ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Υποχρηματοδότηση για την Παιδεία - ανεργία για τους αποφοίτους

Αποκαλυπτικά στατιστικά στοιχεία της ΕΕ

Χαρακτηριστικό το πανό από παλιότερη κινητοποίηση
Χαρακτηριστικό το πανό από παλιότερη κινητοποίηση
Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας και η ανεργία που μαστίζει τους νέους έρχονται και πάλι στην επιφάνεια από την έκθεση στατιστικών στοιχείων της ΕΕ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και βασίζεται σε στοιχεία του δικτύου πληροφοριών «Ευρυδίκη» με τίτλο «Αριθμοί - κλειδιά της εκπαίδευσης στην Ευρώπη - 2002» Βέβαια, οι αριθμοί έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν τη μιζέρια του εκπαιδευτικού συστήματος που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που επιβάλλονται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Τα στατιστικά αυτά στοιχεία - σαφώς «μαγειρεμένα» - δείχνουν με τον τρόπο τους ποιον πραγματικά εξυπηρετούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, που η ίδια η ΕΕ, το κεφάλαιο επιβάλλει στην Παιδεία, που προωθούνται με το πρόσχημα της δημιουργίας καλύτερων προϋποθέσεων απασχόλησης. Και φαίνεται για μια ακόμα φορά ότι δεν εξυπηρετούν τους νέους, που βγαίνοντας από κάθε βαθμίδα, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

«Πρώτη» από το τέλος η Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται στον «πάτο» στην κατάταξη των χωρών σε ό,τι αφορά τόσο τις συνολικές δημόσιες δαπάνες όσο και τις δαπάνες επί του ΑΕΠ για την Παιδεία. Συγκεκριμένα, ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος του ποσοστού της Παιδείας επί των δημοσίων δαπανών ανέρχεται στο 11,2%, στην Ελλάδα είναι 6,4%, ενώ ως αναλογία του ΑΕΠ φτάνει το 3,6% με μέσο όρο περίπου 5,5%. Παράλληλα, βρίσκεται κάτω και από το μέσο όρο δαπάνης ανά μαθητή, ενώ οι δαπάνες ανά φοιτητή δεν αντιστοιχούν ούτε στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αρνητική πρωτιά κατέχει η Ελλάδα και στην ιδιωτική εκπαίδευση, αφού, στις χώρες της ΕΕ, η ιδιωτική ανεξάρτητη εκπαίδευση αντιστοιχεί στο 3,2% των εγγραφών και άνω του 5% των σπουδαστών στην Ελλάδα, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία φοιτούν σε ανεξάρτητα ιδιωτικά ιδρύματα.

Μεγαλύτερη η ανεργία στους νέους

Αντιμέτωποι με την ανεργία και την «επισφαλή απασχόληση» βρίσκονται οι νέοι, όταν βγαίνουν στην αγορά εργασίας. Στην έκθεση διατυπώνεται η γενική διαπίστωση ότι οι πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας αυξάνονται ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης. Στην ΕΕ, το 19% των νέων 15-24 ετών που έφυγαν από το εκπαιδευτικό σύστημα είναι άνεργοι, με την Ελλάδα να συμπεριλαμβάνεται και πάλι στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό.

Η έκθεση σημειώνει ότι τα ποσοστά ανεργίας είναι χαμηλότερα σε άτομα που διαθέτουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην κατηγορία αυτή, το 2000, το ποσοστό ανεργίας ανερχόταν σε 4% έναντι 7% στα άτομα που είχαν περατώσει την ανώτερη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 11% στα άτομα που είχαν, στην καλύτερη περίπτωση, ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2000 το 29% των νέων στην κατηγορία 25-34 ετών στην ΕΕ δεν απέκτησε τίτλο ολοκλήρωσης της ανώτερης βαθμίδας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το συγκρίσιμο ποσοστό στην ομάδα 55-64 ετών ήταν 54%. Στην Ελλάδα, τα ποσοστά ανεργίας των ατόμων με λιγότερα προσόντα είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με τα ποσοστά ανεργίας των ατόμων που έχουν ολοκληρώσει την ανώτερη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. Παρατηρείται επίσης ότι στην αρχή τουλάχιστον της σταδιοδρομίας τους, οι νέοι εισέρχονται συχνά στην αγορά εργασίας εργαζόμενοι σε ένα επίπεδο απασχόλησης που είναι κατώτερο της βαθμίδας που αντιστοιχεί στα προσόντα τους, βιώνουν διαστήματα ανεργίας, ενώ απασχολούνται σε μεγάλο βαθμό σε προσωρινές θέσεις.

Σε πορεία εφαρμογής αντιεκπαιδευτικών μέτρων

Συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τη ΔΟΕ

Στο κλίμα διαλόγου και συναίνεσης, το οποίο προσπαθεί η νέα κυβέρνηση να καλλιεργήσει, έγινε χτες η πρώτη συνάντηση του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών παρουσίασαν το σύνολο των αιτημάτων του κλάδου, για τα οποία δεν έλαβαν καμία δέσμευση από την υπουργό Παιδείας, που δήλωσε ωστόσο ότι θα βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την ομοσπονδία.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, η υπουργός Παιδείας ανάμεσα σε άλλα επανέλαβε ότι η αξιολόγηση θα διαπνέει όλη την εκπαίδευση, ότι γίνονται προσπάθειες για την πληρωμή των ωρομισθίων, ενώ σε ό,τι αφορά την καθιέρωση γραπτών ανακεφαλαιωτικών εξετάσεων στην Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ΝΔ, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα γίνουν, αλλά δε θα έχουν στόχο την εξέλιξη των μαθητών. Παράλληλα, δήλωσε ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για πρόσληψη εκπαιδευτικών θα προχωρήσει, ενώ οι προσλήψεις θα γίνουν σε αναλογία 60% από τους επιτυχόντες σε αυτόν και 40% από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών. Υπενθυμίζεται ότι ίσχυε αναλογία 75% από το διαγωνισμό και 25% από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών. Το σύστημα αυτό θα ισχύσει μετά το διαγωνισμό που προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Οκτώβρη και για τις προσλήψεις που θα γίνουν το 2005.

Και από τη χτεσινή συνάντηση φάνηκε η ταύτιση της πολιτικής της ΝΔ με την προηγούμενη κυβέρνηση στα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας και η πρόθεσή της να συνεχίσει την εφαρμογή καταδικασμένων από τους εκπαιδευτικούς μέτρων. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ΕΣΑΚ ΔΕΕ, που δηλώνει ότι δεν πρέπει να δοθεί καμία περίοδος χάριτος στη νέα κυβέρνηση και στις συμβιβασμένες ηγεσίες των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και προτείνει το δρόμο της συσπείρωσης στον ταξικό πόλο του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος που προβάλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Εκδήλωση για την παιδική επιθετικότητα

Εκδήλωση με θέμα την παιδική επιθετικότητα διοργανώνει την Τρίτη 30 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο Α' του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ η Πανσπουδαστική ΚΣ Ψυχολογικού. Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, διδάκτορας της Παιδαγωγικής και Εξελικτικής Ψυχολογίας. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Γρ. Κιοσέογλου, πρόεδρος του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Αντιιμπεριαλιστικό - Αντιπολεμικό Φεστιβάλ

Μαθητικό Αντιπολεμικό - Αντιιμπεριαλιστικό Φεστιβάλ πραγματοποιείται, σήμερα Σάββατο 27 Μάρτη, στο Ηράκλειο, με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Ηρακλείου, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Το Φεστιβάλ θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας στις 12 μ. και θα περιλαμβάνει σκάκι, ζωγραφική, γκράφιτι, αθλητικούς αγώνες, έκθεση φωτογραφικού υλικού από τις περσινές κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο. Επίσης θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τα μαθητικά συγκροτήματα 1ου, 3ου, 4ου και 11ου Ενιαίου Λυκείου.

ΠΚΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΠΘ
Εξω οι ιδιώτες από τις σχολές

Με το σύνθημα «Εξω οι εταιρίες από τις σχολές», τα μέλη της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας Φυσικού στο ΑΠΘ πραγματοποίησαν την Τετάρτη και την Παρασκευή συμβολική κατάληψη στο κυλικείο της σχολής τους, αντιδρώντας στη ραγδαία παράδοση υπηρεσιών του πανεπιστημίου σε ιδιώτες. Η εκμετάλλευση του κυλικείου ανήκει εδώ και τρία χρόνια σε ιδιωτική επιχείρηση. Τα μέλη της ΠΚΣ απέκλεισαν την είσοδο του κυλικείου και πρόσφεραν στους φοιτητές δωρεάν καφέ, ενημερώνοντας ταυτόχρονα για τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τη μετακύληση του κόστους της στις τσέπες των φοιτητών. Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές να παλέψουν να περάσουν τα κυλικεία στη διαχείριση των πανεπιστημίων και να υφίστανται έλεγχο από τους φοιτητικούς συλλόγους, παράλληλα με την άμεση αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Μέχρι και χτες συγκέντρωσε εκατοντάδες υπογραφές φοιτητών και δηλώνει ότι η κατάληψη του κυλικείου θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ