ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Συνεχίζεται με την κατάθεση της Μ. Μπόση

Τις αντιφάσεις του κύριου μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση του ΕΛΑ, Β. Ζήση, επισήμανε χτες ο κατηγορούμενος Χρ. Τσιγαρίδας. Παράλληλα υπογράμμισε, απευθυνόμενος στο Τριμελές Εφετείο, ότι στην κατάθεσή του έχει διαλέξει επιλεκτικά κάποια πράγματα, ενώ τα «αρχεία» της ««Στάζι» τού δόθηκαν «κάτω από το τραπέζι». Πρόσθεσε δε ότι ευρωπαϊκά δικαστήρια έχουν αποφανθεί πως τα «αρχεία» της «Στάζι» δεν αποτελούν στοιχεία.

Ακολούθησε η κατάθεση της διεθνολόγου Μαίρης Μπόση, η οποία την περίοδο 1994-1996 ήταν μέλος του επιστημονικού συμβουλίου για την τρομοκρατία που είχε συσταθεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου Ελισ. Μουγάκου - Μπρίλλη, είπε ότι «ποτέ δε δόθηκαν σε εμάς τέτοια αρχεία», ενώ η γνωστή ως «έκθεση Παπαθεμελή» για την τρομοκρατία στην Ελλάδα δεν προέρχεται από το επιστημονικό συμβούλιο. Τόνισε ότι παράλληλα με το επιστημονικό συμβούλιο λειτουργούσε ομάδα ειδικών καθηκόντων από αστυνομικούς. Η ίδια ζήτησε τα λεγόμενα αρχεία της «Στάζι», αλλά της απάντησαν πως δε θα καταλάβει τίποτα από αυτά.

Σε άλλο σημείο εκτίμησε ότι η «Οργάνωση Επαναστατικής Λαϊκής Αλληλεγγύης», ΟΕΛΑ, που είχε αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση κατά του Σαουδάραβα πρέσβη το 1993, δεν ήταν ελληνική οργάνωση και ανέφερε πως η άποψη των μελών του συμβουλίου ήταν να αναλυθεί διεξοδικά η υπόθεση των «αρχείων», ώστε αν υπάρξουν στοιχεία για Ελληνες, αυτοί να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη, ενώ αν δεν προκύψει κάτι να «καθαρίσουν» τα ονόματα αυτά. Τέλος, αναφερόμενη στο φαινόμενο της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, είπε ότι «η σύγκρουση των οργανώσεων ένοπλης βίας με το κράτος τελειώνει, όταν αυτό ενοχληθεί πολύ» και σημείωσε ότι στην Ελλάδα «αργήσαμε πολύ». Πρόσθεσε, δε, ότι στις αρχές «για τον ΕΛΑ υπήρχαν συγκεκριμένες υπόνοιες, είχε εντοπιστεί ο χώρος προέλευσης αυτών των ατόμων, που ήταν κάτω από το κάτοπτρο των αρχών».

Η κατάθεση της Μ. Μπόση συνεχίζεται σήμερα.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Κλίμα «συναίνεσης» με τους σχολάρχες...

Σε κλίμα «συναίνεσης», σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, πραγματοποιήθηκαν χτες διαδοχικές συναντήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης με εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων όλων των βαθμίδων. Χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα εάν υπήρξε κάποια συμφωνία, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι το θέμα των ανατιμήσεων στα δίδακτρα της επόμενης σχολικής χρονιάς προεξοφλείται από τις μέχρι σήμερα δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση και διά στόματος Γ. Παπαθανασίου έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι είναι εναντίον κάθε μορφής παρέμβασης στην «ελεύθερη αγορά». Χτες, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε τους σχολάρχες ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν «αιφνιδιασμοί» και έκανε λόγο για «θετικό κλίμα». Ολα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης αξιώνουν την κατάργηση της πεπατημένης του πλαφόν που επιβάλλεται -τουλάχιστον τύποις - με νομοθετική ρύθμιση την τελευταία δεκαετία, καθιστούν εύλογες τις προβλέψεις για το πού πάει το πράγμα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, παραμένει πιθανό το σενάριο επιβολής εκ νέου πλαφόν και για την επόμενη σχολική χρονιά στο βαθμό που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κρίνει ότι εάν και τυπικά επιτραπεί η ελεύθερη διαμόρφωση των διδάκτρων θα είναι μεγάλη η επιβάρυνση στον πληθωρισμό.

Πάντως, οι σχολάρχες προσανατολίζονται ήδη σε αυξήσεις τουλάχιστον της τάξης του 6% - 8%. Στο μεταξύ, στο υπουργείο Ανάπτυξης εκκρεμεί η επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων για τουλάχιστον δεκατρία εκπαιδευτήρια που παραβίασαν το φετινό πλαφόν του 4% επιβάλλοντας ανατιμήσεις στα δίδακτρα μέχρι 15%.

Την αντίθεσή της στην πλήρη απελευθέρωση της διαμόρφωσης των διδάκτρων εκφράζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η αποδέσμευση των διδάκτρων δεν αφορά μόνο τους 100.000 μαθητές των ιδιωτικών σχολείων αλλά και το σύνολο της μαθητικής κοινότητας των φροντιστηρίων προετοιμασίας και των ξένων γλωσσών». «Πάγια θέση της ΟΙΕΛΕ», υπογραμμίζεται, «είναι ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος της τιμολογιακής πολιτικής τόσο των ιδιωτικών σχολείων όσο και των φροντιστηρίων από το κράτος».

Περιμένουν την απάντηση του Πατριαρχείου

Από ώρα σε ώρα φτάνει «στα χέρια» της Εκκλησίας της Ελλάδος η χτεσινή απόφαση - απάντηση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το θέμα της εκλογής των μητροπολιτών στη Β. Ελλάδα. Η απάντηση αυτή αναμένονταν, μετά και το τελευταίο έγγραφο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που παραδόθηκε στο Φανάρι από Επιτροπή Ιεραρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν εγγράφει στον κατάλογο κανέναν υποψήφιο για τη συγκεκριμένη περίπτωση (σ.σ. μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Ελευθερούπολης, Κοζάνης), αλλά διατηρεί το δικαίωμά του στο μέλλον να το κάνει, χωρίς την έγκριση της Ιεραρχίας της Ελλάδος. Να υπενθυμίσουμε ότι για το θέμα της οποιασδήποτε «υποδείξεως υποψηφίων προς εγγραφή» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τις μητροπόλεις της Β. Ελλάδος, η Ιεραρχία της 6ης Νοέμβρη είχε αποφασίσει να περνάει από την έγκρισή της. Επιπρόσθετα, η απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν επιτρέπει το μεταθετό, εκτός αν το ζητάει η Ιεραρχία, το επιτρέπει όμως, για τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Επίσης, ζητείται, η τελική απόφαση να περάσει από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ