ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Ελεγχος αξιοπιστίας της βασικής μάρτυρα κατηγορίας

Με ερωτήσεις που είχαν στόχο τον έλεγχο αξιοπιστίας της Σ. Κυριακίδου, συνεχίστηκε χτες η δίκη του ΕΛΑ στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η βασική μάρτυρας κατηγορίας, απαντώντας σε ερώτηση δικαστή αν είπε όλα όσα γνωρίζει, απάντησε καταφατικά, αλλά εισέπραξε το σχόλιο του ίδιου δικαστή: «είναι λίγο δύσκολο να το πιστέψουμε αυτό». Η ίδια δήλωσε πως δε θα κατέφευγε στις διωκτικές αρχές αν δεν υπήρχαν οι ευνοϊκές διατάξεις του «αντιτρομοκρατικού» νόμου. Υποστήριξε πως στο δικαστήριο δε βρίσκονται όλα τα μέλη του ΕΛΑ και ότι «φοβάται μήπως βρεθεί σε κανένα χαντάκι», παρά το ότι, όπως είπε, είναι κάτω από την προστασία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Σε επισήμανση της έδρας ότι δεν λέει όλα όσα γνωρίζει, απάντησε πως «ό,τι γνώριζα το είπα».

Κατά τη διάρκεια της εξέτασής της από τους δικαστές, ρωτήθηκε γιατί αποφεύγει να αναφερθεί στον κατηγορούμενο Κ. Αγαπίου (σ.σ. τον έχει αναγνωρίσει στην προανακριτική της κατάθεση) και απάντησε ότι και τότε κράτησε μια επιφύλαξη, η οποία όμως δεν καταγράφτηκε. Πρόσθεσε δε ότι εκείνη την εποχή γνώριζε «άλλους δύο με τα χαρακτηριστικά του Γιάννη (σ.σ. ψευδώνυμο του Κ. Αγαπίου)».

Σε ερώτηση ποια ήταν τα συναισθήματα που την οδήγησαν στο γραφείο του εισαγγελέα Ι. Διώτη, ανέφερε ότι ήταν «ο φόβος της σύλληψής μου», ενώ ερωτώμενη αν την πίεσε ο ανακριτής όταν κατέθετε, είπε ότι «ήταν ευγενέστατος». Δήλωσε όμως ότι «δε θα πήγαινα ούτε μία στο εκατομμύριο να καταθέσω αν δεν υπήρχε ο αντιτρομοκρατικός και μετάνιωσα που το έκανα».

Σε άλλη ερώτηση της έδρας πώς η κατηγορούμενη Ειρ. Αθανασάκη, την οποία η μάρτυρας την αναγνωρίζει ως την «Μυρτώ» του ΕΛΑ, της εκμυστηρευόταν, αφού τηρούνταν κανόνες συνωμοτικότητας, υποστήριξε ότι «τη στιγμή που έχω νοικιάσει το σπίτι (σ.σ. κρησφύγετο του ΕΛΑ στην οδό Πολέμωνος) είμαι κι εγώ στέλεχος», προσθέτοντας πως ήταν «άτομο εμπιστοσύνης». Σε επίμονες ερωτήσεις να αναφερθεί στις συζητήσεις που έκανε με την Ειρ. Αθανασάκη, ισχυρίστηκε ότι της έδινε χρήματα και αναφέρονταν σε θέματα υγείας... Πάντως, σε σχετική ερώτηση αν η κατηγορούμενη πίστευε στον ένοπλο αγώνα, έδωσε καταφατική απάντηση προσθέτοντας ότι κάποτε πίστευε το ίδιο κι αυτή. Παρά το ότι η Σ. Κυριακίδου ισχυριζόταν ότι η Ειρ. Αθανασάκη τη γνώριζε με το ψευδώνυμο «Στέλλα», χωρίς να ξέρει λεπτομέρειες για την προσωπική της ζωή, υποστήριξε ότι το 1993 της ζήτησε τα κλειδιά της ναυτιλιακής εταιρίας όπου εργαζόταν ως καθαρίστρια.

Ερωτώμενη αν γνωρίζει για κάποια σχέση του ΕΛΑ με τη «17 Ν», ανέφερε πως δε γνωρίζει, ενώ σε άλλη ερώτηση γιατί ο Α. Κανάς αναφερόταν συνθηματικά στη «17 Ν», είπε ότι «ίσως γιατί έκανε δολοφονίες». Σε άλλη ερώτηση αν κατέφυγε στις αρχές για να τον εκδικηθεί και γιατί ανέφερε και τους άλλους κατηγορούμενους, απάντησε: «Αφού γνώριζα κάποια πράγματα τα είπα».

Σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής γιατί στις καταθέσεις της αφήνει υπαινιγμούς για συμμετοχή στον ΕΛΑ της τωρινής συζύγου του Α. Κανά, είπε: «υποθέσεις κάνω...». Για τον κατηγορούμενο Χρ. Τσιγαρίδα είπε ότι δεν ήξερε αν ήταν μέλος του ΕΛΑ.

Τέλος, σε ερώτηση ενός από τους δικαστές αν κατά τις συναντήσεις που είχαν, αναφέρθηκε ποτέ κόμμα της Βουλής και αν η Ειρ. Αθανασάκη είχε σχέσεις με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, η Σ. Κυριακίδου απάντησε αρνητικά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνελήφθη 26χρονος με εμπρηστικό μηχανισμό

Διέφυγε ένας συνεργός του

Την πιθανότητα ο 26χρονος που συνελήφθη χτες τα ξημερώματα ενώ επιχειρούσε να τοποθετήσει εμπρηστικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης, να σχετίζεται με τις πάνω από 60 επιθέσεις με γκαζάκια που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τον περασμένο Ιούνη, δηλαδή από τη Σύνοδο Κορυφής μέχρι και χτες, εξετάζει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια της παρουσίασης της υπόθεσης χτες το απόγευμα, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Τζέκης, ανέφερε ότι έχουν ήδη γίνει έρευνες σε τρία διαμερίσματα και κατασχέθηκαν έγγραφα καθώς και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής ο οποίος έχει σταλεί στην Εγκληματολογική Υπηρεσία. Παράλληλα, ενημερώθηκε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κλιμάκιο της οποίας αναμένεται να συμμετάσχει στις έρευνες.

Ο 26χρονος συνελήφθη στη 1.10 χτες τα ξημερώματα, την ώρα που επιχειρούσε μαζί με ένα άλλο άτομο, να τοποθετήσει γκαζάκια κάτω από αυτοκίνητο ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης που βρισκόταν σταθμευμένο στην οδό 28ης Οκτωβρίου 95. Τέσσερις αστυνομικοί που είχαν στήσει ενέδρα σε διπλανή νεοανεγειρόμενη οικοδομή καθώς αυτοκίνητα «σεκιούριτι» έχουν αποτελέσει στόχο παρόμοιων επιθέσεων, τελικά κατάφεραν να συλλάβουν τον έναν, ενώ ο άλλος διέφυγε. Αφησε όμως στο σημείο το σακίδιό του που περιείχε γκαζάκια και άλλο εμπρηστικό υλικό, καθώς και το καπέλο του.

Ο Κ. Τζέκης ανέφερε επίσης πως αστυνομικοί είχαν προσεγγίσει τους δράστες άλλες δύο φορές αλλά δεν κατάφεραν να τους συλλάβουν. Αφησε να εννοηθεί ότι γνωρίζουν την ταυτότητα του ατόμου που διέφυγε ενώ εκτιμούν ότι εμπλέκεται και μία γυναίκα η οποία είχε συλληφθεί στα επεισόδια κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στη Σύνοδο Κορυφής.

Σήμερα ο 26χρονος - που όπως είπε ο Κ. Τζέκης, κατά δήλωσή του ανήκει στο χώρο των αναρχικών - αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

ΛΑΡΙΣΑ
Προτομή αντιστασιακού δημοσιογράφου

Το Δημοτικό Συμβούλιο και ο δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης 1941 - '44, διοργανώνουν αύριο Κυριακή 18 Απρίλη και ώρα 11.30 π.μ., εκδήλωση, όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια προτομής του δημοσιογράφου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Γιάννη Παπαγαρυφάλλου, στον υπαίθριο χώρο του Φρουρίου (στο πάρκο δίπλα στην πλατεία Ελευθερίας). Θα συνοδεύει η Φιλαρμονική του ΔΩΛ υπό τη διεύθυνση του Γ. Μηνά. Η προτομή είναι έργο του γλύπτη Ζάχου Μπεκιάρη.

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών

Αύριο Κυριακή 18.4.2004, αντιστασιακές οργανώσεις διοργανώνουν τις παρακάτω εκδηλώσεις:

-- Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Λαμίας και Δομοκού, εκδήλωση μνήμης και τιμής, ώρα 11 πμ, στα Αμπέλια Ομβριακής, στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στον τόπο της Εκτέλεσης των 17 πατριωτών από τα στρατεύματα κατοχής ανήμερα των Βαΐων στις 11.4.1944. Λεωφορεία της ΠΕΑΕΑ Λαμίας θα ξεκινήσουν στις 9.15 πμ της ίδιας μέρας από την πλατεία Πάρκου.

-- Η ΠΕΑΕΑ Λουτρακίου - Περαχώρας, ώρα 10.30 πμ, στη θέση Αγ. Φανούριος Λουτρακίου, όπου εκτελέστηκαν οι αγωνιστές Βασίλης Μελέτης και Ηλίας Σπυρογιαννάκης, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 53 εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ από την περιοχή. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που θα ξεκινήσει από την πλ. Κάνιγγος, ώρα 7.30 πμ, την ίδια μέρα για τον τόπο της εκδήλωσης. Πληροφορίες στο τηλ.: 210.8234.296.

-- Η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ εκδήλωση για το γιορτασμό της μάχης του Φαρδύκαμπου.

  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών καλεί τα μέλη και τους φίλους της στη συνέλευση που πραγματοποιεί, την Τετάρτη 21.4.2004 στην αίθουσα της ΠΟΑΟ (Πειραιώς 6, 4ος όροφος, Ομόνοια).
Συγκεντρώσεις για τη σωτηρία του Πασαλιμανιού

Σε δύο συγκεντρώσεις αύριο Κυριακή και μεθαύριο Δευτέρα προχωρούν οι κάτοικοι του Πασαλιμανιού και της Φρεαττύδας, προκειμένου να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια παραχώρησης της περιοχής σε ιδιώτες που στην πράξη θα σημάνει την καταστροφής της.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας που έχει δημιουργηθεί καλεί τους κατοίκους αύριο Κυριακή στις 11 π.μ., μπροστά στην είσοδο της Μαρίνας Ζέας στη Φρεαττύδα. Την Δευτέρα 19 Απρίλη στις 6 το απόγευμα θα γίνει εκδήλωση ενημέρωσης και διαλόγου με τη συμμετοχή των φορέων της πόλης στην κεντρική αίθουσα του ΟΛΠ στην Ακτή Μιαούλη 10. Εχουν κληθεί ο νομάρχης και ο δήμαρχος του Πειραιά, καθώς και υπουργοί και βουλευτές.

ΝΙΚΑΙΑ
Κρούσμα τραμπουκισμού

Σοβαρότατο επεισόδιο τραμπουκισμού σημειώθηκε προχτές το βράδυ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας. Μέλος της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Νίκαιας επιτέθηκε και τραυμάτισε στο πρόσωπο δημοτικό σύμβουλο της «Δημοκρατικής Ενότητας». Το επεισόδιο σημειώθηκε στον προθάλαμο της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου και τη στιγμή που στέλεχος της ΠΑΣΚΕ είχε προκαλέσει τη διακοπή της συνεδρίασης.

Θάνατος αγωνιστή

Πέθανε χτες και κηδεύεται σήμερα Σάββατο στις 11.30 πμ στον Αγιο Ιωάννη Θεολόγο στο Μαντούδι, ο Μπάμπης Αντωνίου, 54 χρόνων μόλις.

Ο σύντροφος Μπάμπης οργανώθηκε στο ΚΚΕ από το 1975 και αναδείχτηκε γραμματέας Αχτιδικής Επιτροπής Βορειοκεντρικής Εύβοιας και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του Κόμματος. Εμεινε πιστός και αγωνιζόταν για τα ιδανικά του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ