ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ
Γενικευμένη επίθεση στα ναυτεργατικά δικαιώματα
  • Αξιώνουν μισθούς ...Μάλτας λόγω διεύρυνσης της ΕΕ
  • Κάλεσμα από τα ταξικά σωματεία για άμεση αγωνιστική αντίδραση

Μπροστά στον εκβιασμό να δεχτούν συνθήκες Μάλτας ή να μείνουν άνεργοι βρίσκονται οι ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας
Μπροστά στον εκβιασμό να δεχτούν συνθήκες Μάλτας ή να μείνουν άνεργοι βρίσκονται οι ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας
Γενικευμένη επίθεση εξαπολύουν οι εφοπλιστές σε βάρος των Ελλήνων ναυτεργατών. Αποθρασυμένοι πλήρως από την αντιναυτεργατική πολιτική της ΝΔ, τη συμβιβαστική τακτική της πλειοψηφίας της ΠΝΟ και τα νέα ευνοϊκά δεδομένα που δημιουργεί γι' αυτούς η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απειλούν ευθέως με αφανισμό τους Ελληνες ναυτεργάτες από τα πλοία, αν δεν αποδεχτούν να δουλεύουν με ...τριτοκοσμικούς όρους! Επικεφαλής της επίθεσης έχει αναδειχτεί η ΑΝΕΚ. Χτες ο εκπρόσωπος της εταιρίας κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής συνάντησης της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας με τη διοίκηση της ΠΝΟ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, είπε ορθά-κοφτά ότι το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», της εταιρίας, θα υποστείλει την ελληνική σημαία και θα υψώσει σημαία Μάλτας. Γεγονός που, σύμφωνα με τον εφοπλιστή, θα συνδυαστεί με τη δραστική μείωση της οργανικής σύνθεσης που έχει σήμερα το πλοίο και το πέταγμα στη στεριά όλων των Ελλήνων ναυτεργατών του ξενοδοχειακού προσωπικού! Και όχι μόνο αυτά.

Στη διάρκεια της συνάντησης, με το ίδιο θράσος ο εφοπλιστής Γεράσιμος Στρίντζης επιτέθηκε με αχαρακτήριστο τρόπο σε βάρος των συνδικαλιστών, αξιώνοντας από τους ναυτεργάτες να προσυπογράψουν «το θάνατό τους». Δηλαδή, να συμφωνήσουν με την εφαρμογή του εκτρωματικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τους μετατρέπει σε ...χαμηλόμισθους «αλλοδαπούς» στη χώρα τους, ή διαφορετικά θα αντικατασταθούν από χαμηλόμισθους πραγματικούς αλλοδαπούς.

Τα όσα εξωφρενικά συνέβησαν κατά τη χτεσινή διαπραγματευτική συνάντηση της ΠΝΟ με τους ακτοπλόους εφοπλιστές καταγγέλλουν στους ναυτεργάτες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», τα οποία με κοινό δελτίο Τύπου τούς καλούν σε θέση μάχης. «Οι ναυτεργάτες - τονίζεται - αντιπαλεύουν την αντιναυτεργατική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κομμάτων που τη διαμορφώνουν και την υλοποιούν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», ενώ επισημαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με υπαιτιότητα των «προκλητικών αξιώσεων των εφοπλιστών» είναι ναυαγισμένες. «Γι' αυτούς τους λόγους - υπογραμμίζουν τα σωματεία - επιβάλλεται άμεσα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ και η λήψη απόφασης για την οργάνωση επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων».

Το διεκδικητικό πλαίσιο που καταθέτουν στους ναυτεργάτες προβλέπει υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με σταθερή εργασία, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο με σύστημα εναλλαγής των πληρωμάτων ένα προς ένα με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση στο ΝΑΤ σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Να χαρακτηριστεί το επάγγελμα βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο. Καταβολή επιδόματος ύψους 5% με βάση το μισθό. Ακόμα ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κ.ά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
Απάντησαν με απεργία στην τρομοκρατία

Από τη χτεσινή απεργία των φαρμακεργατών
Από τη χτεσινή απεργία των φαρμακεργατών
Καθολικά συμμετείχαν στη χτεσινή 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές αποθήκες των φαρμακοποιών «Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αττικής ΣΥΝΠΕ» στο Περιστέρι και στη «Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη ΑΕ» στον Αλιμο, που είχε κηρύξει το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αθήνας. Εστειλαν έτσι αγωνιστική απάντηση στην εργοδοσία που τους έσυρε χτες στα δικαστήρια για να κηρύξει την απεργία τους παράνομη και καταχρηστική. Ταυτόχρονα, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, διεκδικώντας αύξηση 10% στους μισθούς, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, επίδομα 5% πολυετούς προϋπηρεσίας κ.ά.

Η εργοδοσία από νωρίς το πρωί έξω από τις δύο αποθήκες, αλλά και αργότερα το μεσημέρι στο δικαστήριο, ακολούθησε την ίδια αδιάλλακτη τακτική, προκαλώντας τους εργαζόμενους. Βλέποντας στην αρχή ότι κανένας εργαζόμενος δεν περνάει την είσοδο, κάλεσε τους συνδικαλιστές και τους κατέθεσε νέα πρόταση για αυξήσεις 7% για μισθούς μέχρι 1.000 ευρώ και 6% για τους υπόλοιπους. Δηλαδή, μόλις 0,5% επιπλέον από τις αρχικές αυξήσεις που είχε προτείνει (6,5% και 5,5% αντίστοιχα). Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι αυτές οι αυξήσεις είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες τους και τις αρνήθηκαν. Η απάντηση της εργοδοσίας όμως ήταν να τους εκβιάσει, διαμηνύοντας ότι δεν μπορεί να δώσει τίποτα παραπάνω και αν δεν τις δεχτούν θα δώσει τις αυξήσεις που θα προβλέπει η νέα ΕΓΣΣΕ.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε λίγη ώρα αργότερα στο δικαστήριο όπου εκδικάστηκε η αγωγή της εργοδοσίας για να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Στο χώρο έξω από τα δικαστήρια είχαν συγκεντρωθεί οι εργαζόμενοι και από τις δύο αποθήκες και μετά το τέλος της δίκης σε κοινή συνέλευση που έκαναν αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν τις διοικήσεις Συνδικάτου και Ομοσπονδίας Φαρμάκου να αποφασίσουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, αν η εργοδοσία συνεχίσει την ίδια στάση.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αθήνας καταγγέλλει τη διοίκηση του συνεταιρισμού των φαρμακοποιών που κατέφυγε στα δικαστήρια, για να ποινικοποιήσει την απεργία. Οι εργαζόμενοι, σημειώνει, παρά την τρομοκρατία και τις πιέσεις που ασκήθηκαν συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στα δικαστήρια, δηλώνοντας αποφασισμένοι, ανεξάρτητα από την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Τέλος, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου να είναι σε ετοιμότητα και να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Στο «Κομίτι» για οδηγίες

Στα γραφεία του σκληρού πυρήνα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, των εφοπλιστών του Λονδίνου, βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης. Πρόκειται για την καθιερωμένη συνάντηση που έχει κάθε νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας προκειμένου να πάρει ακριβείς εντολές ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει καλύτερα τα εφοπλιστικά συμφέροντα.

Αλλωστε, το σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε χτες από το ΥΕΝ σχετικά με τη σειρά των συναντήσεων που είχε ο υπουργός στο Λονδίνο, δεν... «κρύβει λόγια». Ετσι στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee), ο υπουργός έκανε σαφές, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ότι «μέσα στο μεταβαλλόμενο και διεθνοποιημένο περιβάλλον της εμπορικής ναυτιλίας, χρειάζεται μια νέα ναυτιλιακή πολιτική που να έχει τους εξής στόχους: Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας, την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, τη μετατροπή του Πειραιά σε ένα διεθνές ναυτιλιακό κέντρο όπου θα εγκατασταθούν και νέες ναυτιλιακές εταιρίες». Με άλλα λόγια, όσα υπερπρονόμια δεν πρόλαβε να δώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους εφοπλιστές, θα τα δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο υπουργός συναντήθηκε επίσης με τον γενικό γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και με τον Βρετανό υπουργό Μεταφορών κ. Jamieson.

Προσπαθούν να τον φιμώσουν

Τη δικαστική εξόντωση του 66χρονου αντιστασιακού Δημήτρη Κανάκη, που είχε την τόλμη να καταγγείλει επώνυμα τον ίδιο τον υπαρχηγό του Λιμενικού Σώματος κ. Αγγελόπουλο για σωρεία παρανομιών, επέλεξαν η ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και τα κυκλώματα που λειτουργούν στο Λιμενικό Σώμα. Χτες το βράδυ, αστυνομικοί συνέλαβαν τον Δ. Κανάκη, μετά από μήνυση του λιμενικού κ. Φρατζεσκάκη, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού. Ο Φρατζεσκάκης, αν και είναι υπεύθυνος για την έρευνα κατά του ανωτέρου του υπαρχηγού, φαίνεται να επέλεξε να συμβάλει με τον τρόπο του στην τρομοκράτηση του Δ. Κανάκη για να κλείσει το στόμα του. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του στην Αστυνομία, ο Δ. Κανάκης τον εξύβρισε. Ο Δ. Κανάκης, μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων στην περίοδο της χούντας, είχε καταγγείλει επώνυμα στοιχεία για τη διαφθορά και τη διαπλοκή που επικρατεί στο Λιμενικό, με έκθεσή του προς τον αντιεισαγγελέα του Ναυτοδικείου κ. Δελή, αλλά και στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών κ. Παυλόπουλου. Ο υπαρχηγός του Λιμενικού έχει ήδη κριθεί ένοχος μετά από ΕΔΕ για σωρεία παρανομιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ