ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Στόχος η υποταγή του στις κυβερνητικές επιταγές

Με ωμές παρεμβάσεις ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, και η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη επιχείρησαν να πλήξουν το κύρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), εξωθώντας σε παραιτήσεις τους δύο προέδρους Γεώργιο Κασιμάτη και Παύλο Σούρλα και τον αναπληρωτή πρόεδρο Αντώνη Μανιτάκη. Η κρίση, που δημιουργήθηκε και η οποία με κύρια ευθύνη του υπουργείου οξύνθηκε το τελευταίο διάστημα, έχει στόχο την αποδυνάμωση του ΕΣΡ και την «υποταγή» του στις κυβερνητικές επιταγές, προκειμένου η κυβέρνηση - και μάλιστα σε καιρούς προεκλογικούς - να μη «δυσαρεστεί» με κανένα «μέσον» και τρόπο τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Ενδεικτικό αυτής της κατεύθυνσης είναι ότι, ενώ ο υπουργός Τύπου έχει τον κύριο λόγο για τα ΜΜΕ, επιχειρεί ν' αποφύγει την επιβολή κυρώσεων σε ιδιωτικούς σταθμούς, «τραυματίζοντας» το κύρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η προκλητική τροπολογία για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, που περνάει η κυβέρνηση από τη Βουλή, είναι φανερό πως συνδυάζεται με την πολιτική της στο χώρο των ΜΜΕ και μάλιστα σε μια περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη, όπως είναι η προεκλογική. Αντί να επιβάλει την τάξη στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, επιχειρεί τον πλήρη έλεγχο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ενώ λίγους μήνες πριν τις εκλογές «χαρίζει» άδειες σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας διατηρώντας τη «ζούγκλα» και την ανομία.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με ιδιαίτερη έμφαση έθετε επανειλημμένα το θέμα το ίδιο να γίνει μία ανεξάρτητη διοικητική αρχή, προκειμένου απρόσκοπτα και χωρίς παρεμβάσεις του υπουργείου Τύπου να μπορεί να ασκεί τις αρμοδιότητές του. Το έργο του και όσα μπόρεσε κάτω από τέτοιες συνθήκες να πράξει υπονομεύτηκαν από τον ίδιο τον υπουργό Τύπου. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε ο παραιτηθείς αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΣΡ, Αντώνης Μανιτάκης, χτες μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΕΣΡ, η οποία για τον ίδιο ήταν και η τελευταία. Ευθέως ο Αντώνης Μανιτάκης επιρρίπτει ευθύνες στον υπουργό Τύπου, λέγοντας ότι εσκεμμένα έπληξε το ρόλο και την αποστολή του ΕΣΡ. Δυστυχώς, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, το ΕΣΡ εξαρτάται πλήρως, θεσμικά, διοικητικά και οικονομικά, από το υπουργείο Τύπου. Ο Αντώνης Μανιτάκης αναφέρεται και στο μείζον θέμα που αφορά τις σχέσεις κυβέρνησης και ιδιοκτητών των ΜΜΕ και ιδιαίτερα σε περίοδο προεκλογική, υπογραμμίζοντας: « Δυστυχώς, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι το έργο του ΕΣΡ θυσιάζεται στο βωμό της προεκλογικής περιόδου και ιδιαίτερα στο βωμό των αδηφάγων και πανίσχυρων συμφερόντων των Μέσων Ηλεκτρονικής Επικοινωνίας, τα οποία φαίνεται ότι θέλουν να δρουν χωρίς εποπτικές αρχές, χωρίς νόμους, χωρίς κανόνες, χωρίς έστω και στοιχειώδεις ρυθμίσεις». Το ΕΣΡ, όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο Αντώνης Μανιτάκης, που ήταν επιφορτισμένο από το νόμο ν' αποφαίνεται και να συζητά δημόσια γι' αυτό βρέθηκε αποκεφαλισμένο, με τραυματισμένο το κύρος του, ανίκανο να λειτουργήσει, θεσμικά παραλυμένο. Ο μέχρι χτες αναπληρωτής πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης χτες και στην ενημέρωση του ΕΣΡ στους εκπροσώπους του Τύπου, αφού ήδη ο Δ. Ρέππας ακόμη και γι' αυτό, το πιο στοιχειώδες για την ενημέρωση του κοινού θέμα, μίλησε με αιχμές κατά του ΕΣΡ. Ο Αντώνης Μανιτάκης χαρακτήρισε σημαντική την ενημέρωση στους εκπροσώπους του Τύπου, αφού το ΕΣΡ με διαφάνεια οφείλει να λογοδοτεί απέναντι στην κοινή γνώμη.

Και άλλες παραιτήσεις...

Τις παραιτήσεις τους στον υπουργό Τύπου υπέβαλαν χτες και τρία τακτικά μέλη του ΕΣΡ, που είχαν υποδειχτεί από το ΠΑΣΟΚ: οι Σταύρος Τσακυράκης, Ευαγγελία Βαρνάβα - Σκούρα και Εύη Δεμίρη. Τα τρία μέλη του ΕΣΡ είχαν δηλώσει ότι θα παραιτηθούν σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η παραίτηση του πρώην προέδρου Παύλου Σούρλα. Στην επιστολή παραίτησής τους προς τον υπουργό Τύπου αναφέρονται στη βαθιά κρίση του ΕΣΡ, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Δ. Ρέππα, αφού η κρίση προκλήθηκε από την επιμονή να έχει ο υπουργός Τύπου τον τελευταίο λόγο για κάθε απόφαση στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο. Μιλούν για τις τρεις αποφάσεις του ΕΣΡ, τις οποίες ο υπουργός τροποποίησε. Θεωρούν ότι οι όποιες νομικές διχογνωμίες για τις συγκεκριμένες αποφάσεις τέθηκαν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο μείζον θεσμικό ζήτημα της αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΕΣΡ ν' ασκεί έλεγχο και να επιβάλλει κυρώσεις. «Είναι κρίμα - καταλήγουν τα τρία μέλη στην επιστολή τους - που οδηγήθηκαν σε παραίτηση ο πρόεδρος Παύλος Σούρλας και ο αναπληρωτής πρόεδρος Αντώνης Μανιτάκης. Και οι δύο επετέλεσαν έργο» και διέθεταν τα εχέγγυα για να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο του Συμβουλίου.

Κατά του Αντώνη Μανιτάκη βάλλει με χτεσινοβραδινή του ανακοίνωση ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί του είναι ανυπόστατοι και πως ο Αντώνης Μανιτάκης έχει βασική ευθύνη για τη δυσλειτουργία του ΕΣΡ. Δε χάνει την ευκαιρία ο Δ. Ρέππας να επαναλάβει ότι το ΕΣΡ, λόγω και των επιλογών του αναπληρωτή προέδρου, εμφανίστηκε ως... συνδικαλιστικό όργανο!

Χτες στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής προτάθηκαν από τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ο Βασίλης Λαμπρίδης, τέως αρεοπαγίτης, και για τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ ο καθηγητής Δικαίου του Πανεπιστημίου Σπύρος Φλογαΐτης. Το ΚΚΕ απέχει από τη διαδικασία για το νέο πρόεδρο και αντιπρόεδρο, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα των υποψηφίων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου. Στη διαδικασία δε θα συμμετάσχει και η ΝΔ, ενώ λευκή είναι η ψήφος του ΣΥΝ.

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Δ. Σιούφας, δήλωσε ότι με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης το ΕΣΡ έχει οδηγηθεί σε πλήρη αποδυνάμωση. Τα πάντα εκπορεύονται, στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, από τον υπουργό Τύπου και μάλιστα με κριτήρια μικροπολιτικά και μικροκομματικά. Χωρίς πλήρη αναδιοργάνωση και εξασφάλιση της ανεξαρτησίας του, το ΕΣΡ είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ επισημαίνει ότι το ΕΣΡ οδηγήθηκε στην παράλυση και την περιθωριοποίηση σε μια περίοδο που η λειτουργία και η συμβολή του στα ραδιοτηλεοπτικά πράγματα της χώρας θα ήταν απαραίτητη.

ΕΣΡ για «Ζούγκλα»

Το ΕΣΡ στη χτεσινή του συνεδρίαση ασχολήθηκε με τις εκπομπές του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος». Ομόφωνα έκρινε ότι συντρέχει λόγος για την κίνηση της προβλεπόμενης από το νόμο κυρωτικής διαδικασίας για ενδεχόμενες σοβαρές παραβιάσεις διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας και των κανόνων δεοντολογίας, που αφορούν στην προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τον ευτελισμό ατόμων καθώς και προσβολή του απαραβίαστου του ιδιωτικού βίου, με τη χρησιμοποίηση υλικού προορισμένου αποκλειστικά για ιδιωτική χρήση.


ΚΚΕ
Σε παραμάγαζο της οδού Ζαλοκώστα μετατρέπουν το ΕΣΡ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Για προσπάθεια μετατροπής του ΕΣΡ σε παραμάγαζο της οδού Ζαλοκώστα, μέσα από επανειλημμένες αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις, καταγγέλλει την κυβέρνηση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, και ενημερώνει πως το Κόμμα αποφάσισε να απέχει της διαδικασίας για νέο πρόεδρο και αναπληρωτή πρόεδρο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί με τις επανειλημμένες αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις της προσπαθεί να μετατρέψει το ΕΣΡ σε παραμάγαζο της οδού Ζαλοκώστα.

Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης, η οποία, μέσω του υπουργείου Τύπου, φθάνει στο σημείο να ακυρώνει νόμους που η ίδια ψήφισε, να τροποποιεί ή και να καταργεί αποφάσεις του ΕΣΡ, έχει σαφείς στόχους:

1. Μπροστά στην προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση βάζει στο "γύψο" το ΕΣΡ για να έχει λυτά τα χέρια της και από το παραμικρό εμπόδιο, ώστε μαζί με συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ΜΜΕ να κόψει και να ράψει στα μέτρα της τους κανόνες της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

2. Στο όνομα της "κομματικοποίησης" του ΕΣΡ προσπαθεί - με ρύθμιση που ετοιμάζει - να δημιουργήσει, με δήθεν "ανεξάρτητες προσωπικότητες", ένα όργανο - δεκανίκι της κυβέρνησης, αλλά και ιδιοκτητών ΜΜΕ, που από καιρό θέλουν εντελώς ανεμπόδιστα να σκορπούν τα "σκουπίδια" τους στον ελληνικό λαό.

Στα πλαίσια αυτά - και ανεξάρτητα από τα πρόσωπα των υποψηφίων - το ΚΚΕ απέχει από τη διαδικασία για νέο πρόεδρο και αναπληρωτή πρόεδρο του ΕΣΡ, που πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής.

Το ΚΚΕ καλεί τους αρμόδιους μαζικούς φορείς (ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΘΑ κλπ.) να πάρουν άμεσα θέση και να καταδικάσουν την αντιδημοκρατική ενέργεια της κυβέρνησης, που μάλιστα γίνεται σε συνθήκες προεκλογικού κλίματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ