ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2004
Κάτω από 500 ευρώ το μήνα το 65% των συνταξιούχων!

Συντάξεις φτώχειας που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν στο ελάχιστο τις ανάγκες των συνταξιούχων έχουν να λαμβάνουν για το 2004 η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων όλων των Ταμείων (πλην ΟΓΑ), σύμφωνα με μελέτη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έρευνα της ΠΟΠΟΚΠ δείχνουν ότι σε σύνολο 1.318.950 συνταξιούχων το 33,9% θα πάρει σύνταξη μέχρι 400 ευρώ, το 31,1% σύνταξη από 401 μέχρι 500 ευρώ, το 9,1% σύνταξη από 601 μέχρι 800 ευρώ, το 6,1% σύνταξη από 801 μέχρι 1.000 ευρώ και το 8,7% από 1.001 ευρώ και άνω. Με άλλα λόγια:

  • Ενας στους τρεις συνταξιούχους θα έχει κύρια σύνταξη μικρότερη από 400 ευρώ.
  • Ενας στους τρεις, περίπου, συνταξιούχους θα έχει κύρια σύνταξη από 401 ευρώ μέχρι 500 ευρώ.

Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη κάτω από 800 ευρώ είναι σχεδόν το 85%. Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογη είναι και η κατάσταση των εργαζομένων της χώρας, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία για το έτος 2002 που παρουσίασε σε παλαιότερο δημοσίευμά του ο «Ρ» (Νοέμβρης 2003) για τους μισθωτούς - ασφαλισμένους στο ΙΚΑ. Σε εκείνο το δημοσίευμα αποκάλυπτε:

  • Ενας στους πέντε εργάτες κατάφεραν να κάνουν μόνο ένα μεροκάματο τη βδομάδα.
  • Ενας στους δύο μισθωτούς είχαν μηνιαίο εισόδημα μόλις 278 ευρώ (94.728 δραχμές).
  • Μόνο ένας στους τρεις μισθωτούς είχαν πλήρη απασχόληση (περί τα 300 ένσημα ετησίως).

Η κατάσταση για το ύψος των συντάξεων δεν αλλάζει ουσιαστικά, ακόμα και αν συνυπολογιστεί σε αυτές το ΕΚΑΣ. Συγκεκριμένα μαζί με το ΕΚΑΣ το 19,2% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη μέχρι 400 ευρώ, το 30,6% σύνταξη από 401 μέχρι 500 ευρώ, το 23,9% σύνταξη από 501 μέχρι 600 ευρώ. Τα ποσοστά των υπόλοιπων κατηγοριών μένουν ακριβώς τα ίδια με αυτά της κύριας σύνταξης.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν με αρκετά σαφή τρόπο τα αποτελέσματα της χρόνιας αντεργατικής και αντιασφαλιστικής πολιτικής που εφαρμόζουν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα τη διαρκή συρρίκνωση των εισοδημάτων εργαζομένων και συνταξιούχων.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Σήμερα, Σάββατο, ολοκληρώνονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν σήμερα στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος) από τις 8 π.μ. έως τις 5 μ.μ.

ΜΕΤΑΛΛΟ: Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και θα ολοκληρωθούν στις 5 Απρίλη. Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται στα γραφεία του Συνδικάτου, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν την Κυριακή 4/4 από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Τη Δευτέρα 5/4 από τις 4 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Εργοδοτική παρέμβαση με βιτρίνα στέλεχος του ΣΥΝ

Επιχειρούν να κρατήσουν τέσσερις κλαδικές συμβάσεις στον αέρα μέχρι το Νοέμβρη

Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός ξαναχτύπησε σε όλο του το μεγαλείο και μάλιστα υπό την καθοδήγηση στελεχών του ΣΥΝ και της συνδικαλιστικής του παράταξης «Αυτόνομης Παρέμβασης». Αυτή τη φορά στο στόχαστρο έχει μπει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στο πρόσφατο Συνέδριο της οποίας οι ταξικές δυνάμεις πήραν την απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση.

Την ανατροπή των συσχετισμών υπέρ των ταξικών δυνάμεων δεν μπορούν να τη χωνέψουν, πριν απ' όλους οι εργοδότες. Ετσι, εμφανίστηκε το σωματείο Πωλητών οδηγών - βοηθών αυτοκινήτων - τροφίμων ποτών Αττικής το οποίο κατέθεσε αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά της Ομοσπονδίας ζητώντας να κηρυχτούν παράνομες οι εκλογές. Στο συγκεκριμένο σωματείο πρόεδρος είναι το στέλεχος της Α.Π. Κώστας Νικολάου, ο οποίος κατ' επανάληψη προσπαθεί να χρησιμοποιεί το σωματείο σαν ανάχωμα προς το αντίστοιχο ταξικό που λειτουργεί στον κλάδο.

Η μεθόδευση με την αγωγή κατά της Ομοσπονδίας έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ανοιχτής εργοδοτικής παρέμβασης. Καθώς ζητάνε να εκδικαστεί η υπόθεση στις 4 Νοέμβρη, δηλαδή σε εφτά μήνες. Αυτό πρακτικά σημαίνει μπλοκάρισμα μέχρι τότε της διοίκησης, της ίδιας της λειτουργίας της Ομοσπονδίας. Οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου τρίβουν ήδη τα χέρια τους καθώς έτσι μπαίνει φρένο στη διαπραγμάτευση τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων εργασίας (Γάλακτος, Τροφίμων, Τυροκόμων και Ποτών - Αναψυκτικών).

Ενδεικτικό της μεθόδευσης είναι και το γεγονός ότι στην αγωγή επικαλούνται και πάλι το κλαδικό Συνδικάτο της Λάρισας, επιμένοντας, ότι η συμμετοχή των αντιπροσώπων του στο Συνέδριο ήταν άκυρη. Βέβαια τους ίδιους ακριβώς λόγους (διπλοψηφίες, άνεργοι, ειδικότητες κ.ά.) υποστήριξε η Α.Π. μαζί με την ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ πριν το συνέδριο στο δικαστήριο όταν είχε προσφύγει η ίδια η διοίκηση του Συνδικάτου της Λάρισας επειδή ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ που είχαν τότε την Ομοσπονδία δε νομιμοποιούσαν τους αντιπροσώπους, βλέποντας από τότε, ότι αυτό θα οδηγούσε στην αλλαγή των συσχετισμών. Και το δικαστήριο τις ίδιες ακριβώς δικαιολογίες απέρριψε και έστειλε τους αντιπροσώπους στο Συνέδριο.

ΔΕΗ - ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Στο κενό από έξι μέτρα

Ενα ακόμη θύμα των περικοπών που εφαρμόζει η διοίκηση της ΔΕΗ στη συντήρηση των υποδομών της, στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, προστέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην Πτολεμαΐδα. Πρόκειται για τον μηχανοτεχνίτη Αντώνη Τζέλο, 41 ετών, ο οποίος κατέπεσε από ύψος 6 μέτρων, όταν κατέρρευσε μέρος του παταριού στο οποίο βρισκόταν, προκειμένου να επισκευάσει την κεφαλή του ταινιόδρομου, στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου.

Ο μηχανοτεχνίτης βρέθηκε στο κενό και νοσηλεύεται διασωληνωμένος με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Νοσοκομείο Κοζάνης. Στο συνεργείο, που είχε αναλάβει την επισκευή της κεφαλής, συμμετείχαν άλλοι τρεις μηχανοτεχνίτες, οι οποίοι γλίτωσαν «παρά τρίχα», αφού ο άτυχος συνάδελφός τους προπορευόταν και πάτησε πρώτος στο κατεστραμμένο σημείο του παταριού όπου βρισκόταν το συνεργείο. Ολοι οι εργαζόμενοι δούλευαν υπερωρίες, ενδεικτικό της τεράστιας έλλειψης προσωπικού στη ΔΕΗ, τόσο στον τομέα των συνεργείων συντήρησης, όσο και στο χώρο της παραγωγής.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε δραστικές περικοπές των κονδυλίων για τη συντήρηση των μηχανημάτων της και τα ελάχιστα συνεργεία που διατηρεί παρεμβαίνουν μόνο σε περίπτωση σοβαρής βλάβης. Το διαλυμένο πατάρι, που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό του 41χρονου εργάτη, είχε υποστεί φθορά από προηγούμενες εργασίες στον ταινιόδρομο, χωρίς ωστόσο να επισκευαστεί από την επιχείρηση.

Σώθηκαν στο «παραπέντε»

Ως εκ θαύματος σώθηκαν χθες το πρωί επτά οικοδόμοι, που έχτιζαν το νέο Δημαρχείο στο Καλαμπάκι Δράμας, όταν κατέρρευσε η οροφή του νέου κτιρίου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι εργάτες μόλις που κατάφεραν να πηδήσουν την πρόχειρη περίφραξη που υπήρχε γύρω από το εργοτάξιο, όταν αντιλήφθηκαν ότι υποχωρεί η στέγη. Τόσο το Σωματείο Οικοδόμων της περιοχής, όσο και ο δήμαρχος Καλπακίου Χρ. Γεωργιτσόπουλος κατήγγειλαν ότι δεν τηρούνταν από τον εργολάβο τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει σοβαρά η ζωή των εργαζομένων στο εργοτάξιο.

Θάλαμος αερίων το αμπάρι

Λίγο έλειψε να αφήσουν την τελευταία τους πνοή πάνω στο καράβι, όπου εργάζονταν, δυο ναυτεργάτες κινεζικής υπηκοότητας, οι οποίοι χτες το πρωί υπέστησαν ασφυξία από αναθυμιάσεις κάρβουνου σε αμπάρι του φορτηγού «FARLAND» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον 24χρονο Luo Mao Hui και τον 22χρονο Lan Hong Jian, οι οποίοι πραγματοποιούσαν δειγματοληψία φορτίου λίγο πριν από την εκφόρτωση του πλοίου, σημαίας Βανουάτου, που μετέφερε κάρβουνο (pet coke) από τη Βενεζουέλα στη Θεσσαλονίκη. Σοβαρή κρίνεται η κατάσταση του 24χρονου ναυτεργάτη, ο οποίος εισήλθε πρώτος στο αμπάρι 2 του πλοίου, ενώ ο συνάδελφός του υπέστη ασφυξία, στην προσπάθειά του να βοηθήσει τον συμπατριώτη του.

Η δειγματοληψία του φορτίου, παρά την επικινδυνότητά του, πραγματοποιούνταν χωρίς η πλοιοκτήτρια εταιρία και το Λιμεναρχείο να έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, καθώς οι δυο ναυτεργάτες δε φορούσαν μάσκες. Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, μεταφέρθηκαν αναίσθητοι στα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, όπου και νοσηλεύονται. Η κατάσταση του Luo Mao Hui κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, ενώ η υγεία του συναδέλφου του παρουσιάζει βελτίωση και αναμένεται σύντομα να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ