ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΠΕΚ
«Ιλιγγος» από τις τιμές του πετρελαίου

Από την πυρκαγιά στα διυλιστήρια στο Τέξας

Associated Press

Από την πυρκαγιά στα διυλιστήρια στο Τέξας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΙΕΝΝΗ.--

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο Τέξας των ΗΠΑ, έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε σε διυλιστήριο της εταιρίας BP. Η πυρκαγιά, σε συνδυασμό με τη σύνοδο του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, προκάλεσε μέγιστη αναταραχή στην αγορά πετρελαίου, καθώς υπήρξαν απειλές για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και η φρενήρης άνοδος της τιμής του αργού πετρελαίου και της βενζίνης.

Πάντως, όσον αφορά στην τρομοκρατική επίθεση, και πάλι τίποτα, αφού η BP ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις «για εξωτερική ανάμειξη», που να προκάλεσε την έκρηξη και κατά συνέπεια την πυρκαγιά. Η έκρηξη προκλήθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στη μονάδα παραγωγής βενζίνης και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν οφείλεται σε σκόπιμη ενέργεια. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο περίπου τέσσερις ώρες μετά την εκδήλωσή της και τα υπόλοιπα τμήματα του διυλιστηρίου λειτουργούν κανονικά.

Οι φόβοι που εκφράστηκαν αρχικά για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση οδήγησαν - και πάλι - στην αύξηση της τιμής της βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην ταυτόχρονη πτώση του δολαρίου και στην άνοδο του ελβετικού φράγκου.

Παράλληλα, στη Βιέννη, οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών του ΟΠΕΚ αποφάσισαν τελικά τη μείωση της παραγωγής, όπως εξάλλου είχαν καταλήξει το Φλεβάρη στο Αλγέρι... Ετσι, από σήμερα οι χώρες του ΟΠΕΚ θα μειώσουν κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημερήσια παραγωγή τους, αψηφώντας τις ανησυχίες των καταναλωτριών χωρών ότι οι τιμές, που βρίσκονται κοντά στα υψηλότερα σημεία των τελευταίων 13 ετών, μπορεί να ανακόψουν την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και τις εκκλήσεις της κυβέρνησης Μπους, η οποία διανύει προεκλογική περίοδο και είχε ζητήσει από τον ΟΠΕΚ να άρει τους περιορισμούς στην παραγωγή ώστε να υπάρξει έλεγχος των τιμών και να αποτραπεί ο ενεργειακός πληθωρισμός να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Η εξέλιξη οδήγησε το αργό αμερικανικού τύπου 25 σεντς υψηλότερα, στα 36,50 δολάρια το βαρέλι, και τη βενζίνη στην τιμή ρεκόρ όλων των εποχών, 1,177 δολάριο το γαλόνι.

Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες είχαν, τον περασμένο μήνα, ομόφωνα, συγκλίνει στην αναγκαιότητα μείωσης της παραγωγής, με απώτερο στόχο την αύξηση της τιμής του πετρελαίου που ήδη βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο εδώ και 13 χρόνια. Αλλοι παράγοντες που έχουν συντείνει στην ιλιγγιώδη αύξηση της τιμής του πετρελαίου είναι οι καλές οικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων καταναλωτών πετρελαίου, αλλά και οι επιπτώσεις που έχει η πτώση του δολαρίου στις οικονομίες των χωρών που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο.

Μέσα σε δύο χρόνια το δολάριο έχει χάσει το 1/3 της αξίας του, πτώση που θεωρείται απαραίτητη για την αναζωογόνηση της αμερικανικής οικονομίας, την τόνωση της παραγωγής και των εξαγωγών. Ομως, αποτέλεσμα αυτής της πτώσης ήταν η σημαντική άνοδος των άλλων διεθνών νομισμάτων, με βασικότερο το ευρώ. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι εξαγωγείς πετρελαίου εισπράττουν τα έσοδά τους σε δολάρια αλλά αγοράζουν τα πάντα που εισάγουν κυρίως σε ευρώ αλλά και σε άλλα νομίσματα. Προφανές, λοιπόν, ότι έχουν σημαντικές απώλειες εσόδων, τις οποίες επιχειρούν να καλύψουν μειώνοντας την παραγωγή και αυξάνοντας τη διεθνή τιμή.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΣΙΤΙ.- Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε δίωξη κατά των υπευθύνων εκπαίδευσης της πολιτείας της Οκλαχόμα, επειδή απέβαλαν από το σχολείο ένα κορίτσι, το οποίο φορούσε ισλαμική μαντίλα. Το υπουργείο εκτιμά πως ο κανονισμός που αφορά στον τρόπο ενδυμασίας στα δημόσια σχολεία στο Μασκόγκι είναι ρατσιστικός, όσον αφορά στις θρησκευτικές συνήθειες.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.- Τέσσερις έφηβοι από τη Λιβερία νοσηλεύονται για υποσιτισμό μετά από ένα απίστευτο ταξίδι 16 ημερών, κρυμμένοι σε καράβι σε τμήμα της πλώρης όπου και η άγκυρα του πλοίου. Οι τρεις που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Αργεντινή, δηλώνοντας ότι έχασαν όλη τους την οικογένεια κατά τη διάρκεια του πρόσφατου εμφύλιου, επιβίωσαν με 3 μικρά κέικ και ένα μπουκάλι νερό, πριν ανακαλυφθούν στο λιμάνι του Σαν Νίκολας.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Ο στρατηγός - «πρόεδρος» του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, προειδοποίησε ΗΠΑ και Ινδία ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση για το Κασμίρ, «δε θα συνεχίσει να συμμετέχει» στη διαδικασία.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας της Ινδίας μεταβαίνει στη Γαλλία για εξαήμερη επίσκεψη «καλής θελήσεως» - επισήμως. Ανεπισήμως, θα διαπραγματευτεί την αγορά 39 μαχητικών Mirage 2000 και την άδεια συμπαραγωγής στην Ινδία άλλων 108 αεροσκαφών του τύπου, στην ινδική εκδοχή της «αγοράς του αιώνα». Αυτό το μήνα, η Ινδία αγόρασε 24 ρωσικά Sukhoi-30 MKI και συνήψε συμφωνία εγχώριας κατασκευής άλλων 140, ενώ έκλεισε συμφωνία με τους Βρετανούς της BAE για αγορά 66 εκπαιδευτικών αεροσκαφών. Παράλληλα, στις ΗΠΑ ιδρύθηκε ομάδα γερουσιαστών - «φίλων της Ινδίας», στην οποία συμπροεδρεύει η Χίλαρι Κλίντον.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Τουλάχιστον 1.000 στρατιώτες στάλθηκαν στην ανατολική πόλη Μπατικαλόα - όπου προχθές δολοφονήθηκε πολιτικός της μειονότητας των Ταμίλ - ενόψει των εκλογών της Παρασκευής στη Σρι Λάνκα.

ΣΑΓΚΑΗ.- Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν από την πρόσκρουση λεωφορείου γεμάτου μαθητές σε φυλάκιο στην Κίνα χθες.

ΜΑΝΙΛΑ.- Το «αντιτρομοκρατικό» σόου της κυβέρνησης των Φιλιππίνων συνεχίστηκε χθες, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει συλλήψεις «άλλων δύο υπόπτων» ως στελεχών της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, που σχεδίαζαν «επιθέσεις όμοιες με εκείνες της Μαδρίτης».

ΚΙΕΒΟ.- Χιλιάδες Ουκρανοί διαδήλωσαν χτες στο Κίεβο ενάντια στην οικονομική πολιτική του Προέδρου Λέονιντ Κούσμα. Οι διαδηλωτές απαιτούν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, την πάταξη της διαφθοράς, όπως και προγράμματα υπέρ των φτωχών.

ΡΩΜΗ.- `Η θα μειώσει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή (για τα υψηλά εισοδήματα) από 45% σε 33% ή «δε θα ξαναβάλει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία», δήλωσε χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Ο Χασάν Τουραμπί, αντιπολιτευόμενος αρχηγός ισλαμικού κόμματος (και πρώην στενό στέλεχος της έως σήμερα δικτατορίας του Ομάρ αλ Μπασίρ), συνελήφθη χτες, κατηγορούμενος για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή της σουδανικής κυβέρνησης.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.- Να σταματήσει τις συλλήψεις και απελάσεις Ινδονήσιων προσφύγων από την επαρχία Ατσεχ που έχουν καταφύγει στη Μαλαισία, ζήτησε χτες από τη μαλαισιανή κυβέρνηση η οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» με έδρα τη Ν. Υόρκη.

ΧΑΓΗ.- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία καταδίκασε χτες σε 17ετή ποινή κάθειρξης τον Σερβοβόσνιο πρώην αστυνομικό αξιωματούχο, Ντάρκο Μρστουντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Επιπλέον, το ίδιο δικαστήριο παρέπεμψε χτες για δίκη τέσσερις Κροάτες πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους για προ 11ετίας βιαιοπραγίες κατά Βόσνιων μουσουλμάνων. Η κροατική κυβέρνηση δε γνωστοποίησε τα ονόματα των τεσσάρων, αρκούμενη να ανακοινώσει πως «έχει συμφωνηθεί» η απέλαση και παράδοσή τους την ερχόμενη Δευτέρα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ