ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Επιτάχυνση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας
  • Προωθούνται «μεταρρυθμίσεις» στις συντάξεις και στα συστήματα Υγείας και επεκτείνεται η μερική απασχόληση
  • Στην «πρώτη γραμμή» ο Κ. Καραμανλής, μετά από «διάλογο» και κοινωνική συναίνεση...

Από τη συνέντευξη Τύπου του Ελληνα πρωθυπουργού

Eurokinissi

Από τη συνέντευξη Τύπου του Ελληνα πρωθυπουργού
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: (Του απεσταλμένου μας

Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Τη βούλησή τους να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς τη νεοφιλελεύθερη επέλαση μέσα από την υλοποίηση των αποφάσεων της Λισαβόνας, επιβεβαίωσαν, όπως αναμενόταν, οι ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα με το «αντιτρομοκρατικό πακέτο», επιχειρείται να δοθεί ισχυρή ώθηση και στο «αντιτρομοκρατικό πακέτο» της Λισαβόνας, που πλήττει καίρια εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως με σαφήνεια αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, «ενθαρρύνει» τα κράτη - μέλη να προχωρήσουν «τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και τα συνταξιοδοτικά συστήματα», στο όνομα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τη γήρανση του πληθυσμού και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Οι ηγέτες της ΕΕ επικαλούνται την κοινωνική συνοχή ή τη μείωση της φτώχειας, για να βάλουν στο «κρεβάτι του Προκρούστη» τις συντάξεις και τα συστήματα Υγείας. Στην κατεύθυνση αυτή ζητούν την «εφαρμογή εθνικών σχεδίων δράσης».

Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδουν στην εφαρμογή των περιβόητων συστάσεων του Βιμ Κοκ, που συμπεριλαμβάνουν μάλιστα στα συμπεράσματα. Σημειώνεται ότι η «έκθεση Κοκ» επιτάσσει την προώθηση της μερικής απασχόλησης, την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις σε Παιδεία - Υγεία.

Πλειοδοτεί ο Κ. Καραμανλής

Ενθερμος υποστηρικτής των νεοφιλελεύθερων αποφάσεων της Λισαβόνας εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής, ντύνοντας τις άγριες νεοφιλελεύθερες «τομές» με απατηλές διακήρυξης και παχιά λόγια. Ισχυρίστηκε έτσι ότι η στρατηγική της Λισαβόνας «είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, για την ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας». Επανέλαβε με τη σειρά του το παραμύθι για την «προώθηση της κοινωνικής συνοχής, την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη» (!)

Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των αποφάσεων της Λισαβόνας στη χώρα μας, ο Κ. Καραμανλής, διαπίστωσε «υστέρηση» και διαβεβαίωσε ότι δε θα αλλάξει τις προεκλογικές «δεσμεύσεις» του για τη μη αύξηση των ορίων ηλικίας, διαβεβαιώνοντας ότι θα ρίξει το βάρος σε άλλες πλευρές, όπως η μείωση της ανεργίας και ο περιορισμός της μαύρης εργασίας.

Ομως σε ό,τι αφορά στις «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας, άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν, αλλά θα είναι προϊόν διαλόγου και κοινωνικής συναίνεσης.

Στη Σύνοδο Κορυφής ο Κ. Καραμανλής έθεσε, επιπροσθέτως, το θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ για τα μεσογειακά προϊόντα, ζητώντας να αντιμετωπιστούν με τους ίδιους όρους με αυτά των βορείων χωρών.

Ηταν μάλλον μια κίνηση για «εσωτερική κατανάλωση», αφού δεν υπήρχε «ούτε φωνή ούτε ακρόαση» από τους συνομιλητές του...

Επείγον τρομοκρατικό πακέτο

Πακέτο μέτρων, με στόχο τη συγκρότηση και άμεση λειτουργία μηχανισμών καταστολής, θέσπισης αντιδραστικών νομοθετημάτων, που συρρικνώνουν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, προωθούν οι ηγέτες της ΕΕ, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Εκμεταλλευόμενοι το κλίμα τρομο-υστερίας που καλλιεργήθηκε μετά το δολοφονημένο χτύπημα στη Μαδρίτη έδωσαν χαρακτήρα επείγοντος στην υλοποίηση του «αντιτρομοκρατικού πακέτου» που είχε αποφασιστεί από το Σεπτέμβρη του 2001, θέτοντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ορίζοντας έναν «υποεπίτροπο» - συντονιστή για την τρομοκρατία.

Στη διακήρυξη «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» που υιοθέτησαν οι «25» δεσμεύονται όλα τα κράτη - μέλη «να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταπολέμηση όλων των μορφών τρομοκρατίας» (!), αποδοκιμάζοντας κάθε «αδυναμία και συμβιβασμό». Περνώντας από τις διακηρύξεις στην πράξη, οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύονται να εφαρμοστούν «πλήρως και χωρίς καθυστέρηση» τα ακόλουθα νομοθετικά μέτρα: Απόφαση - πλαίσιο για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για κοινές ομάδες έρευνας και σύσταση ευρωδικαστικής υπηρεσίας (εντολής). Ολα αυτά τα μέτρα πρέπει να έχουν θεσπιστεί το αργότερο μέχρι τον Ιούνη του 2004. Επίσης, προωθούνται μέτρα για το ευρωφακέλωμα με το ευρωπαϊκό μητρώο και τη βάση δεδομένων, καθώς και για τη διασφάλιση αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής σχετικά με «τρομοκρατικά εγκλήματα».

Ενισχύεται αποφασιστικά η ευρω-αστυνομία (europol) με τη συγκρότηση «ειδικής αντιτρομοκρατικής ομάδας», ενώ δίνεται εντολή να φτιαχτούν «νέες δομές επιτροπών που να διασφαλίζουν μεγαλύτερη επιχειρηματική συνεργασία».

Μέχρι τον Ιούνη του 2004 τίθενται σε ισχύ «νέες λειτουργίες», με βάση το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, ενώ η ίδια προθεσμία δίνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις, σχετικά με την «ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών (DNA, δακτυλικά αποτυπώματα και στοιχεία σχετικά με τις θεωρήσεις).

Ακόμα, μέχρι τα τέλη του 2004 θα εγκριθούν οι προτάσεις της Επιτροπής για «την ενσωμάτωση βιομετρικών αναγνωριστικών στοιχείων σε διαβατήρια και θεωρήσεις», συμμορφωμένοι με τις σχετικές επιταγές των ΗΠΑ. Μάλιστα, στη δήλωση των «25» υπάρχει ειδική αναφορά για την ανάγκη «περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Προωθείται, τέλος, η συστηματική συνεργασία μεταξύ Αστυνομίας και μυστικών υπηρεσιών αν και δεν έγινε, προς το παρόν τουλάχιστον, αποδεκτή πρόταση για τη δημιουργία μιας ευρω-CIA.

Για το συντονισμό των παραπάνω αποφασίστηκε ο διορισμός «συντονιστή αντιτρομοκρατικής δράσης», υπό την εποπτεία του Χ. Σολάνα. Με πρόταση του τελευταίου, ορίστηκε ο Γκις ντε Βρις, πρώην υφυπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας.

Νέα λιτότητα μέσω Βρυξελλών

Νέα λιτότητα με τη βούλα και την άμεση συνεργασία της ΕΕ επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ, ταυτόχρονα με τη γρήγορη εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις της Λισαβόνας.

Στις Βρυξέλλες μεθοδεύτηκε, υπό την άμεση καθοδήγηση της Κομισιόν, η συνέχιση της «περιοριστικής πολιτικής» (διά βίου λιτότητας) στο όνομα της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις προβλέψεις (!) της ΕΕ για αύξηση του ελλείμματος λίγο κάτω από το όριο του 3% που θέτει το Μάαστριχτ, προκειμένου να «κτίσει» πάνω του την ανάγκη για πάγωμα των μισθών και συντάξεων, τις ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές κοινωνικών δαπανών.

Στο επόμενο διάστημα θα αφιερωθεί σε επικοινωνιακή καμπάνια που θα προπαγανδίζει τον αναγκαστικό μονόδρομο της νέας λιτότητας. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα έρθουν με το νέο προϋπολογισμό και αναμένεται να εξαγγελθούν από το βήμα της ΔΕΘ το Σεπτέμβρη.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν θα δημοσιοποιηθούν στις 7 Απρίλη και, όπως δήλωνε στους δημοσιογράφους αρμόδιος οικονομικός παράγοντας, «θα είναι πολύ δυσμενέστερες σε σχέση με το παρελθόν», αλλά «πολύ κοντά» στις πρόσφατες προβλέψεις που έκανε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης στη Βουλή, όπου ανέβασε το έλλειμμα στο 2,5%.

Οι λαοί να ανησυχούν και να επαγρυπνούν

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες:

«Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες έδωσε το μήνυμα ενός ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για την τρομοκρατία, με επιτάχυνση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και παράδοσης, με τη θέσπιση ρήτρας αλληλεγγύης, με τον ειδικό συντονιστή για την τρομοκρατία, την ενίσχυση της Ευρωαστυνομίας (Europol) και της Ευρωδικαιοσύνης (Eurojust), την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών κ.ά. Είναι μέτρα με άλλοθι την τρομοκρατία που δρομολογούν την περιστολή λαϊκών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών, για θωράκιση του κεφαλαίου απέναντι στους λαούς, αλλά και για να περάσουν ευκολότερα και γρηγορότερα τη νέα αντεργατική λαίλαπα στρατηγικής της Λισαβόνας, που ομόφωνα αποφάσισαν. Με ταχύτερους ρυθμούς θα πρέπει να υλοποιήσουν οι κυβερνήσεις τη μερική και προσωρινή δουλιά, την παραμονή των πιο ηλικιωμένων στην εργασία με νομικά και οικονομικά κίνητρα, τις ιδιωτικοποιήσεις σε Υγεία, Παιδεία, Ερευνα, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες κ.ά. Να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, για αποτροπή της ταξικής πάλης, με συνεταίρο και υποταγμένο το λαϊκό συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, επιβεβαιώθηκε άλλη μια φορά ότι οδεύουμε ολοταχώς προς ευρωδιχοτόμηση της Κύπρου, που θα είναι σε βάρος και των δύο λαών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Οι λαοί να ανησυχούν, να επαγρυπνούν και να μην περιμένουν τη νέα αντεργατική και κατασταλτική επίθεση. Αντεπίθεση και αντιιμπεριαλιστικός αγώνας είναι ο μόνος ρεαλιστικός, σήμερα, δρόμος για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να εφησυχάζει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ