ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΑ
Συνεχίζουν το «ρίξιμο» οι καπνέμποροι

Οσο πλησιάζει η μέρα της λήξης της εμπορικής περιόδου τόσο πέφτουν οι τιμές στα «Βιρτζίνια»

Motion Team

Συνεχίζουν τα χαβά τους οι καπνέμποροι, δίνοντας σταθερά εξευτελιστικές τιμές στα «Βιρτζίνια» στα «Σ - 79» και «τσεμπελόμαυρα», ενώ και στις υπόλοιπες ποικιλίες τα πράγματα δεν πάνε προς το καλύτερο.

Στα «Βιρτζίνια», όσο πλησιάζει η ημερομηνία της λήξης της εμπορικής περιόδου τόσο πέφτει η τιμή. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, το Γενάρη η μέση πανελλαδική τιμή ήταν στα 0,80 ευρώ το κιλό. Στο τέλος Φλεβάρη έπεσε στα 0,73 ευρώ το κιλό και στα μέσα Μάρτη στα 0,69 ευρώ. Να σημειωθεί ότι πέρσι η μέση πανελλαδική τιμή στα «Βιρτζίνια» ήταν 1 ευρώ το κιλό και πρόπερσι 0,79 ευρώ. Φαίνεται, δηλαδή, πως το φετινό πανελλαδικό «στήσιμο» πάει να πέσει και κάτω από αυτό της σοδειάς του 2001. Το ...αξιοπερίεργο είναι πως από τη μία οι καπνέμποροι δηλώνουν πως θέλουν και τα «Βιρτζίνια» μαζί με τον «Μπασμά» και τα «Κατερίνης», όπως για παράδειγμα ανακοινώθηκε από την πλευρά τους στις 16/3 μετά από συνάντηση του Συνδέσμου τους με τον υπουργό Γεωργίας. Στην πράξη, βέβαια, στα «Βιρτζίνια» δίνονται τιμές εγκατάλειψης. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως η μέση τιμή για τα «Βιρτζίνια» στην Πελοπόννησο είναι 0,46 ευρώ το κιλό, στη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά 0,61 ευρώ, στην Κεντρική Μακεδονία 0,64 ευρώ και στην Αιτωλοακαρνανία 0,79 ευρώ.

Εκτός από τα «Βιρτζίνια», η σοδειά του 2003 αγοράζεται σε πολύ χαμηλές ή ακόμα χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια στα «τσεμπελόμαυρα» και τα «Σ-79», αλλά και στα «Μπέρλεϊ». Για παράδειγμα τα «Σ-79», που είναι της ομάδας «Κατερίνης», αγοράζονται και με 8 λεπτά το κιλό και η μέση πανελλαδική τιμή είναι 12 λεπτά, ενώ οι μπασμάδες στην Αιτωλοακαρνανία έχουν μέση τιμή 27 λεπτά! Στα «Μπέρλεϊ» δίνονται 0,44 ευρώ, ενώ πέρσι η μέση τιμή ήταν 0,54 ευρώ.

Φαίνεται, πως οι καπνέμποροι «κόβουν» τις τιμές σε 8 ποικιλίες, για να δώσουν κανένα ευρώπουλο παραπάνω σε δύο μόνο ποικιλίες και σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας... Επιπρόσθετα, οι καπνοπαραγωγοί εκβιάζονται συνολικά από τους καπνεμπόρους με βάση τον ισχύοντα κανονισμό της ΕΕ, που λέει πως αν δεν πουλήσουν μέχρι 15 Απρίλη «Βιρτζίνια», «Μπέρλεϊ», «Τσεμπέλια» και «Μαύρα» και μέχρι 30 Απρίλη «Μπασμά», «Κατερίνης» και τις υπόλοιπες ποικιλίες, θα χάσουν και την επιδότηση και θα τους μείνει η παραγωγή στα χέρια.

Από την άλλη, στους «μπασμάδες» δεν ξεκίνησαν οι αγοραπωλησίες σε Θεσσαλία, Κεντρική - Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Μάλιστα εδώ φαίνεται πως έχει στηθεί ένα διαφορετικό εκβιαστικό - ψυχολογικό παιχνίδι από τους καπνεμπόρους, σε βάρος των καπνοπαραγωγών. Ενώ τις προηγούμενες χρονιές οι καπνέμποροι δήλωναν από τέλος Φλεβάρης τα σημεία που θα γίνουν οι παραδόσεις τα λεγόμενα ΑΚΑ, μέχρι και χτες κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει τουλάχιστον σε Σέρρες, Κομοτηνή και Ξάνθη, όπου κυριαρχεί ο Μπασμάς. Οι καπνοπαραγωγοί των περιοχών αυτών ανησυχούν και αναφέρουν πως οι καπνέμποροι οδηγούν τα πράγματα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για να επιτευχθούν καλύτερες τιμές, υπό το άγχος της προθεσμίας παράδοσης.

Οσον αφορά στην ποικιλία «Κατερίνη», πουλήθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι 15/3 9.107 τόνοι σε σύνολο ποσόστωσης 17.327 τόνοι, με μέση τιμή 2,33 ευρώ/κιλό. Να θυμίσουμε ότι πέρσι στα «Κατερίνης» η μέση τιμή ήταν στην Κεντρική Μακεδονία 1,82 ευρώ το κιλό και πρόπερσι 2,15 ευρώ/κιλό.

Δυστυχώς, όμως, με τέτοια εμπορική πολιτική από τους καπνεμπόρους, που κόβουν από τους μεν για να δώσουν κάνα ψιλό παραπάνω στους δε, αλλά και πάλι όχι τιμές της προκοπής, δε σώζεται η «παρτίδα» της ελληνικής καπνοκαλλιέργειας, σε συνδυασμό με τις σχετικές και καθ' όλα αρνητικές προτάσεις της Κομισιόν! Οι καπνοπαραγωγοί από την πλευρά τους οφείλουν να αγωνιστούν για αξιοπρεπείς τιμές και βιώσιμο εισόδημα. Οφείλουν να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής, που πρεσβεύουν οι καπνέμποροι και οι πολυεθνικές, οι νυν κυβερνώντες και οι πρώην κυβερνώντες και η οποία οδηγεί στη συρρίκνωση της παραγωγής και στην ερήμωση της υπαίθρου.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Θα γίνει νέο «πανωκόψιμο»;..

Σε νέο συλλαλητήριο προχωρούν οι ελαιοπαραγωγοί του Αιγίου την ερχόμενη Τετάρτη

Σοβαρά προβάλλει πλέον το ενδεχόμενο να κόψει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ από τις ολόκληρες προκαταβολές που πήραν όσοι ελαιοπαραγωγοί τις πήραν, για να πληρωθούν όσοι «κόπηκαν» από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και όσοι δεν πήραν ακόμα καθόλου επιδότηση.

Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Ευαγ. Μπασιάκος στα μέλη της αντιπροσωπείας των ελαιοπαραγωγών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Αιγιάλειας, που τον συνάντησαν στην Αθήνα, με βασικό θέμα το πρόβλημα της πληρωμής των επιδοτήσεων στο λάδι. Οπως έγινε γνωστό, ο Ευαγ. Μπασιάκος τους είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και πως εξετάζονται σενάρια λύσεων. Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση χτες είναι πως ο υφυπουργός έκανε λόγο για νέους ελέγχους σε όσους πληρώθηκαν και φέρεται να είπε ότι μόνη πηγή χρημάτων αποτελεί ο εντοπισμός μέσα από ελέγχους που διενεργούνται όσων ελαιοπαραγωγών έχουν πανωγράψει. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία τα είχαν εισηγηθεί ως σενάρια λύσης οι διοικούντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, όταν φάνηκε πως τα «λαδομαγειρέματα» οδήγησαν σε αδιέξοδο. Στο μεταξύ σήμερα το πρωί γίνεται σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας για το θέμα της επιδότησης του λαδιού, με τη συμμετοχή των διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Πάντως, οι ελαιοπαραγωγοί της Αιγιάλειας αποφάσισαν προχτές το βράδυ να προχωρήσουν σε νέο συλλαλητήριο την Τετάρτη 7 Απρίλη, στις 11.30 π.μ., μπροστά από την Παναιγιάλεια Ενωση, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση και να καταβληθεί ολόκληρη η επιδότηση σε όλη την παραγωγή.

Στη μαζικότατη σύσκεψη των αγροτών στο Αίγιο, που ξεπέρασε τα 400 άτομα, οι ελαιοπαραγωγοί στηλίτευσαν τη στάση της κυβέρνησης και την ανακολουθία που τη διακρίνει σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις μετεκλογικές υποσχέσεις για την καταβολή της επιδότησης και δήλωσαν αποφασισμένοι να ανοίξουν νέο γύρο κινητοποιήσεων, μέχρι την τελική ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Αγροτική σύσκεψη την ερχόμενη Τρίτη

Θα συζητηθούν τα θέματα των επιδοτήσεων στο λάδι και οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή

Σύσκεψη, με θέμα την επιδότηση του ελαιολάδου και τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, πραγματοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Λέσβου, την ερχόμενη Τρίτη 6 του μήνα, στις 8 το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης. Η σύσκεψη γίνεται με σκοπό να συζητηθούν διεξοδικά τα δύο παραπάνω θέματα και να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις για τη διεκδίκηση άμεσων λύσεων.

Σε δήλωσή του ο Στ. Σκοπελίτης, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΣΕΑ, επισημαίνει: «Παρόλο που πέρασε ένας μήνας από τις εκλογές, καμιά τελικά απάντηση δεν έχει δοθεί από την κυβέρνηση για το υπόλοιπο της επιδότησης που πρέπει να πάρουν χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί του νησιού μας. Αντίθετα από τα όσα λέγονται από κυβερνητικούς παράγοντες, γίνεται καθαρό ότι αν δεν παρέμβουν οι ελαιοπαραγωγοί για να διεκδικήσουν την καταβολή της επιδότησης, αυτή θα χαθεί. Ακόμη, τίποτα δεν έγινε με το θέμα των ζημιών στην αγροτική κτηνοτροφική και άλλη παραγωγή που είναι μεγάλες και θα έχουν σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών μας και του ίδιου του νησιού μας. Για τα θέματα αυτά καλώ τα μέλη της ΣΕΑ σε συνεδρίαση στις 6 Απρίλη στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ