ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Πλατιά σύσκεψη για το συντονισμό του αγώνα

Αύριο, Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα στην Αθήνα

Στη μεθόδευση της κυβέρνησης και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, για τη διάσπαση του αγώνα των εργαζομένων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, η μόνη απάντηση είναι η ένταση των διαδικασιών για ενιαία δράση και κλιμάκωση του αγώνα για τη διεκδίκηση του αναφαίρετου δικαιώματος στη μόνιμη, σταθερή και πλήρη δικαιωμάτων εργασία για όλους τους εργαζόμενους.

Ακριβώς στην κατεύθυνση αυτή τα Συντονιστικά των Σωματείων ΟΤΑ Αττικής, των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων και των Εκτάκτων ΑΕΙ - ΤΕΙ, διοργανώνουν πλατιά συγκέντρωση - σύσκεψη αύριο Τετάρτη 7 Απρίλη και ώρα 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), καλώντας τους συμβασιούχους του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα να δώσουν μαζικών «παρών» για το συντονισμό και την ανάπτυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Στην ανακοίνωση των Συντονιστικών υπογραμμίζεται η αντίθεσή τους στις πολιτικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προωθεί τις ευέλικτες και ελαστικές μορφές εργασίας, την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα, με στόχο την αύξηση των κερδών των εργοδοτών, ιδιωτών επενδυτών του κεφαλαίου.

Ως βασικά αιτήματα πάλης τίθενται: Η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου με πλήρη οικονομικά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Η κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων που διαιωνίζει το καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και των πολιτικών του εκπροσώπων.

Κλίμα τεχνητού διαχωρισμού
των εργαζομένων

Η συγκέντρωση αυτή αποτελεί και μια απάντηση σε όσους προσπαθούν να διασπάσουν τους εργαζόμενους. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που ξαφνικά θυμήθηκε τους χιλιάδες συμβασιούχους ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο - ενώ το πρόβλημα υφίσταται εδώ και χρόνια - αλλά που συστηματικά αποφεύγει ακόμα και να κάνει μια απλή αναφορά στους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν με τις ίδιες συνθήκες στον Ιδιωτικό Τομέα. Στην ίδια κατεύθυνση, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ μιλά μόνο για όσους συμβασιούχους καλύπτουν τις λεγόμενες πάγιες και διαρκείς ανάγκες παίζοντας και αυτή, κατ' ουσίαν, τα παιχνίδια της κυβέρνησης. Η ίδια η κυβέρνηση ξεχωρίζει τους συμβασιούχους μεταξύ αυτών που δουλεύουν στο στενό Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Τομέα και αυτών που δουλεύουν στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Το τεχνητό αυτό διαχωρισμό ενισχύουν διάφορα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν τις ενδεχόμενες μορφές του επικείμενου Προεδρικού Διατάγματος και σύμφωνα με τις οποίες οι συμβασιούχοι χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι συμβασιούχοι οποιουδήποτε κλάδου και Τομέα πρέπει να έχουν τούτο ξεκάθαρο: Το δικαίωμά τους στη μόνιμη, σταθερή και πλήρη δικαιωμάτων εργασία δεν μπορεί να τους το στερήσει κανένας. Ταυτόχρονα, όμως και κανείς δεν πρόκειται να τους το χαρίσει. Είναι υπόθεση δική τους να διαλύσουν τις όποιες αυταπάτες περί κοινοτικών οδηγιών, Συνταγμάτων, χρονοβόρων και αναποτελεσματικών νομικίστικων διαμαχών και μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να συντονίσουν τις δυνάμεις τους για την οργάνωση του αγώνα τους.


ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΤΕΙ
«Μία και μοναδική σχέση εργασίας για όλους»

Για το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλιά με πλήρη δικαιώματα και την ανάγκη να συντονιστούν για να το διεκδικήσουν με συναδέλφους τους από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, συζήτησαν το περασμένο Σάββατο εκπρόσωποι συλλόγων συμβασιούχων διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, που προχώρησαν στη δημιουργία Συντονιστικού για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα τους.

Με κύριο αίτημα «μια και μοναδική σχέση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο», πράγμα που προϋποθέτει άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων σε δημοσίου δικαίου αορίστου χρόνου, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 4ωρη στάση εργασίας στις 23/4 και παράσταση στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που θα πραγματοποιηθεί εκείνη τη μέρα, συμμετοχή στην αυριανή σύσκεψη με τα συντονιστικά των σωματείων στους ΟΤΑ και στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και 24ωρη απεργία στις αρχές Μάη.

Οι συμβασιούχοι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ απαιτούν ακόμη: μετατροπή των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) σε δημοσίου δικαίου, κάλυψη των υπαρκτών λειτουργικών αναγκών στα ιδρύματα με θέσεις μόνιμου προσωπικού, να σταματήσουν όλες οι απολύσεις συμβασιούχων (να ανακληθούν όσες έγιναν και να ανανεωθούν οι συμβάσεις που λήγουν), να καταβάλλονται άμεσα οι δεδουλευμένες αποδοχές των συμβασιούχων, να τους αναγνωρίζονται πλήρη εργασιακά δικαιώματα και, τέλος, να καλυφθεί νομοθετικά το θέμα με τις μετατροπές συμβάσεων σε ΙΔΑΧ που ο ΑΣΕΠ κρίνει παράτυπες. Για όλα αυτά, θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους τους και θα επιδιώξουν να παρθούν σχετικές αποφάσεις από Συγκλήτους και Πρυτανικά Συμβούλια.

Εκδηλη ήταν η αγανάκτησή τους για τις αυταπάτες που πολλοί προσπαθούν να δημιουργήσουν στους συμβασιούχους, ότι δήθεν η οδηγία της ΕΕ θα λύσει τα προβλήματά τους. Μάλιστα, φρόντισαν να φωτοτυπηθεί και διανεμηθεί το κείμενο της οδηγίας σ' όλους τους συμμετέχοντες, για να ενημερωθούν καλύτερα και να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους, ότι η οδηγία διασφαλίζει και επεκτείνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης αντί να επιβάλει τη νομιμοποίησή τους, όπως κάποιοι θέλουν να τους κάνουν να πιστέψουν.

Στη σύσκεψη που διοργάνωσε και φιλοξένησε ο Σύλλογος Συμβασιούχων - Εκτάκτων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου συμμετείχαν εκπρόσωποι συλλόγων Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αριστοτελείου Θεσ/νίκης, Παν. Αιγαίου, Παν. Θεσσαλίας, Παν. Κρήτης, Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ΑΣΟΕΕ - Παντείου, ΤΕΙ Πειραιά, Παν. Ιωαννίνων και Χαροκοπείου.

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ, παραβρέθηκε ο Δ. Αγκαβανάκης, που είπε ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν «παίξει» με το θέμα των συμβασιούχων και τόνισε ότι «με παρακάλια δε γίνεται τίποτα. Το θέμα είναι να βγούμε στους δρόμους». Επισήμανε ότι το πρόβλημα αφορά όλους τους εργαζόμενους, γιατί οι σχέσεις εργασίας των συμβασιούχων πιέζουν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και κάλεσε σε συντονισμό κι αγώνα, τονίζοντας ότι το ΠΑΜΕ ήταν και παραμένει στο πλευρό τους μέχρι να δικαιωθούνε.

Επίσης, παραβρέθηκε ο πρύτανης του ΕΜΠ, Α. Ανδρεόπουλος κι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχει καταλήξει σε ένα παρεμφερές πλαίσιο αιτημάτων.


Eurokinissi

Συγκέντρωση συμβασιούχων ΟΤΑ

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου των Δημοτικών Επιχειρήσεων των ΟΤΑ, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία. Στη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Νάκο, ο τελευταίος απέφυγε και πάλι να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Παρέπεμψε για άλλη μια φορά στο αναμενόμενο Προεδρικό Διάταγμα που υποτίθεται ότι θα οδηγήσει στη λύση του προβλήματος. Σύμφωνα όμως με τις πρόσφατες δηλώσεις του άλλου υφυπουργού Εσωτερικών Απ. Ανδρεουλάκου, έχει γίνει ήδη καθαρό ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη θέσπιση κάποιων κριτηρίων και προϋποθέσεων που μειώνουν δραματικά τον αριθμό των συμβασιούχων που θα μπορούν να ελπίζουν σε μια μόνιμη θέση εργασίας.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Στις ταξικές δυνάμεις η πλειοψηφία

Πρώτη δύναμη με απόλυτη πλειοψηφία αναδείχτηκαν, για μια ακόμα φορά, οι ταξικές δυνάμεις της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας στη διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας, μετά την ολοκλήρωση των εκλογών το περασμένο Σάββατο. Συγκεκριμένα, για τη νέα διοίκηση, η ΔΑΣ έλαβε 480 ψήφους και 9 έδρες, η ΠΑΣΚΕ 142 ψήφους και 2 έδρες και η Αγωνιστική Πρωτοβουλία 108 ψήφους και 2 έδρες. Για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΔΑΣ έλαβε 422 ψήφους και εξέλεξε 6 αντιπροσώπους, η ΠΑΣΚΕ 129 και 2 και η Αγωνιστική Πρωτοβουλία 90 και 1 αντιπρόσωπο. Τις ίδιες ψήφους έλαβαν οι παρατάξεις και για τους αντιπροσώπους του Συνδικάτου στην Ομοσπονδία του, με αποτέλεσμα η ΔΑΣ να εξασφαλίσει 5 αντιπροσώπους και 2 η ΠΑΣΚΕ.

  • Διπλάσιο αριθμό ψήφων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, έλαβε η παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα - ΠΑΜΕ Υγειονομικών», στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, για την ανάδειξη νέας διοίκησης, στο σωματείο εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ετσι, η παράταξη κατέλαβε μια έδρα στο 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ πριν δεν είχε καμία. Η ΠΑΣΚΕ στη νέα διοίκηση θα έχει 4 έδρες από 7 που είχε πριν, η ΔΑΚΕ 3 και 1 η «Ενωση Ανεξαρτήτων». Για την ΠΟΕΔΗΝ η «Δημοκρατική Ενότητα» εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο, η ΠΑΣΚΕ 6 και η ΔΑΚΕ 6. Για την ΕΔΟΘ η «Δημοκρατική Ενότητα» εξέλεξε 2 αντιπροσώπους, η ΠΑΣΚΕ 8 και η ΔΑΚΕ 6.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ