ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»
Σκάνδαλο διαρκείας ο τζόγος

Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε χτες στη Βουλή την πρόταση της ΝΔ, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το προκαθορισμένο στοίχημα. Κατά τη χτεσινή συζήτηση δεν έλειψαν οι συνηθισμένες δικομματικές κορόνες περί κάθαρσης και διαφθοράς από τη μεριά της ΝΔ και περί πολιτικού αδιεξόδου της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ. Στην ψηφοφορία που έγινε, η πρόταση απορρίφθηκε με 138 ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής τάχθηκαν 114 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η υπόθεση αφορά την ανάθεση του προκαθορισμένου στοιχήματος σε εταιρία του Σ. Κόκκαλη με διαδικασίες κάθε άλλο παρά διαφανείς.

Τοποθετούμενος ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης υπενθύμισε ότι η Βουλή σε διάστημα δύο μόλις ημερών ασχολείται με θέματα που έχουν σχέση με τον τζόγο (προηγήθηκε το ΞΥΣΤΟ) αλλά και με μια γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης που συνίσταται στην επέκταση του τζόγου και τις συνακόλουθες σχέσεις της με τα μεγάλα μονοπωλιακά συγκροτήματα στη χώρα μας.

Ο βουλευτής τόνισε ότι η ίδια η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το προκαθορισμένο στοίχημα είναι ενδεικτικό των γενικότερων διαδικασιών ιδιωτικοποιήσεων που υπάρχουν στη χώρα μας και θέτει ένα σοβαρό θέμα που έχει σχέση με όλα τα παιχνίδια. «Τελικά τι χρηματοδοτείται από τον ΟΠΑΠ», είπε ο Μπ. Αγγουράκης και πρόσθεσε: «Είναι φανερό ότι εδώ αντί να πηγαίνουν στις ανάγκες ανάπτυξης του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, μεγάλα ποσά πηγαίνουν στις τσέπες των ΠΑΕ, των πολυεθνικών και πάει λέγοντας με συνέπειες σαν και αυτές που βλέπουμε σήμερα για την επέμβαση εισαγγελέα στο ποδόσφαιρο.

Ο βουλευτής έκανε αναφορά στις διαδικασίες, που προηγήθηκαν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, καταγγέλλοντας ότι παρά τις τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, τελικά πόρισμα δεν κατατέθηκε από κανέναν και οι όλες διαδικασίες έμειναν στη μέση.

Οσον αφορά αυτή καθ' εαυτή την υπόθεση ο Μπ. Αγγουράκης επικαλέστηκε τα όσα είπε στην Επιτροπή ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κ. Γαβρόγλου και σύμφωνα με τα οποία, διαβάζοντας κάποιος το διαγωνισμό και βλέποντας τα τεχνικά στοιχεία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η ΙΝΤΡΑΚΟΜ, λόγω της ύπαρξης του λογισμικού ήταν σε πλεονεκτική θέση. Μάλιστα, ανέφερε ότι όπως ομολογεί ο ίδιος ο ΟΠΑΠ οι συμβάσεις έχουν γίνει από το 1989 και υπάρχουν δικαιώματα της ΙΝΤΡΑΚΟΜ στον κώδικα των προγραμμάτων.

Ο Μπ. Αγγουράκης αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό των διαγωνισμών και αναρωτήθηκε: «Υπήρχε ένας πρώτος διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχαν τέσσερις εταιρίες, αλλά κηρύχτηκε άγονος. Μεσολάβησε ένα Προεδρικό Διάταγμα και έγινε δεύτερος διαγωνισμός, ο οποίος πέτυχε. Το ερώτημα εδώ είναι ποια είναι η διαφορά των όρων μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου διαγωνισμού. Υπάρχει κάποια σχέση και γιατί»;

Ενα άλλο μεγάλο πολιτικό θέμα, είπε ο βουλευτής, το ότι η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού επέτρεψε τη συμμετοχή στο διαγωνισμό της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, η οποία συνδέεται με μια σειρά αθλημάτων και στη συνέχεια απέκλεισε από το προκαθορισμένο στοίχημα τα αγωνίσματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Γιατί έγινε αυτό; είπε ο Μπ. Αγγουράκης και συνέχισε: «Δεν ενδιαφέρει τελικά η πάταξη του μαύρου χρήματος και των διαφυγόντων κερδών, μέσω του παράνομου στοιχήματος; Αν ενδιέφερε, είπε, τότε θα έπρεπε οι διαγωνισμοί να είναι τέτοιοι που να μην επιτρέπουν σε ιδιοκτήτες αθλητικών ομάδων να συμμετέχουν στο διαγωνισμό».

Καταλήγοντας ο Μπ. Αγγουράκης τόνισε ότι όλα τα στοιχεία τεκμηριώνουν την ανάγκη σύστασης μιας εξεταστικής επιτροπής και υπογράμμισε: «Βεβαίως, δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι θα λυθούν όλες οι απορίες και θα αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα. Βλέπουμε ότι η όλη υπόθεση και εκ μέρους της ΝΔ δεν αμφισβητεί την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, αλλά αυτό που την ενδιαφέρει είναι αν θα πάει στη μία ή στην άλλη εταιρία. Εμάς μας ενδιαφέρει να συγκροτηθεί η επιτροπή, γιατί πιστεύουμε ότι μέσω των εργασιών της θα μπορεί να αποδειχτεί πόσο επιζήμια και πόσο καθαρά πολιτική απόφαση ήταν αυτή που οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ για το προκαθορισμένο, τη στιγμή μάλιστα που θα μπορούσε κάλλιστα το δημόσιο να αναλάβει αυτή τη δουλιά με πολύ περισσότερα οφέλη για το δημόσιο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ στην τοποθέτησή του έθεσε θέμα διαφάνειας και έκανε λόγο για «απερίγραπτη λεηλασία του δημοσίου, απειλή κατά της δημοκρατία» και για αποφάσεις που επιβάλλονται από εξωθεσμικά κέντρα. Ο Κ. Καραμανλής κατήγγειλε ευθέως ότι ο διαγωνισμός στήθηκε από τον ΟΠΑΠ, όπως τον υπέδειξε η ΙΝΤΡΑΚΟΜ και είπε ότι πρόκειται για σκάνδαλο με τη σύμπραξη κυβερνητικών παραγόντων.

Στον πρόεδρο της ΝΔ απάντησε ο Ε. Βενιζέλος, υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησης και κατηγορώντας τον Κ. Καραμανλή ότι με μονότονο και απελπισμένο τρόπο ψάχνει να βρει πολιτικό ζήτημα γιατί «βλέπει ότι έχει χάσει τον έλεγχο του κόμματός του μετά την απώλεια ελέγχου πολιτικών πρωτοβουλιών».

Υπέρ της σύστασης της εξεταστικής επιτροπής τάχθηκαν ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.

.

ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ
Τώρα τους ανακάλυψε η κυβέρνηση

Δέκα χρόνια μετά τον ερχομό των παλιννοστούστων, με απαράδεκτη καθυστέρηση η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο που τους αφορά και η συζήτησή του άρχισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η καθυστέρηση αυτή δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους παλιννοστούντες οι οποίοι μάλιστα ήρθαν στη χώρα μας με ενθάρρυνση της ελληνικής κυβέρνησης.

Μιλώντας στην επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου υπογράμμισε ότι το αρχικό σχέδιο νόμου ετοιμάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Παλιννοστούντων ομογενών το Μάη του 1996 και χρειάστηκαν τρεισήμισι χρόνια να έρθει στην αρμόδια επιτροπή.

Ο βουλευτής παρατήρησε ότι εάν το υπό συζήτηση νομοσχέδιο συγκριθεί με τα προσχέδιά του, τότε προκύπτει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από όσα είχε συζητήσει η διακομματική επιτροπή σε αρκετές συνεδριάσεις. Μάλιστα τόνισε ότι το νομοσχέδιο έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα και είναι γενικό και αόριστο, ενώ δεν προβλέπει δαπάνες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ομογενών.

Αναφερόμενος σε ειδικότερα ζητήματα τόνισε πως η πρόβλεψη του νομοσχεδίου ότι για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας (εκτός από τις περιπτώσεις της χορήγησης ειδικού δελτίου ταυτότητας) απαιτείται ορκωμοσία, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Και αυτό γιατί η ελληνική καταγωγή διαπιστωνόταν προηγούμενα από τη γέννησή τους, βάσει των συνθηκών της Λοζάνης και της Αγκυρας. Με την ορκωμοσία που προβλέπει το νομοσχέδιο, αλλάζει η μέχρι σήμερα αντιμετώπισή τους και δημιουργείται πρόβλημα αν είναι Ελληνες από τη γέννησή τους. Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρότεινε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αντί για την ορκωμοσία με τον νόμο περί «αδήλωτων Ελλήνων».

Ο Στ. Παναγιώτου αναρωτήθηκε εάν σκοπός της κυβέρνησης είναι να καταργήσει το Ιδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης των Παλιννοστούντων, ενώ υπογράμμισε ότι δεν προβλέπεται τίποτα το συγκεκριμένο για τη στέγασή τους.

Αναβλήθηκε η μετοχοποίηση της ΕΑΒ

Αποσύρθηκε τελικά χτες η τροπολογία της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο για τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων, που προέβλεπε τη μετοχοποίηση της ΕΑΒ. Η τροπολογία συνάντησε την αντίδραση αρκετών βουλευτών και ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης βλέποντας ότι στην αίθουσα του σώματος βρίσκονταν ελάχιστοι κυβερνητικοί βουλευτές ζήτησε από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας να την αποσύρει όπως και έγινε. Ψηφίστηκε όμως η τροπολογία για την παράταση λειτουργίας των ραδιοσταθμών που εξέπεμπαν μέχρι την 1η Νοέμβρη, ως την οριστική λύση του θέματος.

Αρκετή συζήτηση έγινε για τροπολογία βουλευτών για τα πανωτόκια, την οποία η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε για συζήτηση, αφού την ίδια ώρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παναντωνίου, ενημέρωνε την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι στο πρώτο νομοσχέδιο μετά τις γιορτές η κυβέρνηση θα καταθέσει σχετική τροπολογία που θα ρυθμίζει το θέμα.

Εκδήλωση της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ διοργανώνει τη Δευτέρα, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, συζήτηση με θέμα: «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ στο φως και των τελευταίων εξελίξεων». Θα μιλήσει ο Ν. Φακιρίδης, γραμματέας της ΝΕ και θα ακολουθήσει συζήτηση.

«Εφυγε» ο Κ. Αρβανιτάκης

Πέθανε χτες ο Κώστας Αρβανιτάκης, ετών 87, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, πατέρας του σ. Μήτσου Αρβανιτάκη, μέλους της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Η κηδεία του Κ. Αρβανιτάκη γίνεται σήμερα, στις 3 μ.μ., στο χωριό Λαγκαδάκια Ζακύνθου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΥΛΗΣ
Συζήτηση για την ανεργία

Πρόταση νόμου του ΣΥΝ για τους μακροχρόνια άνεργους συζητήθηκε χτες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Με αφορμή τη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος επανέλαβε τις προτάσεις του Κόμματος για την προστασία των ανέργων. Συγκεκριμένα, ζήτησε το επίδομα ανεργίας να είναι ίσο με το 80% του βασικού μεροκάματου και να δίνεται και σε εκείνους που πρωτοβγαίνουν στην παραγωγή και δε βρίσκουν δουλιά. Οι προϋποθέσεις για υπαγωγή στο Ταμείο Ανεργίας να αλλάξουν ριζικά, με βασικό στόχο την επιδότηση αόριστης διάρκειας όσο ο εργαζόμενος παραμένει άνεργος και να καταργηθεί το λεγόμενο σύστημα επιδότησης της εργασίας, γιατί πέρα από όλα τα άλλα αποτελεί θερμοκήπιο σκανδάλων και λεηλασίας των χρημάτων των εργατοϋπαλλήλων. Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του ΟΑΕΔ να υπάρξει χρηματοδότησή του από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ανάλογη με τις πρόσθετες ανάγκες τους από την εφαρμογή του νέου συστήματος επιδότησης. Τα δε έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό να προκύψουν από αλλαγή του φορολογικού συστήματος και φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο βουλευτής ζήτησε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να καλύπτει όλους τους ανέργους και από τη στιγμή που ο εργαζόμενος καταστεί άνεργος να ασφαλίζεται στο ΙΚΑ και οι πολύχρονοι άνεργοι που δεν μπόρεσαν να βρουν δουλιά για να καλύψουν την ασφάλισή τους για σύνταξη και βρίσκονται στο όριο ηλικίας να πάρουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η πρόταση αυτή βρίσκεται σε ριζικά διαφορετική γραμμή από το υπάρχον σήμερα σύστημα και θα απαιτηθούν πολλές προσπάθειες από το εργατικό κίνημα, ενώ διαφέρει από τη λογική της συζητούμενης πρότασης.

Συνεστίαση στα Σέρβια Κοζάνης

Την ετήσια συνεστίασή της πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή 17 Δεκέμβρη η Κομματική Οργάνωση Σερβίων Κοζάνης του ΚΚΕ, στο οικογενειακό κέντρο «Αθηνά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ