ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΒΕ
Να σφίξουν τα λουριά οι εργαζόμενοι

Στις δηλώσεις των υπουργών για «άδεια ταμεία», τις εκθέσεις λιτότητας διαφόρων φορέων και τις προχτεσινές αξιώσεις της ηγεσίας του ΣΕΒ για νέα αντιλαϊκά μέτρα, προστέθηκε χτες η έκθεση του ΙΟΒΕ

Σκληρή δημοσιονομική πολιτική, περιστολή των δαπανών, ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, «εμμονή» στις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτά μεταξύ άλλων αξιώνει, μέσα από την τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο απηχεί τις θέσεις και απόψεις των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και εν γένει του μεγάλου κεφαλαίου. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης ήρθε μια μέρα μετά από τις προειδοποιήσεις της ηγεσίας του ΣΕΒ, ότι η νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει άμεσα να κινηθεί στην εφαρμογή των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων που θέτουν οι μεγαλοβιομήχανοι....

Οι πάγιες αυτές αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων, αυτή τη φορά, περιβάλλονται και με τον κινδυνολογικό μανδύα της μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ! Οι συντάκτες της έκθεσης του ΙΟΒΕ υποστηρίζουν πως το 2004, αποτελεί «σημείο καμπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας». Οπως σημειώνουν, «με την τέλεση των Αγώνων και την πραγματοποίηση πολλών μεγάλων έργων που συνδέονται μ' αυτούς φαίνεται ότι ολοκληρώνεται μια φάση ταχείας ανόδου της ελληνικής οικονομίας και το ενδεχόμενο επιβράδυνσης τα επόμενα χρόνια δεν μπορεί να αποκλειστεί». Οι συντάκτες χρησιμοποιούν στοιχεία της ΕΕ, σύμφωνα με τα οποία το 2005 εκτιμάται πως ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 3,3%, δηλαδή κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες βραδύτερα από τα προβλεπόμενα για το 2004 (4%) επίπεδα.

Με βάση αυτή την εκτίμηση, το ΙΟΒΕ υποστηρίζει πως «το βασικό στοιχείο που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών τον επόμενο χρόνο, είναι η οικονομική πολιτική. Αν αρχίσουν να εφαρμόζονται οι αναγγελθείσες αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική και στον κρίσιμο τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, τότε είναι πιθανό η επιβράδυνση της οικονομικής ανόδου να είναι μικρότερη απ' αυτή που προβλέπεται τώρα»... Οσον αφορά στη μείωση της συμβολής στο ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία), αλλά και της μεταποίησης, που αναφέρεται στην έκθεση, αυτή καταδεικνύει τις επιπτώσεις που έχει η αλλαγή προσανατολισμού της οικονομίας, η οποία στηρίζεται στον τομέα των υπηρεσιών, με την ταυτόχρονη παραγκώνιση κλάδων που συγκρατούν ακόμα πληθυσμούς στην περιφέρεια...

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης. Εκεί που συγκλίνουμε περισσότερο είναι στον δείκτη τιμών, δηλαδή στην ακρίβεια καθώς μας χωρίζουν μόλις 17,5 μονάδες, ενώ η διαφορά στο ΑΕΠ είναι, ακόμη, 24 μονάδες.

Συγκεκριμένα, για το έτος 2003, με το μέσο κοινοτικό όρο να ανέρχεται στις 97,2 μονάδες, η Ελλάδα βρισκόταν στις 79,7 μονάδες. Αντίθετα, το ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2003 κινείται στις 73,6 μονάδες με μέσο κοινοτικό όρο τις 97,6 μονάδες. Για το 2004 και το 2005 προβλέπεται η αύξησή του κατά τρεις μονάδες στην Ελλάδα, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος των υφισταμένων χωρών της ΕΕ, εκτιμάται ότι θα μειωθεί οριακά.

Στα στοιχεία της έρευνας καταγράφεται η σημαντική μείωση των δαπανών για την Παιδεία, όπου είναι 3,59% επί του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ανέρχεται στο 4,89% (στοιχεία του 2001). Εχει ιδιαίτερη σημασία να σημειώσουμε ότι οι δαπάνες για την Παιδεία το 2001 στην Ελλάδα, ήταν λιγότερες από αυτές του 2000 ( 3,51, έναντι 3,79). Στους τομείς που τα στοιχεία είναι τραγικά είναι η ανεργία των γυναικών και οι μακροχρόνια άνεργοι. Με μέσο όρο άνεργων γυναικών το 7,7% στην ΕΕ, στην Ελλάδα το αντίστοιχο νούμερο είναι 14,1%. Στους μακροχρόνια άνεργους, με μέσο κοινοτικό όρο το 3,5%, η Ελλάδα καταγράφει 5,5%.

Αν και οι εργοδότες κατηγορούν ότι υστερούμε σε παραγωγικότητα, με βάση τα στοιχεία φαίνεται πως η διαφορά είναι μικρή σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος είναι 94,4%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης στην Ελλάδα είναι 91,9%...

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Τα μονοπώλια ... ενισχύουν τον «ανταγωνισμό»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Τροφίμων, τα μονοπώλια ...είναι προς όφελος των καταναλωτών!

Την ανατροπή του πλαισίου περί «υγιούς» και «αθέμιτου» ανταγωνισμού (μέσα στο οποίο τα μονοπώλια όλη την προηγούμενη δεκαετία επέβαλαν την κυριαρχία τους στην αγορά, εκτοπίζοντας ή εξαγοράζοντας μικρότερες επιχειρήσεις), υπαγορεύουν τώρα τα ίδια τα μονοπώλια στις κυβερνήσεις της ΕΕ. Κι αυτές με τη σειρά τους, υποταγμένες στο μεγάλο κεφάλαιο, υπακούουν πρόθυμα. Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Δ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος - μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου - ισχυρίστηκε ότι στην ΕΕ αποδυναμώνεται σταδιακά ως κριτήριο για το εάν «κινδυνεύει» ο λεγόμενος ανταγωνισμός το μερίδιο που κατέχει μια επιχείρηση στην αγορά.

Με το ίδιο σκεπτικό αποδυναμώνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, και η σημασία της αύξησης της τιμής ενός προϊόντος από μια σειρά εταιρίες του ίδιου κλάδου, ακολουθώντας την πρώτη εταιρία που το κάνει. Αντί γι' αυτά, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, στην ΕΕ τείνει να επικρατήσει ως κριτήριο για το εάν λειτουργεί ο «ανταγωνισμός» το κατά πόσο διευκολύνεται η είσοδος νέων εταιριών στους διάφορους κλάδους. Το κατά πόσο, βέβαια, και με τι όρους θα επιβιώσουν σε συνθήκες μονοπώλησης της αγοράς νέες εταιρίες, αυτό είναι ένα θέμα που αποφεύγουν να θίξουν για ευνόητους λόγους οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΤ.

Τα όσα λένε οι βιομήχανοι περί «ανταγωνισμού», είναι εκ του πονηρού. Στην πράξη, αποδεικνύεται ότι οι νόμοι που εφαρμόζουν κατά καιρούς οι κυβερνήσεις (θιασώτες της «ελεύθερης οικονομίας» και υπέρμαχοι του «υγιούς ανταγωνισμού») είναι υπαγορεύσεις του μεγάλου κεφαλαίου, που απορρέουν από τη στρατηγική που ακολουθεί σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, με στόχο πάντα τη μεγέθυνση και την εδραίωσή του.

Επίσης, οι βιομήχανοι αξιώνουν την κατάργηση της αγορανομικής διάταξης, που επιβάλλει την αναγραφή ενδεικτικής τιμής επάνω στις συσκευασίες των νερών και των αναψυκτικών και εκείνης που επιβάλλει στις βιομηχανίες και στις εισαγωγικές βιομηχανικές επιχειρήσεις να γνωστοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τριάντα μέρες νωρίτερα από την ισχύ τους τους νέους τους τιμοκαταλόγους.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ έκανε λόγο για αναμόρφωση της νομοθεσίας για τις πωλήσεις κάτω του κόστους, ενώ χρέωσε στο λιανεμπόριο τη μη εφαρμογή της ρύθμισης, που προβλέπει ότι στα τιμολόγια των συναλλαγών μεταξύ προμηθευτών και σούπερ μάρκετ πρέπει να αναγράφονται τα ποσοστά της έκπτωσης που παρέχουν οι πρώτοι στους πελάτες τους. Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) συντάχθηκε, όπως ήταν επόμενο, με την αξίωση του ΣΕΒΤ για την κατάργηση των δύο πρώτων αγορανομικών διατάξεων, ενώ όσον αφορά στο θέμα της αναγραφής των εκπτώσεων επανέλαβε ότι οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ είναι «απόλυτα αντίθετοι» με τη ρύθμιση.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Απαιτεί διεύρυνση του ωραρίου

Προκλητικός εμφανίζεται για μια ακόμη φορά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, απαιτώντας κυβερνητική παρέμβαση, προκειμένου να εφαρμοστεί πανελλαδικά και υποχρεωτικά, το... «ενιαίο ωράριο λειτουργίας» της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 1162/97! Η απόφαση όμως ορίζει μόνο το χρονικό, ανώτατο, πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων. Ταυτόχρονα προβλέπει τη δυνατότητα των συνδικαλιστικών φορέων των επαγγελματιών και εμπόρων να καθορίζουν, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το δικό τους, τοπικό, ωράριο λειτουργίας μέσα στα ευρύτερα όρια που θέτει ο νόμος.

Το «αίτημα» του ΣΕΣΜΕ ουσιαστικά στρέφεται ενάντια και στα όσα προβλέπει η απόφαση και ειδικά στο δικαίωμα των τοπικών φορέων να επιλέξουν μικρότερο ωράριο λειτουργίας. Αφορμή για την παρέμβαση των ιδιοκτητών Σούπερ Μάρκετ, είναι η σημερινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου του νομού Ιωαννίνων, όπου αναμένεται να συζητηθεί και να αποφασιστεί το τοπικό θερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στο νομό.

Ο ΣΕΣΜΕ απευθύνεται στους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών και ζητά από αυτούς να παρέμβουν για να εξαντληθούν τα χρονικά όρια λειτουργίας που θέτει η υπουργική απόφαση σε όλη την Ελλάδα! Και το κάνει αυτό παρά την πάγια θέση του ενάντια στις παρεμβάσεις και μάλιστα τις κρατικές, στην επιχειρηματική δράση των μελών του! Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, η εφαρμογή της απόφασης κατ' αυτόν τον τρόπο κρίνεται απαραίτητη «τουλάχιστον για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, κατά την οποία φιλοδοξούμε, οι εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών που αναμένονται να εισρεύσουν στην Αθήνα, να επισκεφθούν εν μέρει τουλάχιστον και άλλες πόλεις της Ελλάδας και θα είναι κρίμα στην κάθε πόλη να αναζητούν το διαφορετικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ