ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Σκληρό ροκ» σε βάρος των αγροτών

Ακολουθώντας την πολιτική ποινικοποίησης των αγώνων ζητούν με αγωγές αποζημιώσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων

Συντονισμένη παρέμβαση ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων πραγματοποιούν αυτές τις μέρες βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή και στην Ευρωβουλή

ICON

Συντονισμένη παρέμβαση ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων πραγματοποιούν αυτές τις μέρες βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή και στην Ευρωβουλή
Εντολή στους δικηγόρους του ΟΣΕ να επανενεργοποιήσουν επειγόντως την αγωγή του 1997, η οποία στρέφεται κατά 12 στελεχών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ) για τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις που είχαν αναπτυχθεί εκείνη την περίοδο, έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, K. Γιαννακός - διορισμένος από την προηγούμενη κυβέρνηση, του οποίου η σύμβαση ανανεώθηκε χτες από τη νέα κυβέρνηση - 15 μέρες μετά τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 23 του Μάρτη 2004. Με την αγωγή που είχε κατατεθεί για εκδίκαση στο Πρωτοδικείο Λάρισας ο ΟΣΕ απαιτεί από τα μέλη της ΠΑΣΕ - ανάμεσά τους οι Γ. Πατάκης, Β. Μπούτας, Γ. Νταφούλης, Σπ. Τσιοτινός, Β. Αναγνωστόπουλος (νομάρχης Καρδίτσας), Θ. Νασίκας - ως αποζημίωση, και μάλιστα εντόκως, το συνολικό ποσό των 12 δισ. δρχ.!

Η αγωγή είχε υποβληθεί το 1997, στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία. Ηταν τότε που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούσε «λυτούς και δεμένους» για να σταματήσει τον αγώνα της αγροτιάς. Ηταν λίγο πριν ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος - εκτελώντας διαταγή του Κ. Σημίτη - δώσει την εντολή στα ΜΑΤ να προβούν στην επιχείρηση «βουλκανιζατέρ» ξεφουσκώνοντας τα λάστιχα των τρακτέρ που ήταν παραταγμένα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος των Μικροθηβών.

Είχε προηγηθεί η μεγάλη επέλαση των μαχητών της θεσσαλικής αγροτιάς, οι οποίοι κινούμενοι με τα τρακτέρ τους μέσα από τα χωράφια κατάφεραν να φτάσουν στην Εθνική Οδό ξεπερνώντας τα δεκάδες εμπόδια που έστηναν μπροστά τους οι πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις.

Τότε, λοιπόν, το Γενάρη του 1997 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε βάλει δύο κρατικούς οργανισμούς - τον ΟΣΕ και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) - να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των μελών της ΠΑΣΕ απειλώντας τους ότι σε περίπτωση που υλοποιήσουν την απόφασή τους για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αποκλεισμούς δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών:

  • Θα τους επιβληθεί προσωπική κράτηση ενός έτους
  • Ο καθένας θα πληρώσει χρηματική ποινή ύψους 2.000.000 δρχ. για κάθε δρομολόγιο του ΟΣΕ που δε θα εκτελούνταν και 1.000.000 δρχ. για κάθε παράβαση στα διόδια
  • Κάθε μέλος της ΠΑΣΕ θα πληρώσει εγγύηση 50.000.000 δρχ. ότι θα τηρήσει το διατακτικό της απόφασης που θα εκδοθεί.

Οι Θεσσαλοί αγρότες δε «μάσησαν» ούτε κι απ' αυτή την απειλή και προχώρησαν στις κινητοποιήσεις τους όπως τις είχαν σχεδιάσει.

Οι αρμόδιοι του ΟΣΕ και του ΤΕΟ δεν έκαναν πίσω και, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», υπέβαλαν αγωγή εναντίον των μελών της ΠΑΣΕ ζητώντας αποζημίωση 1,7 δισ. δρχ. για «διαφυγόντα κέρδη».

Συνεχίζοντας στο «ίδιο μοτίβο» ο ΟΣΕ, το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, υπέβαλε και μήνυση κατά των μελών της ΠΑΣΕ και άλλων αγροτών ζητώντας ως αποζημίωση άλλα 942.410.520 δρχ., για ζημιές που δήθεν υπέστη λόγω καταλήψεων στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Η εκδίκαση εκείνων των αγωγών και των μηνύσεων αναβλήθηκε αρκετές φορές, και μετά και το νομοθέτημα για άρση των δικαστικών διώξεων σε βάρος των αγροτών, που ακολούθησε το 1998 όλοι είχαν πιστέψει ότι «η υπόθεση έληξε». Να, όμως, που ο ΟΣΕ φαίνεται να έχει «μνήμη ελέφαντα» και δεν ξέχασε, δίνοντας την εντολή να προχωρήσει άμεσα η εκδίκαση της αγωγής.

Να σημειώσουμε εδώ ότι με δεύτερη αγωγή, που κατατέθηκε εκείνο το διάστημα και θα εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ο ΟΣΕ στρέφεται και κατά του πρώην δημάρχου Αυλώνα Δημ. Κυριακού και άλλων 19 ατόμων, μεταξύ των οποίων αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ζητώντας ως αποζημίωση, συνολικά, 20 δισ. δρχ. επειδή ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, επικεφαλής κατοίκων, είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμό των σιδηροδρομικών γραμμών, διαμαρτυρόμενοι κατά της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ για δημιουργία χωματερής στην περιοχή.

Αυτή η ενέργεια των αρμοδίων του ΟΣΕ δείχνει την επιμονή κάποιων στην τακτική ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων και μπορεί, μεν, άμεσα το φταίξιμο να βαρύνει ένα «κατάλοιπο» της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει τη σημερινή κυβέρνηση από τις ευθύνες της. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι συνεχίζονται και σήμερα οι δίκες σε βάρος των αγροτών στα αγροτοδικεία που εξακολουθούν να λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι με Ερώτηση που κατέθεσαν, πριν λίγες μέρες, στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, Αγγελος Τζέκης και Σταύρος Σκοπελίτης, καλείται η κυβέρνηση να απαντήσει για το τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών, ενώ, παράλληλα, με παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γιάννης Πατάκης ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των διώξεων των αγροτών.

Σε επικοινωνία του «Ρ» με τον Κ. Γιαννακό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ ομολόγησε ότι υπάρχει θέμα, υποστήριξε πάντως ότι δεν έχει δώσει προσωπική εντολή σχετικά με την τύχη της αγωγής και πρόσθεσε ότι το θέμα θα τεθεί μετά το Πάσχα στο ΔΣ του ΟΣΕ, ώστε να αποφασιστεί η προώθηση ή μη των αγωγών αποζημίωσης. Καταλήγοντας ο Κ. Γιαννακός ανέφερε ότι πρόθεση της εταιρίας είναι «να κλείσει το θέμα».

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Της «γαλάζιας» υπομονής...

Πάνε περίπατο οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ για γρήγορη πληρωμή των επιδοτήσεων σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς

Απογοητευτικές ανακοινώσεις έκανε χτες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγ. Μπασιάκος για το θέμα της πληρωμής της επιδότησης στο λάδι. Με βάση τα λεγόμενα του υφυπουργού προκύπτει πως οι απλήρωτοι ελαιοπαραγωγοί θα περιμένουν να ...έρθουν οι ευρωεκλογές, για να πάρουν προκαταβολή επιδότησης. Κι όπως φάνηκε, επίσης, πληρωμένοι, κομμένοι κι απλήρωτοι, μετά τα «πράσινα κόλπα», θα βρεθούν σε μεγάλο βαθμό προ νέων «γαλάζιων εκπλήξεων»! Το βασικό θέμα είναι ότι προ των εκλογών, η ΝΔ δεσμευόταν πως, όταν θα γίνει κυβέρνηση θα πληρώσει αμέσως την επιδότηση στο λάδι σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς και τώρα αυτό δεν υλοποιείται...

Χτες, μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με εκπροσώπους των διοικήσεων από ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και «Ελαιουργικής», ο Ευάγ. Μπασιάκος ανακοίνωσε υποτίθεται μέτρα για το αδιέξοδο... Επί της ουσίας δηλαδή δεν ανακοινώθηκε τίποτα συγκεκριμένο, παρά τις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι στους απλήρωτους υπάρχουν 23.000 ελαιοπαραγωγοί, καθώς και 22.000 περίπου παραγωγοί βρώσιμης ελιάς. Ανέφερε πως έγιναν 93.000 ενστάσεις. Επίσης, πως μένουν 907.872 ευρώ ακόμα που μπορούν να καταβληθούν ως προκαταβολή. Και, για να συγκαλύψει την αδυναμία ανακοίνωσης συγκεκριμένων μέτρων καταβολής ολόκληρης της επιδότησης σε όλους τους παραγωγούς, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, κατηγόρησε για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων τους ...προηγούμενους.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για το χρόνο ολοκλήρωσης πληρωμής των προκαταβολών ανέφερε πως υπάρχει περιθώριο μέχρι 15 Οκτώβρη... Από τα λεγόμενά του φάνηκε επίσης πως θα χρησιμοποιηθούν χρήματα που περισσεύουν για την εξόφληση της επιδότησης, ώστε να πληρωθεί η προκαταβολή. Ειπώθηκε ακόμα από τον ίδιο πως θα γίνουν έλεγχοι, για να βρεθούν όσοι παρατύπησαν και ότι θα σταλούν και περιπτώσεις των παρανομούντων στα δικαστήρια. Οσο για τους νέους ελέγχους ειπώθηκε πως θα χρησιμοποιηθούν τα «κριτήρια Αργύρη» κι εδώ επισημάνθηκε πως δε θα ξεπεραστεί η ποσότητα των 458.000 τόνων που δηλώθηκε στην ΕΕ, από τους προηγούμενους... Για το πότε θα εξεταστούν οι ενστάσεις δεν έγινε καμία νύξη, όπως επίσης και για το αν υπάρξει εξόφληση επιδότησης...

Ο Ευάγ. Μπασιάκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά για το ότι οι διασταυρωτικοί έλεγχοι θα γίνουν με βάση το ελαιοκομικό μητρώο. Ομως, εδώ ο υφυπουργός αντιφάσκει, αφού ο ίδιος ανέφερε χτες πως στο μητρώο υπάρχουν λάθη και δημιουργούνται για αυτό το λόγο προβλήματα ελέγχων. Ακόμα, ο ίδιος ανέφερε πως οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων που συμμετείχαν στη σύσκεψη δε ζήτησαν να δοθούν εθνικές ενισχύσεις, ενώ ακόμα σε μια αποστροφή του λόγου, φάνηκε πως οι αδικημένοι ελαιοπαραγωγοί μάλλον θα πρέπει να αρχίσουν να τρέχουν στα δικαστήρια, για να βρουν το δίκιο τους...

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΙΓΙΟΥ
Νέο συλλαλητήριο αύριο

Με αγροτικό συλλαλητήριο απαντούν οι ελαιοπαραγωγοί της Αιγιάλειας, μετά την άρνηση ουσιαστικά της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, επικαλούμενη τώρα έλλειψη χρημάτων και αδιέξοδα που κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη Μεγάλη Τετάρτη, 7 Απρίλη, στις 11:30 π.μ., μπροστά από την Παναιγιάλεια Ενωση.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα σημειώνουν πως συνεχίζουν τον αγώνα, «γιατί ο εμπαιγμός και η κοροϊδία σε βάρος μας συνεχίζεται και από τη νέα κυβέρνηση» και τονίζουν: «Κάναμε υπομονή, δώσαμε αρκετό χρόνο να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που προεκλογικά μας έδωσαν. Δυστυχώς και η νέα ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας χρησιμοποιεί τώρα τα ίδια επιχειρήματα με την προηγούμενη».

Οι αγρότες διεκδικούν:

  • Αμεση καταβολή του 100% της επιδότησης στο λάδι.
  • Να πάρουν όλοι τη στρεμματική ενίσχυση της σταφίδας.
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους παγετόπληκτους.
  • Να παρθούν μέτρα για την απώλεια εισοδήματος τα επόμενα χρόνια και να επιδοτηθούν οι ανανεώσεις με νέες ποικιλίες στα εσπεριδοειδή.
  • Να παγώσουν για τρία χρόνια τα χρέη στην Αγροτική Τράπεζα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ