ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδράσεις για την αναστολή λειτουργίας του ΔΗΚΚΙ

Την επικείμενη αναστολή λειτουργίας του ΔΗΚΚΙ ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρός του Δ. Τσοβόλας, ενώ παράλληλα με δήλωση την οποία κατέθεσε στους αρμόδιους υπουργούς και κοινοποίησε στην πρόεδρο της Βουλής, παραιτήθηκε του δικαιώματος είσπραξης της τακτικής χρηματοδότησης του ΔΗΚΚΙ και ζήτησε το διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών του κόμματός του.

Ο Δ. Τσοβόλας, προχώρησε στις παραπάνω ενέργειες, ενώ ακόμα εκκρεμεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, που θα εγκρίνει ή όχι την πρόταση του Δ. Τσοβόλα για «αυτοδιάλυση» του κόμματος, η οποία και με οριακή πλειοψηφία είχε εγκριθεί από την Πολιτική Γραμματεία του ΔΗΚΚΙ. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η συνεδρίαση της ΚΠΕ είχε προγραμματιστεί για το περασμένο Σάββατο αλλά τελικά μεταφέρθηκε για τις 3 Απρίλη. Μια συνεδρίαση που σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ θα πραγματοποιηθεί και θα κληθεί να αποφασίσει για την πορεία του κόμματος...

Την ίδια στιγμή πάντως και ενώ ο Δ. Τσοβόλας προχώρησε στις συγκεκριμένες ενέργειες, τα πέντε μέλη της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ που διαφώνησαν με την πρόταση του Δ. Τσοβόλα, συμμετείχαν το προηγούμενο Σάββατο σε σύσκεψη με τη συμμετοχή και άλλων μελών της ΚΠΕ. Μάλιστα εξέδωσαν και ανακοίνωση με την οποία καλούσαν «όλα τα μέλη της ΚΠΕ να προσέλθουν στην κρίσιμη σύνοδο της 3ης Απριλίου προκειμένου το ΔΗΚΚΙ να συνεχίσει αταλάντευτα την αγωνιστική του πορεία». Συγχρόνως δηλώνουν ότι «έχουν συγκεντρώσει 60 υπογραφές μελών της ΚΠΕ που ζητάνε τη συνέχιση της λειτουργίας του κόμματος είτε με τον Δ. Τσοβόλα στην ηγεσία του κόμματος, είτε με κενή τη θέση του προέδρου». Πρέπει να αναφέρουμε ότι τα μέλη της ΚΠΕ του ΔΗΚΚΙ είναι συνολικά 120, ενώ υπάρχουν και 20 αναπληρωματικά.

Βέβαια, ο Δ. Τσοβόλας με τη χτεσινή δήλωση που κατέθεσε στους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας και κοινοποίησε στην πρόεδρο της Βουλής και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ουσιαστικά ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του και ως «ιδρυτής» του, όπως σημειώνει και στη συγκεκριμένη δήλωση: «Παραιτείται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου του δικαιώματος είσπραξης της τακτικής χρηματοδότησης του ΔΗΚΚΙ και από την είσπραξη της οικονομικής ενίσχυσης για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η οποία ανέρχεται στο συνολικό ποσόν των τριών εκατομμυρίων διακοσίων χιλιάδων (3.200.000) ευρώ».

Επίσης, ο Δ. Τσοβόλας κατέθεσε χτες στον Γ' Αντιπρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, αίτηση προκειμένου να «γίνει από ορκωτούς λογιστές ο απαιτούμενος διαχειριστικός έλεγχος, το συντομότερο δυνατόν, των οικονομικών του ΔΗΚΚΙ, λόγω επικείμενης αναστολής της λειτουργίας του». Την ίδια αίτηση κοινοποίησε και στην πρόεδρο της Βουλής.

ΒΟΥΛΗ
Διορίστηκαν οι πρόεδροι των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ

Εγκρίθηκαν χθες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή οι διορισμοί των Τ. Χριστοδούλου ως προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) και Γ. Παλαιοκρασσά ως προέδρου του ΔΣ της ΔΕΗ.

Ο Τ. Χριστοδούλου, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της επιτροπής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί και το μάνατζμεντ (η διοίκηση) των ΕΛΠΕ σε ιδιώτες. Μάλιστα, αυτήν την εξέλιξη την εμφάνισε ως απόρροια των ενεργειών για ιδιωτικοποίηση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία έβαλε στα ΕΛΠΕ ως στρατηγικό επενδυτή την ΠΕΤΡΟΛΑ του Λάτση. «Αφού μπήκε στρατηγικός επενδυτής, κάποια στιγμή θα διεκδικήσει και αυξημένο ρόλο», είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας δε σε ερώτηση για το εάν τα ΕΛΠΕ θα παρεμβαίνουν στην αγορά για να συγκρατούν τις τιμές των πετρελαιοειδών, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει από τη στιγμή που στην εταιρία μπήκε ιδιώτης. Ο Τ. Χριστοδούλου είπε ότι για το εάν μειωθεί η συμμετοχή του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ (σήμερα έχει το 48%) αρμόδια είναι η κυβέρνηση και όχι ο ίδιος, ενώ τόνισε ότι δε θα υπάρξει μείωση του προσωπικού της εταιρίας.

Από τη μεριά του, ο Γ. Παλαιοκρασάς είπε ότι η συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΗ δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 51%.

Υπέρ του διορισμού των δύο προσώπων τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, κατά οι του ΠΑΣΟΚ, ενώ λευκό ψήφισαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ. Οπως επεξήγησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, το «λευκό» ως τοποθέτηση αφορά, τόσο την πορεία των συγκεκριμένων προσώπων έως σήμερα, όσο και τη συγκεκριμένη πολιτική που θα ακολουθήσουν, με την οποία το ΚΚΕ, φυσικά, διαφωνεί.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αντικομμουνιστική προβοκάτσια

Στόχος τους συνδικαλιστής της ΠΚΣ

Ενα νέο προκλητικό κρούσμα, που σηματοδοτεί ότι η προσπάθεια τρομοκράτησης κομμουνιστών, συνδικαλιστών και γενικότερα όσων αγωνίζονται διευρύνεται, σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή (28/3) στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, απέναντι σε Ελληνα φοιτητή. Συγκεκριμένα, στο σπίτι του Ν. Ν., συνδικαλιστή της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στο Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών Φιλιππούπολης, βρέθηκε το σύνθημα «Εδώ μένουν κομμουνιστές» εξισωμένο με το ναζιστικό σύμβολο.

Η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στα πλαίσια της συνολικότερης επίθεσης και τρομοκρατίας ενάντια σε προοδευτικούς, αριστερούς και κομμουνιστές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία, στο στόχαστρο της οποίας έχουν βρεθεί επανειλημμένα στελέχη και μέλη της ΚΝΕ και της ΠΚΣ. Κι αυτό γιατί οι συνδικαλιστές της ΠΚΣ και τα μέλη της ΚΝΕ έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με το ντόπιο κίνημα και τη νεολαία, συμμετέχοντας σε αντιπολεμικές και αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, πρωτοστατώντας στη δημιουργία της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» κλπ.

Τα μέλη της ΚΝΕ Βουλγαρίας καταγγέλλουν αυτή την ενέργεια και κάθε παρόμοια που στόχο έχει να τρομοκρατήσει όχι μόνο τους κομμουνιστές, αλλά και κάθε αγωνιστή. Δηλώνουν δε ότι η διεθνιστική δράση της ΚΝΕ θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και θα εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο ντόπιο κίνημα και στον αγώνα του κατά της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, με άμεσους αγωνιστικούς «σταθμούς» την Πρωτομαγιά και την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης.

Ενστάσεις κατά της εκλογής βουλευτών

Υποβλήθηκαν χτες στο Εκλογοδικείο επτά ενστάσεις κατά της εκλογής βουλευτών.

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Λέσβου Ν. Σηφουνάκης στρέφεται κατά της ανακήρυξης ως βουλευτή Λέσβου του Σ. Σκοπελίτη του ΚΚΕ, προσβάλλοντας το σύστημα της εξομάλυνσης και επικαλούμενος σφάλματα στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, ζητώντας να θεωρηθούν άκυρα 238 ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Υποστηρίζει ότι το ΚΚΕ δε δικαιούται, συνεπώς, έδρα στη Λέσβο αλλά στην Αιτωλοακαρνανία όπου έχει μεγαλύτερο υπόλοιπο.

Εκλογέας της Α' Πειραιά ζητά να ακυρωθεί η εκλογή της Ελπίδας Παντελάκη (ΚΚΕ) και του Παν. Μελά (ΝΔ) προσβάλλοντας το σύστημα εξομάλυνσης και τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να παραχωρηθούν στο ΠΑΣΟΚ οι δυο έδρες που λόγω εξομάλυνσης κατέληξαν ανά μία στο ΚΚΕ και στη ΝΔ.

Ο υποψήφιος ΠΑΣΟΚ στην Α' Πειραιώς Π. Φασούλας στρέφεται κατά της βουλευτή ΚΚΕ Ελπίδας Παντελάκη προσβάλλοντας ως άκυρα 875 ψηφοδέλτια του ΚΚΕ λόγω διακριτικών γνωρισμάτων, με συνέπεια να πρέπει σύμφωνα με το σύστημα εξομάλυνσης, να παραχωρηθεί στο ΚΚΕ έδρα στην Αιτωλοακαρνανία και όχι στην Α' Πειραιά που πρέπει να καταλάβει το ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, εκλογέας της Α' Θεσσαλονίκης ζητά να ακυρωθεί η εκλογή της βουλευτή της ΝΔ Ελένης Ράπτη λόγω συνταγματικού κωλύματος εκλογιμότητας. Ο υποψήφιος της ΝΔ νομού Λασιθίου Ι. Πευκιανάκης στρέφεται κατά της εκλογής του βουλευτή ΝΔ Λασιθίου Ι. Πλακιωτάκη. Ο υποψήφιος της ΝΔ στη Ζάκυνθο Π. Κολοκοτσάς στρέφεται κατά της εκλογής του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ζακύνθου Δ. Βαρβαρίγου. Τέλος, εκλογέας της Πιερίας στρέφεται κατά της εκλογής του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πιερίας Α. Παπαγεωργίου λόγω συνταγματικού κωλύματος εκλογιμότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ