ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΣΕΕ
Η πλειοψηφία στο διαλογικό ... τούνελ

Την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης για Συλλογική Σύμβαση και συμβασιούχους, ζήτησε το ΠΑΜΕ

Αγωνιστική κινητοποίηση με την προκήρυξη απεργίας για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την εξασφάλιση του δικαιώματος σε σταθερή και πλήρη εργασία για τους συμβασιούχους, ζήτησαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ, στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ. Με ευθύνη, όμως, της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, και τα δύο ζητήματα παραπέμπονται στο «διάλογο», καθώς σήμερα το πρωί γίνεται η πέμπτη κατά σειρά συνάντηση με τους εργοδότες για τη σύμβαση, ενώ αργά το βράδυ έχει οριστεί συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, για το ζήτημα της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στους συμβασιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Και χτες στην ολομέλεια της διοίκησης, η πλειοψηφία επιβεβαίωσε ότι παζαρεύει με τους εργοδότες «αυξήσεις», που σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων και πως εμμένει στην πεπατημένη της κωλυσιεργίας. Ακολουθεί, δηλαδή, μια τακτική, που αντικειμενικά τροφοδοτεί την προκλητικότητα των εργοδοτών και καθυστερεί τη σύναψη των 120 και πλέον κλαδικών συμβάσεων.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΠΑΜΕ, ο Θοδωρής Κούτρας, μεταξύ άλλων, άλλων υπογράμμισε: Με το να παραπέμπουμε τη Συλλογική Σύμβαση από συνάντηση σε ...συνάντηση δεν κερδίζουμε τίποτα. Ολες οι μέχρι τώρα προτάσεις του ΣΕΒ πρέπει να απορριφτούν. Τώρα απαιτείται η προκήρυξη απεργίας, ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στους εργοδότες, αλλά και προς την κυβέρνηση, που δεν μπορεί να τηρεί τη στάση του Πόντιου Πιλάτου. Να κλιμακωθεί η πάλη για πραγματικές αυξήσεις, για κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ και μισθό στα 1.100 ευρώ.

Για τους συμβασιούχους, ο συνδικαλιστής σημείωσε ότι το άθλιο παιχνίδι σε βάρος των συμβασιούχων συνεχίζεται, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στη σταθερή εργασία, και πως κοσκινίζει τους συμβασιούχους πετώντας τη συντριπτική πλειοψηφία στην ανεργία.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ υπογράμμισαν ότι η τοποθέτηση της ΓΣΕΕ, «ενώ επισημαίνει τις εξαιρέσεις σε βάρος των συμβασιούχων, αρνείται να απορρίψει το αντεργατικό αυτό κατασκεύασμα και ενισχύει την κυβέρνηση, στο όνομα αναζήτησης ...βελτιώσεων».

Την ανάγκη της κοινής πάλης όλων των εργαζομένων και των συμβασιούχων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενάντια σε κάθε μορφή «ευελιξίας», ανέδειξε στην παρέμβασή της η Μαρία Τσαγκατάκη, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Η συνδικαλίστρια μετέφερε τη ζοφερή πραγματικότητα, που έχει επιβληθεί στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, που κανένα Προεδρικό Διάταγμα δεν προστατεύει, αφού η γενικότερη πολιτική των κυβερνήσεων προωθεί το μοντέλο του «απασχολήσιμου».

Η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, η ενοικίαση εργαζομένων - είπε - η οποία στον ιδιωτικό τομέα άρχισε να προωθείται από τα μέσα της δεκαετίας του '80, επιβάλλεται και στο Δημόσιο. Με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιμηκύνουν την εργασία μέχρι τις 11 το βράδυ. Επιβουλεύονται την κυριακάτικη αργία, ενώ στην ΕΕ προωθείται οδηγία για 7ήμερη εργασία. Ποια, λοιπόν, μπορεί να είναι η προστασία - που υποτίθεται ότι θα εξασφαλίσουν τα Προεδρικά Διατάγματα - για τους εργαζόμενους μέσα σ' αυτήν την πραγματικότητα;

Στην ολομέλεια, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των συμβασιούχων, πολλοί ομιλητές ανέδειξαν το μεγάλο πρόβλημα της ενοικίασης των εργαζομένων, της εργασίας, δηλαδή, μέσω των δουλεμπορικών γραφείων ή εργολάβων. Μορφές εργασίας, που έχουν πάρει τεράστια διάσταση και όπου «πρωταγωνιστές» αναδεικνύονται οι μεγάλες εταιρίες και ειδικά οι πρώην ΔΕΚΟ. Ετσι, όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κανένα δικαίωμα και δεν τους εξασφαλίζει καμία κοινοτική οδηγία, ούτε τα Προεδρικά Διατάγματα.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΚΟΥΒΑ
«Σπάει» το εμπάργκο

Εκκληση για συμβολικό σπάσιμο του εμπάργκο, στην πράξη, που έχουν επιβάλει οι ιμπεριαλιστές σε βάρος του περήφανου και ανυπόταχτου λαού της Κούβας, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στους εκατοντάδες συναγωνιστές, που δήλωσαν συμμετοχή στο Καραβάνι Αλληλεγγύης στο Νησί της Επανάστασης. Ηδη, ο κατάλογος των Ελλήνων εργατών και υπαλλήλων που θα συμμετέχουν στο Καραβάνι έκλεισε.

Ετσι, λοιπόν, για το συμβολικό σπάσιμο του εμπάργκο, η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί όλους τους συμμετέχοντες να έχουν ο καθένας μαζί του, στις αποσκευές του ένα κουτί στυλό και μια δωδεκάδα σχολικών τετραδίων για να παραδοθούν στους μαθητές της Κούβας.

Ταυτόχρονα, το ΠΑΜΕ κάνει γνωστό ότι σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικαλιστές, που θέλουν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, μπορούν να στείλουν έγκαιρα στα γραφεία του ΠΑΜΕ συσκευασμένα καινούρια στιλό και καινούρια σχολικά τετράδια. Τα υλικά αυτά θα τα πάρει μαζί της η αποστολή και θα τα παραδώσει στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Κούβας, για να γίνουν ειρηνικά όπλα στα χέρια των παιδιών, των μαθητών και των σπουδαστών στο Νησί της Επανάστασης.

Τώρα, προχωρά η υλικοτεχνική προετοιμασία, έτσι ώστε η σοβαρή αυτή αποστολή να κινηθεί στο ύψος ανάλογων αποστολών που έχει οργανώσει το ΠΑΜΕ, όπως στη Γενεύη, στη Γένοβα, στη Φλωρεντία, στις Βρυξέλλες και αλλού.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
Ζητούν 1.100 ευρώ βασικό μισθό

Τετράωρη στάση εργασίας (1- 5 μ.μ.) πραγματοποίησαν χθες οι ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής Ρίου - Αντιρρίου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση, με θέματα την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και την κατοχύρωση του δικαιώματος της δουλιάς των ναυτεργατών μετά την αποπεράτωση της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου.

Στη μαζική Γενική Συνέλευση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και συγκεκριμένα οι Γιώργος Τούσσας και Λευτέρης Παρπαρούσης, οι οποίοι τόνισαν, μεταξύ άλλων, πως ακόμα και μετά την κατασκευή της γέφυρας είναι εφικτό, για την καλή και ασφαλή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, τα 15 από τα 35 φέρι - μποτ που θα παραμείνουν, να επανδρωθούν από το προσωπικό των υπόλοιπων φέρι - μποτ και να μη χάσει κανείς τη δουλιά του.

Με την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

  • Να υπογραφεί ικανοποιητική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Κατώτερος μισθός 1.100 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ.
  • Να χαρακτηριστεί το επάγγελμα βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο.
  • Να αυξηθούν τα ρεπό κατά δύο, ώστε κάθε βδομάδα να υπάρχει ένα ρεπό.

Προειδοποίησαν δε, πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους μέχρι τις 20 Μάη, ο κλάδος των ναυτεργατών θα προχωρήσει σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ