ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Χρηματοδότηση της κατοχής με 8,2 δισ. δολάρια

Τα 8,2 δισ. στα οποία κατέληξαν οι «δωρητές» στο Βερολίνο (φωτό) αφορούν, σχεδόν αποκλειστικά, στην επέκταση της δυτικής κατοχής...

Associated Press

Τα 8,2 δισ. στα οποία κατέληξαν οι «δωρητές» στο Βερολίνο (φωτό) αφορούν, σχεδόν αποκλειστικά, στην επέκταση της δυτικής κατοχής...
ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οι «διεθνείς δωρητές» δεσμεύτηκαν να «προσφέρουν» περί τα 8,2 δισ. δολάρια στο Αφγανιστάν για τα επόμενα τρία χρόνια - ποσό πολύ μικρότερο από εκείνο που ζητούσε ο Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος παρ' όλα αυτά «χαιρέτισε» τις σχετικές δεσμεύσεις -, ενώ υποσχέθηκαν «αυξημένη ασφάλεια» στην υπό μερική κατοχή χώρα, χωρίς όμως, όπως σημείωναν αναλυτές, να υπεισέλθουν σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες ή να προχωρήσουν σε δεσμεύσεις για νέες αποστολές στρατευμάτων, «καθήκον» που αναμενόταν να συζητηθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο Καρζάι δήλωσε «ικανοποιημένος» μετά την ανακοίνωση των πλέον των 50 χωρών οι οποίες μετείχαν στη Σύνοδο του Βερολίνου για το ποσό της βοήθειας, στην οποία η «μεταβατική κυβέρνησή του» και οι κυβερνήσεις γειτονικών κρατών (Κίνα, Πακιστάν, Ιράν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν) υπέγραψαν «συνθήκη» με στόχο την «καταπολέμηση του εμπορίου των ναρκωτικών», το οποίο, όπως είπε ο ίδιος, «απειλεί την ίδια την ύπαρξη» του Αφγανιστάν. Η εξέλιξη αυτή εγείρει πολλά ερωτήματα, με δεδομένο το ότι πολλοί από τους «συμμάχους» της Δύσης πολέμαρχους είναι αυτοί που κατ' ουσίαν «τρέχουν» το εμπόριο ηρωίνης, με βασικότερο ερώτημα αν ο Καρζάι έχει κατά νου την έναρξη ενός νέου «γύρου» πολέμου, εναντίον των «ναρκωτικών» αυτή τη φορά.

Στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου του Βερολίνου υμνείται το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη λειτουργία 5 «Ομάδων Περιφερειακής Ανοικοδόμησης» (PRTs, ουσιαστικά κατοχικών βάσεων) έως το καλοκαίρι. Παρ' όλ' αυτά, οι δεσμεύσεις σε στρατιώτες που θα «χρειαστούν» για την επέκταση της κατοχής δεν επαρκούν. Η Ιταλία είπε ότι «μπορεί» να στείλει έως και 300 άνδρες, ενώ ο Γιόσκα Φίσερ, ο ΥπΕξ της Γερμανίας, που ήδη έχει αναλάβει από το Γενάρη φέτος την PRT της Κουντούζ, είπε ότι «πολλές χώρες» έχουν «εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους» για συμμετοχή στην επέκταση.

Αναλυτές σχολίαζαν ότι το ΝΑΤΟ «μιλά για την επέκταση από τον περασμένο Σεπτέμβριο, και τώρα έχουμε Απρίλιο... Το θέμα δεν είναι η ρητορική».

Ουσιαστικά, τα χρήματα που υποσχέθηκαν οι «δωρητές» θα κατευθυνθούν σχεδόν αποκλειστικά στην επέκταση της κατοχής και στην ενίσχυση της «ασφάλειας», με στελέχη της υπό τον Καρζάι κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Οικονομικών του Αφγανιστάν, Ασράφ Γάμι Αχματζάι, να παραδέχονται ότι δεν πρόκειται για κονδύλια «ανοικοδόμησης»...

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Οι κάλπες κρίνουν την «ειρηνευτική διαδικασία»

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Οι ψηφοφόροι άρχισαν σήμερα να προσέρχονται στις κάλπες, στις πρόωρες εκλογές στις οποίες κάλεσε η Πρόεδρος Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα, ανατρέποντας ουσιαστικά την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρανίλ Ουικρεμεσίγκε. Αν και οι «επενδυτές» θα ήθελαν να δουν να «τιμωρείται» η σοβινίστρια Πρόεδρος, η οποία ουσιαστικά επιχειρεί να ανατρέψει τη λεγόμενη «ειρηνευτική συμφωνία» με τη μειονοτική αυτονομιστική οργάνωση Τίγρεις των Ταμίλ, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί.

Οπως σημείωνε αναλυτής της ειδησεογραφικής υπηρεσίας Bloomberg, παρά το γεγονός ότι η πραξικοπηματική διάλυση της Βουλής από την Πρόεδρο «κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια» όχι μόνο για τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών, αλλά και λόγω της καθυστέρησης της υπεσχημένης από τις ΗΠΑ και άλλους διεθνείς παίκτες οικονομικής βοήθειας, το γεγονός ότι η πολιτική ατμόσφαιρα έχει πολωθεί στη νήσο ενδέχεται να οδηγήσει στη νίκη της.

Οποιος, πάντως, και αν κερδίσει σε αυτές τις εκλογές είτε ο εθνικιστικός συνασπισμός περί τη Λαϊκή Συμμαχία, το κόμμα της Κουμαρατούνγκα --η οποία διεξήγε προεκλογική εκστρατεία εθνικιστικής «πλειοδοσίας» στο θέμα της υπό διαπραγμάτευση «ειρηνευτικής συμφωνίας» που η ίδια και το τμήμα της αστικής τάξης που συνδέεται και ουσιαστικά εγκρίνει τον 20χρονο εμφύλιο πόλεμο με τους Ταμίλ απορρίπτουν -- είτε το Ενωμένο Εθνικό Κόμμα του Ουικρεμεσίνγκε -- που εκφράζει συμφέροντα πιο «ευνοϊκά διακείμενα» στο θέμα της παραχώρησης μερικής αυτονομίας στη μειονότητα χάριν των οικονομικών οφελών (τουλάχιστον 26 δισ. δολάρια), που αυτή συνεπάγεται και συνδέεται με τις ΗΠΑ οικονομικά --, η αντιδραστική διακυβέρνηση είναι περίπου βέβαιη.

Οι αναλυτές διαβλέπουν, πάντως, ότι οι κάλπες δε θα αναδείξουν πρόεδρο και κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οπως δήλωναν πολιτικοί παρατηρητές στο βρετανικό BBC, η νέα κυβέρνηση «θα είναι πιθανότατα μια κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία θα είναι εξαρτημένη από μικρά κόμματα για να παραμείνει στην εξουσία». Πράγμα που προοιωνίζεται συνέχιση της «πολιτικής κρίσης», και όχι επίλυσή της...

Από πλευράς της αυτονομιστικής οργάνωσης των Τίγρεων, το βασικό ερώτημα τι θα γίνει με τον αποστάτη «συνταγματάρχη Καρούνα», η αποσκίρτηση του οποίου αποτελεί αίνιγμα για τους αναλυτές, παραμένει. Η εφημερίδα Asia Times διερωτάται σε άρθρο της αν στέκουν οι εικασίες πως η εξέλιξη «ενορχηστρώθηκε» από ξένες μυστικές υπηρεσίες -- ορισμένοι έχουν υποστηρίξει πως είτε πρόκειται για σχέδιο των ΗΠΑ ή/και της Ινδίας, είτε για «συνεννόηση» με την ίδια την Κουμαρατούνγκα -- και κυρίως ποιες θα είναι οι συνέπειές της, αν δηλαδή θα υπάρξει «εμφύλιος» εντός των Τίγρεων. Μένει να φανεί...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Τυνήσιος ο εμπνευστής

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ενας Τυνήσιος, σε βάρος του οποίου ο δικαστής Χουάν ντελ Ολμο εξέδωσε την Τετάρτη διεθνές ένταλμα σύλληψης, φέρεται ως «ηγετικό στοιχείο και συντονιστής των διαφόρων προσώπων που εμπλέκονται» στις επιθέσεις της Μαδρίτης, έγινε γνωστό χτες.

Ο Τυνήσιος ονομάζεται Σερχάν Μπεν Αμπντελμάτζιντ Φάχετ και είναι γεννημένος στις 10 Ιούλη 1968 στην Τύνιδα. Μαζί με τον Τυνήσιο, διεθνή εντάλματα εκδόθηκαν και για πέντε ακόμα άτομα -όλοι Μαροκινοί- πάντα σε σχέση με το μακελειό της Μαδρίτης. Στο ένταλμα σύλληψης του Φάχετ αναφέρεται επίσης πως ήδη από το 2003 υπήρχαν «σαφείς εκδηλώσεις προετοιμασίας μιας βίαιης ενέργειας στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη ζώνη της Μαδρίτης».

Τέλος ισπανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δικαστικά έγγραφα, ανέφεραν χτες ότι οι πολύνεκρες επιθέσεις χρηματοδοτήθηκαν από λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

ΑΪΤΗ
Αρχίζει δικαστικό αγώνα ο Αριστίντ

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ολο και περιπλέκεται η «υπόθεση Αϊτή», αφού εκτός των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις κατοχής, το ζήτημα της βίαιης απομάκρυνσης του πρώην Προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Αυτή τη φορά είναι η μήνυση «κατ' αγνώστων», Γάλλων και Αμερικανών αξιωματούχων, που κατέθεσε ο Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, με την κατηγορία της απαγωγής, που επαναφέρει το θέμα στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή ο πρώην Πρόεδρος έχει κατηγορήσει τους Αμερικανούς ότι τον εξανάγκασαν σε εξορία ή, κατά κάποια άλλη διατύπωση, οι ΗΠΑ και η Γαλλία «βοήθησαν» στην αναχώρησή του. Εννοείται ότι τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Παρίσι ισχυρίζονται πως ο Αριστίντ συμφώνησε να φύγει από την Αϊτή και υπέγραψε οικειοθελώς την παραίτησή του.

Οσον αφορά στη μήνυση για «απειλές, απαγωγή και παράνομη κράτηση», υποβλήθηκε στο Παρίσι την Τρίτη, σύμφωνα με τον Γκίλμπερτ Κόλαρντ, δικηγόρο του πρώην Προέδρου. Ο εναγόμενος ορίζεται ως Χ, εννοώντας μία νόμιμη ομάδα Γάλλων, με μέλη, τα οποία δεν κατονομάζονται. Ο Κόλαρντ πρόσθεσε πως οι δικηγόροι του Αριστίντ στις ΗΠΑ πρόκειται να συντάξουν μία ίδια μήνυση εναντίον οποιουδήποτε τυχόν ευθύνεται για την απαγωγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ