ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάη 2004
Σελ. /32
Το σύστημα περίθαλψης στο εκτελεστικό απόσπασμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα δημόσια συστήματα Υγείας θα περάσουν τα αμέσως επόμενα χρόνια από την προκρούστεια κλίνη της «ανταγωνιστικότητας», ακολουθώντας την τύχη των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις της Συνάντησης των υπουργών Υγείας και Οικονομικών του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, στις 12 Μάη.

Στη δεύτερη παράγραφο των συμπερασμάτων της συνάντησης, γίνεται αναφορά στις «προκλήσεις σχετικά με τη δυνατότητα οικονομικής στήριξης των συστημάτων υγείας», ενώ σημειώνεται ότι οι δαπάνες για την Υγεία, στις χώρες του ΟΟΣΑ, αυξήθηκαν, τα τελευταία 30 χρόνια, από 5% σε 9% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Οπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία παρουσιάστηκε στη Συνάντηση του Παρισιού, η αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας για το κόστος των συστημάτων Υγείας. «Η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται επίσης να συμβάλει αρκετά στη μελλοντική αύξηση των δαπανών υγείας», αναφέρει η έκθεση.

Είναι σαφές ότι η επίθεση κατά των δημόσιων συστημάτων Υγείας θα γίνει υπό την ίδια σημαία, με την οποία το μεγάλο κεφάλαιο, οι διεθνείς οργανισμοί και οι κυβερνήσεις επιτέθηκαν κατά του συστήματος των συντάξεων, δηλαδή το επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι ζουν περισσότερο (;), «επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και τα συστήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Στη Συνάντηση του Παρισιού έγινε αναφορά σε μέτρα που έλαβαν κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, για να εξασφαλίσουν τη «βιωσιμότητα» των συστημάτων περίθαλψης. Στη Γερμανία, παραδείγματος χάριν, από την 1η Γενάρη του 2004, οι ασφαλισμένοι που διαθέτουν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υποχρεούνται να πληρώνουν 10 ευρώ το τέταρτο, κάθε φορά που επισκέπτονται κάποιον γιατρό ή οδοντίατρο. Ακόμα 10 ευρώ προστίθενται στο «λογαριασμό» για τη συνταγογράφηση· άλλα 10 για την παραπομπή του ασθενούς από τον γενικό παθολόγο στον ειδικευμένο για την αντιμετώπιση του προβλήματος του γιατρού...

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια προσπάθεια εμπορευματοποίησης της υγείας», δήλωσε ο πρόεδρος του γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου, Οτμαρ Κόιμπερ.

Η φιλοσοφία που διαπνέει τις προτάσεις του ΟΟΣΑ είναι η υπαγωγή της υγείας στους κανόνες του «ανταγωνισμού» και της «αγοράς». Σ' αυτό το πλαίσιο αντιμετωπίζεται και η μεγαλύτερη διείσδυση του ιδιωτικού τομέα στη νοσοκομειακή περίθαλψη. Στην απόφαση αναφέρεται: «Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την εξασφάλιση της οικονομικής στήριξης των συστημάτων Υγείας. Η ιδιωτική ασφάλεια υγείας μπορεί να παίξει ρόλο στην προσπάθεια αυτή και χρειάζεται ένας καλύτερος σχεδιασμός για να προσδιοριστεί η συμμετοχή της».

Το ντοκουμέντο του ΟΟΣΑ για τα οικονομικά των συστημάτων Υγείας, που θα περιέχει και συγκεκριμένες συστάσεις και οδηγίες, θα εκδοθεί το ερχόμενο φθινόπωρο. Εως τότε η συζήτηση θα συνεχιστεί, αλλά στο πλαίσιο που προσδιορίστηκε από τη Συνάντηση του Παρισιού.

Τέλος «35ωρου»

Ούτε το «ανάπηρο» 35ωρο, που είχε καθιερώσει η σοσιαλιστική κυβέρνηση, μπορεί να αντέξει το μεγάλο κεφάλαιο στη Γαλλία.

Ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ έδωσε την περασμένη Δευτέρα την υποστήριξή του στις ενέργειες που γίνονται με στόχο να υπάρξουν «τροποποιήσεις» στο 35ωρο εβδομαδιαίας εργασίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι μπορεί να ζητηθεί από εργοδότες και εργατικές ενώσεις να συμφωνήσουν επί «νομίμων αλλαγών» στους κανονισμούς που διέπουν το χρόνο εργασίας, όπως αυτοί προσδιορίστηκαν από την τελευταία σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζουμε ότι το «35ωρο» των Γάλλων σοσιαλιστών, αν και προωθήθηκε για την αντιμετώπιση της ανεργίας, δεν εμπόδισε καθόλου την αύξησή της. Αντιθέτως, έδωσε τη δυνατότητα στους εργοδότες να επιβάλουν μειώσεις αποδοχών και να δικαιολογήσουν περικοπές «κόστους εργασίας». «Ουδέποτε πείστηκα για τις θετικές επιπτώσεις της εβδομάδας των 35 ωρών εργασίας. Θεωρώ ότι αποτελεί τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη και συνεπώς τροχοπέδη στην απασχόληση», τόνισε ο Γάλλος ηγέτης. Επικεφαλής της εκστρατείας κατά του «35ωρου» έχουν τεθεί ο υπουργός Οικονομικών Νικολά Σαρκοζί, αλλά και εκπρόσωποι της βιομηχανίας, όπως ο Εντουάρ Μισελέν, ιδιοκτήτης του ομώνυμου κολοσσού παραγωγής ελαστικών.

Η κυβέρνηση Ραφαρέν επιδιώκει να προωθήσει μέσω των αλλαγών τη λεγόμενη «ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας», με την οποία το ωράριο εργασίας θα είναι αντικείμενο απευθείας διαπραγμάτευσης του εργαζόμενου με τον εκάστοτε εργοδότη του.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Νικολά Σαρκοζί είχε πει πως θέλει να δοθεί στους εργαζόμενους η δυνατότητα επιλογής μεταξύ του 35ωρου με τις σημερινές αποδοχές και της αύξησης του χρόνου εργασίας με ανάλογη αύξηση αμοιβών.

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων 10 ετών υποχώρησε το Μάη ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η αύξηση της ανεργίας. Αρνητικό αντίκτυπο είχε και η κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ. Οπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η στατιστική υπηρεσία ISAE, ο παραπάνω δείκτης υποχώρησε το Μάη στις 98,6 μονάδες έναντι 100,3 μονάδων, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων, τον Απρίλη. Σύμφωνα με την αρχική μέτρηση της ISAE, τον Απρίλη ο εν λόγω δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 101,6 μονάδες.

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ Το εμπορικό πλεόνασμα σχεδόν διπλασιάστηκε το μήνα Μάρτη σε σχέση με το Φλεβάρη, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, προσθέτοντας ότι το γεγονός αυτό είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη πως οι εξαγωγείς των κρατών - μελών επωφελήθηκαν από τη διεθνή οικονομική ανάκαμψη. Ειδικότερα, σε ανακοινωθέν της η Eurostat αναφέρει ότι το εμπορικό πλεόνασμα των 12 κρατών - μελών της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον περασμένο Μάρτη στα 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα Φλεβάρη.

ΝΑΔΙΡ Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών υποχωρεί η εμπιστοσύνη των Γερμανών επενδυτών και οικονομικών αναλυτών εξαιτίας της ανησυχίας που προκαλεί η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου, αλλά και η άνοδος των επιτοκίων και η επίμονα ασθενική εγχώρια ζήτηση. Σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο ZEW, ο δείκτης προσδοκιών υποχωρεί το Μάη για πέμπτο συναπτό μήνα στο 46,4 από το 49,7 του Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ