ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΚΥΠΡΟΣ
Συζητήσεις, εμμονές, αποχωρήσεις

Συνεχίζονται οι διεργασίες στην Κύπρο (ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές) σχετικά με την περίοδο που ξεκινά μετά το δημοψήφισμα. Οι ελληνοκυπριακές δυνάμεις που στήριξαν το «σχέδιο Ανάν» επιμένουν, παρά τις αντιδράσεις ακόμα και στην εκλογική τους βάση. Στην ψευδοβουλή αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων, καθώς βουλευτές πάνε κι έρχονται...

Χτες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του «Δημοκρατικού Συναγερμού» Νίκο Αναστασιάδη. Ακολούθως ο Χριστόφιας δήλωσε ότι το «σχέδιο Ανάν» πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι θα πρέπει να συζητηθεί σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο και να συμφωνηθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και την κυβέρνηση ο τρόπος με τον οποίο θα προωθηθεί η λύση του Κυπριακού. Η λύση - είπε - θα είναι με βάση το σχέδιο αυτό, θα είναι λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και στόχος παραμένει η επανένωση του Νησιού, αφού επιτευχθούν ορισμένες αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν», οι οποίες θα συμφωνηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο για να δώσουν στο λαό το αίσθημα ασφάλειας που χρειάζεται και τις απαραίτητες διασφαλίσεις για την εφαρμογή της λύσης.

Ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι υπάρχει τόσο στο κόμμα του όσο και στο ΑΚΕΛ μια αποφασιστικότητα για την καταβολή περαιτέρω προσπαθειών προς αναζήτηση λύσης του Κυπριακού με βάση το «σχέδιο Ανάν», η οποία θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής Κερύνειας του ΔΗΣΥ Χριστόδουλος Ταραμουντάς κατηγόρησε την ηγεσία του κόμματος ότι κωφεύει στα πολιτικά μηνύματα που έχει στείλει η βάση. O βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρθηκε στις επικείμενες ευρωεκλογές και διερωτήθηκε εάν οι «Συναγερμικοί» μπορούν να πάνε σε αυτές με μία θέση ήττας. Πρόσθεσε: «Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος οι "Συναγερμικοί" να μπορούν να ψηφίσουν μια θετική προοπτική και όχι τη χρεοκοπημένη θέση την οποία εκπροσωπεί η σημερινή ηγεσία μαζί με τον κ. Βασιλείου».

Στα Κατεχόμενα

Ο «βουλευτής» Ιζέτ Ιζτζιάν αποχώρησε από το «Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας» του Μουσταφά Ακιντζί και προσχώρησε στο κόμμα «Ενωμένη Κύπρος». Σύμφωνα με ανακοίνωση του «Ενωμένη Κύπρος», η συμμαχία του με το κίνημα που εγκαθιδρύθηκε πριν από το δημοψήφισμα δεν υφίσταται πλέον.

Υστερα από την αποχώρηση του Ιζτζιάν από το «Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας» και δύο βουλευτών από το «Δημοκρατικό Κόμμα» του Σερντάρ Ντενκτάς, η δύναμη των κομμάτων στη «Βουλή» των Κατεχομένων διαμορφώνεται ως εξής: «Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα» 19 έδρες, «Κόμμα Εθνικής Ενότητας» 18, «Δημοκρατικό Κόμμα» 5, «Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας» 4, «Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης» 1, κόμμα «Ενωμένη Κύπρος» 1, Ανεξάρτητοι 2.

Με τις ανακατατάξεις, η «κυβέρνηση» έχει χάσει την πλειοψηφία στη «Βουλή». Πληροφορίες μιλούν για διεργασίες με στόχο το σχηματισμό νέας «κυβέρνησης» από το ΡΤΚ του Μεχμέτ Αλι Ταλάτ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αποκλεισμό του «Δημοκρατικού Κόμματος».

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η ΕΕ θα εγγυηθεί τη... λύση του Κυπριακού

«Ο ΣΥΝ είναι κατηγορηματικά αντίθετος προς κάθε μορφή, έννοια ή εκδοχή διχοτόμησης». Αυτό ισχυρίστηκε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλο, ξεχνώντας προφανώς ότι τάχτηκε ξεκάθαρα υπέρ της «επίλυσης» του Κυπριακού βάσει του «σχεδίου Ανάν», το οποίο ο ίδιος ο κυπριακός λαός χαρακτήριζε διχοτομικό...

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΝ ξεπερνούσε... βιαστικά και στα γρήγορα τα «αρνητικά σημεία» του «σχεδίου Ανάν», τασσόμενος υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα χτες δήλωσε: «Για το σχέδιο Ανάν εκείνο που χρειάζεται να γίνει είναι η αναζήτηση, μέσα από διαπραγματεύσεις και πρωτοβουλίες, των εγγυήσεων ασφαλείας και των βελτιώσεων και ρυθμίσεων που θα διορθώνουν αρνητικές πλευρές που υπάρχουν»... Πάντως και χτες τις «αρνητικές πλευρές», τις χαρακτήρισε «αλλαγές λειτουργικότητας που χρειάζονται για την ομοσπονδιακή δομή της λύσης»...

Με τη σειρά του, και ο Ν. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι «η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ κάνει την αναζήτηση της λύσης εφικτή, ρεαλιστική και πρέπει προς αυτήν την πλευρά να αναληφθούν συστηματικές πρωτοβουλίες. Είναι εφικτή και ρεαλιστική η λύση στην ΕΕ, αρκεί να υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές».

Επίσης, ο Ν. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι «ο ΣΥΝ στηρίζει, στήριξε και θα στηρίζει τις πρωτοβουλίες της κυπριακής Αριστεράς, ελληνοτουρκικής και ελληνοκυπριακής, προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί η προοπτική της λύσης, προκειμένου να αναζητηθεί η βιώσιμη, λειτουργική λύση στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κυπριακό ράπισμα κατά εκβιαστών

Το συντριπτικό όχι των Ελληνοκυπρίων καταγράφεται στην ιστορία ως στοιχείο της δυναμικής αντίστασης ενός μικρού λαού που διεκδικεί το δίκιο του και δεν υποκύπτει σε έξωθεν και... έσωθεν μυστικές διαβουλεύσεις, πιέσεις, «νουθεσίες» και ανοιχτούς εκβιασμούς.

Οι εκβιασμοί αυτοί καταγράφονται ως συνακόλουθο της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης», των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ενωση πολλαπλών ταχυτήτων και στην πρωτοφανή συμπεριφορά του ΟΗΕ και του γενικού της γραμματέα με το σχέδιο των 10.000 σελίδων και παγίδων.

Τον Απρίλη του 1988, πριν δηλαδή από 16 χρόνια, πέντε Ελληνες δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και αυτός που υπογράφει τη στήλη, είχαμε τιμηθεί με υψηλή διάκριση του ΟΗΕ, σε δημόσια εκδήλωση στη σημερινή αίθουσα «Γ. Καρατζά» της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, «για τη συνεχή δημοσιογραφική προσφορά μας στην προάσπιση των αποφάσεων του ΟΗΕ, για τις καλές σχέσεις, τη φιλία, τη συνεργασία και την ειρήνη μεταξύ των λαών». Για μένα η υψηλή αυτή διάκριση ως «αγγελιαφόρου της ειρήνης» δημιουργεί την αυξημένη υποχρέωση όχι να «θωπεύουμε», αλλά να παρακολουθούμε με κριτικό και άγρυπνο μάτι την εφαρμογή ή μη, των αρχών εκείνων για τις οποίες οι ελεύθεροι λαοί αγωνίστηκαν και οι οποίες ενσωματώθηκαν στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

Και πρέπει να καταγράψουμε με ανησυχία, ότι ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας, όλο και περισσότερο απομακρύνονται από το θεσμικό τους ρόλο, υπενθυμίζοντας τη θλιβερή κατάληξη της Κοινωνίας των Εθνών. Πρόσφατο χτυπητό παράδειγμα οι εκβιασμοί κατά του κυπριακού λαού.

Εμείς ως «αγγελιαφόροι της ειρήνης» που κατεβαίνουμε στους δρόμους, θα αντιστεκόμαστε, θα καταγγέλλουμε την καταισχύνη των εκβιασμών και των πολέμων της «νέας τάξης», στην οποία εντάσσεται και το Κυπριακό.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Διαφωνίες...

Η διαφωνία ανάμεσα σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όσο αφορά το προσχέδιο της προεδρικής δήλωσης που έχει ετοιμάσει η βρετανική αντιπροσωπεία, εξακολουθούσε να υπάρχει αργά χτες το απόγευμα, με επίμαχο σημείο το θέμα για την «οικονομική ενίσχυση» των Τουρκοκυπρίων και την «άρση των περιοριστικών μέτρων». Γι' αυτό το ζήτημα επέμενε η αντιπροσωπεία του Πακιστάν. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν αργά χτες το βράδυ.

Διπλωματικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι τελικά μπορεί να μην εξευρεθεί «συμβιβαστική φόρμουλα» και να μη δοθεί γραπτή δήλωση του προέδρου του ΣΑ, εκ μέρους όλων των μελών του Σώματος.

Στην ανοιχτή συνεδρίαση του ΣΑ μίλησε μόνο ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, υπεύθυνος για Πολιτικές Υποθέσεις, Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος επέρριψε ευθύνες τόσο στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο όσο και στον Ραούφ Ντενκτάς.

ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ
«Μεγάλη απογοήτευση... »

«Μεγάλη απογοήτευση» ήταν η αρνητική ψήφος των Ελληνοκυπρίων, υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, αργά χτες το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο κ. Ανάν επισήμανε ότι την 1η Μάη δε θα ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ταυτόχρονα έδωσε συγχαρητήρια στους Τουρκοκυπρίους για τη «θαρραλέα» απόφασή τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι πρέπει να ανταμειφθούν, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν εγκρίθηκε η προτεινόμενη λύση.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε την άποψη που διατύπωσε και την περασμένη Δευτέρα, ότι το σχέδιό του αποτελεί το «μόνο ρεαλιστικό σχέδιο» για τη λύση του προβλήματος και την επανένωση του Νησιού, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας σε μελλοντικό στάδιο, αφού εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι Ελληνοκύπριοι θα το ξανασκεφτούν, κρίνοντας το σχέδιο σύμφωνα με την πραγματική του αξιολόγηση».

Η μόνη ερώτηση που δέχτηκε ο κ. Ανάν για το Κυπριακό (όλες σχεδόν οι ερωτήσεις αφορούσαν το Ιράκ) ήταν για το μέλλον της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία της θα συνεχιστεί, τουλάχιστον σε «κάποια μορφή».

Τέλος, τόνισε ότι «ακόμη και στο σχέδιο υπήρχαν πρόνοιες για τη λειτουργία της Δύναμης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ