ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εκρυθμο σκηνικό

Συλλήψεις παραστρατιωτικών
Συλλήψεις παραστρατιωτικών
ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Εκρυθμο παραμένει το σκηνικό τέσσερις ολόκληρες μέρες μετά τη σύλληψη των 56 Κολομβιανών παραστρατιωτικών, οι οποίοι θα προκαλούσαν το «πρώτο χτύπημα» για το πραξικόπημα που προετοίμαζαν από κοινού, μισθοφόροι, εγχώριοι και «γείτονες», «μέλη της αντιπολίτευσης» και φυσικά οι ΗΠΑ.

Οι έφοδοι συνεχίστηκαν, καθώς σύμφωνα με τις αρχές 50 ακόμη μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων κρύβονται σε περιοχές περιφερειακά του Καράκας, ενώ ο υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Τζέσσε Τσακόν, τόνισε: «ελπίζουμε ότι οι αρχές θα μπορέσουν να αφοπλίσουν τις ομάδες και να ακυρώσουν τα σχέδια πριν κάποια τραγωδία συμβεί». Περισσότερες από 25 έφοδοι έγιναν μέσα σε 48 ώρες, δήλωσε και από την πλευρά του ο αρχηγός της DISIP, Μιγκέλ Ροντρίγκες Τόρρες και όλα τα στοιχεία που συγκεντρώνονται «μαρτυρούν ότι είναι ένα καλά σχεδιασμένο και χρηματοδοτημένο σχέδιο που τελικός στόχος είναι η εξόντωση του Ούγο Τσάβες Φρίας».

Εν τω μεταξύ ο στρατηγός Μέλβιν Λόπες Ιντάλγκο, δήλωσε στην εφημερίδα Ultimas Noticias ότι «υπάρχουν παραστρατιωτικοί πυρήνες σε επτά επαρχίες και συγκεκριμένα των Ζούλια, Γιαρακουί, Φάλκον, Ανσοατεγκί, Μπολίβαρ και Μονάγκας». Διείσδυσαν λίγοι-λίγοι, μέσα σε ασθενοφόρα ή μεταφιεσμένοι σε φρουρούς, εκμεταλλεύτηκαν τη Μεγάλη Εβδομάδα, για τη μεταφορά όπλων και εκρηκτικών και όλα αυτά υπό την κάλυψη των συμφωνιών των χωρών της Κοινότητας των Ανδεων αλλά και των διμερών με την Κολομβία συμφωνιών, αποκάλυψε επιπροσθέτως ο Ιντάλγκο που είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας - (CODENA).

Παράλληλα, σύμφωνα με το Venpress, το Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας λαμβάνει έκτακτα μέτρα ασφαλείας μετά τις συνεχείς απειλές για βομβιστικές επιθέσεις ενόσω ο επικεφαλής του Bloque Democratica-(BD), κουβανικής καταγωγής Ρομπέρτο Αλόνσο, στο ράντσο του οποίου συνελήφθησαν οι πρώτοι 56 Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί, μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Βενεζουέλας και του Μαϊάμι(!) «από παράνομη τοποθεσία» επιβεβαίωσε το ρόλο του στις υπονομευτικές ενέργειες και την αλυσίδα σαμποτάζ που επρόκειτο ή πρόκειται να γίνουν και κάλεσε «το λαό σε κοινωνική επανάσταση ενάντια στην κυβέρνηση Τσάβες»!

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.- Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας ακύρωσε τη βίζα του Αμερικανού δημοσιογράφου Λάρι Ρόχτερ, ανταποκριτή της εφημερίδας New York Times, μέτρο που πρόκειται να επισύρει την απέλασή του από τη χώρα. Σε ανακοινωθέν Τύπου, το υπουργείο τονίζει πως θεωρεί «ακατάλληλη την παρουσία στο εθνικό έδαφος» του συντάκτη του άρθρου, κατά το οποίο εν ολίγοις ο πρόεδρος της χώρας, Λουίς Ιγκνάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα φερόταν να «έχει τάσεις αλκοολισμού» και αυτό ν' αποτελεί «εθνική ανησυχία» για τη Βραζιλία.

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Ο Σουδανός υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε χτες πως συμφώνησε με ομολόγους του από το Τσαντ να επιλυθούν «μέσω άμεσων επαφών» πρόσφατα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις, που προκλήθηκαν μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις σουδανικών παραστρατιωτικών ομάδων με το στρατό του Τσαντ. Υποβάθμισε τα πρόσφατα μεθοριακά ένοπλα επεισόδια ως «φυλετικά» και κατέληξε διαβεβαιώνοντας πως δε θα αποτελέσουν πηγή διμερούς έντασης, γιατί «υπάρχουν καλές προθέσεις και από τις δύο πλευρές»...

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Η ανάφλεξη των συγκρούσεων το τελευταίο τετραήμερο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, μεταξύ ένοπλων ομάδων «αντίπαλων» πολεμάρχων είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 20 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 70.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Απολύονται, έως το 2008, 21.340 δημόσιοι υπάλληλοι στην Κένια, στο πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος για την αναδιάρθωση του δημόσιου τομέα, κατ' απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΠΕΚΙΝΟ.- Ξεκίνησαν χτες στο Πεκίνο οι εξαμερείς συνομιλίες εργασίας μεταξύ ανωτέρων αξιωματούχων, με βασικό θέμα το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η αντιπροσωπεία της ΛΔ Κορέας σημείωσε πως η επιτυχία των συνομιλιών θα κριθεί από το εάν οι ΗΠΑ θα συμφωνήσουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της, με αντάλλαγμα την αναστολή του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.- Κρούσμα επιδημίας ιογενούς ασθένειας με συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη, γνωστή ως «πυρετός τύπου Q», εκδηλώνεται το τελευταίο πενθήμερο στη σερβοβοσνιακή πόλη, Μπάνια Λούκα. Εως χτες είχαν ασθενήσει 78 άτομα, που νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα πόνους στις αρθρώσεις, ναυτία, υψηλό πυρετό. Η ασθένεια συνήθως μεταδίδεται στον άνθρωπο από βοοειδή. Οι σερβοβοσνιακές αρχές ξεκίνησαν τη λήψη αυστηρών υγειονομικών μέτρων για τον περιορισμό της νόσου.

ΧΑΡΑΡΕ.- Ο υπουργός Γεωργίας της Ζιμπάμπουε, Τζόζεφ Μάντε, ανακοίνωσε 15πλάσια αύξηση της φετινής γεωργικής παραγωγής, την οποία απέδωσε και στις αυξημένες βροχοπτώσεις, αλλά και στο γεγονός πως άρχισε να καρποφορεί η αγροτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μουγκάμπε για τον αναμοιρασμό των μεγάλων γαιοκτημάτων σε ακτήμονες.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Ο 52χρονος Αυστραλός Γουίλιαμ Μπράουν, πρώην διπλωμάτης που εργαζόταν στην πρεσβεία της χώρας του στην Ινδονησία και καταδικάστηκε προχτές για σεξουαλική επίθεση έναντι δύο αγοριών στο Μπαλί, βρέθηκε χτες κρεμασμένος στο κελί της φυλακής όπου κρατούνταν.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Χθες βράδυ άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων μετά το πέρας της μαραθώνιας διαδικασίας των εκλογών στην Ινδία. Από τα 675 εκατ. έχοντες - έχουσες δικαίωμα ψήφου, το άσκησε ένα 56%, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Καθώς επιμένουν οι εκτιμήσεις ότι το BJP μάλλον δε θα κατακτήσει πλειοψηφία στη Βουλή, εντείνονται οι διαπραγματεύσεις με μικρά κόμματα για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

ΠΕΚΙΝΟ.-«Τουλάχιστον 20» Κινέζοι εργαζόμενοι σκοτώθηκαν χθες από την κατάρρευση σκαλωσιάς ύψους δεκάδων μέτρων σε καπνοδόχο υπό κατασκευή εργοστασίου, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα.

ΑΓΚΥΡΑ.-«Να λάβει υπ' όψιν της» τις αντιρρήσεις του στρατού για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, και ειδικά όσον αφορά στην αύξηση της ποσόστωσης εισόδου στην ανώτατη εκπαίδευση φοιτητών στα ισλαμικά ιεροδιδασκαλεία, κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, διοικητής της 1ης στρατιάς.

ΜΑΝΙΛΑ.- Μέλη του κόμματος του κύριου αντιπάλου της Προέδρου Αρόγιο, του πρώην ηθοποιού Φερνάντο Πόε Τζούνιορ, προειδοποίησαν για «λαϊκή εξέγερση», αν οι αρχές αποπειραθούν να ευνοήσουν την επάνοδό της στην εξουσία με νοθεία. Δημοσκοπήσεις επιμένουν ότι η Πρόεδρος αναφαίνεται ως η νικήτρια, διευρύνοντας μάλιστα το προβάδισμά της στο 9%.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Δεκάδες οι νεκροί

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

«Πάνω από τριάντα» είναι οι νεκροί των συγκρούσεων που εκδηλώνονται το τελευταίο 48ωρο στη βόρεια πόλη της Νιγηρίας Κάνο μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών κατοίκων της περιοχής. Σύμφωνα με τις νιγηριανές αρχές, ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων ήταν χριστιανοί, όπως και οι περισσότεροι από τους χιλιάδες κατοίκους της πόλης που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των επιθέσεων.

Η εξέλιξη σε μία από τις πολυπληθέστερες μουσουλμανικές χώρες του κόσμου είναι ανησυχητική, καθώς έπεται των πολύνεκρων συγκρούσεων μεταξύ των κοινοτήτων Τάροκ (χριστιανοί) και Φουλάνι (μουσουλμάνοι) που σημειώθηκαν προ δύο βδομάδων στην κεντρική πόλη Γέλουα με αποτέλεσμα το θάνατο έως και 600 ανθρώπων!

Η κυβέρνηση του νιγηριανού Προέδρου Ολουσενγκούν Ομπασάντζο χαρακτήρισε τα αιματηρά γεγονότα στο Κάνο σαν «ατυχή επανάληψη» των βίαιων συμπλοκών στη Γέλουα, ωστόσο, φαίνεται αδύναμη να ελέγξει τις φαινομενικά θρησκευτικού χαρακτήρα αιματηρές συγκρούσεις που μοιάζει να μεταλαμπαδεύονται πλέον και σε άλλες περιοχές της Νιγηρίας (ως επί το πλείστον μουσουλμανικής χώρας) όπου διαβιούν μειονότητες χριστιανών...

ΝΕΠΑΛ
Επιτυχής η απεργία

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη γενική απεργία που είχε κηρύξει η αντιπολίτευση στο Νεπάλ, η οποία οδήγησε και πάλι στην «παράλυση» κάθε δραστηριότητας στη χώρα, ενώ οι διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, που έχει καταλύσει ο μονάρχης Γκιανέντρα από το 2002, συνεχίζονταν.

Ο ίδιος ο ινδουιστής μονάρχης επρόκειτο χτες να δεχτεί σε κατ' ιδίαν συναντήσεις τρεις πρώην πρωθυπουργούς, για να συζητήσει την κρίση. Τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, από την πλευρά τους, περιλαμβανομένων του Κογκρέσου και του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού, αρνούνται να διαπραγματευτούν ξεχωριστά τον τρόπο επίλυσης της κρίσης.

Ο ηγέτης του μαοϊκού αντάρτικου, Πρατσάντα, παρενέβη χτες στις εξελίξεις, δίνοντας γραπτή ανακοίνωση στην οποία εκτιμά ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού Θάπα ήταν «πολιτικό τέχνασμα του παλατιού», για να αποκλιμακώσει τις διαδηλώσεις.

Στο μεταξύ, στο συνεχιζόμενο εμφύλιο, σε δύο ένοπλες συγκρούσεις σε διαφορετικά τμήματα της χώρας, αναφέρονταν 16 θάνατοι μαοϊκών σε μία μάχη και 23 σε μία δεύτερη, το βράδυ της Τρίτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ