ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2004
Σελ. /40
Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε!...

Αυτό έχει σημασία. Κι από κοντά, μπόλικο θέαμα με ολίγον από γαργαλιστικές λεπτομέρειες περί του «αλαλούμ» στην αφή της φλόγας. Την ίδια ώρα που στις Βρυξέλλες «μεταξύ τυρού και αχλαδιού» αποφασίζουν για το πώς θα κάνουν πιο βασανιστική - και άρα πιο κερδοφόρα για το κεφάλαιο - την ήδη τρομοκρατημένη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων

Του Πάνου Μαραγκού από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Πάνου Μαραγκού από το «ΕΘΝΟΣ»
Το κεντρικό θέμα της Εαρινής Συνόδου της ΕΕ, η επιτάχυνση των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και το κοινωνικό - ασφαλιστικό σύστημα, περνάει στα ψιλά. Κι όμως, σ' αυτό ακριβώς το θέμα εξασφαλίστηκε μια καταπληκτική ομοφωνία σοσιαλδημοκρατών και χριστιανοδημοκρατών. Η έκθεση υπό το ψευδεπίγραφο σύνθημα «δουλιές - δουλιές - δουλιές» της επιτροπής του Βιμ Κοκ υιοθετήθηκε αυτούσια.

Εξαφανισμένα από τα «εξάστηλα» είναι και τα αιτήματα των εργατών που προετοιμάζονται για την πανεργατική απεργία στις 31 του Μάρτη. Αντίθετα, πριν ακόμα κατατεθεί, προβάλλεται η βασική αξίωση της έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για «συγκράτηση μισθών» και οι εκτιμήσεις του περί «χαμηλής παραγωγικότητας».

Ντόρος πολύς για τους συμβασιούχους. Δίκαια. Η φασαρία, όμως, από τους κατεξοχήν υπεύθυνους γι' αυτήν την αθλιότητα δε γίνεται για το δικαίωμα σε πλήρη - σταθερή εργασία, αλλά για το ποιος διαχειριστής της μιζέριας θα βγάλει την ουρά του απέξω και ποιος θα κερδίσει από την παράταση αυτού του ιδιότυπου δουλεμπορίου.

Εσπρωξαν τα πράγματα ως εκεί που ο υποψήφιος για ένα διαγωνισμό του δημοσίου πρέπει, ανάμεσα στ' άλλα, να πληρώσει 1.600 ευρώ για φροντιστήριο! Κι αυτό, για δήθεν αναφαίρετο δικαίωμα στη δουλιά...

Μέσα στο πανικό που κατατρέχει κάθε εργατική οικογένεια, γι' αυτά που είναι πραγματικά σπουδαία για την επιβίωση, περνάνε δίπλα μας ειδήσεις καθοριστικές για το μέλλον ολόκληρων λαών. Η SHEL ξανά στη Λιβύη! Δίπλα στην προηγούμενη είδηση για την επέκταση της παρουσίας του ΝΑΤΟ σ' όλο το βόρειο τμήμα της Αφρικής. Και η «Χαμάς» που δηλώνει ξανά και ξανά πως δεν είναι στόχος οι «Ολυμπιακοί Αγώνες». Αλλά η Μοσάντ θα έχει πρώτο λόγο στην «αντιτρομοκρατική» κάλυψη. Ψιλά γράμματα αυτά...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠ' ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ

ΑΥΤΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: «Ιδιαίτερη αναφορά θα υπάρχει για τις διαρθρωτικές αδυναμίες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας, αφού το επίπεδο της αυταπασχόλησης τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε μόλις κατά 1%, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα το ποσοστό της ανεργίας. Στην έκθεση διευκρινίζεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε δύο κατηγορίες πληθυσμού, δηλαδή στις γυναίκες και τους νέους» (ρεπορτάζ για την έκθεση Γκαργκάνα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ: «Ωστόσο ορισμένοι υπουργοί κατέθεσαν ήδη αιτήματα για αύξηση των δαπανών, καθώς "υποκύπτουν" σε πιέσεις για την ικανοποίηση προεκλογικών εξαγγελιών και των απαιτήσεων των "δικών μας παιδιών". Οπως υποστηρίζουν, πρέπει η κυβέρνηση - παρά τις δυσκολίες - να κινηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε "να περάσει το μήνυμα ότι τηρούμε τις υποσχέσεις μας" ενόψει των ευρωεκλογών. Σημείο τριβής οι δαπάνες για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ.» (ρεπορτάζ του Α. Πετσίνη «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ: «"Είμαι 38 ετών, μητέρα δύο παιδιών και έχω κουραστεί να παρακαλάω δεξιά και αριστερά για κάποια δουλιά", λέει η κ. Αναστασία Παυλοπούλου, η οποία επέλεξε τα μαθήματα σε φροντιστήριο για να νιώσει πιο σίγουρη. Καλύτεροι πελάτες είναι οι γυναίκες με αναλογία 8 προς 10. Το επαγγελματικό όνειρο των περισσοτέρων περικλείεται σε μια λέξη "εφοριακός"» (ρεπορτάζ του Στ. Κρίκκη «ΤΑ ΝΕΑ»).

ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ: «Δεν κινδυνεύει η Ολυμπιάδα της Αθήνας από τους βομβιστές αυτοκτονίας της Χαμάς, σύμφωνα με ό,τι μας είπε ο νέος αρχηγός της οργάνωσης δρ. Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι. "Δεν καταλαβαίνω γιατί θα κινδυνεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σας από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Χαμάς" δήλωσε κατηγορηματικά» (αποστολή της Ντ. Βαγενά στη Γάζα, «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΑΝΑΝ.

ΕΘΝΟΣ: ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ΦΛΟΓΑ ΣΒΗΝΕΙ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ;

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΧΕΙ ΦΛΟΓΑ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΛΑΜΠΡΗ ΑΦΗ ΚΑΙ... ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΛΑΣΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: 141 ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ.

Ο ΛΟΓΟΣ: ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ.

ΑΥΓΗ: ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΛΥΣΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΡΩΣΕΙ ΤΗ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ξινό μενού «Ηρεμα και χωρίς κραυγές άρχισε στις Βρυξέλλες χθες το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πολλά και μεγάλα τα προβλήματα για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, που συζητούν οι κοινοτικοί ηγέτες και προσπαθούν να τα λύσουν μέσα σε λίγες ώρες μεταξύ... τυρού και αχλαδιού. Στο χθεσινό δείπνο και στο σημερινό γεύμα η ιρλανδική προεδρία πρόσφερε στους κοινοτικούς ηγέτες ένα βαρύ και δυσκολοχώνευτο μενού: καυτή τρομοκρατία, φλογισμένη Μ. Ανατολή, αιματηρό Κόσοβο, στυφό Αφγανιστάν, τσουχτερό Κυπριακό, αλμυρό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Και ήταν κάπου... στον καφέ που οι κοινοτικοί ηγέτες θυμήθηκαν την περίφημη, πριν από τέσσερα χρόνια, στρατηγική της Λισαβόνας. Για την οικονομική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, που θα έδεναν την οικονομική με την κοινωνική Ευρώπη. Η απόσταση μεταξύ τους, όμως συνεχώς μεγαλώνει. Τώρα, λένε ότι η κοινωνική Ευρώπη έχει σκοντάψει στα πτώματα της ισπανικής τραγωδίας. Είναι η τρομοκρατία, όμως, που καθυστερεί την κοινωνική Ευρώπη;» (σχόλιο στα «Πολιτικά Παρασκήνια» της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

Η ώρα της κρίσης «Με εκβιαστικό τρόπο ο μεσολαβητής του ΟΗΕ παρέδωσε έγγραφο στις δύο πλευρές, ζητώντας την υπογραφή τους για παραπομπή σε δημοψήφισμα της συμφωνίας, πριν αυτή να έχει επιτευχθεί, παραβιάζοντας κατάφωρα όσα είχαν συμφωνηθεί στη Νέα Υόρκη» (από το ρεπορτάζ των Ν. Μελέτη, Μιχ. Ιγνατίου στο «ΕΘΝΟΣ»).

Αυτοκριτική; «Αυτοκριτική έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από τα ερτζιανά, για το θέμα των συμβασιούχων. "Επρεπε να κινηθούμε νωρίτερα και να έχουμε ψηφίσει εμείς τη σχετική διάταξη. Θα έπρεπε να τον έχουμε ψηφίσει αρκετούς μήνες πριν από τις εκλογές"» (ρεπορτάζ του Κ. Μιχαηλίδη «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Χωρούν... «ουδείς πρέπει να ξεχνά ότι οι Ελληνες ως οι μόνοι Ευρωπαίοι που εναντιώθηκαν στον πόλεμο, απομονώθηκαν και κατηγορήθηκαν για παλιομοδίτικα κίνητρα θρησκευτικής αλληλεγγύης στους Σέρβους. Τα ίδια ποσοστά αντίθεσης εξέφρασαν και για τον πόλεμο στο Ιράκ. Αντίθετα άλλες ευρωπαϊκές χώρες που χειροκροτούσαν τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, διαμαρτύρονταν μετά για την εισβολή στο Ιράκ. Δυο μέτρα και δυο σταθμά στη διεθνή νομιμότητα δε χωρούν» (σχόλιο του Θ. Α. στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ