ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εξόρμηση στο γκέτο της «ΙΟΝ»

«Γκέτο»; «Κάτεργο»; Οποιος χαρακτηρισμός και να δοθεί, θα είναι πολύ λίγος για να αποδώσει τα όσα συμβαίνουν στο εργοστάσιο της «ΙΟΝ». Περίπου 1.000 εργαζόμενοι φτύνουν αίμα εκεί μέσα για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία της εταιρίας. Απεργία από το 1960 μέχρι και σήμερα, όπως θυμάται ένας εργάτης του εργοστασίου, έγινε μία μόνο φορά, το 1979 και αυτή μόνο στη μία βάρδια!

«Ξέρουμε ότι όποιος απεργήσει, την άλλη μέρα θα του δοθεί το ραβασάκι της απόλυσης», λέει μία εργάτρια. Οσες κουβέντες ανταλλάχτηκαν με τους εργαζόμενους ήταν στο «πόδι», στα κλεφτά, χτες στις 2 το μεσημέρι. Την ώρα που η σχολούσε η μία βάρδια και αναλάμβανε το πόστο της η άλλη. Εκείνη ακριβώς την ώρα έξω από την πύλη του εργοστασίου βρίσκονταν συνδικαλιστές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, αλλά και στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ. Βρίσκονταν εκεί, για να μεταφέρουν το αγωνιστικό μήνυμα της Πρωτομαγιάς που απευθύνει το ΠΑΜΕ. Για να καλέσουν τους εργαζόμενους και της «ΙΟΝ» να σηκώσουν το ανάστημά τους απέναντι στο καθεστώς της άγριας εκμετάλλευσης που βιώνουν, κάνοντας την αρχή με τη μαζική τους συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Σαββάτου στον Πειραιά στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κοραή.

Η χτεσινή εξόρμηση στην «ΙΟΝ» έκανε ιδιαίτερα χειροπιαστή τη σημασία που έχει για τους εργαζόμενους η συσπείρωση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που εκφράζεται από το ΠΑΜΕ και η υιοθέτηση του διεκδικητικού πλαισίου που προβάλλει. Για τους εργαζόμενους της «ΙΟΝ» αποτελεί υπόθεση ζωής, καθώς η τρομοκρατία που έχει επιβληθεί από την εργοδοσία φτάνει σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην ακούγεται λέξη για τα συχνά εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν εκεί, όπως ανέφερε μία εργαζόμενη. Επιπλέον, εργάτες με 30 χρόνια δουλιάς στο εργοστάσιο σημειώνουν ότι ο μισθός τους δε φτάνει για να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους.

Η εξόρμηση στην «ΙΟΝ» αποτελεί δείγμα της μάχης που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ για την προετοιμασία του αγωνιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς. Ανάλογες εξορμήσεις γίνονται σε όλους τους χώρους δουλιάς του Πειραιά, όπως στα εργοστάσια, τα γιαπιά, τα εμπορικά καταστήματα. Ενώ καθημερινά οργώνουν το λιμάνι του Πειραιά και τα στέκια των ανέργων οι συνδικαλιστές των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τα οποία με ανακοινώσεις τους καλούν τους ναυτεργάτες να δώσουν μαζικά το «παρών» τους στην απεργιακή συγκέντρωση.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους απευθύνει και το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, το οποίο για την παραμονή της Πρωτομαγιάς έχει κηρύξει 2ωρη στάση εργασίας 10 το πρωί με 12 το μεσημέρι. Στα πλαίσια της στάσης θα γίνει εκδήλωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη προς τιμήν του αγωνιστή του κλάδου Στέλιου Μπουντούκη.

Να φτάσει παντού το ταξικό της μήνυμα

Ούτε ένα λεπτό χαμένο στη μάχη για την επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων

Στην τελική ευθεία έχει μπει η μάχη που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ για ταξικό, αγωνιστικό, διεθνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό γιορτασμό της φετινής Πρωτομαγιάς. Αυτό το μήνυμα θα απλώνουν μέχρι την ημέρα της Πρωτομαγιάς στις περιοδείες, εξορμήσεις και εκδηλώσεις στους χώρους δουλιάς και στις εργατογειτονιές και σε κάθε εργαζόμενο. Σ' αυτή την κατεύθυνση δίνουν ακόμα πιο αποφασιστικά τη μάχη για μαζική, μαχητική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10.30 π.μ. και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς την αμερικάνικη πρεσβεία, αλλά και στις υπόλοιπες πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα.

Εκεί κάτω από τα πανό του ΠΑΜΕ και καθώς η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει θάψει κυριολεκτικά την υπόθεση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θα προβάλουν τις διεκδικήσεις τους: Για 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, 880 ευρώ κατώτερη σύνταξη, πλήρη σταθερή εργασία, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο. Θα εκφράσουν ταυτόχρονα τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη στους λαούς - θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και την εναντίωσή τους στις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές του δικομματισμού, της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου.

Σήμερα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν περιοδείες στα εργοτάξια του δημοσιογραφικού χωριού στο Μαρούσι και του ΤΡΑΜ στη Γλυφάδα, ενώ θα γίνει συγκέντρωση οικοδόμων στο Μετρό του Βοτανικού. Στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ Αγίων Αναργύρων, στο Σταθμό Πελοποννήσου και στην ΕΥΔΑΠ Λαοδικείας. Στα εργοστάσια μετάλλου ΚΑΖΗΣ, ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ, ΔΡΑΚΟΣ, ΖΩΓΟΜΕΤΑΛ και ΕΔΡΑΣΗ και στα εργοστάσια του Θριασίου. Στους Δήμους Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Ν. Φιλαδέλφειας, Ζωγράφου, Βούλας, στον ΧΥΤΑ στα Ανω Λιόσια. Στις κλωστοϋφαντουργίες και τα τσαγκαράδικα ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ, ΕΛΙΤ, ΩΜΕΓΑ, ΝΑΟΥΜΗΣ. Στην επιχείρηση ΜΕΒΓΑΛ, στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και στο Νυχτερινό Σχολείο Λιοσίων.

Στάσεις εργασίας και εκδηλώσεις

Με στάσεις εργασίας και πλήθος πολύμορφων εκδηλώσεων στους χώρους δουλιάς και στις εργατογειτονιές που διοργανώνουν αυτές τις μέρες και μέχρι και την 1η Μάη Σωματεία, Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, θα γιορταστεί και θα τιμηθεί η φετινή Πρωτομαγιά:

-- Κεντρική πρωτομαγιάτικη εκδήλωση θα πραγματοποιήσει στις 30 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Το πρωί της ίδιας μέρας θα γίνουν εκδηλώσεις με στάση εργασίας στα εργοτάξια του Σταδίου Καραϊσκάκη, στο εργοστάσιο ΦΙΞ στη λεωφόρο Συγγρού και στο γκαράζ στο σταθμό ΜΕΤΡΟ Ηλιούπολης στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκδήλωση με στάση εργασίας θα γίνει και αύριο Πέμπτη στο εργοτάξιο του νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» στην Κάτω Κηφισιά.

-- Πανελλαδική στάση εργασίας έχει κηρύξει για τις 30 Απρίλη και η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, προκειμένου να διοργανωθούν εκδηλώσεις στους χώρους δουλιάς. Στα πλαίσια αυτά το κλαδικό Συνδικάτο της Αθήνας διοργανώνει ειδικές εκδηλώσεις στη ΣΕΞ-ΦΟΡΜ και στα τσαγκαράδικα της Καλλιθέας.

-- Κεντρική εκδήλωση με θέμα «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν παζαρεύει τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς» διοργανώνει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ σήμερα Τετάρτη στο Περιστέρι στις 6.30 μ.μ. στο 1ο Δημοτικό Σχολείο (Αγιος Αντώνης).

-- «Το χτες, το σήμερα και το αύριο των αγώνων, μέσα από τους στίχους Ελλήνων και ξένων ποιητών και ο σύγχρονος, ταξικός αγωνιστικός λόγος του ΠΑΜΕ» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει η ΕΣΑΚ Τραπεζών αύριο Τετάρτη στις 4 μ.μ. στην ΟΤΟΕ (Βησσαρίωνος 9 και Σίνα, 4ος όροφος).

-- Εκδήλωση αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι διοργανώνει η Γραμματεία Νέων Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ αύριο Τετάρτη στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Συγκέντρωση - εκδήλωση για την Πρωτομαγιά διοργανώνει αύριο Τετάρτη ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ταύρου στις 8 μ.μ. στην πλατεία Παναγίτσας.

-- Στη Θεσσαλονίκη η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Αλληλεγγύη στους λαούς Κύπρου, Παλαιστίνης και Ιράκ και σε κάθε λαό - θύμα του ιμπεριαλισμού», την Παρασκευή 30 του Απρίλη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς (άγαλμα Βενιζέλου).

-- Με συναυλία στις 30 Απρίλη, που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, θα εκφραστεί η αλληλεγγύη στους λαούς - θύματα του ιμπεριαλισμού.

-- Εκδήλωση με προβολή ταινίας για την Εργατική Πρωτομαγιά και την ιστορία του εργατικού κινήματος διοργανώνει την Πέμπτη το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας την Πέμπτη στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Αμφισσας.

-- Τους εργάτες που έχουν χάσει τη ζωή τους στα Ολυμπιακά έργα θα τιμήσει ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Τριάδας Νίκαιας, την Παρασκευή 30 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Παιδικής Στέγης στη Νίκαια.

-- Με συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας του Πνευματικού Κέντρου Νίκαιας θα γιορτάσει ο δήμος την Εργατική Πρωτομαγιά το Σάββατο 1η Μάη στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ανάληψης.

ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ
Να αποσυρθούν τα στρατεύματα από το Ιράκ

Με το σύνθημα αυτό και ενάντια στην επιθετικότητα των ΗΠΑ θα διαδηλώσουν οι Ιάπωνες εργαζόμενοι την Πρωτομαγιά, όπως αναφέρεται σε μήνυμα αλληλεγγύης προς το ΠΑΜΕ

Τους αδερφικούς χαιρετισμούς αλληλεγγύης στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της Ελλάδας, έστειλε με γραπτό της μήνυμα στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, ενόψει της Πρωτομαγιάς, η Εθνική Συνομοσπονδία Συνδικάτων της Ιαπωνίας (ZENRONEN), η οποία θα διαδηλώσει τη φετινή Πρωτομαγιά με κεντρικό αίτημα την απόσυρση των ιαπωνικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Η Συνομοσπονδία εύχεται κάθε επιτυχία στον αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων και των συνδικάτων τους για καλύτερη ζωή, ειρήνη και δικαιοσύνη.

Οπως πληροφορεί στο μήνυμά της, στην Ιαπωνία κάτω από το αίτημα «Εργαζόμενοι ενωμένοι για την προστασία των όρων διαβίωσης και δικαιωμάτων, για ειρήνη, δημοκρατία και μια ουδέτερη Ιαπωνία», η Συνομοσπονδία και άλλα ανεξάρτητα συνδικάτα θα γιορτάσουν την Πρωτομαγιά φέτος στο πάρκο «Yoyogi» και σε 375 ακόμα μέρη σε ολόκληρη τη χώρα.

Θα απαιτήσουν: Να σταματήσει η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού, αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους. Να σταματήσουν οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα που το οδηγούν σε χειροτέρευση. Οχι στην αύξηση φόρων. Βελτίωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων από το Ιράκ. Οχι στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τονίζει επίσης ότι κάτω από αυτές τις περιστάσεις οι εργαζόμενοι θα απαιτήσουν την άμεση απόσυρση των ιαπωνικών δυνάμεων από το Ιράκ, να σταματήσει η ιαπωνική υποστήριξη αυτού του παράνομου πολέμου και της κατοχής των στρατευμάτων από τις ΗΠΑ. «Θα πρέπει - συνεχίζει - να δυναμώσουμε την κοινή δράση των εργαζομένων και των συνδικάτων σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να αντιταχθούμε στην επιθετικότητα των ΗΠΑ και να εγκαθιδρύσουμε αυθεντική διεθνή ειρήνη».

Η Πρωτομαγιά, όπως αναφέρεται επίσης, θα αποτελέσει συγκέντρωση του λαού και των εργαζομένων ενάντια στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κοϊζούμι, που έχει φέρει τη μαζική ανεργία, απολύσεις, μείωση μισθών, αύξηση ωραρίου, χειροτέρευση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Και καταλήγει: «Ευχόμαστε στον αγώνα σας περαιτέρω πρόοδο και μια νέα νίκη, έχοντας πετύχει στην Πρωτομαγιά του 2004».

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Παρόντες στην ταξική συγκέντρωση

Τη συμμετοχή του στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, δηλώνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Θεάτρου - Κινηματογράφου - Χορού. «Καθημερινά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σχολές μας διογκώνονται. Ενώνουμε τις φωνές μας για όσα μας ανήκουν και αξίζουν. Δυναμώνουμε το Σύλλογό μας. Μαζικά και αποφασιστικά απαιτούμε τη λύση των προβλημάτων μας», επισημαίνει ο Σύλλογος.

Αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και πορεία που διοργανώνει το ΠΑΜΕ έχουν πάρει οι σπουδαστές του ΟΑΕΔ Αλίμου, καθώς και οι μαθητές του Νυχτερινού Λυκείου Μενιδίου, το οποίο στις 30 Απρίλη θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στο χώρο του σχολείου μαζί με το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Μενιδίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ