ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
Απίστευτα αίσχη εναντίον αντιστασιακού

Καταπάτησαν κάθε έννοια δημοκρατίας, γιατί «τόλμησε» να τα βάλει με τη διαπλοκή και τη διαφθορά στο Λιμενικό Σώμα

Η σαφής κατεύθυνση και της κυβέρνησης της ΝΔ, ότι όποιος επιχειρεί να τα βάλει με τους εφοπλιστές και τα πλοκάμια τους στο Λιμενικό Σώμα θα πρέπει να εξοντώνεται, δικαστικά και βιολογικά, αποκαλύφθηκε περίτρανα, μετά από όσα συνέβησαν σε βάρος του 66χρονου αντιστασιακού Δημήτρη Κανάκη, ο οποίος «τόλμησε» να τα βάλει με τη διαπλοκή και τη διαφθορά στο Λιμενικό. Προχτές το απόγευμα ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα υγείας, βρέθηκε τυλιγμένος σε μία «κόλλα χαρτί» από τις διωκτικές και τις δικαστικές αρχές με στόχο τη φίμωσή του.

Στο πρόσωπό του καταπατήθηκε κάθε έννοια δημοκρατίας, καθώς εκτός όλων των άλλων, ασφαλίτης που τον «συνόδευε», ο οποίος ανήκει στην Ασφάλεια Πειραιά, προκειμένου να τον τρομοκρατήσει, εκθείασε, μπροστά σε συντάκτη του «Ρ», τη δράση των ανδρεικέλων της χούντας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να παρομοιάσει τον εαυτό του ως έναν από αυτούς λέγοντας: «Εγώ είμαι ο Γεώργιος Παπαδόπουλος»! Εμεινε από προχτές το απόγευμα μέχρι και χτες το πρωί σιδεροδέσμιος στο κρατητήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, όταν μέχρι τώρα κανένας από τους εργολάβους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, με κατηγορία για νεκρούς εργάτες στην πλάτη τους, δεν έχει μείνει κρατούμενος για πάνω από δύο ώρες. Οταν εφοπλιστές κατηγορούμενοι για πολύνεκρα ναυάγια δεν έχουν δει ούτε την πύλη της Αστυνομίας ή των δικαστηρίων.

Το χρονικό του αίσχους άρχισε προχτές το βράδυ γύρω στις 8, όταν ο υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Γλυφάδας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Δ. Κανάκη καλώντας τον να περάσει από το Τμήμα. Ο αγωνιστής συνταξιούχος αμέσως μετά το τηλεφώνημα παρουσιάστηκε στο Τμήμα. Εκεί τον πληροφόρησαν ότι βρίσκεται υπό κράτηση με την αυτόφωρο διαδικασία λόγω μήνυσης που κατατέθηκε σε βάρος του από τον κ. Φραντζεσκάκη, αξιωματικό του Σώματος Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού. Ο ισχυρισμός του Φραντζεσκάκη ήταν ότι ο Δ. Κανάκης τον εξύβρισε. Να σημειωθεί ότι ο Φραντζεσκάκης κατέθεσε τη μήνυση, αφού πρώτα ο Δ. Κανάκης είχε καταθέσει έκθεση προς τον αντιεισαγγελέα του Ναυτοδικείου κ. Δελή, αλλά και στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου για τη διαφθορά στο Λιμενικό Σώμα, ενώ κατ' επανάληψη έχει καταγγείλει επώνυμα σε κάθε αρμόδια αρχή τον υπαρχηγό του ΛΣ, Πελοπίδα Αγγελόπουλο, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος μετά από ΕΔΕ για την παράνομη δράση του.

Από το Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας ο Δ. Κανάκης λίγο πριν τις 11 το βράδυ μεταφέρθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά και την υπόθεσή του την αναλαμβάνει η Ασφάλεια. Του φόρεσαν χειροπέδες επειδή τον έκριναν... «επικίνδυνο»! Με δεμένα τα χέρια σαν να ήταν κοινός εγκληματίας παρέμεινε και μέσα στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε αργά τη νύχτα συνοδευόμενος από δύο ασφαλίτες, για ιατρικές εξετάσεις επειδή αισθάνθηκε δυσφορία. Μέσα στο νοσοκομείο μπροστά στους γιατρούς και στο συντάκτη του «Ρ» ήταν που ο ένας από τους ασφαλίτες επιδόθηκε στην εκθειασμό των χουντικών.

Ο Δ. Κανάκης παρέμεινε φυλακισμένος στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά μέχρι και χτες το πρωί. Στη συνέχεια παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα και από εκεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά κατά την αυτόφωρο διαδικασία. Το απόγευμα τελικά αφέθηκε ελεύθερος προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του και να δικαστεί αύριο Παρασκευή, που σημαίνει ότι έπεται συνέχεια... Οσο για τα στοιχεία του ασφαλίτη, ο διοικητής της Ασφάλειας Πειραιά Γιώργος Μαρατσώλας ανέφερε ότι δεν μπορούν να γνωστοποιηθούν...

ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Υπόνοιες για ψευδορκία, λένε οι συνήγοροι

Με την απόρριψη των αιτημάτων της υπεράσπισης των κατηγορουμένων για την εξακρίβωση του τρόπου, με τον οποίο μάρτυρες κατηγορίας πήραν στα χέρια τους τις προανακριτικές καταθέσεις για να ...φρεσκάρουν τη μνήμη τους, συνεχίστηκε χτες η δίκη του ΕΛΑ.

Στο αίτημά του, ο δικηγόρος Ν. Δαμασκόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν ερωτηματικά για το πώς περιήλθαν στην κατοχή των μαρτύρων Π. Πομώνη και Μαρίας Σιώζου οι καταθέσεις και επισήμανε ότι αφού τα αντίγραφα των προανακριτικών καταθέσεων δε φέρουν τη σχετική σφραγίδα και δεν αναφέρεται ο δικηγόρος που τα παρέλαβε, ενισχύεται η εκδοχή περί απευθείας λήψης των αντιγράφων από προανακριτικούς υπαλλήλους. Υπογράμμισε, δε, ότι υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες της διάπραξης ψευδορκίας, παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου και ηθικής αυτουργίας σ' αυτά τα αδικήματα.

Επίσης, απορρίφθηκε το αίτημα να ακυρωθεί η προανακριτική κατάθεση της μάρτυρα Αγλαΐας Τόγκα, ο τρόπος που έγινε η αναγνώριση από αυτήν των κατηγορουμένων Ε. Αθανασάκη και Κ. Αγαπίου, όπως για το αίτημα περί της διάπραξης του αδικήματος της ψευδούς βεβαίωσης από αστυνομικούς που πήραν την κατάθεση της μάρτυρα.

«Απειλητικός» ήταν στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας Ε. Πατσής. Αναφέρθηκε σε σχόλιο της «Ελευθεροτυπίας», που αναφερόταν σε γεγονός κατά το οποίο, πριν από λίγες μέρες, τροχονόμος σταμάτησε αυτοκίνητο της Ασφάλειας που μετέφερε δικαστικό και του χορήγησε προτεραιότητα τη στιγμή που έβγαινε από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου διεξάγεται η δίκη.

Σ' αυτό πρόσθεσε την καταγγελία της συνηγόρου Κατερίνας Ιατροπούλου, που είχε πει ότι αστυνομικοί καθυστέρησαν τον μάρτυρα Π. Πομώνη, όταν τον κάλεσε η έδρα, προκειμένου να συνεννοηθεί στο τηλέφωνο πριν μπει στην αίθουσα. Αυτά τα γεγονότα τα χαρακτήρισε προσπάθεια υποβάθμισης του δικαστηρίου από «τη μια πλευρά» και ζήτησε «αυτές τις καταχωρίσεις για να τοποθετηθώ επί των διαπραχθέντων αδικημάτων εις βάρος διαδίκων της δίκης για να ζητήσω την παραπομπή των συγγραφέων τους».

Σχολιάζοντας τη θέση του εισαγγελέα της έδρας, καθώς και τις καταθέσεις των μαρτύρων, η συνήγορος υπεράσπισης Τασία Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότι «μας απειλούν με ποινικοποίηση επειδή ασκούμε δικαιώματα», εκτιμώντας ότι «μας δείχνουν πως κάνουμε σωστά τη δουλιά μας». Πρόσθεσε ότι οι μάρτυρες έχουν έρθει στο δικαστήριο για να στηρίξουν ένα αόριστο, άκυρο και ανύπαρκτο κατηγορητήριο, ενώ «δεν μπορούν να στηρίξουν την κατηγορία».

Κάνοντας εκτίμηση της κατάθεσης του ζεύγους Π. Πομώνη και Μ. Σιώζου, ενοίκων της πολυκατοικίας Πάτμου 51, αναφέρθηκε στον τρόπο που οργανώθηκαν αυτές οι καταθέσεις. Αναρωτήθηκε πώς οι αρχές έμαθαν για το διαμέρισμα της Πάτμου 51, το οποίο κατά το κατηγορητήριο ήταν κρησφύγετο του ΕΛΑ, τη στιγμή που η Σοφία Κυριακίδου το κατέθεσε στις 23/5/2002, ενώ οι αστυνομικοί τους προσέγγισαν 10 μέρες πριν από την κατάθεσή τους, που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28/5/2002.

Απορρίφθηκε η καταγγελία Τζωρτζάτου για βασανιστήρια

Καταγγελία για βασανιστήρια απορρίφθηκε από τις δικαστικές αρχές, χωρίς αιτιολογία, αφού αγνοήθηκαν καταθέσεις μαρτύρων, ενώ δεν κλήθηκε να καταθέσει αυτός που βασανίστηκε, αλλά και δεν εξετάστηκε ο αστυνομικός που έχει καταγγελθεί ως βασανιστής. Η καταγγελία για βασανιστήρια έχει γίνει από τον Βασίλη Τζωρτζάτο, που έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στη «17 Ν» και βρίσκεται φυλακισμένος στα ειδικά κελιά κράτησης των φυλακών Κορυδαλλού.

Οι συνήγοροί του Κ. Παπαδάκης και Ιππ. Μυλωνάς έχουν στραφεί κατά της διάταξης του εισαγγελέα πλημμελειοδικών της Θήβας που απέρριψε την έγκληση του Β. Τζωρτζάτου. Ετσι, η υπόθεση αυτή δε θα διαλευκανθεί.

Ο Κ. Παπαδάκης χαρακτήρισε εσφαλμένη την εισαγγελική διάταξη, αφού δεν περιέχει την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Οτι αγνοήθηκαν πέντε μαρτυρικές καταθέσεις που επιβεβαιώνουν την καταγγελία. Στην προσφυγή επισημαίνεται πως ενώ ο Β. Τζωρτζάτος έχει καταγγείλει ονομαστικά αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. ως βασανιστή του, ο ίδιος δεν κλήθηκε σε οποιαδήποτε κατάθεση. Εξάλλου, σημαντικό κενό αποτελεί το ότι η προκαταρκτική εξέταση περατώθηκε χωρίς να εξεταστεί ως μάρτυρας ο αστυνομικός που καταγγέλλεται. Ετσι η απόφαση του εισαγγελέα παραβλέπει τις σημαντικές ελλείψεις της προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ δεν έχει παρθεί υπόψη υπάρχον αποδεικτικό υλικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Β. Τζωρτζάτος λίγο μετά τη σύλληψή του τον Ιούλη του 2002 είχε ζητήσει να εξεταστεί από ιατροδικαστή, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.

Ο Ιππ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι αγνοήθηκε το έγκλημα της παράνομης κράτησης του Β. Τζωρτζάτου που βρισκόταν στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας 14 ώρες πριν συλληφθεί επίσημα. Τόνισε ότι, εφόσον δεν ασκηθεί ποινική δίωξη και δεν εξεταστεί περαιτέρω η υπόθεση αυτή, θα έχουν παραβιαστεί τα άρθρα 3 και 5 της ευρωπαϊκής σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Σε περίπτωση που δε γίνει δεκτή η προσφυγή των συνηγόρων υπεράσπισης, οι τελευταίοι θα προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης αναφέρουν στην προσφυγή τους πως αν γινόταν ορθή εκτίμηση και αξιολόγηση, θα έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη και να διαταχθεί προανάκριση ή τακτική ανάκριση για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Εκδήλωση για τον Τάκη Φίτσο

Η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης 1941-44, η Διεύθυνση και Συντακτική Επιτροπή του «Ριζοσπάστη» και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), διοργανώνουν την Τετάρτη 19 Μάη 2004 και ώρα 7.30μ.μ. στην αίθουσα «Γιώργος Καράτζας» της ΕΣΗΕΑ εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον δημοσιογράφο και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΤΑΚΗ ΦΙΤΣΟ, ηρωική μορφή του λαϊκού μας κινήματος.

Θα μιλήσουν και θα χαιρετίσουν δημοσιογράφοι και αντιστασιακοί: Μανόλης Μαθιουδάκης, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Παναγιώτης Ράμμος μέλος Συντακτικής Επιτροπής του «Ρ» και Β' αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Γιώργης Μωραΐτης πρόεδρος της ΠΟΑΟ και Νίκος Καραντηνός Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων.

Γραπτά του Τ. Φίτσου θα διαβάσουν οι: Αλέκα Παΐζη, Εφη Ροδίτη, Σάσα Καστούρα και Βασίλης Κολοβός.

Αναβολή της δίκης του αστυνομικού - πιστολέρο

Για τις 2 Μάρτη 2005 αναβλήθηκε από το Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο η δίκη του αστυνομικού Γιώργου Τυλιανάκη, που κατηγορείται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο επειδή πριν δύο χρόνια πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 19χρονο τσιγγάνο Μαρίνο Χριστόπουλο, κατά τη διάρκεια καταδίωξης στο Μενίδι. Ο κατηγορούμενος «πιστολέρο» που κυκλοφορεί ελεύθερος με καταβολή χρηματικής εγγύησης μόλις 3 εκατ. δρχ., επικαλέστηκε για την αναβολή πρόβλημα στην υγεία του, επιχείρημα που το δικαστήριο έκανε δεκτό μέσα σε έντονες αντιδράσεις των συγγενών του θύματος.

Να σημειωθεί ότι για την προστασία του συναδέλφου τους είχαν κινητοποιηθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με επικεφαλής ανώτατο αξιωματικό της αστυνομίας, που είχαν κυριολεκτικά περικυκλώσει το κτίριο όπου θα γινόταν η δίκη, η δε είσοδος στην αίθουσα επιτρεπόταν μόνο μετά από εξευτελιστικό σωματικό έλεγχο. Ακόμα και σε δημοσιογράφους ζητήθηκε να ερευνηθεί η τσάντα τους, προκειμένου να μπουν στην αίθουσα του δικαστηρίου!

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΠΕΕΠΠ

Η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) διοργανώνει διήμερη εκδρομή στις 15-16 Μάη 2004 σε ωραία μέρη της Ηπείρου - στα Τζουμέρκα. Διανυκτέρευση στην Αρτα. Τιμή 50 ευρώ. Αναχώρηση το Σάββατο 15.5.2004 το πρωί ώρα 7, από πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες και εγγραφές στα Γραφεία της ΠΕΕΠΠ, Σωκράτους 79-81, 3ος όροφος και στα τηλέφωνα 210.5230.526 και 210.5230.534 κάθε μέρα 9-13.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ