ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Καμία αυταπάτη κυριαρχίας ή ηρεμίας

Οι Ισπανοί ετοιμάζονται για αναχώρηση...

Associated Press

Οι Ισπανοί ετοιμάζονται για αναχώρηση...
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Το αναμενόμενο επιβεβαίωσε, χτες, κυνικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, δηλώνοντας ρητά ότι η μεταβατική κυβέρνηση στην οποία θα παραδοθεί η εξουσία στις 30 Ιούνη, θα έχει «περιορισμένες δικαιοδοσίες» και θα εκχωρήσει «αναγκαστικά αρμοδιότητες» στις κατοχικές δυνάμεις, αφού θα έχει ανάγκη την παρουσία τους. Την ίδια στιγμή, σκληρότατες ολονύκτιες μάχες διεξήχθησαν στην περίμετρο της Νατζάφ, ενώ εξαιρετικά τεταμένη παρέμενε η κατάσταση στην πολιορκημένη Φαλούτζα, όπου αργά το βράδυ, ξέσπασαν νέες σφοδρότατες συγκρούσεις.

Περί «περιορισμένων εξουσιών της μεταβατικής κυβέρνησης που θα αναλάβει τα ηνία της εξουσίας μετά τις 30 Ιούνη» έκανε λόγο και ο Τζον Νεγκροπόντε, που προορίζεται να αναλάβει χρέη πρέσβη των ΗΠΑ στη Βαγδάτη. Ο Νεγκροπόντε εκτίμησε ότι οι Ιρακινοί θα έχουν περισσότερη κυριαρχία από την 1η Ιουλίου από ό,τι σήμερα, διευκρινίζοντας, όμως, ότι ζητήματα ασφάλειας και νομοθεσίας δε θα είναι στις αρμοδιότητες της μεταβατικής κυβέρνησης που θα έχει ως μόνο στόχο «τη διοργάνωση ελεύθερων εκλογών».

Στην ίδια περίπου κατεύθυνση κινείται και η πρόταση που αναμένεται να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Λαχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος, επίσης, εκτιμά ότι δεν μπορεί η μεταβατική κυβέρνηση να έχει πλήρεις εξουσίες. Οι δηλώσεις Πάουελ - Νεγκροπόντε έδωσαν τέλος στις, διαφόρων ειδών, αυταπάτες και προκάλεσαν τις εντονότατες αντιδράσεις ακόμη και των στενών συνεργατών της κατοχικής διοίκησης στο διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Ατελείωτες οι μάχες

Associated Press

Ατελείωτες οι μάχες
Ο νυν προεδρεύων του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, Κούρδος Μασούντ Μπαρζανί, στενός συνεργάτης των Αμερικανών, τους κατηγόρησε ότι «με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τα πράγματα μετατράπηκαν από στρατός απελευθέρωσης σε στρατό κατοχής» και εκτίμησε ότι «φέρουν πλήρως το βάρος της ευθύνης για όσα συμβαίνουν σήμερα στο Ιράκ». Αλλα μέλη του Συμβουλίου τόνιζαν ότι θα ασκήσουν πιέσεις στον κατοχικό διοικητή να αλλάξει το πλαίσιο εξουσιών που θα έχει η μεταβατική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «χωρίς εξουσίες στο ζήτημα της ασφάλειας και της νομοθεσίας, δεν υπάρχει καμία κυριαρχία και ανεξαρτησία». Τη διαφωνία της εξέφρασε και η Γαλλία.

Πολύνεκρες μάχες

Ολη τη νύχτα διήρκεσαν οι μάχες ανάμεσα σε σιίτες αντάρτες και σε αμερικανικά στρατεύματα σε περιοχή ανάμεσα στην Κούφα και στη Νατζάφ. Οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι δέχτηκαν επίθεση από τους αντάρτες, οι οποίοι δηλώνουν το ακριβώς αντίθετο και μιλούν για πρόκληση. Σύμφωνα με τα κατοχικά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια της σφοδρής ανταλλαγής πυρών, στην οποία συμμετείχαν ισχυρές χερσαίες δυνάμεις, αλλά και αεροσκάφη, ελικόπτερα και τανκς, σκοτώθηκαν 64 αντάρτες και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

Νοσοκομειακές πηγές της Νατζάφ μιλούν για 28 νεκρούς και 32 τραυματίες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και θύματα που δεν έγινε εφικτό να μεταφερθούν στα νοσοκομεία. Ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ χαρακτήρισε την κατάσταση στη Νατζάφ «εκρηκτική» και κάλεσε τους σιίτες αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους και να βγουν από τεμένη και σχολεία. Ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, από την πλευρά του, κάλεσε τους άνδρες της πολιτοφυλακής του, στρατό του Μεχντί, και τους κατοίκους, να υπερασπιστούν «με οποιονδήποτε τρόπο» τις ιερές πόλεις, Νατζάφ, Καρμπάλα, Κούφα.

Στο περιθώριο των συγκρούσεων αυτών, τα ισπανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τις θέσεις τους πέριξ της Νατζάφ και αποσύρθηκαν στη βάση τους στην Ντουανίγια, από όπου πρόκειται να αναχωρήσουν για την Ισπανία.

Το πρωί, σποραδικές συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Φαλούτζα, όπου χτες σκοτώθηκε ένας Αμερικανός πεζοναύτης και τραυματίστηκε ένας δεύτερος. Ως «απάντηση», οι Αμερικανοί κατέστρεψαν τον μιναρέ ενός τεμένους. Χτες, άρχισαν πειραματικά οι κοινές περιπολίες Ιρακινών αστυνομικών και Αμερικανών στρατιωτών ενώ αμερικανικά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια που καλούν τους αντάρτες να παραδοθούν. Παρόλα αυτά, αργά το βράδυ, ξέσπασαν σκληρές συγκρούσεις και σύμφωνα με τις πληροφορίες οι κατοχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση τόσο από εδάφους όσο και από αέρος.

Τέλος στη Βαγδάτη, σκοτώθηκε, σε συγκρούσεις με σιίτες αντάρτες στη Σαντρ Σίτι, άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης ανεβάζοντας σε 115 τους νεκρούς Αμερικανούς από τις αρχές του μήνα.

ΣΥΡΙΑ
Παράξενες επιθέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Ισχυρές εκρήξεις και πυκνά πυρά συγκλόνισαν, χτες βράδυ, τη συριακή πρωτεύουσα σε ένα εξαιρετικά περίεργο περιστατικό υπό συγκεχυμένες, μέχρι χτες βράδυ, συνθήκες. Η συριακή τηλεόραση, αλλά και το επίσημο συριακό πρακτορείο «Σανά» μετέδιδαν ότι «οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με σαμποτέρ και τρομοκράτες, που άνοιξαν πυρ αδιακρίτως στη συνοικία Μάζα, της Δαμασκού» καταλήγοντας, απλώς, με την επισήμανση ότι «η κατάσταση ελέγχεται πλήρως».

Τα αραβικά δίκτυα «αλ Τζαζίρα» και «αλ Αραμπίγια» ανέφεραν, επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες, ότι οι εκρήξεις, που από ορισμένους καταμετρούνταν μέχρι και 15, οφείλονταν σε παγιδευμένα αυτοκίνητα και ότι η ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας κράτησε αρκετή ώρα. Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδιδε ότι πυκνοί καπνοί έβγαιναν από κτίριο όπου στεγάζονται ορισμένες υπηρεσίες του ΟΗΕ. Κάποιες άλλες πληροφορίες μιλούσαν για έναν ένοπλο δράστη νεκρό και έναν δεύτερο τραυματία, χωρίς να διευκρινίζεται, όμως, ο συνολικός αριθμός των εμπλεκομένων στο επεισόδιο, ούτε αν υπάρχουν θύματα και σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Στη συνοικία Μάζα και συγκεκριμένα στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, η οποία αποκλείστηκε από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας, βρίσκονται το σαουδαραβικό προξενείο, η κατοικία του Βρετανού πρέσβη, η ιρανική και η καναδική πρεσβεία, τα γραφεία του Ιρανικού Πρακτορείου Ειδήσεων και η κατοικία του Ιρανού πρέσβη και ορισμένα γραφεία του ΟΗΕ. Με ανακοίνωσή τους, η βρετανική και η ιρανική πρεσβεία επιβεβαίωναν τις εκρήξεις και τους πυροβολισμούς, αλλά διαβεβαίωναν ότι τόσο το βρετανικό όσο και το ιρανικό προσωπικό είναι καλά και ότι τα κτίρια της δικαιοδοσίας τους δεν ήταν στόχος.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που παρόμοιο περιστατικό σημειώνεται στη συριακή πρωτεύουσα, που φημίζεται για την ηρεμία της. Μέχρι χτες, η Συρία δεν είχε εμπλακεί, πέρα από διπλωματικούς διαξιφισμούς, στη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία, ούτε είχε δεχτεί απειλές από οποιονδήποτε. Φανατικοί ισλαμιστές δεν εμφανίζουν δραστηριότητα στην πολυθρησκευτική Συρία, όπου μετά από μια απόπειρα κατά της ζωής του, το 1980, ο πρώην Πρόεδρος Χάφεζ αλ Ασαντ είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον των πυρήνων της οργάνωσης των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επέτειος με εισβολή, απειλές και προβληματισμό

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Με μια ακόμη εισβολή, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκαρέμ αυτή τη φορά, ο ισραηλινός στρατός φαίνεται ότι τίμησε την 56η επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ, που, και φέτος, γιορτάστηκε υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας. Ενώ ο Αριέλ Σαρόν εκτόξευε νέες απειλές κατά των Παλαιστινίων, ο ισραηλινός Τύπος, σε μεγάλο μέρος του, τιμά την Ημέρα της Ανεξαρτησίας (αλ Νάκμπα, καταστροφή, δηλαδή, για τους Παλαιστινίους) με μάλλον βαριά διάθεση και προβληματισμό.

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε ισραηλινό νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της σκληρής μάχης που ακολούθησε την εισβολή τουλάχιστον 20 θωρακισμένων οχημάτων, χτες το πρωί, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκαρέμ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι δύο νεκροί είναι μέλη της «Χαμάς» και της «Τζιχάντ», αντιστοίχως, και ο τραυματίας της «Χαμάς». Παλαιστινιακές πηγές υποστήριζαν ότι και οι 3 ήταν μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα».

Στη Νάμπλους, την ίδια ώρα, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε διαδήλωση που διοργάνωσε το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την, άνευ όρων, υποστήριξη που παρείχε, προσφάτως, ο Λευκός Οίκος στα σχέδια «μονομερούς αποχώρησης» του Αριέλ Σαρόν. Τα σχέδια αυτά, αλλά από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία, ήταν το επίκεντρο διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν, χτες, έποικοι στον εποικισμό Γκους Κατίφ, στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο μεταξύ, αργά το απόγευμα, η «Χαμάς» ανακοίνωσε ότι καμικάζι της, που προσπαθούσε να εισέλθει στο Ισραήλ, εμποδίστηκε από δύο Παλαιστινίους, με αποτέλεσμα να εκτιναχτεί και να σκοτώσει και τους 2. Η Παλαιστινιακή Αρχή μίλησε για κοινούς κλέφτες, ενώ η «Χαμάς» τόνισε ότι θα πρέπει να θεωρηθούν συνεργοί του Ισραήλ.

Ο Μουχάμαντ Νάζαλ, μέλος του ΠΓ της οργάνωσης, υπογράμμισε ότι η «Χαμάς» θα λάβει μέτρα «κατά των συνεργατών του Ισραήλ που ζουν ανάμεσα σε Παλαιστινίους». Ο Νάζαλ, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και θανάτωσης όσων κριθούν ένοχοι, κατηγόρησε την Π. Αρχή ότι δεν κάνει τίποτε για να σταματήσει τη δράση τους.

Απειλές

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα των απειλών που εκτόξευσε ο Αριέλ Σαρόν κατά του Γιάσερ Αραφάτ. Χτες, η ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ» υποστηρίζει ότι ο Σαρόν απεργάζεται σχέδιο αναγκαστικής μετακίνησης του Αραφάτ από τη Ραμάλα στη Γάζα, αμέσως μετά την ισραηλινή αποχώρηση. Ο Κορέι αντέδρασε έντονα, τονίζοντας ότι όλα είναι παλαιστινιακά εδάφη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι «θα δεχτούμε μία υποχρεωτική μετακίνηση του Προέδρου». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «θα πρέπει να περιμένουμε το χειρότερο».

Ο ίδιος ο Αριέλ Σαρόν, πάντως, μιλώντας, χτες στην ισραηλινή τηλεόραση απέφυγε να αναφερθεί στον Αραφάτ. Εξαπέλυσε, όμως, νέου είδους απειλές, τονίζοντας ότι μετά την ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα, η απάντηση του ισραηλινού στρατού σε οποιαδήποτε επίθεση θα «είναι σκληρότερη από ό,τι σήμερα». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι προχωρά μονομερώς, επειδή «δεν έχει συνομιλητή».

Βαρύ κλίμα

Με εξαίρεση ορισμένες γνωστές δεξιές εφημερίδες, όπως η «Τζερούσαλεμ Ποστ», το κλίμα της χτεσινής επετείου για την Ημέρα της ισραηλινής Ανεξαρτησίας ήταν βαρύ στον ισραηλινό Τύπο. Η εφημερίδα «Χααρέτζ» ανέφερε ότι «οι προηγούμενοι πόλεμοι και ο τωρινός με τους Παλαιστινίους έχουν δημιουργήσει τέτοιο διπλωματικό κλίμα στην περιοχή, που η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη».

Η «Γιεντότ Αχρονότ», από την πλευρά της, χαρακτήριζε το κράτος του Ισραήλ «παράδοξο, γιατί οι πολίτες του πεθαίνουν ακόμη γι' αυτό, η πολιτική του θεωρείται αρνητικότατη από τους περισσότερους και το 70% του πληθυσμού του εκτιμά ότι τα παιδιά του δε θα έχουν κανένα μέλλον...». Η εφημερίδα σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ότι πρέπει, επιτέλους, το Ισραήλ να γίνει φυσιολογικό κράτος, γιατί «είναι εφικτό να ζει κανείς χωρίς ειρήνη, είναι εφικτό να ζούμε με τρομοκρατία, αλλά είναι ανέφικτο να ζούμε με την κατοχή. Και για να τελειώσει η κατοχή, πρέπει να φύγουμε από τα παλαιστινιακά εδάφη».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμη»

«Επιστολή - φωτιά» 52 πρώην πρέσβεων προς τη βρετανική κυβέρνηση, για επανεξέταση της πολιτικής έναντι της Μέσης Ανατολής

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Εχει έρθει η ώρα για τον Τόνι Μπλερ να αρχίσει να ασκεί επιρροή στην "καταδικασμένη" πολιτική των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή ή να σταματήσει να την υποστηρίζει», συνυπογράφουν, σε επιστολή τους, περισσότεροι από 52 πρώην διπλωμάτες της Βρετανίας. Μια επιστολή που θεωρήθηκε από αναλυτές ως «φωτιά» και «χωρίς προηγούμενο» και ήδη προκαλεί τον αναμενόμενο αχό στη Βρετανία, αλλά και διεθνώς.

Πάντως, χθες το Φόρεϊν Οφις, αντιδρώντας στην επιστολή που δημοσιοποίησε το Reuters, δηλώνει πως «δεν κατανοεί πού θέλουν να καταλήξουν» και υποστηρίζει ότι το διάβημα των 52 πρέσβεων βασίζεται σε «εσφαλμένες προϋποθέσεις», όπως τόνισε στο BBC ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ο' Μπράιεν, ενώ κατά τη βρετανική κυβέρνηση το όλο εγχείρημα «αποτελεί έκφραση μιας απογοήτευσης, επειδή τα πράγματα δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο θα επιθυμούσαμε, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή»... ενώ συνέστησε προς όλους: «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Μπορούμε να επηρεάσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε την υπερδύναμη. Ακούν τη διακριτική διπλωματία μας, αλλά έχουν επίσης τη δική τους»...

Οσο για την επιστολή που έχει προκαλέσει ένα ακόμη πλήγμα στην κυβέρνηση Μπλερ, που από την πρώτη στιγμή του πολέμου στο Ιράκ βρίσκεται αντιμέτωπη με συνεχείς «προκλήσεις» και αλλεπάλληλα πλήγματα, απευθύνεται στη Βουλή των Κοινοτήτων, ώστε οι επισημάνσεις ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μία «εκ θεμελίων επανεξέταση», κυρίως όσον αφορά στην αμερικανική πολιτική στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που αποτελεί «θέμα ύψιστης ανάγκης», όπως σημειώνουν.

«Η κυβερνητική πολιτική δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα τόσο αντιφατική. Το γεγονός ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πιθανώς συλλογική ομάδα που απευθύνθηκε ποτέ άμεσα στην κυβέρνηση κατ' αυτόν τον τρόπο αποτελεί ένδειξη της σοβαρής μας ανησυχίας», δήλωσε στο Reuters ο Ολιβερ Μάιλς, επικεφαλής της πρωτοβουλίας και πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ελλάδα.

Οι πρώην διπλωμάτες ζητούν από τον Μπλερ να χρησιμοποιήσει τη συμμαχία του με τον Μπους για να ασκήσει «πραγματική επιρροή ως ένας πιστός σύμμαχος», στην περίπτωση όμως που αυτό «δεν είναι αποδεκτό ή καλοδεχούμενο» τονίζουν ότι «δεν υπάρχει λόγος να υποστηρίζουμε πολιτικές που είναι καταδικασμένες σε αποτυχία».

Οσον αφορά στο Ιράκ, οι υπογράφοντες την επιστολή εκφράζουν τις επικρίσεις τους για τον απολογισμό του πολέμου και την έλλειψη σχεδίου για τη μετά Σαντάμ ζωή στη χώρα. Για τη Μέση Ανατολή, οι πρώην διπλωμάτες επισημαίνουν ότι οι μεγάλες δυνάμεις ανέμεναν από την αμερικανική ηγεσία να προωθήσει τον «οδικό χάρτη», το ειρηνευτικό σχέδιο του κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ) και καταλήγουν: «Το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμα», χαρακτηρίζοντας συνάμα παράνομο και μεροληπτικό βήμα την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους να υποστηρίξει το ισραηλινό σχέδιο διατήρησης ορισμένων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη, ενώ η στάση του Τόνι Μπλερ καταμαρτυρά την εγκατάλειψη της πάγιας ακολουθούμενης πολιτικής εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

ΛΙΒΥΗ - ΒΕΛΓΙΟ
«Πρώτη» του Καντάφι μετά από δεκαπενταετία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Θερμής υποδοχής έτυχε ο Λίβυος ηγέτης, χτες, φτάνοντας στην έδρα της ΕΕ στη βελγική πρωτεύουσα, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ευρώπη τα τελευταία 15 χρόνια. Ο Μουαμάρ Καντάφι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι και με τον Υπατο Αρμοστή για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα. Ο Λίβυος ηγέτης εγκαταστάθηκε σε μια μπλε βεδουίνικη σκηνή που στήθηκε στην αυλή του ανακτόρου Βαλ Ντουσές, ενώ συνοδευόταν από τις γνωστές γυναίκες σωματοφύλακές του.

Οι διπλωματικές σχέσεις της Λιβύης με την ΕΕ, αλλά και με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε πορεία αποκατάστασης μετά την αποδοχή της Τρίπολης να δεχτεί επιθεωρήσεις στο οπλοστάσιό της και να καταστρέψει τα όποια όπλα μαζικής καταστροφής διέθετε. Ο Καντάφι, χτες, υποστήριξε ότι τα οφέλη της χώρας του από αυτήν την απόφαση είναι μεγαλύτερα από ό,τι η διατήρηση του οπλοστασίου της και κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να πράξουν το ίδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ