ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ατού το «Οχι» των Ελληνοκυπρίων

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Eurokinissi

Συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου και της ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, πραγματοποιήθηκε, χτες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», στα πλαίσια των επαφών του πρώτου με τους Ελληνες πολιτικούς αρχηγούς, μετά το «Οχι» των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα για το «σχέδιο Ανάν».

Μετά τη συζήτησή της με τον Κύπριο Πρόεδρο, η Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, είπε χαρακτηριστικά: «Συμφωνούμε ότι το "Οχι" των Ελληνοκυπρίων, είναι κατά βάση "Οχι" σ' ένα σχέδιο, που δεν οδηγεί στη διαμόρφωση μιας διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και εμείς προσθέτουμε πως μια τέτοια ομοσπονδία, για να λειτουργήσει, πρέπει να έχει και τα στοιχεία της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας. Αρα, είμαστε αντίθετοι στο καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων, στην παρουσία ξένων στρατευμάτων και στο καπέλο του δικαστικού σώματος».

Συνεχίζοντας η ΓΓ του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «θεωρούμε το "Οχι" των Ελληνοκυπρίων, ένα ατού. Βεβαίως, επισήμανε, τα πράγματα δεν είναι απλά, είναι σύνθετα. Ωστόσο, οι Ελληνοκύπριοι με το "Οχι" δημιουργούν καλές προϋποθέσεις ή ελπίδες, για μια καλύτερη εξέλιξη στο Κυπριακό, απ' αυτήν που είχαμε μέχρι τώρα. Αρκεί, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, να μην ενοχοποιηθεί το "Οχι" του κυπριακού λαού, από τους Ευρωπαίους και από οποιονδήποτε άλλο, που ενδιαφέρεται, στα πλαίσια της ΕΕ, να περάσει αυτό το σχέδιο όπως έχει».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στρατηγική, που θα ακολουθήσει, η κυπριακή κυβέρνηση, από δω και πέρα, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι «είναι υπόθεση ολόκληρης της κυπριακής ηγεσίας, να διαμορφώσει τις θέσεις της. Εμείς δεν μπορούσαμε και ούτε απαιτήσαμε να προδιαγράψουμε τι θα συζητήσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου».

Τέλος, ερωτώμενη, αν διαβλέπει μια άλλη λύση, μετά το βροντερό «Οχι» του κυπριακού λαού, η ΓΓ του ΚΚΕ, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αυτοί που λένε ότι τα πάντα οδηγούν σε αδιέξοδα, νομίζω ότι τους ενδιαφέρει να παραγραφεί η θέληση των Ελληνοκυπρίων και να περάσει το "σχέδιο Ανάν", με όλα τα προβλήματα, που έχει. Αδιέξοδα, πρόσθεσε, δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο το καλύτερο, ή να το πω κι αλλιώς, το μικρότερο κακό, παίρνοντας υπόψη και το συσχετισμό δύναμης. Δεν μπορεί κανείς να παραδοθεί εύκολα στα αδιέξοδα».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συμφωνία για τον κανονισμό της «πράσινης γραμμής»

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά

Η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ κατέληξε χτες, μετά από πολύωρη συζήτηση, σε συμφωνία για τον κανονισμό που θα διέπει το νομικό καθεστώς της «πράσινης γραμμής» στην Κύπρο.

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση και μια επίμονη αντιπαράθεση Ελλάδας και Βρετανίας, επιτεύχθηκε τελικά ουσιαστική συμφωνία για τον κανονισμό που θα διέπει το καθεστώς της «πράσινης γραμμής» στην Κύπρο. Η ρύθμιση που υιοθετήθηκε ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, τη χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα προϊόντα που παράγονται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και τα οποία υφίστανται αυστηρούς εμπορικούς περιορισμούς από τον καιρό της τουρκικής εισβολής το 1974, θα μπορούν να εξάγονται στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού περάσουν από τη λεγόμενη «πράσινη γραμμή», δηλαδή θα εξάγονται από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βρετανός αντιπρόσωπος συμφώνησε μεν, αλλά με μια μικρή επιφύλαξη, να διαβουλευτεί με την κυβέρνησή του και να απαντήσει μέχρι σήμερα το πρωί, όπου το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης θα υιοθετήσει και νομικά τον κανονισμό ως σημείο Α (χωρίς συζήτηση).

Το βασικότερο σημείο του νέου κανονισμού είναι ο πρωταρχικός ρόλος της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διακίνηση των προϊόντων. Οπως αναφέρεται στο προοίμιο του κανονισμού, τα αγαθά θα συνοδεύονται από πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από το τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο δεόντως επικυρωμένα γι' αυτόν τον σκοπό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμφωνία της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κανονισμός αφορά προϊόντα αποκλειστικά κυπριακής προέλευσης, ενώ για τα υπόλοιπα θα υπάρξει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη διακίνηση των προσώπων από την «πράσινη γραμμή», οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι υπεύθυνες για τους ελέγχους διαβατηρίων και έγκυρων ταξιδιωτικών εγγράφων ή θεωρήσεων διαβατηρίων για τους κατοίκους τρίτων χωρών.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι αρχές των Βάσεων θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται πλήρης συμμόρφωση με τον κανονισμό και να αποφεύγεται οποιαδήποτε καταστρατήγησή του.

Στρο: Καμία αλλαγή με ψευδοκράτος

Ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε η ΕΕ προτείνουν οποιαδήποτε αλλαγή στη μακροχρόνια και σταθερή πολιτική της μη αναγνώρισης του ψευδοκράτους, δήλωσε χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, σε δηλώσεις του στη βρετανική Βουλή. Προσβλέπουμε σε μια έκθεση από τον Γενικό Γραμματέα, μέσα στο Μάη, για το μέλλον της αποστολής των καλών υπηρεσιών του», είπε ο Βρετανός υπουργός και πρόσθεσε: «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί το καλύτερο προσφερόμενο σχέδιο για μια διευθέτηση».

Στη Θεσσαλονίκη η Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη σήμερα, Πέμπτη, 29 Απρίλη 2004. Το πρόγραμμα είναι το εξής:

-- Στις 12.30 θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς» (αίθουσα «Μακεδονία»).

-- Στις 19.00 θα παρουσιάσει τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές, στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ