ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Υποσχέσεις» ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟικοί συλλέγουν τραυματία συνάδελφό τους από τις συγκρούσεις κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν

Associated Press

ΝΑΤΟικοί συλλέγουν τραυματία συνάδελφό τους από τις συγκρούσεις κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του («διευρυμένου») ΝΑΤΟ ενέκρινε χτες το σχέδιο επέκτασης της κατοχής σε πέντε πόλεις του βορρά της χώρας. Ομως, καθώς δεν έχουν ακόμη υπάρξει αποφάσεις για το από ποιες χώρες θα προέλθουν τα «αυξημένα» κατοχικά στρατεύματα, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα -άνθρωπος-κλειδί της κυβέρνησης Μπους για θέματα που αφορούν την Ευρασία - Ζαλμάι Χαλιλζάντ, προειδοποίησε τους συμμάχους των ΗΠΑ «να τηρήσουν το λόγο τους», από το Βερολίνο, όπου η Σύνοδος των «Δωρητριών» χωρών υποσχέθηκε 8,2 δισ. δολάρια για το Αφγανιστάν τα επόμενα 3 χρόνια. Μέχρι στιγμής, επισήμαινε ανταποκριτής του «Ασοσιέιτεντ Πρες», μόνο οι κυβερνήσεις Ιταλίας και Γερμανίας έχουν υποσχεθεί ενισχύσεις σε σημαντικούς αριθμούς, 300 εκάστη, ενώ η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας έχει κάνει λόγο για 125 επιπλέον άνδρες. «Εχουμε δρόμο να διανύσουμε», σχολίασε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ.

Στο μεταξύ, πέρα από την «μουρμούρα» των Αμερικανών για την έλλειψη έμπρακτης στήριξης των συμμάχων τους, χτες υπήρχε για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες μια «φαγωμάρα» ΗΠΑ - Βρετανίας σχετικά με το θέμα των ναρκωτικών. Αυτή τη φορά, δεν πρόκειται για βρετανικά υπονοούμενα περί «διευκόλυνσης» πολεμάρχων να διεξάγουν εμπόριο ναρκωτικών, αλλά αντίθετα, για αμερικανικά «παράπονα» περί της «αναποτελεσματικότητας» των Βρετανών στο Αφγανιστάν όσον αφορά τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», του οποίου οι Αγγλοι ηγούνται.

Και η κυβέρνηση του γειτονικού Πακιστάν, υπό το στρατηγό Μουσάραφ, προχωρούσε χτες σε «εκκλήσεις» για ενίσχυση της αφγανικής πλευράς των συνόρων, ώστε να «παγιδευτούν» τα μέλη «των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα» που καταδιώκουν οι σύμμαχοι. Παράλληλα, το Ισλαμαμπάντ απέσπασε τη δέσμευση ορισμένων φυλάρχων στην περιοχή του Ουαζιριστάν ότι «θα παραδώσουν» όποιον «τρομοκράτη» κρύβουν, και απείλησε άλλους με νέες γενικευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Εν αναμονή του αποτελέσματος

Οι κάλπες στον ώμο των ειδικών εργατών...

Associated Press

Οι κάλπες στον ώμο των ειδικών εργατών...
ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Ολοκληρώθηκαν χτες βράδυ οι πρόωρες εκλογές στη Σρι Λάνκα, με τη συμμετοχή σε αυτές να αγγίζει το 75% των 12,8 εκατ. εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι πιθανότερο είναι να ανακύψει μια «διχασμένη» νέα Βουλή, πράγμα που θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την «ειρηνευτική διαδικασία» με την αυτονομιστική οργάνωση «Τίγρεις» της μειονότητας των Ταμίλ. Οι Ευρωπαίοι παρατηρητές σημείωναν κάπου 1.500 «παρατυπίες», πάντως οι τοπικοί αξιωματούχοι, περίπου ανακουφισμένοι από την έλλειψη μεγάλης έκτασης αιματηρών επεισοδίων - υπήρξαν, βέβαια, 50 τραυματισμοί σε επεισόδια - μίλησαν για «καλή» διαδικασία.

Οι πρόωρες εκλογές που προκήρυξε πραξικοπηματικά η πρόεδρος Κουμαρατούνγκα για να ανατρέψει την «ειρηνευτική διαδικασία» που προωθούσε ο πρωθυπουργός Ουϊκρεμεσίνγκε, και η ίδια απορρίπτει, σε κάθε περίπτωση, δε δείχνουν να ξεκαθαρίζουν το τοπίο. Πιο σαφείς εκτιμήσεις θα μπορούν να διατυπωθούν από το Σάββατο - όταν θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα για τις 225 έδρες της Βουλής και θα γίνει εμφανής ο νέος συσχετισμός.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Στην κεφαλή του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της Βρετανίας διορίστηκε ο 61χρονος Μάικλ Γκρέιντ, διαδεχόμενος τον Γκάβιν Ντέιβις που υπέβαλε προ μηνών παραίτηση στη σκιά του καταδικαστικού για το BBC πορίσματος του δικαστή Χάτον. Ο διορισμός του Μάικλ Γκρέιντ -πρώην γενικού διευθυντή των «BBC One» και «Channel 4» - ανακοινώθηκε επισήμως από την Ντάουνινγκ Στριτ κατόπιν έγκρισης της βασίλισσας Ελισάβετ.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Καραμπόλα τουλάχιστον 66 αυτοκινήτων σημειώθηκε σε αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Λος Αντζελες με το Λας Βέγκας. Τουλάχιστον 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις διαδοχικές συγκρούσεις των οχημάτων. Σύμφωνα με τις αρχές στην περιοχή επικρατούσε ομίχλη και η ορατότητα ήταν περιορισμένη.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Λεπτομερές σχέδιο με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσε χτες πως θα παρουσιάσει εντός των ημερών ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Στο μεταξύ, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλώντας χτες σε Σέρβο ανταποκριτή συνέδεσε το εάν θα αρχίσουν στα μέσα του 2005 οι συνομιλίες για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου «με την «κατάσταση που θα επικρατεί τότε στο έδαφος» της επαρχίας.

ΝΤΑΚΑΡ.-- Αυτονομιστές του Κινήματος Δημοκρατικών Δυνάμεων Κασαμάνς επιτέθηκαν χτες σε ομάδα πυροτεχνουργών του στρατού που επιχειρούσαν τον καθαρισμό περιοχής της Νότιας Σενεγάλης. Κατά τις συγκρούσεις, σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Κρατούμενοι που έχουν συλληφθεί στη Μαλαισία ως ύποπτοι για τρομοκρατία εμφανίστηκαν χτες στη μαλαισιανή τηλεόραση «ομολογώντας» πως ο Οσάμα μπιν Λάντεν είχε «ευλογήσει» την εξαπόλυση βομβιστικών επιθέσεων στο Μπαλί και σε άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας. «Υπέδειξαν» τον Ινδονήσιο μουσουλμάνο ιερωμένο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ σαν «αρχηγό» της Τζεμάα Ισλαμίγια.

ΧΑΓΗ.-- Κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου έναντι του πρώην στρατιωτικού αξιωματούχου Μπέρισλαβ Πούσιτς απήγγειλε χτες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

ΤΙΦΛΙΔΑ.- Οι γεωργιανές αρχές συνέλαβαν χτες 4 άντρες με την υποψία της συμμετοχής σε σχέδιο δολοφονίας του προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι. Σύμφωνα με τους Γεωργιανούς αξιωματούχους οι 4 δρούσαν υπό τις οδηγίες του υπουργού Εσωτερικών της αυτόνομης επαρχίας της Αντζαρίας. Δύο ακόμη καταζητούνται και πιστεύεται ότι βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Αντζαρίας, Βατούμι.

ΟΣΛΟ.-- Η «διαπραγμάτευση» αντιπροσωπειών της κυβέρνησης των Φιλιππίνων και του μαοϊκού ΚΚΦ για τον τερματισμό του ένοπλου αντάρτικου, που διαρκεί από το 1969 στη χώρα, «παρατάθηκαν», σύμφωνα με ανακοίνωση διπλωματών της Νορβηγίας, χώρας που φιλοξενεί τις συνομιλίες.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Πάνω από 25 διαδηλωτές κατά της μοναρχίας στο Νεπάλ, περιλαμβανομένου του προέδρου του κόμματος του Κογκρέσου, Κοϊράλα, και του Μπαράτ Μοχάν Αντικάρι, υψηλόβαθμου στελέχους του ΚΚ Νεπάλ - Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού, τραυματίστηκαν χτες σε έφοδο της αστυνομίας.

TOKIO.-- Συνομιλίες με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα σε Ιαπωνία και ΛΔ Κορέας θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εντός των επόμενων βδομάδων ανήγγειλαν χτες, λίγο μετά την ολοκλήρωση επαφών με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους στο Πεκίνο, Ιάπωνες βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης. Ωστόσο, η δήλωσή τους προκάλεσε την έντονη δυσφορία του πρωθυπουργού, Γιουνισίρο Κοϊζούμι, που αντέδρασε καλώντας τους βουλευτές να μην ασκούν «προσωπική διπλωματία».

ΜΟΣΧΑ.-- Συνάντηση με το Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε χτες στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο άντρες συζήτησαν θέματα σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι ποτέ δεν είχε η Ρωσία πρόβλημα με την ευρωπαϊκή διεύρυνση και πως η χώρα του δε «φοβάται το ΝΑΤΟ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ