ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Απρίλη 2004
Σελ. /32
«Συμβόλαια» με το αίμα του ιρακινού λαού

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Τώρα αρχίζει ο πόλεμος στο Ιράκ» σημειώνουν πολλοί αναλυτές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μετά τη γενικευμένη εξέγερση του ιρακινού λαού κατά των δυνάμεων κατοχής. Στο διάστημα του ενός χρόνου από την ολοκλήρωση της αμερικανοβρετανικής επιδρομής, οι αμερικανικές δυνάμεις μετρούν επισήμως 686 νεκρούς, ενώ οι υπόλοιποι «σύμμαχοι» άλλους 100. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό είναι ένα τίμημα που πληρώνουν οι εισβολείς για την καταστροφή μιας ολόκληρης χώρας και για τη δολοφονία περισσοτέρων των 10.000 Ιρακινών αμάχων.

Ομως, πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, οι Αμερικανοί πληρώνουν ένα βαρύτατο οικονομικό τίμημα αφού το κόστος του πολέμου ξεπέρασε τα 180 δισ. δολάρια μέσα σε 12 μήνες. Κόστος πολλαπλάσιο της πρόβλεψης του Αντριου Νάτσιος, υπεύθυνου της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, στα τέλη Απρίλη του 2003, ότι «το κόστος για τους Αμερικανούς φορολογούμενους θα είναι 1,7 δισ. δολάρια και δεν έχουμε σχέδια περαιτέρω χρηματοδότησης».

Ενα μεγάλο μέρος από τα 180 δισ. δολάρια, περίπου 80 δισ. δολάρια, διατέθηκαν για την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ, πέρασαν δηλαδή στα θησαυροφυλάκια των αμερικανικών (κυρίως) πολυεθνικών εταιριών. Και ο χορός των δισεκατομμυρίων συνεχίζεται καθώς η κυβέρνηση Μπους ζητάει όλο και πιο πολλά απ' το Κογκρέσο. Μόλις πριν από ένα μήνα εγκρίθηκε πρόσθετο ποσό 20 δισ. δολαρίων για «έκτακτες ανάγκες».

Παράλληλα, πυκνώνουν οι καταγγελίες για σκανδαλώδη εύνοια της κυβέρνησης Μπους προς εταιρίες, οι οποίες συνεισφέρουν γενναία στην προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού Προέδρου, μεταξύ τους και η περιβόητη «Halliburton», πρόεδρος της οποίας ήταν ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι.

Στις μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες σχεδόν καθημερινά δημοσιεύονται αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για κομπίνες δισεκατομμυρίων, στις οποίες πρωταγωνιστούν γνωστές πολυεθνικές, όπως η «Bechtel», η «Fluor», η «Dyncorps», και βέβαια η «Halliburton» με τις θυγατρικές της. Μια απ' αυτές, η «Kellogs», με συνολικά συμβόλαια ύψους 1,8 δισ. δολαρίων, υπερτιμολογούσε συστηματικά τα γεύματα που παρασκεύαζε και μοίραζε στους Αμερικανούς στρατιώτες. Οι διαστάσεις του σκανδάλου ήταν τέτοιες που προκάλεσαν την παρέμβαση του Πενταγώνου για την καταγγελία της σχετικής σύμβασης...

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση Μπους συνεχίζει να μοιράζει συμβόλαια στις εταιρίες με τα ίδια κριτήρια. Στη μία από τις δύο τελευταίες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, υπέγραψε συμβόλαιο για τον εξοπλισμό των νέων ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων με την εταιρία «Nour USA», συμφερόντων Αχμέτ Τσαλαμπί, επικεφαλής του κατοχικού ιρακινού συμβουλίου...

Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε την υπογραφή συμβολαίου για την προμήθεια καυσίμων στον αμερικανικής κατασκευής ιρακινό στρατό από την κουβεϊτιανή εταιρία «Altmania Commercial». Η εν λόγω εταιρία συνεργάζεται με τη «Halliburton» και πριν από τρεις μήνες είχε καταγγελθεί για υπερτιμολόγηση κατά 80% της βενζίνης που εισήγε στο Ιράκ από τα διυλιστήρια του Κουβέιτ!

«Στραγγίζει» η Νορβηγία

Τα συμπεράσματα μιας πρόσφατης έρευνας για τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Νορβηγίας μπορούν να φέρουν σημαντικές ανακατατάξεις στην παγκόσμια αγορά και να εξηγήσουν ορισμένες κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα στον κρίσιμο πετρελαϊκό τομέα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα που έφερε στο φως το BBC, τα πετρελαϊκά αποθέματα της Νορβηγίας έχουν αρχίσει να μειώνονται. Ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας, Εϊναρ Στένσες, παραδέχτηκε την εξέλιξη και τόνισε: «Είναι αναγκαίο να αναζητήσουμε νέες πηγές ενέργειας, αλλά και να αναπτύξουμε παράλληλα νέες βιομηχανικές δραστηριότητες».

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος πρέπει να σημειώσουμε ότι η Νορβηγία είναι αυτή τη στιγμή η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, ενώ οι δραστηριότητές της που σχετίζονται με τον πετρελαϊκό κλάδο αντιστοιχούν στο 20% του ΑΕΠ της χώρας. Τη θέση αυτή κατέλαβε η Νορβηγία μετά την ανακάλυψη μεγάλων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην υφαλοκρηπίδα της χώρας στη Βόρεια Θάλασσα, το 1971.

Εκτοτε η Νορβηγία θεωρήθηκε η ιδανική εναλλακτική πηγή πετρελαίου για τις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές χώρες, που ήθελαν να αποδεσμευτούν από την αποκλειστική εξάρτησή τους από τις χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών. Παραμένοντας εκτός ΟΠΕΚ, η Νορβηγία βοήθησε πολλές φορές τους δυτικούς συμμάχους της να ασκήσουν πιέσεις στις αραβικές και στις άλλες χώρες-μέλη του Οργανισμού.

Βεβαίως, η προοπτική εξάντλησης των νορβηγικών αποθεμάτων στη Βόρεια Θάλασσα είναι σχετικά μακρινή, περίπου μιας 50ετίας. Ομως, η διαπίστωση ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση οδηγεί σε αναζήτηση άλλων πηγών και άλλων συσχετισμών στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

ΗΠΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Στις 360.000 ανήλθαν τη βδομάδα μέχρι τις 10 Απρίλη οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ έναντι 330.000 - βάσει των αναθεωρημένων (προς τα πάνω) στοιχείων - το αμέσως προηγούμενο εφταήμερο. Η αύξηση αυτή ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που ανέμεναν οι αναλυτές.

ΚΙΝΑ Με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν και κατά 9,7%, αυξήθηκε το ΑΕΠ της Κίνας το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε στα 2,71 τρισ. γουάν (327,4 δισ. δολ.) σε σύγκριση με το χρόνο που πέρασε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας στο Πεκίνο.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1996 ανήλθε η ανεργία στην Ολλανδία στο τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 6,6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού από 6,2% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 15-24 αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2004 στο 13,8% από 9,9% στο αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε μηνών υποχώρησε το Μάρτη η παραγωγικότητα εργασίας στην Ευρωζώνη, όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρίας NTC σε 5.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στο 56,6 από 57 το Φλεβάρη, όταν είχε αναρριχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. Παρέμεινε ωστόσο για 27ο μήνα πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ