ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πανάκεια η «ευρωπαϊκή προοπτική»

Με την προβολή της παραπλανητικής υπόσχεσης ότι η ένταξη στην ΕΕ «θα αμβλύνει τα αρνητικά σημεία» του σχεδίου Ανάν, συμμετέχει, έστω και έμμεσα, η κυβέρνηση στην καμπάνια υπέρ του «ναι» ενόψει των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο. Ταυτόχρονα επιχειρεί να πείσει ότι με τη «σώφρονα» και «υπεύθυνη» πολιτική της, μπορεί να διαχειριστεί, από τη θέση του «ισχυρού εθνικού κέντρου», την επόμενη μέρα των δημοψηφισμάτων, φλερτάροντας έτσι με το επικίνδυνο δόγμα της «μητέρας -πατρίδας» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται ικανοποιημένο για τη μέχρι τώρα τακτική της κυβέρνησης στο Κυπριακό. Επιβεβαίωση της ορθότητάς της, όπως λένε, είναι ότι «όλοι είναι ευχαριστημένοι»: και οι ΗΠΑ με το έμμεσο «ναι» και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη μη άσκηση πιέσεων και τη διαβεβαίωση ότι θα στηρίξει την όποια απόφαση του κυπριακού λαού. Ενδεικτικές των σκέψεων που επικρατούν είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Β. Μεϊμαράκης μετά από συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή. «Η θέση της κυβέρνησης για το Κυπριακό μπορεί να αποτελέσει το μοχλό για μια εθνική στρατηγική αντιμετώπισης του αποτελέσματος της επόμενης μέρας, όποιο και να είναι», είπε ο γραμματέας της ΚΕ, χωρίς όμως να προσδιορίσει και το περιεχόμενο αυτής της εθνικής στρατηγικής. Αφησε όμως να εννοηθεί ότι εννοεί τη γραμμή πλεύσης μέσα στο πλαίσιο της ΝΔ: «Αναμφισβήτητα η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι κάτι το καινούριο», είπε και πρόσθεσε: «Επομένως, από 1η Μαΐου το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινούμεθα, θα είναι πολύ διαφορετικό. Σ' αυτή τη δυναμική της ευρωπαϊκής προοπτικής, άλλωστε, στηρίχτηκε και το μήνυμα του πρωθυπουργού, ώστε να εξηγήσουμε ότι υπερτερούν τα όποια θετικά από τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν».

Σχολιάζοντας τις πιέσεις που ασκούνται προς Αθήνα και Λευκωσία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο Β. Μεϊμαράκης μάλλον «σφύριξε αδιάφορα»: «Οσοι έχουν σαφή άποψη υπέρ του "ναι" ή υπέρ του "όχι", είναι φυσικό να επικοινωνούν και να τηλεφωνούν, να κάνουν δηλώσεις και να προσπαθούν να στηρίξουν τις εκτιμήσεις και τις απόψεις τους», είπε.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι στο πλαίσιο της ΕΕ θα υπάρξει «κάποια βελτίωση» του σχεδίου Ανάν, και θα δοθούν κάποιες διαβεβαιώσεις που θα διασκεδάσουν τις «ανησυχίες» των Ελληνοκυπρίων, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να γίνει αποδεκτό. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη στη διάσκεψη των δωρητών για το Κυπριακό. Το σχέδιο Ανάν θα μπορούσε, όπως είπε, να είχε λάβει υπόψη του σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και σημασίας για την εξαιρετικά επιφυλακτική σήμερα ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη. Συμπλήρωσε όμως ότι «η πρόθεση της Ελλάδας είναι να συμβάλλει ουσιαστικά στις σχετικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, εφόσον επιτευχθεί η εφαρμογή μιας επιτυχούς συνολικής λύσης του κυπριακού ζητήματος».

Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκινά μια καμπάνια για να πείσει για την ορθότητα της τακτικής της. Κεντρικός άξονάς της είναι ότι μόνο αυτή η στάση μπορούσε να διαφυλάξει την ενότητα του «εθνικού μετώπου» και δε θα προκαλούσε ρήγματα «μεταξύ του ελλαδικού και του κυπριακού Ελληνισμού», αλλά και «αντιπαραθέσεις» στο εγχώριο πολιτικό σύστημα. Από αυτή την άποψη χαρακτηρίζουν «εσφαλμένη» τη στάση του ΠΑΣΟΚ, που έσπευσε να βγει «ενάντια στη διαφαινόμενη απόφαση του κυπριακού λαού».

ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ
«Συντονίζει» το «μέτωπο του "ναι"»

Από τη συνάντηση του Τ. Μίλερ με τον υπουργό Εσωτερικών

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Τ. Μίλερ με τον υπουργό Εσωτερικών
Στην εκστρατεία υπέρ του «ναι» ενόψει των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο συμμετέχει με κάθε τρόπο ο Τόμας Μίλερ, παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα στα εσωτερικά πράγματα και αναπαράγοντας τις πιέσεις και τις ελάχιστα συγκαλυμμένες απειλές της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Σε χτεσινές του δηλώσεις ο Αμερικανός πρέσβης φρόντισε να υποδείξει στο εγχώριο «μέτωπο του "ναι"» να δραστηριοποιηθεί τις «επόμενες οκτώ ημέρες»(!) για να ανατραπεί το «όχι» των Ελληνοκυπρίων. Ταυτόχρονα, άφησε να πλανάται ο εκβιασμός της αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο στην περίπτωση επικράτησης του «όχι»!

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης του ψευδοκράτους αν νικήσει το «όχι», όπως άφησε σαφώς να διαφανεί ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τ. Μίλερ φρόντισε να μην το αποκλείσει λέγοντας απλά ότι «όλα αυτά τα πράγματα είναι υποθέσεις». Αμέσως μετά έσπευσε να «στοχοπροσανατολίσει» τη δράση των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ του «ναι», δηλώνοντας ότι «το σημαντικό είναι να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, σε αυτό που συμβαίνει σήμερα και όχι να κάνουμε υποθέσεις για το μέλλον».

Δε δίστασε μάλιστα να τοποθετήσει τον Κ. Καραμανλή στους ηγέτες που υποστηρίζουν το «σχέδιο Ανάν», όπως έκανε την προηγούμενη μέρα ο Ρ. Μπάουτσερ, υποδεικνύοντας ότι έτσι πρέπει να εκληφθεί και από τον κυπριακό λαό. Το σημαντικό, επέμεινε, για τις επόμενες οκτώ μέρες είναι ο κυπριακός λαός να σκεφτεί τις διάφορες απόψεις και δηλώσεις και μετά να πάρει τη δική του απόφαση...

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Υποδείξεις» από αμερικανικό ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, καλωσόρισε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε το «σχέδιο Ανάν», ενώ ταυτόχρονα επισήμανε τη σημασία της δήλωσης του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, κ. Σενέρ, ότι «είναι αυτονόητο πως η Τουρκία θα εκπληρώσει απόλυτα τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας».

Σε αυτό ο Ρ. Μπάουτσερ πρόσθεσε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεσή τους να εγγυηθούν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας εάν γίνει αυτή αποδεκτή στα δημοψηφίσματα, σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ασφάλειας. Χαρακτήρισε, δε, την εφαρμογή του σχεδίου πολύ σημαντική παράμετρο για τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς εάν σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου από τους Ελληνοκύπριους οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο αναγνώρισης του κατεχόμενου τμήματος, ο Ρ. Μπάουτσερ δήλωσε: «Δεν είμαι σε θέση να κάνω προβλέψεις. Σίγουρα θα λάβουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων. Δε θα αφήσουμε τους Τουρκοκύπριους στα κρύα του λουτρού, αλλά είναι πολύ πρόωρο να πει κανείς τι ακριβώς θα κάνουμε εάν συμβεί αυτό».

Ο Μπάουτσερ τόνισε ότι υπάρχει σαφής υποστήριξη στο σχέδιο στους κόλπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας, πρόσθεσε ότι και οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να κοιτάξουν τα θετικά στοιχεία του σχεδίου και τα οφέλη που τους αποφέρει, και τότε, είπε, «νομίζω πως θα το υπερψηφίσουν», και σημείωσε ότι σε όλες τις διαπραγματεύσεις υπάρχουν συμβιβασμοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ