ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κατακόρυφη κλιμάκωση

Παντού τα ισραηλινά τανκς στη Ζεϊτούν

Associated Press

Παντού τα ισραηλινά τανκς στη Ζεϊτούν
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει η κλιμάκωση της βίας στα παλαιστινιακά εδάφη μετά από την είδηση, αργά χθες το απόγευμα, ότι άλλο ένα θωρακισμένο όχημα του ισραηλινού στρατού ανατινάχτηκε, κοντά στη Ράφα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι 5 Ισραηλινοί στρατιώτες, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε, με καθυστέρηση, το συμβάν και δεν ανακοίνωσε αριθμό νεκρών.

Λίγο αργότερα, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με δύο πυραύλους το γειτονικό ομώνυμο προσφυγικό καταυλισμό, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να τραυματιστούν 17 Παλαιστίνιοι. Νωρίτερα, ισραηλινά πολεμικά πλοία έβαλλαν κατά, όπως λένε, «στόχου στη θάλασσα, ο οποίος βυθίστηκε».

Καθόλη τη διάρκεια και της χθεσινής μέρας, ο ισραηλινός στρατός επιχειρούσε μέσα στη συνοικία Ζεϊτούν, της νοτιοανατολικής πόλης της Γάζας, προσπαθώντας, επισήμως, να εντοπίσει τα απομεινάρια των σορών των 6 Ισραηλινών στρατιωτών, που διαμελίστηκαν στην έκρηξη της Τρίτης και βρίσκονται στα χέρια μελών διαφόρων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε σπίτια, διέλυαν τοίχους, πυροβολούσαν αδιακρίτως και είχαν απαγορεύσει την κυκλοφορία, ενώ τανκς βρίσκονταν σε κάθε γωνία. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν και ελικόπτερα, τα οποία εκτόξευσαν πυραύλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν 80.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, με ανακοίνωσή της, κάλεσε τις παλαιστινιακές οργανώσεις να παραδώσουν τα μέλη των Ισραηλινών στρατιωτών. Χθες το απόγευμα, στέλεχος της «Τζιχάντ» υποστήριζε, στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράδοση του συνόλου των σορών των 6 Ισραηλινών στρατιωτών διά μέσου της διαμεσολάβησης Αιγυπτίων διπλωματών και αξιωματούχων της Π. Αρχής. Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή, το αντάλλαγμα που ζήτησαν οι Παλαιστίνιοι είναι η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη συνοικία Ζεϊτούν και η παράδοση των σορών Παλαιστινίων μαχητών που κρατούνται από το Ισραήλ.

Παλαιστίνιος, που κτυπήθηκε στις συμπλοκές στη Ζεϊτούν

Associated Press

Παλαιστίνιος, που κτυπήθηκε στις συμπλοκές στη Ζεϊτούν
Τον αποτροπιασμό του για την επίδειξη μελών των νεκρών στρατιωτών, εξέφρασε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, που ζήτησε, εκατέρωθεν, επίδειξη σεβασμού στους νεκρούς, ενώ «σοκαρισμένη» δήλωσε η Ουάσιγκτον.

Οικονομικές κυρώσεις από Μπους στη Συρία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Η διάρκεια των κυρώσεων, αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων, θα εξαρτηθεί από την ίδια τη συριακή ηγεσία και τη συμπεριφορά της. Από το κατά πόσο θα συνεργαστεί και θα επιδείξει εποικοδομητικότερη προσέγγιση στο θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής και της τρομοκρατίας». Αυτά δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, κυνικά, λίγο μετά την ανακοίνωση της επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Συρίας ως «τιμωρία», επειδή «υποστηρίζει τρομοκρατικές παλαιστινιακές οργανώσεις και προσπαθεί να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής».

Οι κυρώσεις είχαν προαναγγελθεί εδώ και καιρό και έχουν ψηφιστεί και από το Κογκρέσο. Προβλέπουν το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Σύρων επιχειρηματιών στις ΗΠΑ, την απαγόρευση εξαγωγής προς τη Συρία αμερικανικών προϊόντων, άλλων εκτός από φάρμακα και τρόφιμα, την απαγόρευση εμπορικών συναλλαγών με τη Συρία, αλλά και την απαγόρευση προσγείωσης συριακών αεροσκαφών και μετακίνησης Σύρων διπλωματών στις ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας τις κυρώσεις, ο Σύρος πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Ντάτζι Οτρι, εκτίμησε ότι «δεν πρόκειται για να πλήξουν τη συριακή οικονομία, ούτε θα προκαλέσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα στη χώρα. Δημιουργούν, όμως, ένα αίσθημα αδικίας για την αμερικανική πολιτική στην περιοχή που είναι εμφανές ότι ακολουθεί την τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και προωθεί τα ισραηλινά συμφέροντα». Σε συνέντευξή του, που δόθηκε πριν την ανακοίνωση των κυρώσεων, ο Σύρος Πρόεδρος δήλωνε ότι «ως μικρή χώρα η Συρία έβλεπε τις ΗΠΑ ως παράγοντα σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, αλλά αποδείχτηκε, πλέον, ότι οι ΗΠΑ λειτουργούν εντελώς αντίθετα στην περιοχή».

Την αντίθεσή τους, στις κυρώσεις σε βάρος της Συρίας, εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί Τουρκίας - Λιβάνου, που εκτίμησαν ότι «δε βοηθούν αυτά τα μέτρα στην προώθηση της ειρήνης». Αντίθετα, «κατανόηση στις αμερικανικές ανησυχίες» εξέφρασε το Λονδίνο.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Το Κοσσυφοπέδιο στο επίκεντρο...

Ο ΟΗΕ πιέζει για «άμεσες συνομιλίες», το Βελιγράδι προτείνει «ευρεία αυτονόμηση» των Σέρβων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την έναρξη «άμεσων συνομιλιών το ταχύτερο δυνατόν», ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, ζήτησαν αργά προχτές βράδυ τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη διάρκεια συνεδρίασης με κεντρικό ζήτημα την τρέχουσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις που έκανε το περασμένο 24ωρο ο Χάρι Χόλκερι, ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στη σερβική επαρχία. Ομως, πέρα απ' τη γενική ενημέρωση επί της παρούσας κατάστασης στην περιοχή, βολιδοσκοπήθηκαν οι προθέσεις και οι προτάσεις της νέας σερβικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κοστούνιτσα για το στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου...

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Χόλκερι, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενημερώθηκε και συζήτησε για θέματα που αφορούν στην ασφάλεια της επαρχίας, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αποκέντρωση, με βάση πρόταση που παρουσίασε στο Σώμα ειδικά για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου, Βουκ Ντράσκοβιτς. Ο Ντράσκοβιτς πρότεινε να δοθεί στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου ο μέγιστος βαθμός αυτονομίας, καθώς, όπως είπε, κλειδί για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή είναι η «αποκέντρωση μεγίστου βαθμού»... Αυτή, είπε ο Ντράσκοβιτς, είναι η μόνη λύση για να νιώθει ασφάλεια όχι μόνον η σερβική, αλλά και οι άλλες μειονότητες στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ενωσης Σερβία - Μαυροβούνιο πρόσθεσε πως δε θα πρέπει να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις στο Κοσσυφοπέδιο προτού καταληχτεί το νομικό καθεστώς που «θα σέβεται και θα ρυθμίζει το καθεστώς ιδιοκτησίας της περιουσίας που εκλάπη από το σερβικό λαό και την ορθόδοξη εκκλησία της επαρχίας»... Πριν μεταβεί στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη, ο Ντράσκοβιτς είχε συναντήσεις με Αμερικανούς γερουσιαστές, στους οποίους παρουσίασε τις προτάσεις του Βελιγραδίου για την παροχή καθεστώτος ευρείας αυτονομίας στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις που αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου, Πρέντραγκ Μπόσκοβιτς, οι προτάσεις Ντράσκοβιτς «έτυχαν ευρείας αποδοχής στην Ουάσιγκτον».

Οι γνωστές πιέσεις Πάτεν

Ολοκληρώνοντας τις επαφές του στο Βελιγράδι, ο επίτροπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις Κρις Πάτεν συνέστησε στη σερβική ηγεσία τη λήψη μέτρων για την «εξασφάλιση της απόλυτης συνεργασίας» με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, ιδιαίτερα όσον αφορά στη σύλληψη και παράδοση κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου. «Εσείς κρατάτε το κλειδί για την ένταξή σας στην ΕΕ», είπε ο Πάτεν, προσθέτοντας πως εάν το Βελιγράδι δε συμμορφωθεί και δε συνεργαστεί με τις εισαγγελικές αρχές της Χάγης «θα απομονωθεί απ' την ΕΕ». Σέρβος αξιωματούχος απάντησε στις πιέσεις Πάτεν, διαβεβαιώνοντας πως «το Βελιγράδι θα είναι απολύτως αφοσιωμένο σ' αυτό το ζήτημα»...

Νέος πρέσβης της Παλαιστίνης

Τα διαπιστευτήριά του ως νέου πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα επέδωσε, χθες, στον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, ο Μαρουάν Αμπντελχαμίντ, ο οποίος αντικατέστησε τον Αμπντάλα Αμπντάλα, πρέσβη, επί χρόνια, της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στο παλαιστινιακό ΥΠΕΞ.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Μολυβιάτη, ο Παλαιστίνιος πρέσβης, ανάμεσα στα άλλα, μετέφερε τους θερμούς προσωπικούς χαιρετισμούς του Γιάσερ Αραφάτ στην ελληνική ηγεσία και την προσωπική του δέσμευση για ενίσχυση των, ήδη, εξαιρετικών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη του παλαιστινιακού λαού σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, στα ελληνικά κόμματα και στα ελληνικά ΜΜΕ, καθώς και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό για τη θαρραλέα και γενναιόδωρη υποστήριξη του δίκαιου παλαιστινιακού αγώνα για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία και ειρήνη.

Ολονύκτια διαδήλωση

Η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών Ελλάδας και η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών Ελλάδας σας προσκαλούν σε μια ολονύχτια διαδήλωση, αφιερωμένη στη μαύρη επέτειο του Διαμελισμού της Παλαιστίνης (αλ Νάκμπα), στις 15 Μάη 2004, ώρα 19.00, απέναντι από την ισραηλινή πρεσβεία.

Μαζί με τις λαμπάδες που θα κρατάμε στη μνήμη όλων των αθώων συμπατριωτών μας που έχασαν τη ζωή τους στο δίκαιο αγώνα μας, θα ακουστούν παλαιστινιακά ποιήματα, αλλά και παλαιστινιακή μουσική. Η συμμετοχή όλων σας θα είναι μια έμπρακτη απόδειξη για τη δεδομένη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στον ιστορικό καθημερινό μας αγώνα.

Επανάσταση μέχρι τη νίκη....

Η κατοχή δεν είναι ειρήνη....

Λευτεριά στην Παλαιστίνη....



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ