ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Φωτιά από άκρη σε άκρη
  • Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις των κατοχικών δυνάμεων με οπαδούς και ενόπλους της οργάνωσης του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα αλ Σαντρ
  • Ευρείες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Φαλούτζα
  • Την ίδρυση «Ενιαίου Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης» ανακοινώνει προκήρυξη στην αραβόφωνη εφημερίδα «Αλ Κοντς αλ Αράμπι»

Κατοχικές δυνάμεις έτοιμες να αναλάβουν δράση στη Φαλούτζα

Associated Press

Κατοχικές δυνάμεις έτοιμες να αναλάβουν δράση στη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ - ΒΑΣΟΡΑ - ΑΜΑΡΑ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΚΙΡΚΟΥΚ.--

Νατζάφ, Καρμπάλα, Αμάρα, Νασιρίγια, Βασόρα... Πόλεις του «ήρεμου» σιιτικού νότου, που από την Κυριακή έχουν μετατραπεί σε πεδίο σκληρών μαχών. Ανάλογο το σκηνικό και στις σιιτικές συνοικίες αλ Σαντρ και Χούλα, της Βαγδάτης. Η ένταση είχε αρχίσει να οξύνεται από την περασμένη βδομάδα, όταν η κατοχική διοίκηση απαγόρευσε για 60 ημέρες την κυκλοφορία της εφημερίδας «Χάουζα αλ Νάτικα» του ακραίου σιίτη ηγέτη, Μουκτάντα αλ Σαντρ, ο οποίος, εξαρχής, είχε αντιταχθεί στην κατοχή. Η πρόφαση ήταν ότι «παρακινεί σε βία».

Οι οπαδοί του προχώρησαν σε καθιστικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις. Το Σάββατο, η είδηση της σύλληψης του στενού συνεργάτη του Σαντρ, Μουστάφα αλ Γιαακούμπι, με την κατηγορία της δολοφονίας ενός άλλου σιίτη ηγέτη, του Αμπντέλ Ματζίντ αλ Κχοέι, τον περασμένο Απρίλη, πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Την Κυριακή, οπαδοί του Σαντρ κατέκλυσαν τους δρόμους της Νατζάφ όπου συγκρούστηκαν επί ώρες με τις κατοχικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 διαδηλωτές και 1 στρατιώτης από το ελ Σαλβαδόρ, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 12 άνδρες των κατοχικών στρατευμάτων και 200 Ιρακινοί.

Την ίδια ώρα, ανάλογες συγκρούσεις μαίνονταν στην Αμάρα, όπου σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί διαδηλωτές. Ολονύκτιες ήταν οι συγκρούσεις στην Καρμπάλα, όπου σκοτώθηκε 1 Ιρακινός αστυνομικός και τραυματίστηκαν 11 διαδηλωτές. Μικρότερης εμβέλειας επεισόδια σημειώθηκαν στη Νασιρίγια, όπου τραυματίστηκε 1 Ιταλός καραμπινιέρος. Με αίμα βάφτηκαν και οι ολονύκτιες συγκρούσεις οπαδών του Σαντρ και κατοχικών στρατευμάτων στη συνοικία Σαντρ Σίτι, στη Βαγδάτη, όπου σκοτώθηκαν 8 Αμερικανοί στρατιώτες και 30 Ιρακινοί, ενώ τραυματίστηκαν 20 Αμερικανοί στρατιώτες και άλλοι 110 διαδηλωτές.

Σιίτες διαδηλωτές μεταφέρουν τραυματία από κατοχικά πυρά

Associated Press

Σιίτες διαδηλωτές μεταφέρουν τραυματία από κατοχικά πυρά
Το σκηνικό δεν άλλαξε χτες. Στη Νατζάφ, όλμοι έπληξαν την ισπανική στρατιωτική βάση. Στη Βασόρα, μέλη του ενόπλου σκέλους της οργάνωσης του Σαντρ «Στρατός του αλ Μέχντι», κατέλαβαν για αρκετές ώρες το κυβερνείο της πόλης. Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στις σιιτικές συνοικίες Σαντρ Σίτι και Χούλα, της Βαγδάτης, όπου τανκ έχουν αποκλείσει τις εισόδους και μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις ενώ, τουλάχιστον, 2 αμερικανικά «Απάτσι» έβαλαν κατά του πλήθους. Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα.

«Δεν πτοούμαστε»

Σε καθιστική διαμαρτυρία σε τέμενος της Κούφα βρίσκεται από την Κυριακή ο Μουκτάντα αλ Σαντρ, και όπως δήλωνε συνεργάτης του, «ας μην τολμήσουν καλύτερα οι Αμερικανοί να τον συλλάβουν». Ο Σαντρ φέρεται να δήλωσε «περήφανος» για το ότι ο κατοχικός διοικητής τον χαρακτήρισε «εκτός νόμου» με γνώμονα τους αμερικανικούς νόμους. Με επίσημη ανακοίνωσή του, ο Σαντρ ζητά «εγγυήσεις» αποχώρησης της κατοχής, τιμωρία των εγκλημάτων της και τονίζει ότι δεν πρόκειται «να πτοηθούν οι μαχητές του», τους οποίους κάλεσε, λίγες ώρες νωρίτερα, να «τρομοκρατήσουν» τον εχθρό.

Ο κατοχικός διοικητής Μπρέμερ, όπως και ο Αμερικανός Πρόεδρος, τόνισαν ότι «δε θα ανεχθούν εξεγέρσεις από συμμορίες και τρομοκράτες», καθιστώντας σαφές ότι θα «εγκαθιδρυθεί δημοκρατία στο Ιράκ». Ο Μπους τόνισε ότι θα τηρηθεί η ημερομηνία παράδοσης της εξουσίας και ότι το Ιράκ θα είναι «σταθμός στον αντιτρομοκρατικό πόλεμο και στην πρόοδο της Μέσης Ανατολής». Ο θρησκευτικός ηγέτης των Ιρακινών σιιτών, αλ Σιστάνι συνέστησε «ηρεμία», ενώ σιίτες ηγέτες εκτός Ιράκ, προειδοποίησαν τους Αμερικανούς να μην «προχωρήσουν σε απερίσκεπτες πράξεις» και καταδίκασαν τις κατοχικές δυνάμεις. Από την οργή τους, δεν ξέφυγε ούτε ο προεδρεύων του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, Κούρδος Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος καταδίκασε «την προσφυγή στη βία από πλευράς διαδηλωτών».

Εκκαθαριστικές και επιθέσεις

Δεν έχει ανοίξει, όμως, μόνο το μέτωπο με τον αλ Σαντρ. Στη Φαλούτζα, το μεσημέρι, περισσότεροι από 1.200 πεζοναύτες, συνοδευόμενοι από ισχυρές δυνάμεις της ιρακινής πολιτοφυλακής, εξαπέλυσαν ευρύτατες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, ως «απάντηση» για τη δολοφονία και τη σκύλευση των σωμάτων 4 ανδρών «ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας», την περασμένη βδομάδα. Τα ΜΜΕ δεν επιτράπηκε να πλησιάσουν την περιοχή, αλλά κάτοικοι της πόλης μιλούσαν για σκληρότατες μάχες και πολλούς νεκρούς.

Στη Μοσούλη, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός και τραυματίστηκε ένας δεύτερος σε βομβιστική επίθεση, ενώ στο Κιρκούκ, την Κυριακή, τραυματίστηκαν 5 Ιρακινοί και 2 Αμερικανοί από έκρηξη, και χτες σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης από βόμβα. Από έκρηξη στη σουνιτική περιοχή αλ Ανμπάρ, κοντά στη Βαγδάτη, σκοτώθηκε χτες άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης.

Αντικατοχικό Συμβούλιο

Η σύσταση ενός «Ενιαίου Εθνικού Συμβουλίου της Αντίστασης» ανακοινώνεται με προκήρυξη που δημοσιεύτηκε, την περασμένη Πέμπτη, στην αραβόφωνη εφημερίδα «αλ Κοντς αλ Αράμπι» του Λονδίνου. Στο κείμενο αναφέρεται ότι μετά από 10 μήνες διαβουλεύσεων, δυνάμεις από πολλούς χώρους της ιρακινής πολιτικής σκηνής και δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί πατριώτες (μπααθικοί, θρησκευτικοί σουνιτικοί παράγοντες, εκπρόσωποι των πρώην σωμάτων ασφαλείας, φύλαρχοι), συγκρότησαν το Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο καλεί όσους συνεργάζονται με τους κατακτητές, σε όλα τα επίπεδα, να επανέλθουν στους κόλπους της αντίστασης υποσχόμενο «αμνηστία». Θέτει ως πρώτιστο στόχο την αποτίναξη του κατοχικού ζυγού και υπόσχεται σύσταση αντιστασιακής κυβέρνησης με εμβέλεια 2 χρόνων, ενώ τάσσεται υπέρ της ανασύστασης των θεσμών του ιρακινού κράτους, της διενέργειας ελεύθερων εκλογών, τη σύνταξη Συντάγματος που θα προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες απειλές Σαρόν

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας συνέλαβαν Ισραηλινοί στρατιώτες «ύποπτο» της «Χαμάς»

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ.--

«Σοβαρό πλήγμα» για την προοπτική ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους χαρακτήρισε τα σχέδιά του για μονομερή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι οι συνθήκες «έχουν αλλάξει» από τότε που δεσμεύτηκε στον Πρόεδρο Μπους ότι δε «θα βλάψει» τον Γιάσερ Αραφάτ. Από την άλλη, στην παλαιστινιακή πλευρά γίνονται προσπάθειες συμπόρευσης και συντονισμού της δράσης όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, όπως δηλώνει δημοσίως ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

«Η μονομερής αποχώρησή μας από τη Λωρίδα της Γάζας, δε σημαίνει ότι ιδρύεται ανεξάρτητο κράτος. Εμείς θα διατηρήσουμε εμπορικές ανταλλαγές με τη Γάζα, θα ελέγχουμε τα σύνορα και θα παραμείνουμε σε ένα δρόμο ασφαλείας μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, αλλά δε θα έχουμε καμία ευθύνη για το τι γίνεται μέσα στα εδάφη». Ο Αριέλ Σαρόν, εκτός από τα προαναφερόμενα, τόνισε ότι η μονομερής «αποδέσμευση» που προωθεί, θα δώσει, τελικά, στους Παλαιστινίους λιγότερα εδάφη από ό,τι θα μπορούσαν να κερδίσουν με διαπραγματεύσεις και θα απομακρύνουν επ' αόριστον το ενδεχόμενο ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο Σαρόν, που έχει εμφανώς επιδοθεί σε καμπάνια υπέρ του σχεδίου του, ενόψει και της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, επανέλαβε, μιλώντας στο ραδιόφωνο, τις απειλές κατά του Γιάσερ Αραφάτ, υποστηρίζοντας ότι «όποιος έχει βάψει τα χέρια του με αίμα Εβραίων, αξίζει να πεθάνει». Απαντώντας, μάλιστα, στα σχόλια του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛίλαν, που έσπευσε επισήμως να επαναλάβει την αντίθεση της Ουάσιγκτον σε μια κίνηση κατά του Αραφάτ, ο Σαρόν τόνισε ότι «αν έχεις να αντιμετωπίσεις δολοφόνους το κάνεις, όπως οι ΗΠΑ, και δεν εξαρτάς την απόφασή σου από κανέναν».

Από την πλευρά του, ο Γιάσερ Αραφάτ δήλωνε υπέρ μιας ισραηλινής αποχώρησης από τη Γάζα, εφόσον ακολουθηθεί από ανάλογες κινήσεις και στη Δ. Οχθη. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, επίσης, μιλώντας στο γερμανικό «Focus», τόνισε ότι «στόχος του μελλοντικά είναι η "Χαμάς" να συμμετάσχει στη δομή της Π. Αρχής, γιατί βάση της πολιτικής του είναι ο διάλογος».

Οι δηλώσεις Αραφάτ συμπίπτουν με την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΑΠ να συμμετάσχουν στους κόλπους της οι ισλαμικές οργανώσεις «Χαμάς» και «Τζιχάντ». Για πρώτη φορά, οι οργανώσεις αποδέχτηκαν την πρόσκληση και αναμένεται η ανάλογη έγκριση και από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ, χωρίς να προδιαγράφονται διαφωνίες από καμία παλαιστινιακή οργάνωση. Ως μια πρώτη κίνηση, μετά την απόφαση, στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στην αραβική σύνοδο, που αναβλήθηκε, συμμετείχε και ο ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάλ.

Εισβολές και σύλληψη ετοιμοθάνατου!

Σε χωριά γύρω από τη Τζενίν εισέβαλαν ισραηλινές δυνάμεις, αργά την Κυριακή, ενώ, την ίδια ώρα περίπου, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωναν 3 Παλαιστινίους, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, στο ύψος του περάσματος Κάρνι, στη Λωρίδα της Γάζας, επειδή «κινούνταν ύποπτα».

Στην Τουλκαρέμ, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε νοσοκομείο, το βράδυ της Κυριακής, και συνέλαβε έναν ετοιμοθάνατο Παλαιστίνιο, μέλος της «Χαμάς», που βρισκόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των γιατρών. Είχαν προηγηθεί συγκρούσεις μετά από εισβολή, όπου σκοτώθηκε ένας 19χρονος.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν τεθεί σε ύψιστη ετοιμότητα καθώς, αργά χτες, άρχισε η εβραϊκή γιορτή «Πασόβερ». Τα παλαιστινιακά εδάφη είναι αυστηρά αποκλεισμένα, ενώ όσοι κατέχουν όπλα, κλήθηκαν να τα φέρουν συνέχεια μαζί τους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 50 αγνοούνται, ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά, μετά την ξαφνική υπερχείλιση ποταμού που κάλυψε πόλη του Μεξικού στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Ελικόπτερα της αμερικανικής συνοριακής φρουράς συμμετέχουν και αυτά στην επιχείρηση για τη διάσωση των κατοίκων, πολλοί από τους οποίους κατέφυγαν στις στέγες των σπιτιών για να γλιτώσουν.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενας Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή στη Χοστ του Αφγανιστάν. Σε άλλο επεισόδιο στην ίδια περιοχή, κατοχική αυτοκινητοπομπή «δέχτηκε επίθεση και ανταπέδωσε πυρά», με αποτέλεσμα να σκοτώσει έναν από τους επιτιθέμενους και να συλλάβει δύο.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τουλάχιστον εννέα αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 20 αγνοούνταν μετά τη μάχη που ακολούθησε την επίθεση «εκατοντάδων» μαοϊκών ανταρτών εναντίον αστυνομικού τμήματος στο Ανατολικό Νεπάλ χτες. Στο μεταξύ, η αυταρχική κατασταλτική πολιτική του παλατιού έναντι των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης προκάλεσε την καταδίκη, χτες, από το ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένο Μαρξιστικό Λενινιστικό, που σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τους τραυματισμούς στελεχών της Κεντρικής του Επιτροπής καθώς και συνδικαλιστών.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Επισημοποιήθηκε χτες η συμμετοχή με το Κογκρέσο του γιου του δολοφονηθέντος (1991) πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι στις εκλογές στην Ινδία, που αρχίζουν την Τετάρτη και θα διαρκέσουν για βδομάδες. Στο μεταξύ, στο Κασμίρ, «άγνωστοι» έριξαν χειροβομβίδα σε αγορά, τραυματίζοντας 59 ανθρώπους.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- «Συνομιλίες για τα πυρηνικά» πρότεινε το Πακιστάν στην Ινδία για τις 25-26 του Μάη. Στο μεταξύ, ενώ το καθεστώς του στρατηγού Μουσάραφ εξακολουθεί να προσπαθεί να πείσει τους φυλάρχους να «συνεργαστούν», την Κυριακή στο Ανατολικό Πακιστάν ένοπλοι σκότωσαν πέντε αστυνομικούς και τραυμάτισαν πολλούς άλλους.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ανεβαίνουν οι τόνοι στις σινοαμερικανικές σχέσεις, καθώς χτες η εφημερίδα «Ημερησία» της Κίνας κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι, με την πώληση μεγάλης εμβέλειας ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, αξίας 1,78 δισ. δολαρίων, στην Ταϊβάν, υποθάλπει τη «φαντασίωση των αρχών της για ανεξαρτησία».

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Το 95% των Σλοβένων ψηφοφόρων που ψήφισε στο προχτεσινό δημοψήφισμα αρνήθηκε στους 18.000 «μη Σλοβένους» την αναγνώριση της ταυτότητάς τους και βασικά πολιτικά δικαιώματα! Δεκάδες χιλιάδες Βόσνιοι, Αλβανοί, Σέρβοι, Κροάτες που ζούσαν στη Σλοβενία διαγράφτηκαν απ' τα κρατικά αρχεία ως «ανύπαρκτοι» ένα εξάμηνο μετά την προ 13 χρόνων κήρυξη της ανεξαρτησίας της Σλοβενίας απ' την πρώην Γιουγκοσλαβία, και οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Εκτοτε απέμειναν μόλις 18.000.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Εκλεισε χτες το μοναδικό κέντρο αγωγής για παιδιά με νοητική υστέρηση που λειτουργούσε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη απ' το 1998. Το λουκέτο μπήκε επειδή το υπουργείο Κοινωνικής Φροντίδας δεν κάλυψε τα έξοδα λειτουργίας του κέντρου, που απ' την πρώτη χρονιά λειτουργίας του έως και πριν τρεις μήνες χρηματοδοτούνταν από τη νορβηγική οργάνωση «Βοήθεια του νορβηγικού λαού». Το θέμα άφησε ασυγκίνητο το διοικητή του προτεκτοράτου, Πάντι Ασντάουν, που χτες ασχολήθηκε με το να επιβάλει κυρώσεις στο κυβερνών κόμμα των Σερβοβόσνιων επειδή ...«δε συνεργάζεται πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία»...

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο μελλοντικός ΥΠΕΞ της Ισπανίας, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» έκανε σαφές ότι αν ο έλεγχος στο Ιράκ περάσει στα χέρια του ΟΗΕ, τότε η Ισπανία θα επανεξετάσει την απόφαση απόσυρσης των στρατιωτών της.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Αποδοκιμασία της κυβέρνησης

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--

Με το προβάδισμα του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Βλάντιμιρ Μέτσιαρ ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών της Σλοβακίας. Ο υποψήφιος της συντηρητικής κυβέρνησης του Μικούλας Ντζούριντα, Εντουαρντ Κούκαν, ήρθε τρίτος και αποκλείστηκε από το δεύτερο γύρο.

Ο Μέτσιαρ συγκέντρωσε το 32.7% των ψήφων, ενώ δεύτερος ήρθε ο πρώην σύμμαχός του Ιβάν Γκασπάροβιτς με 22.3%. Ο Εντουαρντ Κούκαν συγκέντρωσε μόλις το 22.1% αφού έγινε αποδέκτης της λαϊκής δυσαρέσκειας για τη σκληρή λιτότητα που εφαρμόζει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 50%.

Ακυρο ήταν το δημοψήφισμα για τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αφού ούτε σε αυτό η συμμετοχή ξεπέρασε το 50%.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Το πυρηνικό της πρόγραμμα στο στόχαστρο

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Υποκείμενο πιέσεων η Βραζιλία, μετά την ανακοίνωση της κατασκευής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου... που, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η κατασκευή της προορίζεται καθαρά για ειρηνικούς σκοπούς και «αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ της Βραζιλίας και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)».

Η ανάγκη της επίσημης ανακοίνωσης εκ μέρους του βραζιλιάνικου ΥΠΕΞ, ήταν τα συνεχή δημοσιεύματα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» περί άρνησης της Βραζιλίας να εξετάσουν οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ τη μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου κοντά στο Ρίο ντε Ζανέιρο, επικαλούμενη τη μυστικότητα της κατασκευής και ότι η κατασκευή του υπονομεύει τη θέση του προέδρου Τζορτζ Μπους, που προωθεί τον περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου.

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις αιτιάσεις της «Ουάσινγκτον Ποστ» και ο υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας, Εντουάρντου Κάμπους, που τόνισε ότι «το πρόγραμμα περιορίζεται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς κι επιπλέον είναι σύννομο προς το Σύνταγμά μας, κι εμείς έχουμε υπογράψει επίσης τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών». Εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ οι οποίες αποσύρθηκαν...

ΡΟΥΑΝΤΑ
Δέκα χρόνια μετά τη γενοκτονία...

ΚΙΓΚΑΛΙ.- Εύθραυστη «σταθερότητα», αλλά και ανεπούλωτες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές πληγές είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Ρουάντα, που σήμερα κλείνει τη 10η μαύρη επέτειο απ' την έναρξη των φρικαλέων σφαγών πολλών εκατοντάδων χιλιάδων Ρουαντέζων (ως επί το πλείστον μελών της φυλής των Τούτσι κάθε ηλικίας).

Σαν σήμερα, πριν δέκα χρόνια συνετρίβη, υπό αδιευκρίνιστες ως σήμερα συνθήκες, αεροσκάφος που μετέφερε τους Προέδρους Ρουάντας και Μπουρούντι, που έδωσε το έναυσμα για τη σωρεία σφαγών που εξαπέλυσαν ομάδες εξτρεμιστών της φυλής των Χούτου (που πλειοψηφεί αριθμητικά) με όπλα δυτικών πολεμικών βιομηχανιών, την άτυπη «εξουσιοδότηση» του τότε επικεφαλής των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ, (νυν ΓΓ ΟΗΕ) Κόφι Ανάν, αλλά και τη συνενοχή των τότε ηγετών ΗΠΑ, Γαλλίας, ΕΕ. Ως γνωστόν, ο Κ. Ανάν είχε προτείνει στις αρχές Απρίλη του '94 στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη δραστική μείωση της ειρηνευτικής δύναμης στη Ρουάντα, παρά τις τότε έγκαιρες προειδοποιήσεις Καναδού στρατηγού (επικεφαλής της αποστολής κυανόκρανων στη Ρουάντα) πως σχεδιάζεται απόπειρα κατά της (τότε) κυβέρνησης Χαμπγιαριμάνα (μέλος της φυλής των Χούτου) και αιματοχυσία κατά αξιωματούχων της (μικρότερης αριθμητικά, αλλά ευνοημένης επί δεκαετίας απ' τους Βέλγους αποικιοκράτες) φυλής των Τούτσι.

Χτες, παραμονή της μαύρης επετείου, πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Ρουάντας, Κιγκάλι, διάσκεψη με θέμα τα γεγονότα, τα διδάγματα(;) και τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά δέκα χρόνια μετά τη γενοκτονία στη Ρουάντα παρουσία Αμερικανών, Γάλλων και αξιωματούχων του ΟΗΕ. Οι εκδηλώσεις μνήμης θα συνεχιστούν και θα κορυφωθούν τις επόμενες μέρες...

ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Οχι στις «επιχειρήσεις ασφαλείας»...

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Την απαίτηση των ΗΠΑ να αναπτύξουν πεζοναύτες και σκάφη στα στενά της Μάλακα με πρόσχημα «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις (μεταξύ Ινδονησίας, Μαλαισίας και Σιγκαπούρης) απέρριψε χτες η κυβέρνηση της Μαλαισίας. Ο δε αντιπρόεδρος της μαλαισιανής κυβέρνησης, Νατζίμπ Ταν Ράτζακ, προειδοποίησε τον Αμερικανό ναύαρχο Τόμας Φάργκο, διοικητή του αμερικανικού στόλου Ειρηνικού, να μην προχωρήσει σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις «γιατί αυτό θα αποτελέσει παραβίαση της εθνικής ανεξαρτησίας της Μαλαισίας»... Σημείωσε δε πως η Μαλαισία «δε σχεδιάζει επί του παρόντος να προσκαλέσει τους Αμερικανούς σε περιφερειακές επιχειρήσεις ασφαλείας»...

Ο ναύαρχος Φάργκο είχε δηλώσει νωρίτερα πως η Ουάσιγκτον «σκοπεύει» να χρησιμοποιήσει αμερικανικές δυνάμεις για πιθανές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στα στενά της Μάλακα υποστηρίζοντας πως υπάρχει τάχα «ευρεία αποδοχή». Επικαλέστηκε μάλιστα ως επιχείρημα το γεγονός πως οι ΗΠΑ εξασφάλισαν ήδη τη συγκατάθεση της Σιγκαπούρης (η οποία ωστόσο έχει το μικρότερο μερίδιο λόγου στα συγκεκριμένα θαλάσσια ύδατα...).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ