ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Προπαγανδίζει την κερδοσκοπία η «Αθήνα 2004»

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις προτροπές της Οργανωτικής Επιτροπής στους θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων, να ασφαλιστούν σε ιδιωτικές εταιρίες

Τις προτροπές του «Αθήνα 2004» προς τους υποψήφιους θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα να ασφαλιστούν σε ιδιωτικές εταιρίες, φέρνει στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, με Επίκαιρή Ερώτησή της προς τους υπουργούς Υγείας και Τουρισμού.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρεται: «Την ιδιωτική ασφάλιση παρουσιάζει σαν αναγκαία προϋπόθεση για την παρακολούθηση των Ολυμπιακών Αγώνων η Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004"! Υπερβολές; Κάθε άλλο. Η Επιτροπή δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολιών με τις συμβουλές που παρέχει στους μελλοντικούς θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων: "Οσοι θέλουν να επισκεφτούν την Αθήνα το 2004 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων θα πρέπει να έχουν επαρκή ιδιωτική ασφάλιση"...».

Και συνεχίζει η βουλευτής: «Οι "συμβουλές" της Επιτροπής, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας δεν περιορίζονται σ' αυτό. Προειδοποιούν τους θεατές να κουβαλούν μαζί τους τα δικά τους φάρμακα (!), ενώ ξεκαθαρίζουν πως όποια ιατρική περίθαλψη χρειαστούν σε ολυμπιακά νοσοκομεία ή κλινικές "θα χρεωθούν στον ασθενή"...».

Οι υπουργοί ερωτώνται ποια μέτρα πρόκειται να πάρουν και πότε, ώστε:

«Να σταματήσει η Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004" να προπαγανδίζει ανοιχτά την ιδιωτική κερδοσκοπική δραστηριότητα στο χώρο της ιατροφαρμακευτικής και κοινωνικής ασφάλισης και μάλιστα στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων; Να διασφαλιστεί για όλους τους αθλητές, τους συνοδούς τους, τους θεατές και τους επισκέπτες των Αγώνων δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη»;

Ασφαλίστηκαν οι Αγώνες

Στην ασφαλιστική κάλυψη για μερική ή ολική ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας προχώρησε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή που συμφώνησε με βρετανική πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία. Το ποσό της ασφάλισης φτάνει τα 170 εκατ. δολάρια (περίπου 60 δισ. δρχ.) και αφορά περιπτώσεις όπου γεγονότα όπως σεισμός, πλημμύρα, κατολισθήσεις, τρομοκρατική ενέργεια, πόλεμος, προκαλέσει τη ματαίωση αθλητικών γεγονότων ή συνολικά της διοργάνωσης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρονγκ, η συγκεκριμένη συμφωνία δε δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους διοργανωτές των Αγώνων της Αθήνας, ενώ πρόσθεσε ότι στο μέλλον οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ασφαλίζονται.

Η μεταμόσχευση τους χάρισε ξανά τη ζωή

Πολύτιμη, συγκινητική, προσφορά ζωής σε δυο νέες γυναίκες που έπασχαν από σοβαρές καρδιοπάθειες, χάρισαν οι συγγενείς δυο νέων ανθρώπων που έπεσαν θύματα τροχαίου.

Οι δυο νέες γυναίκες, η 31χρονη Ζωή και η 35χρονη Σταματία, που έπασχαν από διατατική μυοκαρδιοπάθεια τελικού σταδίου, υποβλήθηκαν λίγες μέρες πριν το Πάσχα σε επιτυχείς μεταμοσχεύσεις καρδιάς στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και χτες, μετά από νοσηλεία 20 ημερών, πήραν εξιτήριο, χάρη στη δωρεά ζωής.

Το δώρο ζωής στην 35χρονη Σταματία από τα Ψαχνά Ευβοίας προσέφεραν οι συγγενείς ενός 35χρονου άνδρα, θύματος τροχαίου που νοσηλευόταν στον «Ερυθρό Σταυρό» και στην 31χρονη Ζωή από τη Δραπετσώνα οι συγγενείς ενός 17χρονου, επίσης θύματος τροχαίου που νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Οι δυο γυναίκες, στην εκδήλωση που έγινε χτες, με ιδιαίτερη συγκίνηση ευχαρίστησαν απ' τα βάθη της καρδιάς τους τις οικογένειες των δοτών που με τη γενναία απόφασή τους τους χάρισαν ξανά τη ζωή.

Ο διευθυντής του προγράμματος Μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου Π. Αλιβιζάτος ευχαρίστησε τις οικογένειες των δοτών για το μεγάλο δώρο ζωής που έδωσαν και τόνισε ότι στον τομέα των μεταμοσχεύσεων στη χώρα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. «Είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές από έλλειψη μοσχευμάτων», τόνισε και υπογράμμισε: «Το σημαντικότερο, το "μυστικό" είναι να υπάρχει εξειδικευμένος άνθρωπος που θα πλησιάσει την οικογένεια του δότη, προκειμένου να τους πείσει να δώσουν το μόσχευμα».

Στο Ωνάσειο έχουν γίνει ως σήμερα 34 μεταμοσχεύσεις καρδιάς σε ασθενείς, απ' τους οποίους οι 29 βρίσκονται στη ζωή.

ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ
Οι κάτοικοι αντιδρούν στο ξεπούλημα

Την οργή και την αγανάκτηση που έχουν προκαλέσει στους κατοίκους του Πειραιά οι συντελούμενες αλλαγές στη Μαρίνα Ζέας, μετά την παραχώρησή της σε ιδιώτες από τη γνωστή εταιρία «Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.» για την ανάπτυξη τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, επισημαίνει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ.

Οι εξαιρετικά αρνητικές περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές συνέπειες, επισημαίνεται στην Ερώτηση, η ηχορύπανση, η αλλαγή του χαρακτήρα της Μαρίνας με την κατασκευή νέων προβλήτων μήκους 845 μέτρων για τον ελλιμενισμό και μεγάλων σκαφών, οι πολλαπλοί κίνδυνοι που προκαλούνται από τη δημιουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης και τροφοδοσίας καυσίμων, η αποκοπή της παραδοσιακής σχέσης της πόλης και των κατοίκων της από το Πασαλιμάνι, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που εξαναγκάζουν τους κατοίκους σε μαζικότατες κινητοποιήσεις, σε συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών, στην κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κ.λ.π.

Ερωτώνται λοιπόν οι αρμόδιοι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε:

  • Να διακοπούν άμεσα οι εργασίες και να ακυρωθεί η σχετική σύμβαση παραχώρησης της Μαρίνας Ζέας σε ιδιώτες.
  • Να αποκατασταθεί ο κοινόχρηστος και δημόσιος χαρακτήρας του χώρου, στον οποίο πρέπει να εξασφαλιστεί η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση από το λαό και τη νεολαία.
ΑΤΤΙΚΗ
Σε αδιέξοδο το πρόβλημα των σκουπιδιών

Συγκεκριμένα μέτρα ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος

Μέτρα για την επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι με ιδιαίτερη οξύτητα εμφανίζεται και πάλι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και ειδικότερα στην Αττική, όπου παραμένει η - κοινωνικά άδικη και επιστημονικά εσφαλμένη - μονομερής κατανομή σε βάρος της Δυτικής Αττικής. Ωστόσο, ούτε αυτός ο σχεδιασμός υλοποιείται, αφού η κυβέρνηση:

- Αδιαφορεί στην πράξη για το εκρηκτικό αδιέξοδο της παντελούς έλλειψης χώρων και εγκαταστάσεων, που θα πρέπει να υποδεχτούν τα απορρίμματα μετά τον επικείμενο - εντός του έτους - λειτουργικό κορεσμό του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Δυτικής Αττικής.

- Δε μεριμνά για την οριστική χωροθέτηση και κατασκευή των άλλων εγκαταστάσεων που απαιτούνται (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, Μονάδες βιοσταθεροποίησης, Προγράμματα και Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, Εγκατάσταση μηχανικής ανάκτησης και βιοσταθεροποίησης), αφήνοντας έτσι ανοιχτή την πόρτα στην περιβαλλοντοκτόνα και πανάκριβη καύση.

- Αποδέχεται την προσφιλή τακτική της προκατόχου της, κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για τον πολυκερματισμό του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), καθώς κανένα ουσιαστικό μέτρο και κίνητρο δεν έχει πάρει για την ένταξη σ' αυτόν των εκτός του ΕΣΔΚΝΑ Δήμων και Κοινοτήτων, που συνευθύνονται, μαζί με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, για το απαράδεκτο καθεστώς των 22 ανεξέλεγκτων χωματερών.

Πιο συγκεκριμένα ο Γ. Πατσιλινάκος ερωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να χωροθετηθούν οριστικά και να εξασφαλιστούν όλοι οι απαιτούμενοι - με βάση τον εγκεκριμένο σχεδιασμό - χώροι και να χρηματοδοτηθούν οι σχετικές εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς να αποκλείεται και η εκτός Αττικής εύλογη ζώνη.
  • Να ενταχθούν στον ΕΣΔΚΝΑ όλοι οι εκτός αυτού Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) της Αττικής, προκειμένου να διευκολυνθεί η άμεση παύση λειτουργίας των ανεξέλεγκτων χωματερών.
Ακατάλληλο νερό

Μεγάλη ανησυχία στον πληθυσμό της ορεινής Ξάνθης (Πομακοχώρια) προκάλεσε η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων ανάλυσης πόσιμου νερού που πραγματοποίησε η Νομαρχία Ξάνθης στον οικισμό Μάντενα του Δήμου Μύκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το δείγμα που πάρθηκε από βρύση οικίας στα Μάντενα, έδειξε ότι το νερό δεν εκπληρώνει τους όρους της σχετικής υγειονομικής διάταξης. Ο οικισμός, στον οποίο κατοικούν μόνιμα 40 περίπου οικογένειες, υδρεύεται από τη δεξαμενή Νίβιστε, ενώ οι σωλήνες του νερού που είναι από αμίαντο έχουν τοποθετηθεί το 1965. Η ανησυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί από την ίδια δεξαμενή υδρεύεται και το δημοτικό σχολείο της περιοχής. Επίσης σημειώνεται ότι δεν υπάρχει εγκαταστημένος μηχανισμός χλωρίωσης.

Οι κάτοικοι ζητούν από τη δημοτική αρχή Μύκης να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε άμεσα να αντικατασταθεί το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης και να τοποθετηθεί χλωροτήρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ