ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΠΑΣΟΚ
Με... γκρίνιες προς τις ευρωεκλογές

Το φιλολαϊκό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί απεγνωσμένα να αναδείξει ο Γ. Παπανδρέου

Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει σε μια Ευρώπη της «ειρήνης», της «δημοκρατίας», της «αλληλεγγύης», της αντιμετώπισης της «ανεργίας» και του «αποκλεισμού», ισχυρίστηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου, στην προσπάθειά του να αναδείξει το «κοινωνικό πρόσωπο» του κόμματός του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει των ευρωεκλογών και με νωπές τις μνήμες από τη μεγάλη ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, με δημαγωγίες και ανέξοδες υποσχέσεις επιχειρεί να... πείσει τον ελληνικό λαό για τις φιλολαϊκές διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, την ίδια στιγμή και σε κάθε ευκαιρία υπερασπίζεται και ταυτίζεται πλήρως με την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που έπληξε βάναυσα τα λαϊκά συμφέροντα.

Ο Γ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του, που έγιναν μετά τη χτεσινή συνάντηση εργασίας, με αντικείμενο τις ευρωεκλογές, που είχε με τους γραμματείς των περιφερειακών και νομαρχιακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι οι «στόχοι που υπηρετεί» το ΠΑΣΟΚ «το διαφοροποιούν από τα συντηρητικά κόμματα»... Ο ισχυρισμός του Γ. Παπανδρέου βέβαια έρχεται να προσκρούσει στην άκρως νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει και από τη θέση της αντιπολίτευσης να υπηρετεί...

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά στις ευρωεκλογές... θυμήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ «πιστεύει στην αξία της αντιμετώπισης του αποκλεισμού» και στη «βοήθεια στον άνεργο να έχει εργασία»... Εξάλλου δική του πρόταση ήταν η «ανασφάλιστη» και «μαύρη» εργασία για να παταχτεί η ανεργία!

Δήλωσε ότι «πιστεύει στην Ευρώπη της ειρήνης που παίζει σημαντικό ρόλο», όπως υποστήριξε και «διασφαλίζει μία κατάσταση ασφάλειας και σιγουριάς στην περιοχή». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από τα συγκεκριμένα «πιστεύω» του, προφανώς... διαγράφει τις ενέργειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση του «ευρωστρατού», την παράδοση της Σούδας στους ιμπεριαλιστές για το βομβαρδισμό του Ιράκ και τις πάσης φύσεως διευκολύνσεις που παρείχαν στις ΝΑΤΟικές δολοφονικές επιθέσεις εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Οι... σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, πιστεύουν και «στην Ευρώπη της δημοκρατίας», αλλά ψήφισαν τη Συνθήκη Σένγκεν και κάθε αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό νόμο που επέβαλε το Διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Διευρύνεται η κριτική προς την ηγεσία

Η πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τις ευρωεκλογές γίνεται με φόντο την έντονη κριτική που ασκείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ προς τον Γιώργο Παπανδρέου για καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχτές συνεδρίασε η γραμματεία της Επιτροπής Ευρωεκλογών του ΠΑΣΟΚ, χωρίς τη συμμετοχή του προέδρου του κόμματος.

Την ίδια στιγμή δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου, αφού η αρχική πρόταση του Γ. Παπανδρέου για ανάδειξη των υποψηφίων με εσωκομματικές εκλογές έχει πλέον εγκαταλειφθεί. Ωστόσο, ο Γ. Παπανδρέου, χτες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, αρκέστηκε να δηλώσει ότι τα ψηφοδέλτια θα ανακοινωθούν σύντομα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου θα ορίσει τέσσερα πρόσωπα από το στενό του κύκλο, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις κυκλοφορούν μεταξύ άλλων τα ονόματα του Π. Φασούλα, του Ν. Σηφουνάκη και του Τ. Γιαννίτση.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, ήταν η δυσφορία που εξέφρασαν χτες στελέχη του κόμματος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των γραμματέων των περιφερειακών και νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος. Είμαστε «απόντες», περιμένουμε να μάθουμε «την πολιτική του κόμματος από τα τηλεοπτικά παράθυρα», ήταν μερικά από τα σχόλια που ακούστηκαν.

Παράλληλα, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ενάμιση μήνα πριν τις ευρωεκλογές η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης, το οποίο υποτίθεται ότι θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην προεκλογική περίοδο. Εξάλλου το «μανιφέστο» του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές, το οποίο προετοιμάζει η Αν. Διαμαντοπούλου, αναμένεται το επόμενο διάστημα να δοθεί στη δημοσιότητα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές Ευαγ. Βενιζέλος, θέλοντας να απαντήσει στην κριτική κάποιων στελεχών περί καθυστερημένης προετοιμασίας για τις ευρωεκλογές, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν άργησε, καθώς είναι πρόσφατες οι εθνικές εκλογές». Ο ίδιος έθεσε ως στόχο του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές, τις οποίες χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό και εθνικό γεγονός», «να καταστεί ισχυρό αντίβαρο στην κυβερνητική πολιτική», όπως υποστήριξε.


Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Το Κυπριακό, οι ευρωεκλογές, καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα βρίσκονται στο επίκεντρο της δραστηριότητας που αναπτύσσουν οι ΚΟ του ΚΚΕ. Μεταξύ αυτών:

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 11 το πρωί, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο Κέντρο Ελέγχου του ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

-- Στις 11 το πρωί, συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών, στα Γραφεία της ΚΟΠ, με ομιλητή τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Καματερό, στα Γραφεία της ΚΟ (Γρηγ. Λαμπράκη 63), με ομιλητή τον Δημ. Κυπραίο.

-- Στις 7.00 μ.μ., στον Κολωνό, στα Γραφεία της ΚΟ, με ομιλητή τον Γιώργο Γεωργόπουλο.

-- Στις 7.00 μ.μ., στα Κάτω Πετράλωνα, στα Γραφεία της ΚΟ, με ομιλητή τον Στέλιο Λάμπρου.

-- Στους εργαζόμενους του Δήμου Κερατσινίου, στις 6 π.μ., θα περιοδεύσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος του ΓΠ της ΚΟΠ.

-- Στους εργαζόμενους του Δήμου Κορυδαλλού, στις 6 π.μ., θα περιοδεύσει ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ και στις 13.15 μ.μ. θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ.

-- Στο εργοστάσιο της ΚΟΠΗ, στο Κερατσίνι, στις 6 π.μ., θα περιοδεύσει ο Γιάννης Πατσιλινάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ στις 9 π.μ. θα περιοδεύσει στον ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ Κερατσινίου.

-- Στο απογευματινό ΤΕΕ Δραπετσώνας, στις 4 μ.μ., θα περιοδεύσει ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, μέλος του ΓΠ της ΚΟΠ.

-- Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Εκδήλωση για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές οργανώνει η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ. Θα γίνει στις 7 μ.μ. στο τουριστικό περίπτερο Εληά στη Βέροια. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή

-- Εκδήλωση - συζήτηση, για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, οργανώνει η ΝΕ Ηρακλείου του Κόμματος. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του ΤΕΕ/ ΤΑΚ, στις 8 μ.μ. Την παρουσίαση θα κάνει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στο Χατζόγλειο Ιδρυμα (ΝΕΛΕ) στην Κατερίνη. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Τζανείου πραγματοποιεί σύσκεψη στις 3.00 μ.μ., στην ταβέρνα «Ο Θανάσης», με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, Γραμματέα της ΚΟΠ.

Το Σάββατο, 1/5

-- Στο Λονδίνο, στην αίθουσα του «Παροικιακού Κέντρου», Κάντεν, Ρόουντ 94, στις 18.00, θα πραγματοποιηθεί πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ με θέμα «Ευρωεκλογές και η θέση του Κόμματος», με ομιλητή τον Γιάννη Ποσοτίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ