ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Προσοχή στην αγορά τροφίμων

Συμβουλές από το υπουργείο Γεωργίας

Το Πάσχα είναι προ των πυλών καθώς και οι αγορές για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ημερών. Τις τιμές στις οποίες θα πωληθούν τις τελευταίες μέρες τόσο τα κρέατα όσο και τα οπωροκηπευτικά, τις μέρες, δηλαδή, εκείνες που αποτελούν αιχμή για την αγορά, μπορεί κανείς να τις προβλέψει, με απόλυτη βεβαιότητα, αν όχι για το πώς ακριβώς θα διαμορφωθούν, τουλάχιστον για τα επίπεδα ακρίβειας για τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εφιστά την προσοχή των καταναλωτών όσον αφορά στην αγορά και κατανάλωση των παραδοσιακών αμνοεριφίων και άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης. Συγκεκριμένα, καλό είναι οι καταναλωτές να επιλέξουν κατάστημα που τηρεί τις συνθήκες υγιεινής και να αποφεύγουν την αγορά σφαγίων που φέρουν στην επιφάνειά τους ρύπους από περιεχόμενο στομάχων και εντέρων ή γλοιώδες επίστρωμα (γλίτσα).

Τα σφάγια πρέπει να φέρουν σφραγίδες καταλληλότητας (ωοειδής ή στρογγυλή), κατηγορίας ανάλογα με το είδος και την ηλικία των αιγοπροβατοειδών και καταγωγής που είναι παραλληλόγραμμη με το όνομα της χώρας γέννησης του ζώου. Το χρώμα της μελάνης όλων των σφραγίδων είναι το λαμπρό κυανούν (ανοιχτό γαλάζιο) για τα σφάγια που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ και το καστανό για τα σφάγια ζώων που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες. Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών να μην αγοράζουν σφάγια που δε φέρουν κάποια από τις παραπάνω σφραγίδες και δεν έχουν σφαγεί σε ελεγχόμενα σφαγεία.

Επιπλέον, τα σφάγια δεν πρέπει να παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή στη θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα, τα εντόσθια να μη φέρουν οζίδια και κύστεις, ενώ εάν επιλέγονται κατεψυγμένα δεν πρέπει να έχουν αποψυχτεί.

Καλό είναι επιπλέον να γνωρίζει κανείς ότι για οβελία είναι κατάλληλα ολόκληρα σφάγια με το κεφάλι και τον επίπλου (μπόλια), ηλικίας κάτω των 12 μηνών (σφάγια που φέρουν σφραγίδα κατηγορίας «αμνός γάλακτος» ή «αμνός» ή «ερίφιον γάλακτος» ή «ερίφιον»). Επίσης, το κρέας των σφαγίων ηλικίας άνω των 12 μηνών (σφάγια που φέρουν σφραγίδα κατηγορίας «ζυγούρι» ή «βετούλι» ή «τράγος») είναι κατάλληλο με εξαίρεση το κεφάλι και το νωτιαίο μυελό. Για μαγειρικά παρασκευάσματα από εντόσθια, όπως κοκορέτσι, μαγειρίτσα κλπ., κατάλληλα είναι τα έντερα και η συκωταριά εκτός από τη σπλήνα και τον ειλεό όλων των κατηγοριών σφαγίων και αιγοπροβατοειδών ανεξαρτήτως ηλικίας.

Τα αυγά

Οσο για τα αυγά, καλό είναι οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι πρέπει να είναι ωοσκοπημένα. Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του, ενώ ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού. Η δε νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό αεροθάλαμο. Θα πρέπει να αποφεύγεται η αγορά αυγών με ακάθαρτο κέλυφος και αυγά με ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος. Να αποφεύγεται επίσης η κατανάλωση αυγών με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και αυγών με δυσάρεστη οσμή. Τέλος, τα αυγά πρέπει να διατηρούνται, χωρίς να έχουν προηγουμένως πλυθεί, σε δροσερό μέρος. Μετά το βρασμό τους, όπως και τα βαμμένα, να διατηρούνται στο ψυγείο.

Αγοράζοντας τυριά είναι καλό να ζητάει κανείς ακριβώς το τυρί που θέλει να αγοράσει (π.χ. φέτα ή τελεμές ή λευκό τυρί άλμης ή κασέρι ή γραβιέρα κλπ.). Ασφαλώς, το τυρί πρέπει να συντηρείται στο ψυγείο και να αναγράφεται στη συσκευασία η ημερομηνία της παραγωγής. Τα μαλακά τυριά πωλούνται δύο μήνες μετά την ημερομηνία παραγωγής ενώ τα σκληρά τρεις μήνες μετά την παραγωγή τους. Πρέπει να έχουν ευχάριστη οσμή και γεύση και να μην είναι αλλοιωμένα (ταγκισμένα, πικρότητα, έντονη οσμή κλπ.)

Τέλος, όσον αφορά στα αλλαντικά, εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών στο περίβλημά τους ώστε να είναι καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό και να μην έχει προσβληθεί από μούχλα. Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση, να μην είναι ταγκισμένα και να μην έχουν γλοιώδη σύσταση, καθώς και να μην υπάρχει αλλαγή στο φυσιολογικό τους χρώμα. Θα πρέπει και αυτά να συντηρούνται στο ψυγείο εκτός από το σαλάμι αέρος και αυτό όταν τεμαχιστεί πρέπει να συντηρείται στο ψυγείο.

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Επιχειρηματικά σχέδια σε βάρος των εργαζομένων

Αναπάντητα μένουν τα ερωτήματα για τις προθέσεις των Γάλλων τραπεζιτών

Η διείσδυση στην ντόπια τραπεζοαγορά, η απόσπαση μεριδίων και η αύξηση του ανταγωνισμού ακόμη και με τις άλλες γαλλικές τράπεζες που έχουν παρουσία στην Ελλάδα (Credit Agricole, Paribas) βρίσκονται στις προθέσεις της Societe Generale. Σε αυτή τη φάση οι Γάλλοι τραπεζίτες ξεδιπλώνουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, που ξεκινούν με την επιθετική εξαγορά ολόκληρου του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας. Για λόγους ευνόητους αποφεύγουν να τοποθετηθούν πάνω στην ουσία των ζητημάτων που αφορούν τους εργαζόμενους, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (που ξεπούλησε με άνωθεν εντολές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ) και το επικουρικό ταμείο των εργαζομένων που, για την ώρα, παραμένουν μέτοχοι της Γενικής Τράπεζας.

Οι Γάλλοι επικεφαλής της νέας διοίκησης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκαν και στα παρακάτω:

  • Επιβεβαίωσαν τις προθέσεις τους για την εφαρμογή προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου», αποφεύγοντας όμως να αναφερθούν στον αριθμό των εργαζόμενων που σκοπεύουν να απομακρύνουν. Οι εξελίξεις στο μέτωπο αυτό θα είναι άμεσες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε πρώτη φάση, θα εξαναγκάσουν σε παραίτηση 300 εργαζόμενους (14% του προσωπικού).
  • Σε ερώτηση του «Ρ» για το ποσοστό των μετοχών που θα αποκτήσουν - μετά και την πρόταση δημόσιας προσφοράς στους μετόχους της μειοψηφίας - ο Γάλλος τραπεζίτης δήλωσε «χαρούμενος» αν θα εξαγόραζαν το 100%, ισχυριζόμενος ότι οι άλλοι μέτοχοι είναι... ελεύθεροι να αποφασίσουν. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να αποσύρουν τη μετοχή από το χρηματιστήριο, κάτι που βέβαια κανείς δεν μπορεί να το πάρει «τοις μετρητοίς», δεδομένης και της ιδιαίτερα επιθετικής πολιτικής και των μεθοδεύσεων που έχουν εφαρμόσει σε ανάλογες περιπτώσεις εξαγορών στα Βαλκάνια.
  • Το χαρτοφυλάκιο των δανείων της Γενικής Τράπεζας «δεν ανταποκρίνεται στις νόρμες» τους. Πρόσθεσαν ότι τον επόμενο μήνα θα εξετάσουν «σε βάθος το ζήτημα και θα το ευθυγραμμίσουν με τις νόρμες της Sosiete Generale», χωρίς όμως να δώσουν διευκρινίσεις.

Από κει και πέρα μπαίνουν και πρόσθετα ερωτήματα: Γιατί για παράδειγμα οι μέτοχοι της μειοψηφίας (ΜΤΣ, ταμείο εργαζόμενων κ.α.) να αποδεχτούν την πρόταση των Γάλλων (6,30 ευρώ ανά μετοχή), όταν το τελευταίο διάστημα η τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο κυμαίνεται αρκετά πάνω από τα 7 ευρώ;

Το ωράριο των καταστημάτων

Τίθεται από σήμερα σε ισχύ το θερινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων τροφίμων. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, τα καταστήματα από 1η Απρίλη μέχρι 31 Οκτώβρη μπορούν να κλείνουν το αργότερο στις 9.00 το βράδυ από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή και στις 6.00 το απόγευμα το Σάββατο. Σήμερα, επίσης, ξεκινάει και το ωράριο, που θα εφαρμόσουν τα εμπορικά στη διάρκεια των γιορτών του Πάσχα και έχει ως εξής:

  • Πέμπτη και Παρασκευή 1 και 2 Απρίλη: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Σάββατο 3 Απρίλη: 9.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.
  • Μ. Δευτέρα μέχρι και Μ. Πέμπτη: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή: 1.00 μ.μ. - 7.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο: 9.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.

Τη Δευτέρα μετά το Πάσχα, τα εμπορικά θα παραμείνουν κλειστά, ενώ από την Τρίτη 13 Απρίλη επανέρχεται το κανονικό ωράριο λειτουργίας.

Στη Θεσσαλονίκη θα ισχύσει το ίδιο ωράριο στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, με εξαίρεση το Μ. Σάββατο, οπότε τα εμπορικά θα κλείσουν στις 3.30 μ.μ.

Μόνο τη Μ. Παρασκευή θα διαφοροποιηθεί το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων, οπότε και θα ανοίξουν στη 1.00 μ.μ. και θα κλείσουν στις 8.00 μ.μ. Ολες τις υπόλοιπες μέρες της περιόδου των γιορτών, θα λειτουργήσουν όπως πάντα, κλείνοντας τις καθημερινές στις 9.00 και το Σάββατο στις 6.00 μ.μ. Τη Δευτέρα του Πάσχα, θα παραμείνουν κλειστά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ