ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Ελλείμματα στην υπηρεσία της... λιτότητας

Επίθεση κατά των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαμορφώνοντας και αυτή το κατάλληλο κλίμα για την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας

Κλιμακώθηκε και χτες, με τη δημοσιοποίηση της Εκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο βομβαρδισμός της κοινής γνώμης και κύρια των εργαζομένων, με στοιχεία για τις εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας, με ιδιαίτερα αρνητικές αξιολογήσεις ειδικά για τα δημοσιονομικά. Συνεχίζεται με αυτόν τον τρόπο η προετοιμασία του εδάφους για σκληρά μέτρα λιτότητας που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο περσινός προϋπολογισμός τέθηκε πλήρως «εκτός τροχιάς», γεγονός που αποδίδεται και στο ότι υπάρχει «έλλειψη ελέγχου στις πρωτογενείς δαπάνες (κοινωνικές παροχές και μισθοί στο δημόσιο τομέα)». Δείχνει έτσι την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία... Οι μισθοί όμως ενοχοποιούνται και για την άνοδο του πληθωρισμού, ενώ σαφής παρέμβαση γίνεται και στις διαπραγματεύσεις για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Οπως επισημαίνει, «οι εξελίξεις στους μισθούς παραμένουν αβέβαιες καθώς μόλις άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας», για να προσθέσει «οι γενναίες αυξήσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα ενδέχεται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων»!

Η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία και με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας - αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνα - επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε για «ανεύθυνη διαχείριση», επικαλέστηκε και πάλι τα πρώτα στοιχεία της δημοσιονομικής απογραφής - τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σαν «Δούρειος ίππος» για την επιβολή πολιτικής σκληρής λιτότητας - για να επαναλάβει και πάλι ότι η κυβέρνησή του θα αποκαταστήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία. Το δε κυβερνητικό πρόγραμμα και οι σχετικές υποσχέσεις, θα εφαρμοστεί, «λαμβάνοντας όμως υπόψη τους περιορισμούς που συνεπάγεται η υπάρχουσα κατάσταση».

Το σκηνικό της εξαπάτησης και του εμπαιγμού των εργαζομένων, στους οποίους άλλα είχαν υποσχεθεί και περί άλλα τυρβάζουν σήμερα, έχει ήδη πάρει την τελική του μορφή. Η κυβέρνηση επισείει το σκιάχτρο της «καμένης γης» που παρέλαβε από τις «ανεύθυνες» κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ώστε: α) να επιβάλλει σκληρά μέτρα λιτότητας, β) να απεμπολήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Η έκθεση της Επιτροπής

Στο σχετικό πίνακα που παραθέτει η έκθεση για την πορεία βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας, το αντιθετικό σχήμα ισχυρή ανάπτυξη - επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών αναμένεται να συνεχιστεί και το 2004. Ετσι κάποιοι θα συνεχίσουν να θησαυρίζουν και τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να επωμιστούν την ευθύνη της επαναφοράς των δημόσιων οικονομικών έξω από τη ζώνη κινδύνου...

  • Το ΑΕΠ της χώρας το 2003 αυξήθηκε κατά 4,2%, ενώ για το 2004 και 2005 αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% και 3,3% αντίστοιχα.
  • Το δημοσιονομικό έλλειμμα (αν και με προσωρινά στοιχεία ακόμα) έφτασε στο 3% του ΑΕΠ το 2003, ενώ για το 2004 και 2005 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,2% και 2,8%.
  • Το δημόσιο χρέος το 2003 ανήλθε στο 103% του ΑΕΠ, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπεται ελαφρά αποκλιμάκωση στο 102,8% και 101,7%.
  • Η ανεργία από 9,3% του εργατικού δυναμικού το 2003, αναμένεται να μειωθεί στο 8,4% και 8% το 2004 και 2005.
  • Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,2% το 2003, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% και 1%.
  • Το πραγματικό κόστος εργασίας το 2003 αυξήθηκε κατά 1,9%, ενώ για το 2004 και 2005 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,7%.
  • Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,4% το 2003, ενώ για το 2004 και 2005 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,4% και 3,5% αντίστοιχα.
  • Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,6% το 2003, ενώ για το 2004 και 2005 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,3% και 4,5%.
  • Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 10,2% το 2003, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5,6% και 5,2%.
  • Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 16,2% του ΑΕΠ το 2003, και εκτιμάται ότι το 2004 και 2005 θα διαμορφωθεί στο 15,8% και 15,6% του ΑΕΠ.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Νέα έξαρση στα καταναλωτικά δάνεια

Στα 41 δισ. ευρώ φούσκωσε ο δανεισμός των νοικοκυριών για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια

Στη μέγκενη του τραπεζικού δανεισμού έχουν στριμωχτεί τα λαϊκά στρώματα της χώρας, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν ένα σχετικά ανεκτό επίπεδο διαβίωσης. Είναι φανερό ότι ο καλύτερος κράχτης της πραμάτειας των τραπεζών είναι η εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας, με τους πενιχρούς μισθούς και τα μεροκάματα, αλλά και το κύμα της ακρίβειας που περιορίζει ακόμη περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορούν στο μήνα Γενάρη του 2004. Τα υπόλοιπα των δανείων που χρωστούσαν τα νοικοκυριά έφτασαν στο μέγεθος των 40,8 δισ. ευρώ, με το ρυθμό ετήσιας αύξησης να διαμορφώνεται σε 27,2%. Νέο γνώρισμα των εξελίξεων και των τάσεων είναι η επιτάχυνση των ρυθμών ανόδου ειδικά για την κατηγορία των καταναλωτικών δανείων. Το συγκεκριμένο οφείλεται στην κατάργηση (από τον Ιούνη του 2003) του πλαφόν που ίσχυε στην καταναλωτική πίστη και που οδήγησε σε νέα έξαρση το δανεισμό των νοικοκυριών.

Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το Γενάρη του 2004 προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Το συνολικό υπόλοιπο που χρωστούσαν τα νοικοκυριά έφτασε σε 40,8 δισ. ευρώ ή στο 27% του ΑΕΠ. Τα νοικοκυριά μαζί με τις επιχειρήσεις χρωστούσαν 102,7 δισ. ευρώ (ετήσια αύξηση 16,4%), ποσόν που φτάνει στο 68% του ΑΕΠ και είναι αντίστοιχο με αυτό των άλλων κρατών της ευρωζώνης.
  • Στεγαστικά δάνεια: Τα υπόλοιπα που χρωστούσαν τα νοικοκυριά έφτασαν σε 26,9 δισ. ευρώ (από 21,6 δισ. το Γενάρη του 2003), με το ρυθμό αύξησης να διαμορφώνεται σε 24,6%.
  • Καταναλωτικά δάνεια: Για αυτή την κατηγορία τα νοικοκυριά χρωστούσαν 12,7 δισ. ευρώ (9,88 δισ. το Γενάρη του 2003). Ο ρυθμός αύξησης επανέκαμψε στα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα του 2002 και διαμορφώθηκε σε 28,4%. Η έξαρση των καταναλωτικών δανείων και το φούσκωμα του δανεισμού καταδείχνει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των λαϊκών τάξεων. Στην ίδια κατηγορία μεγάλη έξαρση γνωρίζουν τα λεγόμενα προσωπικά δάνεια που διαμορφώθηκαν σε 4,23 δισ. ευρώ με ρυθμό ετήσιας αύξησης 38,4%. Τα δανεικά μέσω πιστωτικών καρτών έφτασαν σε 6,3 δισ. ευρώ (ετήσια αύξηση 24,8%) και τα δάνεια με δικαιολογητικά στα 2,1 δισ. ευρώ (αύξηση 21,4%).
Πώς κερδοσκοπούν οι βιομήχανοι;

Κατά 0,5% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία για την εγχώρια αγορά μεταξύ Γενάρη και Φλεβάρη του 2004, ενώ αντίθετα οι τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων για τις αγορές του εξωτερικού την ίδια περίοδο εμφάνισαν μείωση 0,7%.

Η αντιθετική αυτή εικόνα, αποκαλύπτει και τη στρατηγική επιλογή των «ελληνικών» βιομηχανιών, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τις τιμές στην εσωτερική αγορά, την οποία στον ένα ή τον άλλο βαθμό ελέγχουν, ενώ αντίθετα ως... εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι πιο προσεκτικές, καθώς αναγκάζονται να λαμβάνουν υπόψη το διεθνή ανταγωνισμό. Με τον τρόπο αυτό εξηγείται το κατ' αρχάς παράδοξο, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας τα τελευταία χρόνια να έχει αυξηθεί σημαντικά, αυτό να μην μεταφράζεται σε μειώσεις τιμών, καθώς η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας οδηγεί σε μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά αντίθετα συνοδεύεται με έξαρση της ακρίβειας και με σημαντική αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Οι τελευταίες, μπροστά στη δυνατότητα της αύξησης των κερδών, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το θέμα της ανταγωνιστικής τους θέσης, κάτι βέβαια που το πληρώνουν με την εντεινόμενη εισαγωγική διείσδυση.

ΣΔΟΕ
«Ξαναθυμήθηκαν» τους ελέγχους

«Προετοιμασία εδάφους» για το φοροκυνηγητό και τους ελέγχους σε βάρος των ΕΒΕ δίνει η χτεσινή εγκύκλιος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) που κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να ξεκινήσει «με τα εύκολα». Η συγκεκριμένη εγκύκλιος αφορά κυρίως σε ελέγχους πάνω στη διακίνηση αγαθών, αλλά είναι φανερό ότι αυτό αποτελεί «άλλοθι» για το φοροκυνηγητό που θα εξαπολύσουν, αργά ή γρήγορα, σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Στόχος τους η συγκέντρωση εσόδων, προκειμένου να καλυφτούν άμεσα οι «τρύπες» του προϋπολογισμού, που, πρώτα και κύρια, είναι αποτέλεσμα των απανωτών φοροελαφρύνσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο. Δεν είναι τυχαίες και οι πληροφορίες που διοχετεύουν για άμεση κατάργηση του φορολογικού ποινολογίου (πόιντ-σίστεμ) και η επαναφορά των προστίμων, που φαίνεται ότι αποδίδουν ταχύτερα στα έσοδα του προϋπολογισμού. Ετσι μετά τις παλινωδίες της ΝΔ γύρω από την τύχη και το έργο του ΣΔΟΕ, η ίδια αυτή υπηρεσία κοινοποίησε τις άμεσες ελεγκτικές προτεραιότητες. Οπως προκύπτει, οι έλεγχοι θα εστιαστούν στις εξής δραστηριότητες: Διακίνηση αγροτικών προϊόντων από επιχειρήσεις που εμπλέκονται στα διάφορα στάδια της παραγωγής. Στη χονδρική διάθεση οίνων και ποτών. Στις επιχειρήσεις συγκέντρωσης και φύλαξης αγροτικών προϊόντων, στα πετρελαιοειδή και στα κέντρα διασκέδασης και ψυχαγωγίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ