στη 1 μ.μ. και θα κλείσουν στις 8 μ.μ. Ολες τις υπόλοιπες ημέρες της περιόδου των γιορτών θα λειτουργήσουν όπως πάντα κλείνοντας τις καθημερινές στις 9 μ.μ. και το Σάββατο στις 6 μ.μ. Τη Δευτέρα του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά.

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ετοιμάζουν «εθελούσιες» απολύσεις

Σε φάση ενίσχυσης της παρουσίας τους στη Γενική Τράπεζα βρίσκονται πλέον οι Γάλλοι τραπεζίτες της «Societe Generale», μετά το ξεπούλημα που δρομολόγησε η προηγούμενη διαχείριση του ΠΑΣΟΚ και που συνεχίζεται τώρα από τη ΝΔ. Τη συγκεκριμένη πολιτική γεύονται ήδη οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο επόμενο διάστημα θα μπει σε εφαρμογή το πρώτο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» με στόχο την απομάκρυνση 300 εργαζομένων.

Οι Γάλλοι τραπεζίτες μετά την απόκτηση του 50,01% του μετοχικού κεφαλαίου, προχωρούν τώρα και σε «πρόταση δημόσιας προσφοράς» προς τους μετόχους με στόχο να αποκτήσουν ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα ανακοινωθούν την ερχόμενη βδομάδα από το γάλλο διευθύνοντα σύμβουλο.

Γεγονός είναι ότι πρόκειται για μια επιθετική εξαγορά που λειτουργεί εκβιαστικά σε βάρος των άλλων μετόχων (μεταξύ αυτών και του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στο οποίο απέμεινε πλέον ένα ποσοστό της τάξης του 10,5%). Η όλη διαδικασία που συντελείται με τις ευλογίες και των δυο κυβερνήσεων έχει στόχο την περαιτέρω ενίσχυση και συγκεντροποίηση του τραπεζικού κεφαλαίου.

ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ
Ανατέθηκε η μελέτη σκοπιμότητας

Στην ανάθεση της μελέτης σκοπιμότητας για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα και την Ιταλία προχώρησε χτες η ΔΕΠΑ. Η σύμβαση κατακυρώθηκε μετά από διαγωνισμό στην εταιρία «J/V Pipeline Engineering GmbH - Intec», έναντι του ποσού των 949.700 ευρώ. Η μελέτη προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του ερχόμενου Ιούλη και θα γίνει από κοινού με την εταιρία «Edison SpA» (Ιταλία), η οποία θα καταβάλει το 25% της συνολικής δαπάνης. Η ΔΕΠΑ θα καταβάλει το 25%, ενώ το υπόλοιπο 50% είναι δωρεάν επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ