ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ «ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ»
Εσπασε το πόδι 27χρονος εργάτης

Ενα σπασμένο πόδι ήταν το χτεσινό μεροκάματο για τον 27χρονο Πακιστανό Αμπντέλ Σαέν στο περίφημο έργο του σκέπαστρου «Καλατράβα» στο Ολυμπιακό Στάδιο που στήνεται κυριολεκτικά στις πλάτες των εργαζομένων για να προλάβει την Ολυμπιάδα. Το ατύχημα έγινε χτες το πρωί όταν βαρέλι γεμάτο με πετρέλαιο έπεσε πάνω στα πόδια του εργαζόμενου από το κλαρκ που το μετέφερε πάνω στις δύο δαγκάνες. Να σημειώσουμε, ότι το βαρέλι προφανώς για να μην καθυστερούν μεταφερόταν πάνω στο μηχάνημα χωρίς να έχει δεθεί, ενώ ο οδηγός του, επίσης Πακιστανός, είναι άγνωστο αν είχε άδεια χειριστή κλαρκ. Ο 27χρονος εργαζόταν στον υπεργολάβο Καζαντζίδη και μετά το ατύχημα μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό» όπου διαπιστώθηκε ότι είχε σπάσει το πόδι του. Υπενθυμίζεται ότι από το Συνδικάτο Οικοδόμων έχει επισημανθεί επανειλημμένα ότι η εντατικοποίηση στα Ολυμπιακά έργα μπορεί να οδηγήσει και σε τραγωδίες...

ΕΜΠΟΡΟΙ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν ανεξέλεγκτη λειτουργία των επιχειρήσεων

Την ανεξέλεγκτη λειτουργία των καταστημάτων και την απόλυτη εξαθλίωση των εργαζομένων, που καλούνται να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, όποτε ο εργοδότης θα τους έχει ανάγκη, το δίμηνο κατά το οποίο θα διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ανακοίνωσαν χτες με δηλώσεις τους ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος! Η παραπάνω εξέλιξη ανοίγει ακόμα περισσότερο την «όρεξη» των μεγαλοεπιχειρηματιών, που πάγιο αίτημά τους είναι να σπάσει οποιαδήποτε δέσμευση αφορά το ωράριο, να καταργηθεί η αργία της Κυριακής και κυρίως να απελευθερωθούν πλήρως οι εργασιακές σχέσεις.

Με υπόμνημά της, η ΓΣΕΒΕΕ, στη χτεσινή πρώτη επίσημη συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης, ζήτησε να αρθεί η ισχύς της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που ισχύει για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για τους δυο μήνες (20 Ιούλη - 30 Σεπτέμβρη) των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων! Κατόπιν ο Δ. Ασημακόπουλος δήλωσε ότι η Ενωση πήρε τις διαβεβαιώσεις που ήθελε από τον υπουργό, με τις οποίες «ικανοποιούνται πλήρως οι θέσεις και οι απόψεις της ΓΣΕΒΕΕ». Στην ερώτηση για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη διεύρυνση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ δήλωσε ότι «οι εμποροϋπάλληλοι αντιδρούν γιατί πιθανώς να θεωρούν ότι δε θα αμειφθούν για τις παραπάνω ώρες, πράγμα που δεν είναι σωστό»!

Τη συμφωνία για την παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου, το δίμηνο των Ολυμπιακών Αγώνων, επιβεβαίωσε ξεκάθαρα ο υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Εμείς επιβεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά και επαναλαμβάνουμε, το είπαμε και μέσα, το είπαμε και χθες, το επαναλαμβάνουμε σήμερα για να κλείσει το θέμα, πέραν του διαστήματος των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, δεν υπάρχει για το υπουργείο θέμα αλλαγής ωραρίου».

«Θα μας βρίσκετε συνέχεια μπροστά σας»

Τις μεθοδεύσεις κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων προς εξυπηρέτηση δήθεν των τουριστών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου ως μόνο στόχο έχει το πλήρες ξεπούλημα του εργαζόμενου και την πλήρη εξαθλίωσή του», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

«Είναι θρασύτατη - τονίζει - η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ που βγαίνει και μιλάει ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, προεξοφλώντας μάλιστα την πλήρη υποταγή των εργαζομένων στα αντεργατικά τους σχέδια, με τη θρασύτατη δήλωση ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν. Οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν στα αντεργατικά σας σχέδια».

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι «οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν στην μπλόφα που λέγεται "εθνικός στόχος", κύριοι των ΣΕΛΠΕ - ΣΕΣΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ, ούτε να υποστούν πλέον την τρομοκρατία σας και τους εκβιασμούς σας για απολύσεις, δυσμενείς μεταθέσεις, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων και ό,τι άλλο προσπαθείτε να επιβάλετε στους εργαζόμενους με το πιστόλι στον κρόταφο. Θα μας βρίσκετε συνέχεια μπροστά σας, θα είμαστε συνεχώς στους δρόμους του αγώνα, θα παλεύουμε μέχρι να κερδίσουμε το 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο, τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας, την κατάργηση της μερικής απασχόλησης και για πρώτο μισθό 1.100 ευρώ».

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα διεύρυνσης ή απελευθέρωσης του ωραρίου και ότι θα αντισταθεί με κάθε μέσο στην όποια αλλαγή του ωραρίου επιχειρηθεί από οποιαδήποτε πλευρά και με οποιοδήποτε πρόσχημα.

«Ανταγωνιστικότητα και ευελιξία»

Μεγαλύτερη «ευελιξία στο σύστημα», δηλαδή νέο χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων, προκειμένου να γίνει «η χώρα πιο ανταγωνιστική», δηλαδή να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των βιομηχάνων, ζήτησε χτες η αντιπροσωπεία του ΣΕΒ από τον υπουργό Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλο, κατά την πρώτη επίσημη συνάντησή τους. Ο υπουργός, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, διαβεβαίωσε τον ΣΕΒ ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την ενίσχυση των κερδών των βιομηχάνων. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί «να δημιουργήσει ένα πολύ θετικό, οικονομικό και αναπτυξιακό περιβάλλον για να μπορέσει η ελληνική επιχείρηση να ανοίξει τα φτερά της, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε αποτελεσματικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
`Η φτηνό κρέας ή στην ανεργία!

Ωμοί στις διατυπώσεις τους οι εκπρόσωποι του εφοπλισμού, αποθρασύνονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική στη ναυτιλία

«Στις σημερινές συνθήκες χρειάζονται ρεαλιστικές λύσεις, ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας. Και σε αυτό το διεθνές περιβάλλον της ανταγωνιστικότητας ο Ελληνας ναυτικός βγαίνει εκτός εργασίας»! Πρόκειται για φράση εφοπλιστή στη διάρκεια της χτεσινής διαπραγματευτικής συνάντησης της Ενωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων με την ΠΝΟ για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2004! Η κυνικότητα των εφοπλιστών δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Οσοι Ελληνες ναυτεργάτες έχουν απομείνει στα κρουαζιερόπλοια ή... θα προσαρμοστούν με το διεθνές περιβάλλον ανταγωνιστικότητας δηλαδή να αποτελούν «φτηνό κρέας» χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα ή θα πρέπει να αρχίσουν να μετράνε μέρες!

Το ίδιο εξωφρενικές είναι οι απαιτήσεις και των ακτοπλόων εφοπλιστών οι οποίοι έχουν προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή ακόμα υπάρχουν κάποιες υποτυπώδεις ασφαλιστικές δικλείδες στο θεσμικό πλαίσιο για τις θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών, που... παραβιάζουν τον Κοινοτικό κανονισμό 3577 για την...«απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Το θράσος τους οι εφοπλιστές το αντλούν από την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως χτες από την πανομοιότυπη πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, τις οποίες εξειδίκευσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, ήταν ξεκάθαρες. Τα πάντα θυσία για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των πλοίων των Ελλήνων εφοπλιστών, δηλαδή για την αύξηση των εφοπλιστικών υπερκερδών. Αυτό επανέλαβε και χτες ο Μ. Κεφαλογιάννης στη διάρκεια της πρώτης τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες. Αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση αν θα απορρίψει τις αξιώσεις των εφοπλιστών για τη δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων (αριθμού πληρώματος), όμως ανέφερε με... νόημα: «Να δούμε και πέρα από το σπίτι μας. Η εμπορική ναυτιλία αν δεν προσαρμοστεί θα εξαφανιστεί»!

Βέβαια σ' αυτά τα πλαίσια οι εφοπλιστές των κρουαζιερόπλοιων κατά τη χτεσινή συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, αρνήθηκαν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Από τους εκπροσώπους της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - μέλη της Εκτελεστικής της Ομοσπονδίας - εκπροσωπώντας την ταξική γραμμή στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και μεταφέροντας τη φωνή του ΠΑΜΕ, επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνάντησης ότι από αυτές τις εξελίξεις επιβάλλεται η ολόπλευρη προετοιμασία των ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων για να δοθεί η αγωνιστική απάντηση που πρέπει με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργίες. Ακόμα πρόβαλαν το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει συνταχθεί με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της ναυτεργατικής οικογένειας προτάσσοντας το αίτημα της ναυτολόγησης διπλών πληρωμάτων στα πλοία με το σύστημα εναλλαγής ένα προς ένα (μία μέρα εντός του καραβιού μία μέρα εκτός) με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση στο ΝΑΤ καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Χυδαιότητα σε υπερθετικό βαθμό

Αρκετά είναι τα παρατράγουδα που συνοδεύουν τη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά τούτο αποτελεί απαύγασμα της εκσυγχρονιστικής... σοφίας: Κάποια σαΐνια του σύγχρονου μάνατζμεντ ανακάλυψαν τον τρόπο να έχουν έσοδα τα νοσοκομεία που διοικούν - και έχουν αξονικό τομογράφο - ωθώντας ασθενείς που νοσηλεύονται σ' αυτά να κάνουν αξονικές τομογραφίες το απόγευμα πληρώνοντάς τες οι ίδιοι γιατί δεν προλαβαίνουν το πρωί λόγω μεγάλης ουράς.

Στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία το χαράτσι το πληρώνει κατά βάση ο ασθενής απ' την τσέπη του (35-150 ευρώ για επισκέψεις και μικροεπεμβάσεις) και τις διάφορες εξετάσεις - όπως οι αξονικές - τα ασφαλιστικά ταμεία. Απ' την αρχή της λειτουργίας τους (1.1.2002) μέχρι το τέλος του 2003 πάνω από 305.000 ασθενείς κατέφυγαν στα ιδιωτικά ιατρεία καταβάλλοντας 28,13 εκατ. ευρώ (9,6 δισ. δραχμές).

Αυτό λοιπόν το ζεστό χρήμα γέννησε αυτές τις «καταπληκτικές ιδέες». Αντί λοιπόν να ζητήσουν μια ακόμα βάρδια για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς, ενέταξαν τους αξονικούς τομογράφους στα ιδιωτικά ιατρεία, ούτως ώστε να αποκτήσουν «πελάτες» εξωτερικούς ασθενείς - όπως λέγονται οι άρρωστοι που δε νοσηλεύονται.

Και μετά επέκτειναν την ιδέα τους για τους εσωτερικούς ασθενείς: Αντί - σκέφτηκαν - να μεταφέρεται ο ασθενής σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο να κάνει εδώ την αξονική τομογραφία ώστε και το νοσοκομείο να έχει έσοδα και ο ασθενής να μην «ταλαιπωρείται»!

Η ΝΔ έχει υποσχεθεί την κατάργηση των απογευματινών ιατρείων, αλλά δε φαίνεται να είναι στις άμεσες προτεραιότητες με βάση το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης στις 5.4.2004. Αλλά και στην περίπτωση της κατάργησης των απογευματινών ιατρείων θα λειτουργήσουν ιδιωτικά ιατρεία εκτός νοσοκομείων. Δηλαδή, η μια μορφή εμπορευματοποίησης της Υγείας θα αντικατασταθεί με μια άλλη.

Ομως αυτή η χυδαιότητα σε υπερθετικό βαθμό με τις αξονικές τομογραφίες πρέπει να σταματήσει αμέσως. Και το λόγο έχει ο υπουργός Υγείας.


Γ.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ