ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μας ανησυχεί γιατί δεν υπάρχει διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την αντιπαράθεση Πατριαρχείου και Ελλαδικής Εκκλησίας

«Σε καμία περίπτωση ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να διαιρεθεί σε οπαδούς του αρχιεπισκόπου της Ελλάδας και σε οπαδούς του πατριάρχη. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ενώνεται πάνω στα προβλήματά του», σημείωσε χτες η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντιπαράθεση που εκδηλώνεται μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Συγκεκριμένα, η Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε: «Το θέμα εμφανίζεται σαν ένα πρόβλημα διαφορών διοικητικού χαρακτήρα. Ετσι εμφανίζεται. Και ως μη πολιτικό ζήτημα. Εμείς δεν έχουμε ενδιατρίψει από τα μέσα σ' αυτά τα ζητήματα, πόσο είναι διοικητικό και πόσο έχει και κάποια πολιτική χροιά.

Από τη στιγμή που το ΚΚΕ είναι υπέρ, καταρχήν, του διαχωρισμού της εκκλησίας από το κράτος, θα μπορούσα να πω ότι τα πράγματα θα ήταν αρκετά εύκολα και απλά αν αυτή η διένεξη ήταν μέσα στα πλαίσια της ανεξάρτητης, από το κράτος, εκκλησίας. Από εκεί και πέρα κανένας δε θα μπορούσε να επέμβει. Ετσι όπως είναι μπλοκαρισμένα τα πράγματα, μας ανησυχεί. Το ότι δεν είναι διαχωρισμένη η εκκλησία από το κράτος είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί.

Εμείς σ' αυτή τη φάση δεν πρόκειται να πάρουμε τη θέση του ενός ή του άλλου, παρά το γεγονός ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις, σεβόμενοι αυτό, ότι η εκκλησία πρέπει να τα βρει μεταξύ της και να μην πολιτικοποιηθεί το ζήτημα. Πάντως, σε καμία περίπτωση ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να διαιρεθεί, σε οπαδούς του αρχιεπισκόπου της Ελλάδας και σε οπαδούς του πατριάρχη. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ενώνεται πάνω στα προβλήματά του».

Στο μεταξύ, χτες και προ της σημερινής απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, να προχωρήσει σε εκλογές, χειροτονήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος Παπαλεξίου.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Απουσιάζουν οι ριζικές τομές

Καταψήφισε το νομοσχέδιο ο Αντ. Σκυλλάκος, εκ μέρους του ΚΚΕ

Δεν αλλάζει ριζικά η κατάσταση για την οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης με τις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου (πρώτου στην καινούρια Βουλή) του υπουργείου Εσωτερικών που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οπως είπε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, οι όποιες αλλαγές γίνονται στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και της κυβέρνησης αφορούν την εξυπηρέτηση της ίδιας πολιτικής, είτε κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ. Και τα δύο κόμματα, είπε, υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, όπως φαίνεται για παράδειγμα στην εξωτερική πολιτική ή στην πολιτική της καταστολής. Παρά το ότι, συνέχισε, κάποιες διατάξεις είναι καλύτερες από τις ισχύουσες, εν τούτοις δε γίνονται οι απαραίτητες τομές, ενώ η κύρια αντίθεση του ΚΚΕ με το νομοσχέδιο αφορά τις διατάξεις που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Για την τελευταία η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί λίγο ή πολύ τα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης και δεν προχωράει στην απόδοση των όσων χρωστάει στο κράτος στους δήμους. Αντί, τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, να δώσει το κράτος τα εκατοντάδες δισ. που παρακρατάει, προχωράει σε κάποιες βελτιώσεις στους όρους με τους οποίους θα γίνει η ρύθμιση των χρεών για τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση προέτρεπε τους δήμους να δανειστούν για να τα βγάλουν πέρα. Οσον αφορά τις δημοτικές επιχειρήσεις, είπε ότι χρησιμοποιούνται για ρουσφετολογικές προσλήψεις και την είσοδο των ιδιωτών στα διάφορα έργα που εκτελούν οι δήμοι».

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε και ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τη διαφύλαξη του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων, αφού διάφορες υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση ακόμα και σε ιατρικά δεδομένα δημοσίων υπαλλήλων.

Αντίθετος επί της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσε ο συντονιστής του τομέα Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ Α. Παπαδόπουλος, κυρίως λόγω «προχειρότητάς του», αφού όπως ανέφερε, οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν μικροσυμπληρώσεις ψηφισμένων ήδη νόμων του ΠΑΣΟΚ. Θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο είδε ο Φ. Κουβέλης από τον ΣΥΝ αλλά είπε ότι στο σύνολό του είναι συνονθύλευμα άσχετων μεταξύ τους διατάξεων.

Ή στοιβαγμένοι ή στην αναμονή...

Σε αποκλεισμό των γραμμών του τρένου προχώρησαν για δύο ώρες χτες το απόγευμα, οι κάτοικοι του Αγίου Στεφάνου και όσοι χρησιμοποιούν το σταθμό της περιοχής. Με αυτό τον τρόπο έδειξαν την αγανάκτηση για τα δρομολόγια του ΟΣΕ, τα οποία - όπως καταγγέλλουν - είναι λίγα σε σχέση με τις ανάγκες, ενώ ο μικρός αριθμός των βαγονιών τούς αναγκάζει είτε να στριμώχνονται σε αυτά, είτε να περιμένουν τον επόμενο συρμό.

«Χτες, έγινε αυτό που γίνεται κάθε μέρα», είπε στο «Ρ» ο Γιάννης Κουβάτης, ο οποίος καθημερινά χρησιμοποιεί το τρένο, για να πηγαίνει στη δουλιά του. «Το δρομολόγιο των 3.50 μ.μ. για Αθήνα ήρθε στις 4.20, μπήκαν ελάχιστοι μέσα και στοιβάχτηκαν σα σαρδέλες, ενώ η πλειοψηφία έπρεπε να περιμένει το επόμενο», μας περιέγραψε. «Εξοργιστήκαμε και αποκλείσαμε τις γραμμές, ζητώντας να έρθει και άλλο τρένο να εξυπηρετήσει το κόσμο», πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Στύπας, οικοδόμος, που εργάζεται στον Αγιο Στέφανο, δήλωσε εξοργισμένος:«Απ' τη μία μας αύξησαν την τιμή στο εισιτήριο λόγω των καινούριων βαγονιών του ΟΣΕ, από 1,20 σε 1,80 ευρώ για Αθήνα, και απ' την άλλη η κατάσταση χειροτερεύει».

Ο αντιδήμαρχος Αγίου Στεφάνου, Βαγγέλης Δαφνής, μας ενημέρωσε ότι «αμέτρητες φορές η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι έχουν διαμαρτυρηθεί στον ΟΣΕ χωρίς αποτέλεσμα». Μετά από δύο ώρες, ήρθε και άλλος συρμός, αλλά οι κάτοικοι προειδοποίησαν πως αν δε λυθεί το θέμα θα συνεχίσουν να κινητοποιούνται.

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
Αμεση η καταβολή των προστίμων

Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη

Στην είσπραξη των προστίμων για τα αυθαίρετα που είχαν κτιστεί μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2003 προχωράει η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι είχαν δοθεί διευκολύνσεις διακανονισμού των προστίμων σε διάφορες κατηγορίες υπόχρεων (πολύτεκνοι, κάτοχοι πρώτης κατοικίας).

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη, ζητώντας να δοθεί στους υπόχρεους το περιθώριο να χρησιμοποιήσουν τις ελαφρύνσεις που προβλέπονται.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σ. Καλογιάννης στην απάντησή του είπε ότι είχαν συσσωρευτεί οφειλόμενα πρόστιμα πολλών ετών και γι' αυτό το ΥΠΕΧΩΔΕ διαβίβασε στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες εγκύκλιο για την εφαρμογή της σχετικής εντολής για την είσπραξη των προστίμων.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμφανίζεται ως υπηρεσιακός υπάλληλος των υπηρεσιών, είπε στην παρέμβασή της η Ε. Παντελάκη και τόνισε ότι πρέπει να έχει την πολιτική βούληση και να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Από αύριο, είπε, θα αρχίσουν να εισπράττονται τα πρόστιμα και η κυβέρνηση δεν απαντάει εάν δίνει εντολή να ακυρωθούν και να παγώσουν. Εμείς, συνέχισε η βουλευτής του ΚΚΕ, λέμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το εξάμηνο της παράτασης και διευκρίνισε ότι δε γίνεται λόγος για τις γενικές υποθέσεις των αυθαιρέτων αλλά για τη συγκεκριμένη και μόνο περίπτωση. «Είστε, είπε χαρακτηριστικά, κυβέρνηση επί 53 μέρες και δε δείχνετε καμία ευαισθησία για το θέμα, ενώ μόλις αναλάβατε τη διακυβέρνηση με τις προγραμματικές δηλώσεις διαβεβαιώσατε το μεγάλο κεφάλαιο ότι θα του δώσετε ό,τι χρειάζεται για να τα βγάλει πέρα στον ανταγωνισμό».

Σύσκεψη προετοιμασίας του Δημοσίου

Σύσκεψη για την προετοιμασία των υπηρεσιών «αιχμής» του Δημόσιου Τομέα ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2004 - αναφορικά με τους προτεινόμενους χρόνους απασχόλησης των εργαζομένων στην Αττική και τις Ολυμπιακές Πόλεις - διοργάνωσε χτες στο Αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών, το υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ