ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχεται άγρια λιτότητα

Με άλλοθι τις υπερβάσεις των δαπανών (ολυμπιακά έργα κλπ.) και την υστέρηση στα έσοδα (κοινοτικά κονδύλια, φόροι κλπ.), η κυβέρνηση στρώνει από τώρα το χαλί για νέα αντιλαϊκά μέτρα, που θα ανακοινώσει το φθινόπωρο

Σκληρές πολιτικές λιτότητας για την... αποκατάσταση της διαταραχθείσας δημοσιονομικής πειθαρχίας - μέσω της λήψης μέτρων τα οποία θα ανακοινωθούν μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2005 - προανήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Ενημερώνοντας τους οικονομικούς συντάκτες για τα αποτελέσματα των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ), που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Δουβλίνο, ο Γ. Αλογοσκούφης ήταν αρκετά σαφής. «Η Ελλάδα - είπε - είναι η μια από τις έξι χώρες της ΕΕ, για τις οποίες το ΕΚΟΦΙΝ έκρινε ότι η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών χρήζουν αντιμετώπισης». Ο ίδιος - που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ - διαβεβαίωσε τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομίας ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα αποκατασταθεί και ότι η σημερινή κατάσταση θα βελτιωθεί... Τους διαβεβαίωσε, δηλαδή, για την πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να επιβάλει πολιτική σκληρής λιτότητας, μέσω της λήψης μέτρων τα οποία θα ανακοινωθούν μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2005 και το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβάλει στις Βρυξέλλες η νέα κυβέρνηση.

Για όσους αναρωτιούνται, γιατί η κυβέρνηση δεν επιβάλλει άμεσα νέα μέτρα λιτότητας, η απάντηση είναι αρκετά απλή. Δεν επιθυμεί να οξύνει αυτή τη στιγμή την κατάσταση, να πυροδοτήσει την κοινωνική ένταση και την ταξική πάλη επειδή κρίνει ότι πρέπει στο προσεχές διάστημα να αντιμετωπίσει, χωρίς σοβαρές απώλειες, τις επερχόμενες ευρωεκλογές στις 13 Ιούνη και την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μέχρι τότε χρειάζεται να υπάρχει κλίμα κοινωνικής ειρήνης. Οταν θα αντεπεξέλθει από τα προβλήματα αυτά, τότε με λυμένα τα χέρια θα μπορέσει να οργανώσει τη νέα, σφοδρή επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εκτελέσει όσο πιο καλά μπορεί τον κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, θα καλλιεργεί ιδεολογικά το έδαφος για την... αναγκαιότητα επιβολής της νέας λιτότητας, αξιοποιώντας μια σειρά από εκθέσεις που είδαν ή θα δουν το φως της δημοσιότητας.

Η αρχή έγινε με την έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας και τις επισημάνσεις του κ. Γκαργάνα, ότι η δημοσιονομική κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και ότι για να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται, «με πολιτική απόφαση», να περικοπούν αγρίως οι πρωτογενείς δαπάνες, δηλαδή οι μισθοί, οι συντάξεις, τα επιδόματα πρόνοιας, οι επιχορηγήσεις κλπ. Παρόμοιες συστάσεις αναμένεται να περιλαμβάνει και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις εαρινές προβλέψεις, που θα δημοσιοποιηθεί αύριο. Στην έκθεση αυτή θα επισημαίνεται ότι τα δημόσια οικονομικά στην Ελλάδα - αλλά και σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία και Ενωμένο Βασίλειο - κινούνται σε ζώνη... υψηλού κινδύνου και ότι απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιστροφή του κλίματος.

Στο σημείο αυτό ο Γ. Αλογοσκούφης επανέλαβε και πάλι ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2003 θα αγγίξει το απαγορευτικό όριο του 3% του ΑΕΠ και θα κυμανθεί στο 2,95%! Τον ίδιο ρόλο της ιδεολογικής προετοιμασίας για την επιβολή λιτότητας, αναμένεται να παίξει και η λεγόμενη δημοσιοοικονομική απογραφή, η οποία, υποτίθεται, γίνεται για να αποκατασταθεί η διαφάνεια στους λογαριασμούς του δημοσίου. Τα στοιχεία της απογραφής, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στο τέλος του Απρίλη. Η πρώτη δέσμη των μέτρων λιτότητας, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, προβλέπεται να ανακοινωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, όταν η επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος - κάτι σαν τις επιτροπές Σπράου και Γεωργακόπουλου - θα δώσει το πόρισμα των συμπερασμάτων στη δημοσιότητα. Αλλά και οι κοινωνικές δαπάνες θα μπουν σε διαδικασία άγριων περικοπών, κάτι άλλωστε που προανάγγειλε και ο κ. Γκαργάνας, με τη σύμφωνη γνώμη βέβαια της κυβέρνησης.

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι οι όποιες δημοσιονομικές αποκλίσεις δεν οφείλονται στο... γενναιόδωρο κοινωνικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά στις μεγάλες υπερβάσεις των δαπανών για τα ολυμπιακά έργα και την υστέρηση της είσπραξης εσόδων από την Κοινότητα. Απλώς ο ελληνικός λαός θα κληθεί, ως συνήθως, να πληρώσει το λογαριασμό...

ΠΑΡΟΧΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Πάλι προσωρινές λύσεις

Με προσωρινές ρυθμίσεις επιχειρεί και η κυβέρνηση της ΝΔ να «λύσει» το πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρείται κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες στα νησιά. Αντί λοιπόν να προσδιορίσει τις ανάγκες των νησιών στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού και στη βάση των αναγκών σε κάθε νησί να τοποθετηθούν μόνιμες μονάδες, η κυβέρνηση δίνει στη ΔΕΗ εντολή - κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή - να εγκαταστήσει συστήματα ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να καλυφθούν οι εποχικές ανάγκες. Παράγοντες της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι η αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος ηλεκτρικής επάρκειας γίνεται πάντα με πυροσβεστικά μέτρα, που - πέραν όλων των άλλων - εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής, αφού τα προσωρινά συστήματα ηλεκτροπαραγωγής νοικιάζονται.

Χτες το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως αδειοδοτεί τη ΔΕΗ να εγκαταστήσει ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη συνολικής ισχύος 66 μεγαβάτ σε 13 νησιά. Τα συστήματα θα ενοικιαστούν από τη ΔΕΗ για 4 μήνες και συγκεκριμένα από την 1 Ιούνη, μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα, θα εγκατασταθούν: 1 μεγαβάτ στην Αμοργό, 8 στη Θήρα, 4 στην Κάρπαθο, 1 στην Κύθνο, 14 στην Κω, 3 στη Λέσβο, 4 στη Μήλο, 11 στη Μύκονο, 10 στην Πάρο, 1 στη Σέριφο, 1 στη Σίφνο, 1 στη Σκύρο και 7 στη Χίο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά τη χορήγηση αυτών των αδειών, δόθηκαν οδηγίες στη ΔΕΗ για μονιμότερες λύσεις που να εξασφαλίσουν ηλεκτρικό ρεύμα στα νησιά. Η συγκεκριμένη αναφορά είναι κενό γράμμα, αφού η απελευθερωμένη αγορά και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ επιβάλλουν την πραγματοποίηση διαγωνισμών για την εγκατάσταση έστω και ενός μεγαβάτ!

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Περιμένουν υψηλά κέρδη

Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της μάζας των κερδών τους περιμένουν για το 2004 οι ντόπιοι τραπεζίτες. Σε μια περίοδο όπου τα λαϊκά εισοδήματα πλήττονται από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, η Eurobank (όμιλος Λάτση) αναμένει αύξηση των κερδών της πάνω από 20% και των μερισμάτων πάνω από 12%. Τα ιδιαίτερα προκλητικά ποσοστά του 2004 έρχονται να προστεθούν πάνω σε αυτά που απέσπασαν το 2003, σύμφωνα με τα οποία τα καθαρά κέρδη του συγκεκριμένου τραπεζικού ομίλου αυξήθηκαν κατά 39%, στα 273 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα λεγόμενα στελεχών διοίκησης στο πλαίσιο της χτεσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων. Ο πρόεδρος του Ομίλου, απευθυνόμενος στους μετόχους, πρόσθεσε και ότι ο «επιχειρηματικός κόσμος αναμένει με ενδιαφέρον τις παρεμβάσεις της πολιτείας σε επιμέρους τομείς, όπως η αναπτυξιακή πολιτική, οι διαρθρωτικές αλλαγές, η φορολογική πολιτική, ώστε να δημιουργηθεί το νέο πλαίσιο που θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα». Είναι φανερό το γεγονός ότι το μεγάλο κεφάλαιο - και παρά τα λεγόμενα δημοσιονομικά προβλήματα - αξιώνει και νέα προνόμια σε βάρος των λαϊκών τάξεων της χώρας.

ΕΦΟΡΙΑ
Η 1η παρτίδα εκκαθαριστικών

Ταχυδρομείται τις μέρες αυτές η 1η παρτίδα της Εφορίας με περίπου 190 χιλιάδες εκκαθαριστικά σημειώματα και με παραλήπτες κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που υπέβαλαν πρώτοι τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2003. Το 29,5% των φορολογουμένων αυτών πήραν χρεωστικά σημειώματα και κατά μέσο όρο θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο ύψους 1.636 ευρώ. Στο 29% που θα πάρουν πιστωτικό σημείωμα αναλογεί μέση επιστροφή φόρου ύψους 1.059 ευρώ.

Στο μεταξύ η Εφορία, σύμφωνα με προφορικές διευκρινίσεις αρμοδίων στελεχών, θα περνά από άμεσο έλεγχο τις δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά και για τις οποίες προκύπτει επιστροφή φόρου πάνω από 1.500 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση οι φορολογούμενοι θα καλούνται να καταθέσουν άμεσα τα έγγραφα δικαιολογητικά για τα έσοδα και τις εκπιπτόμενες δαπάνες που έχουν αναγράψει στις δηλώσεις που απέστειλαν μέσω του TAXIS. Σε κάθε περίπτωση πάνω στα εκκαθαριστικά σημειώματα θα υπάρχει σημείωση για το χρόνο υποβολής των παραστατικών στην αρμόδια ΔΟΥ.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταληκτικές προθεσμίες για τις δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων ξεκινούν από τις 4 του Μάη και φτάνουν (ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ) μέχρι την 1η Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ