ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Ελπιδοφόρο το βροντερό «ΟΧΙ»!

Σε μεγάλη εκδήλωση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στο ΤΕΙ Λάρισας, μίλησε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ

Ενα μάθημα διαφορετικό από τα συνηθισμένα έκαναν χτες οι σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας, που, όπως οι ίδιοι έδειξαν με τη μεγάλη συμμετοχή τους, ήθελαν πολύ να διδαχθούν, δίνοντας δυναμικά το «παρών» τους σε εκδήλωση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, όπου μίλησε η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος. Το Κυπριακό, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, οι ευρωεκλογές και οι θέσεις του ΚΚΕ τέθηκαν στο επίκεντρο του γόνιμου και πλούσιου διαλόγου που αναπτύχθηκε.

Στην ομιλία της η Λιάνα Κανέλλη, την οποία υποδέχτηκαν με μεγάλη θέρμη οι νέοι και οι νέες του ΤΕΙ Λάρισας, αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του κυπριακού προβλήματος, στο κατάπτυστο «σχέδιο Ανάν», στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στις επεμβάσεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Κι απευθύνοντας κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ερχόμενες ευρωεκλογές, τόνισε ότι αυτές διεξάγονται σε μια περίοδο, μάλιστα πολύ σύντομα μετά τις εθνικές, έχοντας μεσολαβήσει στη ζωή του καθενός και της καθεμιάς στην Ελλάδα - παρά τα συνθήματα τα επίμονα, τριάντα χρόνια, ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα που δεν πουλάει, δεν αφορά σε κανέναν, δεν το παρακολουθεί ο ελληνικός λαός και, περίπου, έχει κουράσει τον κόσμο και πρέπει να το ξεφορτωθεί - μια άκρως ελπιδοφόρα πραγματικότητα, μετά το βροντερό «όχι» του κυπριακού λαού στο «σχέδιο Ανάν», την οποία μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει και ο ελληνικός λαός, ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές απέναντι σε μια ΕΕ, που γίνεται ολοένα και αντιλαϊκότερη κι ασφυκτικότερη για τους λαούς. Και επιπλέον μια ΕΕ, πρόσθεσε, όπως απέδειξε και το Κυπριακό με το βροντερό «όχι» του λαού της Κύπρου, σχεδόν εκβιαστική, στα πλαίσια του ανταγωνισμού των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που την απαρτίζουν.

Στα πλαίσια της επίσκεψής της στη Λάρισα, η Λιάνα Κανέλλη το πρωί παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ και το βράδυ μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας.

Συζητήσεις Παπαδόπουλου - Χριστόφια για αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν»

Δ. Χριστόφιας: Η ελληνοκυπριακή πλευρά δέχτηκε απειλές στη Ν. Υόρκη, για να δεχτεί την επιδιαιτησία του Γενικού Γραμματέα, «διαφορετικά θα πληρώναμε τίμημα»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι έχει αρχίσει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, για να καθορίσουν τα σημεία στο «σχέδιο Ανάν», τα οποία χρήζουν αλλαγής.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο στρατηγικός στόχος παραμένει ο ίδιος, δηλαδή λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με βελτίωση του «σχεδίου Ανάν» στα σημεία που θα συμφωνηθούν από τα κόμματα και τον Πρόεδρο. Αυτό, είπε, πρέπει να γίνει σε διάστημα ενός μηνός. Είπε επίσης ότι και η Αθήνα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της στο θέμα αυτό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χριστόφιας είχε προχτές βράδυ συνάντηση 90 λεπτών με τον κ. Παπαδόπουλο.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «τίποτε δεν έχει τελειώσει στο Κυπριακό» και ότι ο διεθνής παράγοντας θα επανέλθει πολύ σύντομα για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό. «Ακόμη και τώρα που όλοι βρίσκονται υπό την πίεση συναισθημάτων, δίνουν το μήνυμα ότι δεν κλείνουν την πόρτα», είπε ο κ. Χριστόφιας, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επανέλθει, ασκώντας πιέσεις για λύση και επανένωση της Κύπρου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ αποκάλυψε ότι ζήτησε πολλές φορές από το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ακόμη και στο Μπούργκενστοκ, να μελετήσουν από κοινού το «σχέδιο Ανάν» και να προσπαθήσουν να σμικρύνουν τις διαφορές, και εάν είναι δυνατόν να καταλήξουν σε κοινές θέσεις, αλλά ο Τουρκοκύπριος πολιτικός πάντα απέρριπτε την πρόταση.

Απηύθυνε εκ νέου έκκληση στον κ. Ταλάτ για διάλογο, τονίζοντας ότι εάν πράγματι επιθυμεί την επανένωση της Κύπρου, δε χάθηκαν όλα και το σχέδιο παραμένει. Κάλεσε, επίσης, τον Αλί Ταλάτ να καταλάβει ότι «εάν δε βάλει νερό στο κρασί του, και δε συνεργαστεί, θα μείνει υποχείριος της Τουρκίας». «Ακόμη και να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, που δε θα γίνει, και δοθεί οντότητα τύπου Ταϊβάν, ο κ. Ταλάτ θα μείνει υποχείριο της Τουρκίας και όχι ηγέτης», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Αναφερόμενος στο παρασκήνιο της Νέας Υόρκης, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δέχτηκε απειλές, για να δεχτεί την επιδιαιτησία του Γενικού Γραμματέα, «διαφορετικά θα πληρώναμε τίμημα».

Οσον αφορά στα εσωτερικά του ΑΚΕΛ και τη στάση στελεχών του στο δημοψήφισμα, είπε ότι θα τους ζητηθεί να δώσουν εξηγήσεις.

Είπε, επίσης, ότι το ΑΚΕΛ δεν επιθυμεί απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου, τον οποίο χαρακτήρισε από τους καλύτερους υπουργούς και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος δείχνει κατανόηση στο θέμα αυτό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ
Διευκρινίσεις για τον κανονισμό της πράσινης γραμμής

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων θα υλοποιηθεί κατά κύριο λόγο μέσω του κανονισμού, ο οποίος θα διέπει τη λειτουργία της πράσινης γραμμής. Ο κανονισμός έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο επιτροπής, αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμα. Θα συζητηθεί περαιτέρω σήμερα, Τετάρτη, στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων. Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι η πρόταση της κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε πολύ θετικά στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι είναι ο κανονισμός καθορίζει ποιοι και πώς θα διέρχονται από την πράσινη γραμμή και ποια προϊόντα επιτρέπεται να διακινούνται. Ανέφερε ακόμα ότι στην πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνονται προϊόντα, τα οποία παράγονται αποκλειστικά από τους Τουρκοκυπρίους και δεν κατασκευάζονται με εισαγόμενες πρώτες ύλες. Γίνεται, επίσης, εισήγηση για τέσσερα σημεία εισόδου.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες εισηγήσεις για τροποποιήσεις του κανονισμού. Εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη ότι είναι νομικά εξαιρετικά δύσκολο να προστεθούν ουσιαστικές τροποποιήσεις πάνω σε έναν πολύ περιορισμένο κανονισμό.

Αναφερόμενος στο κλίμα που επικράτησε στο Συμβούλιο, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ήταν όπως το ανέμενε, και χώρισε τις αντιδράσεις των χωρών σε τέσσερις κατηγορίες. Σ' αυτές που εξέφρασαν απογοήτευση και άσκησαν έντονη κριτική, όπως η Βρετανία και η Γερμανία, σ' αυτές που άσκησαν μεν κριτική αλλά μίλησαν για το μέλλον και το όραμα για μια επανενωμένη Κύπρο, σ' αυτές που δεν άσκησαν κριτική και αναφέρθηκαν στο μέλλον και σ' αυτές οι οποίες δεν εκφράστηκαν καθόλου. Ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο αναγνώρισης του ψευδοκράτους από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

-- Στις 18.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΒΟΛΕΣ» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του για τα:

  • Στεγαστικά Δάνεια
  • Προβλήματα των Εμποροϋπαλλήλων.

-- Στις 20.00 στην εκπομπή «ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή συνομιλεί με τους καλεσμένους της, για την ΕΕ και την εξωτερική πολιτική.

-- Στις 22.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του, για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ