ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Κατήφορος δίχως τελειωμό

Ομολογία της κατάντιας του ποδοσφαίρου από τα πλέον αρμόδια χείλη. Χθες το προεδρείο της ΕΠΟ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με σκοπό ν' αντιστρέψει το κλίμα που δημιουργήθηκε από τις αποφάσεις του Εισαγγελέα και να καλύψει εαυτόν αλλά και το γγ, Βασίλη Γκαγκάτση. Μόνο που τελικά το «νέο» στοιχείο ήταν, έμμεσα ή άμεσα, η παραδοχή πως η εμπορευματοποίηση οδηγεί το άθλημα σε μεγαλύτερο τέλμα και αναξιοπιστία. Το επικίνδυνο της ιστορίας είναι ότι οι «θεματοφύλακες» θεωρούν περίπου φυσιολογικό το τέλμα και τα εκφυλιστικά φαινόμενα.

Κομμάτι της υπερασπιστικής γραμμής του Βασίλη Γκαγκάτση είναι υπογεγραμμένη επιστολή του προέδρου στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ), Διονύση Ψωμιάδη, ότι ο γγ απλά μεσολάβησε για τη συνάντησή του με το Θωμά Μητρόπουλο. Μόνο που αποκαλύπτει και κάτι που αφορά την... ταμπακιέρα. Οτι η συζήτηση με το μέλος στο ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός (Μητρόπουλο) και τον τότε νομικό σύμβουλο στην εταιρία (Γκαγκάτση) «αφορούσε τις διεργασίες των εκλογών, τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου και την ψήφο της Ενωσής μας (σσ ΕΠΣΜ)»... Εδώ απλά να θυμίσουμε ότι σ' αθλητικό περιοδικό ο κύριος Μητρόπουλος είχε δηλώσει «εγώ κέρδισα τις εκλογές»...

Παρά λοιπόν τις κορόνες γι' «αδιάβλητες» διαδικασίες και άγνοια, του καθενός προσωπικά, για το παρασκήνιο η ομολογία είναι μία. Πως η ηγεσία στην ανωτάτη αρχή του ποδοσφαίρου δεν εκλέγεται βάση των θεσμοθετημένων οργάνων και οδών αλλά από παράκεντρα εξουσίας (άρα μη ελεγχόμενους μηχανισμούς). Και όταν το «παιχνίδι» γίνεται σ' αυτό το... γήπεδο μόνο ένας κανόνας ισχύει. Τα πάντα επιτρέπονται για να επιτευχθεί ο σκοπός. Αλλωστε στο σκοτάδι της αδιαφάνειας τα όρια είναι δυσδιάκριτα...

Η επίκληση κάποιων χθες για χειρότερες καταστάσεις στο παρελθόν, δεν αποτελεί άλλοθι. Απλά αποδεικνύει πως η σήψη δεν είναι περιοδικό φαινόμενο, αλλά συστατικό του ποδοσφαίρου - επιχείρηση και των κανόνων που επέβαλλε αυτή η επιλογή. Αν οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν ευθύνες ή όχι, θα τ' αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Ο καθένας θα εκθέσει τα επιχειρήματά του και θα υποστηρίξει την εκδοχή του.

Αυτό που μπορεί να κρίνει κάθε σκεπτόμενος φίλαθλος από τώρα είναι πως όλοι όσοι εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο έχουν τεράστιες ευθύνες. Και ο πραγματικός ένοχος για την κατρακύλα, που δείχνει να μην έχει τελειωμό, είναι η ίδια η δομή του ποδοσφαίρου. Αυτή δημιουργεί και συντηρεί τέτοια φαινόμενα. Αυτή είναι που καλύπτει με το μανδύα του φυσικού απόψεις όπως του Θοδωρή Θεοδωρίδη «είναι δυνατόν οι ομάδες (σσ επιχειρήσεις) να επενδύουν τόσα χρήματα και να μην ασχολούνται ποιοι θα τους εκπροσωπούν». 'Η αναγκάζει ανθρώπινες προσωπικότητες ν' αυτοεξευτελίζονται, στην προσπάθεια δικαιολόγησης των αδικαιολόγητων, λέγοντας: «Σε ποιες εκλογές δε γίνονται πολλά. Και η ΕΠΟ είναι κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας» (Αλημίσης), «τα τελευταία 25 χρόνια κόμματα και ομάδες ασχολούνται με τις εκλογές. Δεν πρέπει, αλλά γίνεται» (Γκαγκάτσης).

Στα παραπάνω η πολιτική ηγεσία έχει απριόρι σημαντικό μερίδιο ευθυνών. Αν δε συντέλεσε, τουλάχιστον, αδιαφόρησε για τα δρώμενα. Και ο «στρουθοκαμηλισμός» στην πολιτική επιτρέπει πολλές ερμηνείες. Ομως υπάρχουν και άλλες παράμετροι που αφορούν τόσο την ΕΠΟ, όσο και τον υφυπουργό αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα. Ο ταμίας της ομοσπονδίας, Δημήτρης Κούκης, είπε χθες: «Πριν από τις εκλογές στην Αλεξανδρούπολη η Ενωση της Λάρισας είχε πάρει το 29% από την επιχορήγηση και άλλη το 120%, δηλαδή και χρήματα από την επόμενη χρονιά. Αυτό μήπως ήταν έμμεση δωροδοκία πριν από τις εκλογές»; Αυτοί που έχουν «τα γένια και τα χτένια» καλούνται ν' απαντήσουν για όλα. Ως τότε κάθε αναφορά σε διαφάνεια και αξιοπιστία θα τους τοποθετεί πιο βαθιά στο... χαντάκι της υποκρισίας.


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Στο Ιβανώφειο τα σπουδαία

Ηρακλής και ΠΑΟ θα συγκρουστούν στο κρισιμότερο ματς της 11ης αγωνιστικής

Παρά τις δυυ συνεχόμενες ήττες ο Ομπράντοβιτς δεν ανησυχεί
Παρά τις δυυ συνεχόμενες ήττες ο Ομπράντοβιτς δεν ανησυχεί
Τις δυνάμεις του θα τεστάρει αύριο ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Παναθηναϊκός, που αγωνίζεται στο Ιβανώφειο κόντρα στον Ηρακλή, στο πιο σημαντικό παιχνίδι της 11ης αγωνιστικής.

Επιστροφή στο μέλλον

Πάει και το αήττητο της Ευρωλίγκα για τον Παναθηναϊκό, αφού η ήττα από την Αλμπα με 72-70 προσγείωσε για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα ανώμαλα τους «πράσινους». Αύριο στο Ιβανώφειο οι πρωταθλητές θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν στα νικηφόρα αποτελέσματα. Το κλίμα στην ομάδα έχει πέσει κατακόρυφα αλλά ωστόσο ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς επιμένει ότι δεν έγινε μεγάλη ζημιά και δηλώνει πως είναι πεπεισμένος ότι η ομάδα θα ξαναγυρίσει στο παλιό της ρυθμό. Στον Ηρακλή ο Ντράγκαν Σάκοτα άρχισε να παίρνει τα μέτρα του και έγινε πιο σκληρός με τους παίκτες του όσον αφορά τον τομέα της δουλιάς. Αλλωστε εκτός του Παναθηναϊκού υπάρχει και ο Ολυμπιακός και σίγουρα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα δυο παιχνίδια. Ο Ναχάρ θα απουσιάσει από το παιχνίδι αφού αντιμετωπίζει πρόβλημα στη γάμπα του δεξιού ποδιού.

Στο έτερο παιχνίδι, που θα γίνει αύριο, ο Ολυμπιακός θα υποδεχτεί στο ΣΕΦ τον Πανιώνιο με στόχο να συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις των τελευταίων ημερών. Μετά τη σπουδαία νίκη στην Ιταλία επί της Βαρέζε 74-57 οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν να έχουν βρει το δρόμο τους και αυτό θα πρέπει να αποδείξουν και σήμερα.

Οι γηπεδούχοι τον πρώτο λόγο

Οι «οικοδεσπότες» έχουν τον πρώτο λόγο στα περισσότερα παιχνίδια της 11ης αγωνιστικής, όπου το «κυρίως πιάτο δίνεται» σήμερα. Το παιχνίδι που συγκεντρώνει σήμερα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η κόντρα των «Ευρωπαίων»? μεταξύ του Περιστερίου και του Αμαρουσίου. Οι γηπεδούχοι είναι το φαβορί αλλά όπως έχουν δείξει οι Μαρουσιώτες στα δύσκολα τα καταφέρνουν.

Στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ θα υποδεχτεί τη Δάφνη με τον Ντούσαν Ιβκοβιτς να προσπαθεί με διάφορες διορθώσεις να επαναφέρει την ομάδα σε ανοδικές τάσεις.

Στο Αλεξάνδρειο ο Αρης, που την Τετάρτη κόντρα στη Σουνέρ απέδειξε ότι παρά τα προβλήματα αντέχει ακόμα, σήμερα υποδέχεται τον Σπόρτιγκ θέλοντας τη νίκη που θα τον ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.

Δύσκολο έργο περιμένει τον ΠΑΟΚ στην Καισαριανή, που θα αντιμετωπίσει τη γηπεδούχο Νήαρ Ηστ. Μετά την ήττα και τον αποκλεισμό από το Περιστέρι οι Καισαριανιώτες ρίχνουν το βάρος στο πρωτάθλημα, όπου έχουν στόχο την έξοδο στην Ευρώπη. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν επιτρέπονται απώλειες και μάλιστα εντός έδρας...

Αναλυτικά το πρόγραμμα: Ηράκλειο-Εσπερος (Λίντο 17.00), Αρης-Σπόρτιγκ (Αλεξάνδρειο 17.00), Νήαρ Ηστ-ΠΑΟΚ (Καισαριανή 19.15 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ), Περιστέρι-Μαρούσι (17.00), ΑΕΚ-Δάφνη (ΟΑΚΑ 17.00). ΚΥΡΙΑΚΗ: Ολυμπιακός-Πανιώνιος (ΣΕΦ 19.15), Ηρακλής-Παναθηναϊκός (Ιβανώφειο 19.15 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ).

  • Με τη 12η αγωνιστική συνεχίζεται και το πρωτάθλημα στην Α2. Το πρόγραμμα: Παπάγου-ΜΕΝΤ, Ιωνικός ΝΦ-Ολύμπια, Πειραϊκός-ΚΑΟΔ, Αρίων-Μίλων, Φίλιππος-Ιωνικός Νικ. (19.30), Λάρισα-Μακεδονικός, Π. Φάληρο-Απόλλων Πατρών. Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 17.30.
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγώνας δίχως αύριο

Πανηλειακός και Ολυμπιακός αύριο στον Πύργο

?Σε ένα παιχνίδι χωρίς αύριο, μπορεί να συμβεί οτιδήποτε?. Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση για το αυριανό παιχνίδι του κυπέλλου μεταξύ του Πανηλειακού και του Ολυμπιακού (17.00 ΑΛΦΑ) που έδωσε σε δηλώσεις του ο προπονητής των «ερυθρολεύκων», Αλμπέρτο Μπιγκόν.

Αν και δεν τίθεται θέμα ανωτερότητας μεταξύ του πειραϊκού συλλόγου και της ομάδας του Πύργου, ο αγώνας είναι αμφίρροπος και όλα μπορούν να συμβούν. Μάλιστα τρανό παράδειγμα ήταν και ο αγώνας της περασμένης Κυριακής για το πρωτάθλημα, όπου οι «ερυθρόλευκοι» τα βρήκαν «σκούρα» απέναντι στην ομάδα του Μπάμπη Τεννέ την οποία κέρδισαν με 2-1.

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού πάντως χτύπησε το ?καμπανάκι? του κινδύνου για το αυριανό νοκ-άουτ παιχνίδι του κυπέλλου που οδηγεί στους ?16? του θεσμού και συνέχισε τονίζοντας πως: ?Για να προστατευτούμε από δυσάρεστες εκπλήξεις θα πρέπει να μπούμε στο γήπεδο, έχοντας συνειδητοποιήσει τη δύναμη του αντιπάλου, την οποία, άλλωστε, ήδη γνωρίζουμε?.

Πάντως ο Αλμπέρτο Μπιγκόν γνωρίζει τα περί έδρας της ομάδας του Πύργου και μάλιστα είπε πως: «ο Πανηλειακός στην έδρα του θα είναι πιο επικίνδυνος, αφού μπορεί να υπολογίζει και στη βοήθεια των οπαδών του».

Από την άλλη κλειστά κρατάει τα χαρτιά του ο τεχνικός του Πανηλειακού, Μπάμπης Τεννές, που δεν αποκαλύπτει την ενδεκάδα που θα παρατάξει απέναντι στον Ολυμπιακό. Πάντως, έχει σαν σκοπό τη συνεχή πίεση στο κέντρο και για αυτό το λόγο δεν είπε ούτε στους παίκτες του ποιον υπολογίζει και ποιον όχι. Μέσα όμως στα δύσκολα είχε και μια έκπληξη, αφού ο Γιάννης Τάτσης έβγαλε χωρίς πρόβλημα το πρόγραμμα, δείχνοντας πως ο Τεννές μπορεί να τον υπολογίζει για την αναμέτρηση με τους πρωταθλητές.

ΒΟΛΕΪ
Νικητής ο Πανελλήνιος

Με τον καλύτερο τρόπο άνοιξε η αυλαία της 11ης και τελευταίας αγωνιστικής του Α' γύρου του πρωταθλήματος της Α1 αδρών για τον Πανελλήνιο, που στο μεγάλο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ βγήκε νικητής με 3-1 (25-20, 25-21, 23-25, 25-23). Σήμερα, η αγωνιστική ολοκληρώνεται, με τη μεγάλη κόντρα μεταξύ των «αιωνίων» αντιπάλων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού (Γλυφάδας, 15.30, ΑΛΦΑ) να προσελκύει τα περισσότερα βλέμματα. Στα υπόλοιπα παιχνίδια αναμετριούνται οι εξής ομάδες: Φιλία - Ορεστιάδα (Ηλιούπολης, 17.30), Ηρακλής - Κτησιφών (Κατσάνειο, 19.00), ΕΑ Πατρών - ΑΕΚ (Πάτρας, 19.00), Αρης - Ιωνικός Νικ. (Μίκρας, 19.30).

  • Δύσκολη, χαρακτηρίζεται η χθεσινή κλήρωση της Βιέννης, για την ΑΕΚ, η οποία στη φάση των «16» του Κυπέλλου Κυπελλούχων ανδρών, καλείται να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη ομάδα των Καννών (Γαλλία). Πιο ευνοϊκή, πάντως, ήταν η τύχη για την Ορεστιάδα, η οποία στους «16» του Συνομοσπονδίας θα βρεθεί αντιμέτωπη με την τσέχικη Λίμπερετς. Ας σημειωθεί ότι η «Ενωση» τον πρώτο της αγώνα θα τον δώσει εντός έδρας, ενώ οι «ακρίτες» εκτός.
ΠΟΛΟ
Η παράδοση συνεχίστηκε

Ενα εκπληκτικό σουτ πλασέ για... σεμινάριο του Μπόρου ακριβώς 1`` πριν τη λήξη του παιχνιδιού έδωσε τη σπουδαία νίκη στα Χανιά με 14-13 επί του Ολυμπιακού στο συγκλονιστικό αγώνα που άνοιξε χθες την αυλαία της 5ης αγωνιστικής. Τόσο τα Χανιά όσο και ο Ολυμπιακός διαφήμισαν το άθλημα αφού το θέαμα που παρουσίασαν ήταν πλούσιο, αντάξιο του ονόματός τους. Για τους Χανιώτες θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η τρίτη συνεχόμενη φορά που επικρατούν των «ερυθρολεύκων» αφού η έδρα τους αποδεικνύεται απροσπέλαστο εμπόδιο για την ομάδα του Πειραιά, που γνώρισε την πρώτη της ήττα στο φετινό πρωτάθλημα. Τα εννιάλεπτα του αγώνα ήταν: 3-2, 3-5, 6-4, 2-2. Από τους γηπεδούχους ξεχώρισαν οι Κοπ (4) Μώρος (4), ενώ από τον Ολυμπιακό οι Πλατανίτης (4) Βλοντάκης (2).

Στο σημερινό πρόγραμμα απουσιάζει το μεγάλο παιχνίδι καθώς τα φαβορί έχουν τον πρώτο λόγο. Αναλυτικότερα: Αρης - Ηλυσιακός (Ποσειδώνειο 19.00), Βουλιαγμένη - Χαλκίδα (Βουλιαγμένης 19.00), Παναθηναϊκός - Εθνικός (ΟΑΚΑ 20.00), Πάτρα - Π.Φάληρο (Πάτρας 20.00), Χίος - Γλυφάδα (Ιωνικό 20.00).

  • Την εύνοια της τύχης θέλουν σήμερα ο πρωταθλητής Ολυμπιακός και η κυπελλούχος Βουλιαγμένη στην κλήρωση της προημιτελικής φάσης των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που θα διεξαχθεί στην Κροατία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ