ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ
Προτεραιότητες «ευρω-ένταλμα» και «τρομονόμος Νο 2»

Ετοιμο και το σύστημα ηλεκτρονικού φακελώματος, είπε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης

«Να εφαρμοστούν πλήρως και χωρίς καθυστέρηση». Αυτή ήταν η απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εφαρμογή των λεγόμενων αντιτρομοκρατικών μέτρων, με τα οποία προωθούν και ενισχύουν ένα αντιδραστικό αυταρχικό πλέγμα νόμων και κατασταλτικών μηχανισμών, με στόχο τον περιορισμό και τον έλεγχο των αντιδράσεων των λαϊκών κινημάτων. Ενα από αυτά τα μέτρα είναι το «Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης και Παράδοσης». Με αυτό επιδιώκεται η διαμόρφωση «ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου δίωξης και εκτέλεσης των ποινικών διαδικασιών». Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, το θέμα του «ευρω-εντάλματος» όπως και ο «αντιτρομοκρατικός νόμος Νο 2» αποτελούν άμεση προτεραιότητα.

Ολα αυτά φυσικά στο όνομα της «θωράκισης του τόπου, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ειδικότερα για το «Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης και Παράδοσης» θα συσταθεί επιτροπή για την επανεξέταση του σχετικού σχεδίου που είχε εκπονήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, αλλά για να μην υπάρχει καμία παρερμηνεία ο Αν. Παπαληγούρας είπε ότι ήδη υπάρχει εγκεκριμένο από την ΕΕ πλαίσιο που απλά θα ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο. Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για την πορεία των πραγμάτων ήταν και η αποκάλυψη από τον υπουργό του γεγονότος της ολοκλήρωσης σχεδόν της μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου, που στόχο έχει τη δυνατότητα εξεύρεσης πληροφοριών για χιλιάδες ανθρώπους σε ελάχιστο χρόνο. Με άλλα λόγια, το ηλεκτρονικό φακέλωμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

«Τρομοκράτης» όποιος αντιδρά

Η κυβέρνηση κινείται στο «φως» παλαιότερης απόφασης που ορίζει την τρομοκρατία ως «σύνολο εκ προθέσεως πράξεων οι οποίες είναι δυνατόν να προσβάλουν σοβαρά μια χώρα ή ένα διεθνή οργανισμό», με μεγάλο και γενικόλογο φάσμα δράσεων, που αρχίζει από το «σοβαρό εκφοβισμό του πληθυσμού», την «αποσταθεροποίηση ή καταστροφή των πολιτικών, συνταγματικών ή οικονομικών δομών», την «προσβολή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας προσώπων», την απαγωγή, τις «ζημιές σε δημόσιες εγκαταστάσεις υποδομής», την «κατασκευή, κατοχή, κτήση, μεταφορά, προμήθεια ή χρήση παντός είδους οπλισμού», τη «διαταραχή ή διακοπή των ενεργειακών ροών» και φτάνει μέχρι την «απειλή τέλεσης ενός εκ των προαναφερόμενων εγκλημάτων». Ετσι, με μια διασταλτική ερμηνεία, μια σειρά ενεργειών μπορεί να θεωρηθεί ότι υπονομεύουν τις «κοινωνικοπολιτικές δομές» του συστήματος και άρα να χαρακτηριστούν «τρομοκρατική δράση».

Το ευρω-ένταλμα σύλληψης, ένας από τους «πυλώνες» της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής πολιτικής της ΕΕ, περιλαμβάνοντας κατάλογο 32 αδικημάτων, θα επιτρέπει την παράδοση σε τρίτη χώρα κατηγορουμένων, αλλά και υπόπτων. Καταργεί την πολιτική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για έκδοση, ενώ θα υπάρχει διαδικασία έκδοσης ακόμα και αν η παράνομη πράξη δε διώκεται στη χώρα από την οποία ζητείται η έκδοση.

Ολα αυτά θα θεσμοθετηθούν τη στιγμή που οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν συμφωνήσει την προσωρινή έκδοση κατηγορουμένων στις ΗΠΑ. Ηδη, έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων για επέκταση αυτών των ρυθμίσεων στο ...πνεύμα του ευρω-εντάλματος.

Ετοιμο νομοσχέδιο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της προχτεσινής «Ελευθεροτυπίας», με το σχέδιο νόμου που έχει στα χέρια του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, για πρώτη φορά ανοίγει ο δρόμος για την παράδοση Ελληνα πολίτη σε άλλη χώρα για πράξη που τελέστηκε στη χώρα μας. Η ρύθμιση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 5 του Συντάγματος, που απαγορεύει, σε αντιδιαστολή με τους αλλοδαπούς, κάθε έκδοση ημεδαπού για πράξη που τελέστηκε στην Ελλάδα. Καταργείται επίσης η πολιτική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης. Δε θα έχει δικαίωμα να αρνηθεί την έκδοση, όταν υπάρχει θετική απόφαση των δικαστηρίων. Η παράδοση θα γίνεται με απόφαση των δικαστικών αρχών. Αίρεται για μια σειρά αδικημάτων ο έλεγχος του διπλού αξιόποινου (η πράξη να διώκεται και στις δύο χώρες). Ο γενικός αυτός κανόνας κάμπτεται για τα εγκλήματα που περιέχονται σε ειδική λίστα και τα οποία τιμωρούνται με ανώτατη ποινή τουλάχιστον τριών χρόνων. Ο εισαγγελέας εφετών της χώρας, που ζητά την παράδοση του εκζητούμενου για αξιόποινη πράξη (δε διευκρινίζεται αν το αδίκημα τελέστηκε στη χώρα που ζητεί ή στη χώρα που εκδίδει), εκδίδει το ένταλμα. Δίνεται δυνατότητα «διαμεταγωγής του εκζητούμενου» στο κράτος που τον ζητεί για να ασκήσει αυτό τη δίωξη και να τον επιστρέψει πίσω να εκτίσει την υπόλοιπη ποινή του.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και ασφαλιστικές δικλείδες για την ...προστασία των δικονομικών δικαιωμάτων του κατηγορούμενου. Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος δικαιούται ενημέρωσης από τη στιγμή της σύλληψής του για την ύπαρξη και το περιεχόμενο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, καθώς και για τη δυνατότητά του να συγκατατεθεί στην παράδοσή του. Αν συναινέσει, αρμόδιος για την έκδοση είναι ο πρόεδρος εφετών. Αν δε συναινέσει, αρμόδιο είναι το συμβούλιο εφετών. Κατά της απόφασης αυτής έχει δικαίωμα άσκησης έφεσης μέσα σε 90 μέρες στον Αρειο Πάγο. Δικαιούται να παρίσταται με συνήγορο και διερμηνέα, καθώς και να πάρει αντίγραφα του φακέλου αλλά και να προσφύγει στο συμβούλιο εφετών κατά της διάταξης του εισαγγελέα για την κράτησή του ή την επιβολή περιοριστικών όρων σε βάρος του.

Εντατικά «σεμινάρια»

Συνεχίζονται τα... σούρτα-φέρτα των Αμερικανών «ειδικών» για την τρομοκρατία στη χώρα μας. Χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τ. Μίλερ είχε συνάντηση για θέματα «ολυμπιακής ασφάλειας» με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης συμμετείχε αντιπροσωπεία «υψηλού» επίπεδου, αποτελούμενη από την Φραν Τάουνσεντ, σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ σε θέματα αντιτρομοκρατίας, τον πρέσβη και βοηθό υπουργό Εξωτερικών για τη διπλωματική ασφάλεια Φράνσις Τέιλορ και το διευθυντή αντιτρομοκρατίας του FBI Γκάρι Μπολ. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Φ. Νασιάκος, ο διοικητής της ΕΥΠ Π. Αποστολίδης, ο αρχηγός του Λιμενικού αντιναύαρχος Χ. Δελημιχάλης, ο διευθυντής Κλάδου Ολυμπιακών Αγώνων του ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Β. Γιαννόπουλος και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων υποστράτηγος Β. Κωνσταντινίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ