ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση και αντιπαράθεση φρίκης

Διαρκής η κινητικότητα έξω από το κολαστήριο Αμπού Γράιμπ

Associated Press

Διαρκής η κινητικότητα έξω από το κολαστήριο Αμπού Γράιμπ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Κλιμακώνεται ο σάλος για τα βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων, με επίκεντρο τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ η Ουάσιγκτον καλείται να αντιμετωπίσει και τις κατηγορίες της οικογένειας του 26χρονου Νίκολας Μπεργκ, του οποίου ο αποκεφαλισμός από τους απαγωγείς του μεταδόθηκε μέσω Ιντερνετ. Εντός Ιράκ, η κατάσταση παραμένει χαοτική.

«Είναι στην ίδια ανθρώπινη φύση να γίνεται σχεδόν ανεξέλεγκτη τις περιόδους πολεμικών συρράξεων και κανένας δεν είναι περήφανος για αυτές τις απαράδεκτες και απεχθείς πράξεις». Αυτά δήλωνε χτες ο Αμερικανός υπουργός Υγείας, προσπαθώντας να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ολοένα διογκωμένου σκανδάλου με τα βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, εκτίμησε ότι «οι φωτογραφίες είναι τμήμα μιας μεγάλης αποτυχίας της πολιτικής μας» αλλά συμπλήρωσε ότι η προσπάθεια του Πενταγώνου να μη δώσει όλα τα στοιχεία, γρήγορα, στη δημοσιότητα ήταν «συνετή».

Ανάλογες απόψεις εξέφρασαν χτες και ορισμένοι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιοποίηση αυτών των απεχθέστατων εικόνων πυροδότησαν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις που οδήγησαν, πιθανώς, και στον αποκεφαλισμό του Αμερικανού ομήρου. Προς το παρόν, χτες το Πεντάγωνο θα προσκόμιζε στη Γερουσία νέα σειρά φωτογραφιών, οι οποίες, όμως, δε θα δοθούν στη δημοσιότητα. Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS προανήγγειλε ότι αργά το βράδυ θα μεταδώσει ένα βίντεο που δείχνει τις συνθήκες κράτησης αιχμαλώτων.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι σε δίκη παραπέμπονται άλλοι 2 υπαξιωματικοί, οι Τζαμπάλ Ντέιβις και Ιβάν Φρέντερικ, με την κατηγορία του βασανισμού κρατουμένων. Οσο για τη γυναίκα που εμφανίζεται στις περισσότερες φωτογραφίες, την Λίντι Ινγκλαντ, δήλωσε χτες ότι έλαβε εντολή από ανωτέρους της να στηθεί για να βγουν οι επίμαχες φωτογραφίες.

Κατηγορώ από την οικογένεια του Μπεργκ

Σύσσωμη η αμερικανική ηγεσία, επίσης, καταδίκασε τον αποκεφαλισμό του 26χρονου Μπεργκ από τους απαγωγείς του, ανάμεσα στους οποίους φέρεται να είναι και ο καταζητούμενος ως σύνδεσμος της «αλ Κάιντα», αλ Ζαρκάουι. Ο Πρόεδρος Μπους τόνισε ότι οι ΗΠΑ δε θα πτοηθούν και ότι θα τιμωρηθούν οι δράστες, ενώ επανέλαβε ότι θα γίνει σε βάθος έρευνα επιδιώκοντας εμφανώς να απομακρύνει, έστω και πρόσκαιρα, την προσοχή από τα βασανιστήρια.

Ο Λευκός Οίκος, όμως, δέχεται τα πυρά της οικογένειας του νεκρού, που υποστηρίζει ότι ο γιος τους σχεδίαζε να εγκαταλείψει το Ιράκ στις 30 Μάρτη, αφού δε βρήκε προσοδοφόρο επαγγελματικό έδαφος. Αργότερα, όμως, τους είπε ότι συνελήφθη από την ιρακινή αστυνομία, και στη συνέχεια παραδόθηκε στον αμερικανικό στρατό, όπου κρατήθηκε 13 ημέρες.

Οι γονείς του κατηγορούν τις αμερικανικές δυνάμεις ότι καθυστέρησαν το γιο τους. Ο αμερικανικός στρατός διέψευδε ότι κράτησε τον Μπεργκ. Είναι γνωστό, όμως, ότι η ιρακινή αστυνομία δε συλλαμβάνει «υπόπτους» χωρίς να ειδοποιήσει τα κατοχικά στρατεύματα ή χωρίς σχετική εντολή από αυτά.

Νέες πιέσεις στον Μπλερ

Στον ισχυρισμό του ότι τα βασανιστήρια κρατουμένων δεν ήταν συστηματικά και ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια να αποκρυφτούν από την κοινή γνώμη, επέμεινε, μιλώντας στη Βουλή, ο Τόνι Μπλερ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε, επίσης, ότι «πιθανότατα» οι φωτογραφίες που δείχνουν Βρετανούς στρατιώτες να βασανίζουν είναι «πλαστές».

Δεν κατάφερε, όμως, να εξηγήσει γιατί ο ίδιος και κανένας υπουργός του δε γνώριζαν το περιεχόμενο της σχετικής έκθεσης του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, μέχρι τις αρχές της βδομάδας, ενώ είχε κατατεθεί στα τέλη Φλεβάρη. Ο Μπλερ τόνισε ότι η βρετανοαμερικανική συμμαχία θα παραμείνει αρραγής παρά τις αποκαλύψεις.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», επικαλούμενη μαρτυρίες, υποστηρίζει ότι «τα βασανιστήρια ήταν συστηματικά, σκληρά και τα γνώριζαν όλες οι βαθμίδες της στρατιωτικής ιεραρχίας».

Επιμένει ο Σαντρ

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις αντικατοχικές επιθέσεις, δηλώνοντας ότι θα αφοπλίσει τους πολιτοφύλακές του μόνο αν του ζητηθεί από την ανώτατη θρησκευτική σιιτική ηγεσία, εμφανίστηκε χτες ο Μουκτάντα Σαντρ. Διέψευσε, ουσιαστικά, τις ειδήσεις περί συμφωνίας για την απομάκρυνση όλων των ενόπλων από τη Νατζάφ.

Στη γειτονική Καρμπάλα, σε σκληρές ολονύκτιες μάχες, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, 25 μαχητές του Σαντρ και τραυματίστηκαν 7 Αμερικανοί στρατιώτες. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν 4 Φιλιππινέζοι εργάτες από επίθεση με όλμους σε αμερικανικό στρατόπεδο στο Μπάλαντ, ενώ σκοτώθηκε και 1 Αμερικανός στρατιώτης στο αλ Ανμπάρ.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιθέσεων συνέχεια και αποκαλύψεις για βασανιστήρια

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Επίθεση με χειροβομβίδα σημειώθηκε χτες εναντίον γραφείου μιας βελγικής οργάνωσης αρωγής στο νότιο Αφγανιστάν, προκαλώντας υλικές ζημιές αλλά όχι τραυματισμούς.

Στο μεταξύ, η καταγγελία ενός αξιωματούχου της αστυνομίας ότι τον Αύγουστο του 2003 και επί σαράντα ημέρες βασανίστηκε, κακοποιήθηκε σεξουαλικά και φωτογραφήθηκε από Αμερικανούς σε διάφορες φυλακές και βάσεις στο Αφγανιστάν, προκαλούσε νέους «πονοκεφάλους» στο Πεντάγωνο και την αμερικανική κυβέρνηση. Ο Σαγιέντ Ναμπί Σιντίκι, περί ου ο λόγος, είπε ότι έτυχε απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης κατά τη διάρκεια ανάκρισής του στην Γκαρντέζ από Αμερικανούς στρατιωτικούς οι οποίοι τον υποπτεύονταν ως συνεργάτη των Ταλιμπάν. Εκπρόσωπος των δυνάμεων των ΗΠΑ δήλωσε ότι «το θέμα ερευνάται», ενώ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα Χαλιλζάντ ισχυρίστηκε ότι το θέμα τέθηκε υπόψη των αμερικανικών αρχών «για πρώτη φορά» μετά από σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Αλλά υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες για βασανιστήρια και για δύο επιβεβαιωμένους θανάτους στη διάρκειά τους...

Το θέμα του «ελέγχου» του Αφγανιστάν και της «τρομοκρατίας» συζητήθηκε στη συνάντηση του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για τη ΝΑ Ασία Κριστίνα Ρόκα, με έμφαση στο ζήτημα των αυτόνομων εδαφών του Πακιστάν στη μεθόριο.

Σε άλλη μια «διμερούς» ενδιαφέροντος εξέλιξη, η κυβέρνηση του Πακιστάν έκανε γνωστό ότι 20 υπήκοοι της χώρας από τους «περίπου 40» που κρατούνται στην αμερικανική βάση στο Γκουαντανάμο θα «απελευθερωθούν» σύντομα, πιθανώς «ως το τέλος του μήνα». Η αμερικανική πλευρά επιβεβαιώνει ότι το θέμα εξετάζεται, αλλά δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει το αν θα υπάρξουν και πότε νέες απελευθερώσεις.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Στα σκαριά νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση...

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Μετά την επέμβαση των Αυστραλών τον περασμένο Ιούλη στα Νησιά Σολομώντα, τώρα επίκειται ανάλογη ιμπεριαλιστική επιχείρηση με το πρόσχημα της «ενίσχυσης της ασφάλειας» στην Παπούα Νέα Γουινέα. Οπως έγινε πριν περίπου ένα χρόνο με τα νησιά Σολομώντα, έτσι και στην περίπτωση της Παπούα Νέα Γουινέα, η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ μελετά την ανάπτυξη μερικών εκατοντάδων αστυνομικών και στρατιωτών με την προϋπόθεση όμως πως θα έχει υπογραφεί συμφωνία που θα εξασφαλίζει την ασυλία των «δυνάμεων ασφαλείας» της Αυστραλίας σ' αυτή τη νησιωτική χώρα του νότιου Ειρηνικού. Επιπλέον, Αυστραλοί «αξιωματούχοι» θα τοποθετηθούν σε ανώτατα πόστα της δικαστικής εξουσίας αλλά και σε θέση «οικονομικής διαχείρισης»... Το ρόλο του «καρότου» που θα «πείσει» την Παπούα Νέα Γουινέα να δεχτεί τη μετατροπή της σε επίσημο προτεκτοράτο της Αυστραλίας θα είναι η χορήγηση ενός μεσοπρόθεσμου «αναπτυξιακού» πακέτου ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο... Το πρόσχημα γι' αυτά θα είναι (εξυπακούεται...) η «καταπολέμηση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας».

Σύμφωνα με χτεσινό σχετικό ρεπορτάζ του BBC, πολλοί πολιτικοί της Παπούα Νέα Γουινέα αντιμετωπίζουν την «πρόταση» των Αυστραλών τουλάχιστον ως «ανεπιθύμητη ανάμειξη στις εσωτερικές τους υποθέσεις από τους πρώην αποικιοκράτες», αλλά κάποιοι φαίνεται πως έχουν αρχίσει να γλυκοκοιτάζουν το δήθεν «αναπτυξιακό» πακέτο των 300 εκατ. δολαρίων το χρόνο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ