ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 13 ΙΟΥΝΗ
Πώς ψηφίζουν Ελληνες του εξωτερικού και ετεροδημότες

Μέχρι τις 8 Απρίλη θα πρέπει οι Ελληνες πολίτες που κατοικούν στις υπόλοιπες 24 χώρες - μέλη της ΕΕ να υποβάλουν αίτηση στα Προξενεία, ώστε να ψηφίσουν στη χώρα όπου διαμένουν για την ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Ψηφίζουν στις 12 Ιούνη στη χώρα, που θα δηλώσουν στην αίτησή τους.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.ypes.gr, όπου ο εκλογέας καταχωρεί τα στοιχεία του και την πόλη στην οποία θα ψηφίσει. Υπάρχει συγκεκριμένη λίστα με τις επιλεγμένες πόλεις ψηφοφορίας και στις 24 χώρες - μέλη της ΕΕ. Ο ενδιαφερόμενος εκτυπώνει την αίτηση σε τρία αντίγραφα. Τα δύο υποβάλλονται, μαζί με φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου, στο οικείο Προξενείο. Το Προξενείο, με τη σειρά του, αποστέλλει το ένα αντίγραφο στη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών. Τα Προξενεία υποχρεούνται να βοηθήσουν όσους Ελληνες πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και να διεκπεραιώσουν για λογαριασμό τους την απαιτούμενη διαδικασία.

Θυμίζουμε ότι βασική προϋπόθεση για να ψηφίσουν οι Ελληνες του εξωτερικού στη χώρα όπου διαμένουν είναι να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δήμου ή κοινότητας του ελληνικού κράτους. Επίσης, να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και την ημέρα της ψηφοφορίας να μένουν σε κράτος - μέλος της ΕΕ. Ψηφίζουν μόνο με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στις 13 Ιούνη. Στον τόπο διαμονής τους θα ψηφίσουν μόνο οι ετεροδημότες που έκαναν χρήση αυτής της δυνατότητας στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μάρτη. Οι εν λόγω ετεροδημότες ψηφίζουν στις ευρωεκλογές στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους, δηλαδή μαζί με τους υπόλοιπους εκλογείς της περιφέρειας όπου διαμένουν. Δηλαδή, δε συστήνονται ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, όπως συνέβη στις βουλευτικές εκλογές.

ΠΑΣΟΚ
Συσκέψεις και συζητήσεις

Τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν τις περιοδείες και τη συμμετοχή τους σε συσκέψεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις οποίες αναζητούν τα αίτια της εκλογικής ήττας, προχωρούν σε μια δήθεν... αυτοκριτική και συγχρόνως προετοιμάζουν τον κομματικό μηχανισμό για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή που Γ. Παπανδρέου, σε κάθε ευκαιρία, προσπαθεί να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα «ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση χωρίς εκπτώσεις», επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να αποκρύψει τη συναίνεση που απλόχερα προσφέρει στην κυβέρνηση, που ακολουθεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με αυτή που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τα κορυφαία στελέχη μιλούν «για ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ». Σε μια τέτοια σύσκεψη με μέλη του ΠΑΣΟΚ από την Κεντρική Μακεδονία, συμμετείχε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη ο γραμματέας του κόμματος Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος και... ανακάλυψε «αλαζονικές συμπεριφορές» στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που όπως ανέφερε «προκάλεσαν την κοινωνία».

Παράλληλα στο ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται για τη διεξαγωγή του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Απρίλη, με βασικά θέματα τη συζήτηση των προτάσεων του Γ. Παπανδρέου για τη σύγκληση του τακτικού Συνεδρίου το Νοέμβρη, καθώς και την πορεία του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις ευρωεκλογές. Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει και τις πολιτικές του σκέψεις και προτάσεις για το «νέο ΠΑΣΟΚ», τις οποίες διακήρυττε καθ' όλη την προεκλογική περίοδο.

Εξάλλου αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται και η συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ενώ με την προετοιμασία του Εθνικού Συμβουλίου θα ασχοληθούν και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ που συνεδριάζουν τη Δευτέρα το μεσημέρι στη Χαριλάου Τρικούπη.

Τέλος να σημειώσουμε ότι συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου είχε την Πέμπτη ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ ενόψει ευρωεκλογών Ευάγ. Βενιζέλος.

Στις 3 Απρίλη η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΔΗΚΚΙ

Το επόμενο Σάββατο 3 Απρίλη, θα πραγματοποιηθεί τελικά η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΔΗΚΚΙ και όχι σήμερα όπως ήταν προγραμματισμένη.

Αρχικά μάλιστα η συγκεκριμένη συνεδρίαση κινδύνεψε να ματαιωθεί, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΔΗΚΚΙ δεν... επιθυμούσαν τη συγκρότηση της ΚΠΕ, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει η όχι την πρόταση του Δ. Τσοβόλα για «αυτοδιάλυση» του κόμματος την οποία έκανε πριν οκτώ μέρες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ.

Η πρόταση «αναστολής της λειτουργίας του ΔΗΚΚΙ» που έκανε ο Δ. Τσοβόλας είχε περάσει με οριακή πλειοψηφία από τα μέλη της ΠΓ αλλά προκάλεσε τις αντιδράσεις πολλών στελεχών του κόμματος, αφού τέσσερα μέλη της ΠΓ την καταψήφισαν και υπήρχε και μια λευκή ψήφος, ενώ στη συνέχεια οι «διαφωνούντες» εξέδωσαν και ανακοίνωση με την οποία «διέψευδαν» ότι υπήρχε απόφαση «για αναστολή της λειτουργίας» και συγχρόνως δήλωναν ότι τη μόνη απόφαση που πήραν ήταν ότι η σύνοδος της ΚΠΕ «θα αποφάσιζε επί του θέματος».

Παρέμβαση στις εξελίξεις από τους διαγραμμένους

Την ίδια στιγμή, με ανακοίνωσή τους στελέχη που διαγράφτηκαν στα τέλη Δεκέμβρη από το ΔΗΚΚΙ, εμφανίζονται ιδιαίτερα επικριτικά απέναντι στην ηγεσία του κόμματος που τη χαρακτηρίζουν «αποτυχημένη».

«Το ΔΗΚΚΙ πρέπει να κρατηθεί στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων καθώς και για την Κοινή Δράση της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, που δεν μπορεί να εκφραστεί από το ΠΑΣΟΚ». Αυτό αναφέρουν συγκεκριμένα, τα μέλη της «Εναλλακτικής Προοδευτικής Ενωτικής Πρωτοβουλίας».

Στην ανακοίνωση της Κίνησης, η οποία «συνοδεύεται» και από την κοινή δήλωση των δυο διαγραμμένων μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ Τ. Θεοχάρη και Χ. Μπίμπαση, ασκείται κριτική και στον Δ. Τσοβόλα ότι «δεσμεύει τον τίτλο και τη σφραγίδα και "αποδεσμεύει" τα μέλη, αντί να στραφεί προς την ενότητα της Αριστεράς, που ο ίδιος διακήρυσσε».

Στο ίδιο κείμενο επίσης αναφέρεται: «Περιμένουμε την απόφαση ενός Συνεδρίου, στο οποίο θα μπορούσαν να μετάσχουν και άλλες δυνάμεις, ώστε να προκύψει ένα "Σοσιαλιστικό Μέτωπο - ΔΗΚΚΙ"». Μάλιστα, οριοθετούν και συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την πορεία και υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει «ανασυγκρότηση του ΔΗΚΚΙ, ως ενός σοσιαλιστικού κινήματος. Δημιουργία ενός Σοσιαλιστικού Φόρουμ και άμεση σύγκληση μιας Μόνιμης Ομάδας Επαφής με όλα τα αριστερά και προοδευτικά σχήματα».

ΚΠΕ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Αποτιμά το εκλογικό αποτέλεσμα

Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή συνεδριάζει η ΚΠΕ του ΣΥΝ με θέμα συζήτησης το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και την πορεία του κόμματος προς τις ευρωεκλογές. Δεν αναμένονται ιδιαίτερες εντάσεις, αφού οι «ανανεωτές» φέρονται αποφασισμένοι να κρατήσουν σε χαμηλούς τόνους την αντιπαράθεση. Ωστόσο, το ζήτημα της μη τήρησης της δέσμευσης του ΣΥΝ προς τους «συμμάχους» του για εκπροσώπησή τους στη Βουλή ενδέχεται να αποτελέσει αιτία διαξιφισμών.

Χτες, συνεδρίασε και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ η οποία με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε την εισήγηση του Ν. Κωνσταντόπουλου προς την ΚΠΕ. Ετσι, ο πρόεδρος του ΣΥΝ εισηγητικά θα χαρακτηρίσει θετικό το εκλογικό αποτέλεσμα εξαίροντας τη συμβολή των συνεργαζόμενων δυνάμεων, σημείο στο οποίο μάλλον θα εκφραστεί η διαφωνία των «ανανεωτών» που εκτιμούν πως το εκλογικό αποτέλεσμα και η είσοδος του ΣΥΝ στη Βουλή οφείλεται σε περισσότερους παράγοντες, πέραν της συνεργασίας. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος θα εισηγηθεί ακόμα τη συνέχιση της συνεργασίας και στις ευρωεκλογές και προς άρση της προκληθείσας παρεξήγησης θα προτείνει την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο να καταλάβει κάποιος συνεργαζόμενος, πιθανά ο Γ. Μπανιάς. Ενώ για την πρόληψη τυχόν αντιδράσεων, αφού οι θέσεις στην Ευρωβουλή είναι μετρημένες και οι ενδιαφερόμενοι πολλοί, θα προταθεί εναλλαγή στη θητεία. Συγκεκριμένα, η πρόταση διαμορφώνεται ως εξής: Αν ο ΣΥΝ εκλέξει έναν ευρωβουλευτή αυτός θα είναι συνεργαζόμενος για το μισό της θητείας και μετά θα αντικατασταθεί από στέλεχος του ΣΥΝ. Αν εκλέξει δύο επίσης αυτοί θα αντικατασταθούν στα μισά της θητείας από τους επόμενους δύο του ψηφοδελτίου.

Τέλος, η πρόταση της ΠΓ στην ΚΠΕ για το Συνέδριο θα είναι αυτό να διεξαχθεί μετά τις ευρωεκλογές.

ΛΙΑΠΗΣ - ΜΙΛΕΡ
«Εθιμοτυπική» συνάντηση με... εμπορικό περιεχόμενο

Κάθε άλλο παρά «εθιμοτυπικές» - όπως ανακοινώθηκε επίσημα - θεωρούνται οι διαδοχικές συναντήσεις που είχε χτες η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τ. Μίλερ και τον ομόλογό του Φινλανδό Νόμπαρκ Ολε (Nobbark Ole).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκε το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, γνωστό με τη συντομογραφία C41, το οποίο στο μεγαλύτερό του τμήμα είναι το ψηφιακό ραδιοδίκτυο TETRA, με υποδομή της αμερικανικής εταιρίας «Motorola» και τερματικά της φινλανδικής εταιρίας «Nokia». Οπως είναι γνωστό, την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων έχει αναλάβει η αμερικανική εταιρία SAIC. To σύστημα ασφαλείας C41, θα καλύπτει την περιοχή της Αθήνας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες από αέρα και έδαφος, εξασφαλίζοντας επικοινωνία χωρίς παρεμβολές. Ο συνολικός προϋπολογισμός του συστήματος, με τον οποίο θα επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ, πόσο που αντιστοιχεί στο 35% του συνολικού προϋπολογισμού για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ