ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2004
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ
Το χάος πίσω από τη βιτρίνα

Τις συνθήκες που επικρατούν και τα παιχνίδια συμφερόντων στο χώρο του αθλητισμού για άτομα με αναπηρία, καταγγέλλει η συντονιστική επιτροπή αγώνα

Την πολιτική των δυο μέτρων και δυο σταθμών που εφαρμόζει η Πολιτεία αδιαφορώντας για τον μαζικό αθλητισμό αλλά και γενικότερα την κατάσταση που επικρατεί, καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) έπειτα από ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποίησε χτες. Η ΣΕΑΝ παρουσίασε την πραγματικότητα που επικρατεί στον τομέα του αθλητισμού όσων έχουν προβλήματα αναπηρίας δίνοντας μια άλλη εικόνα από την πραγματικότητα που προσπαθούν κάποιοι να πλασάρουν ενόψει των παραολυμπιακών αγώνων της Αθήνας.

Οπως εξήγησε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Χάρης Χουρδάκης, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι «ότι το μοναδικό αθλητικό κέντρο στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) για τον αθλητισμό των αναπήρων που είχε ενταχθεί στα ολυμπιακά έργα δε θα πραγματοποιηθεί». Παράλληλα ο Χάρης Χουρδάκης έκανε και αναφορά στα παιχνίδια συμφερόντων που παίζονται στις πλάτες των ανάπηρων αθλητών καταγγέλλοντας την ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές ανάγκες (ΕΣΑΕΑ )για επιχείρηση χειραγώγησης και εκμετάλλευσης και ελέγχου του αθλητισμού των αναπήρων. «Υπάρχουν σύλλογοι και σωματεία μαϊμού που ιδρύθηκαν μόνο και μόνο για την επιχορήγηση». Μάλιστα όπως αποκαλύφθηκε, κάποια σωματεία πήραν λεφτά προεκλογικά την ίδια ώρα που ακόμα δεν έχουν δοθεί οι επιχορηγήσεις του 2002 και 2003. «Με το άλλοθι της ασφάλειας ξοδεύονται τεράστια ποσά για έργα που δεν έχουν καμιά σχέση με τον αθλητισμό και όσα έργα γίνονται σ' αυτόν τον τομέα, είναι έργα προπαγάνδας. Για παράδειγμα ενοψει των παραολυμπιακών αναμένονται περίπου 4.000 αθλητές με τους συνοδούς τους και αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι ο χώρος που θα φιλοξενηθούν, οι υπηρεσίες που θα είναι έτοιμες να τους προσφερθούν κτλ.».

Σύμφωνα με μέλος της συντονιστικής επιτροπής, η πολιτική που εφαρμόζεται δεν έχει καμία σχέση με τον μαζικό αθλητισμό σαν ανάγκη αλλά και εδώ μόνο ο πρωταθλητισμός έχει σημασία. Οπως εξήγησε, η ΣΕΑΝ είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για εξυγίανση του χώρου με πρώτες να γίνει παράσταση στο υπουργείο Πολιτισμού όπου θα απαιτηθούν να δοθούν τα χρήματα της επιχορήγησης απευθείας χωρίς τη μεσολάβηση παραολυμπιακών αγώνων ή πρωταθλητισμού. Επίσης να φτιαχτούν υποδομές κατάλληλες σε όλους τους χώρους όπου υπάρχουν ανάπηροι (ειδικά ιδρύματα, σχολεία κτλ.) ώστε ο αθλητισμός να γίνει κομμάτι της ζωής τους.

Τη δική του άποψη κατέθεσε και ο Μάριος Καμακάρης, αθλητής με κινητικά προβλήματα ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει ν' αλλάξει η φιλοσοφία από πλευράς πολιτείας, τα πάντα να γίνονται με βάση τον πρωταθλητισμό και να δημιουργηθεί η υποδομή για μαζικό αθλητισμό. Παράλληλα εξήγησε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ένας αθλητής με αναπηρία όταν θελήσει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του μεγαλύτερου αθλητικού σωματείου αναπήρων, του ΠΑΣΚΑ, που αφορά την καλαθοσφαίριση, τόνισε την καθυστέρηση στα χρήματα που έπρεπε να έχουν δοθεί για την ολυμπιακή προετοιμασία της εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης ενώ παράλληλα και το γεγονός ότι από το 2002 δεν έχουν πάρει την τακτική επιχορήγηση.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Σε αναζήτηση προπονητή

Οπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, τα ονόματα που είναι υποψήφια να αναλάβουν την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, δίνουν και παίρνουν. Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα από τον Παναθηναϊκό και έχασε τον τίτλο του κυπελλούχου, πάρθηκε η... ανεπίσημη απόφαση για αλλαγή πλεύσης στο λιμάνι. Αυτό σημαίνει ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι αποφασισμένος να δώσει την τεχνική ηγεσία του συλλόγου σε έναν άνθρωπο που έχει την ανάλογη εμπειρία, έχει τη δίψα, έχει τις γνώσεις για να αλλάξει πρόσωπα και καταστάσεις και να ξαναφέρει τίτλους στον Ολυμπιακό, αλλά και στο νεόχτιστο Στάδιο Καραϊσκάκη.

Μπορεί ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού να βρίσκεται στο εξωτερικό, ωστόσο η παρέλαση ονομάτων έχει αρχίσει και... τελειωμό δεν έχει. Ενα από αυτά είναι και του Ρεϊνάλντ Ντένουι, ο οποίος είναι γνωστός από την άκρως επιτυχημένη θητεία του στη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Μάλιστα, ο ίδιος αποκάλυψε στην εφημερίδα «Πρωταθλητής» ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους «ερυθρόλευκους» και δε θα έλεγε όχι σε μία ενδεχόμενη πρόταση. Ωστόσο, η ενδεχόμενη πρόταση μέχρι την επίσημη πρόταση και την ύπαρξη συζητήσεων απέχουν πολύ.

Πέραν των προπονητών που ακούγονται για τον Ολυμπιακό, υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που σύμφωνα με φήμες δε θα έλεγαν όχι σε μία συνεργασία με τους Πειραιώτες. Κάποιοι από αυτούς είναι ο Χένρικ Λάρσον και ο Ριβάλντο που απασχόλησαν και στο πρόσφατο παρελθόν τον ελληνικό Τύπο. Και οι δύο δείχνουν πρόθυμοι (ή έτσι θέλουν να λένε...), να συνεχίσουν την καριέρα τους στο λιμάνι, αλλά επίσημες προτάσεις και επίσημες τοποθετήσεις δεν υπάρχουν και έτσι τα σενάρια... βρίσκουν ελεύθερο χώρο για να αναπτυχθούν.

ΚΚΕ - ΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι θέσεις για το ποδόσφαιρο

Ανοιχτή πρόσκληση στους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, προπονητές, ποδοσφαιριστές, παράγοντες, Κ.Φ.Α., Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, φιλάθλους, στη νεολαία και συνολικότερα σε όλους αυτούς που έχουν όφελος από ένα υγιή ποδόσφαιρο, χωρίς παράγκες, ντοπαρισμένους ποδοσφαιριστές, βία στα γήπεδα, απευθύνει η ΚΟ Πειραιά του KKE. Τη Δευτέρα, στις 7.30 μ.μ., διοργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα συμβουλίων του Δημαρχείου Νίκαιας (Γρεβενών 6), στην οποία θα παρουσιαστούν οι θέσεις του Κόμματος για το ποδόσφαιρο. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γεράσιμος Αραβανής, υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Θ' ακολουθήσουν τοποθετήσεις, ερωτήσεις και συζήτηση. Στόχος του Κόμματος είναι η ανάδειξη μιας άλλης πρότασης και λογικής και στο χώρο του ποδοσφαίρου, που θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις, οι οποίες θα παλέψουν ώστε να γίνει η άθληση δικαίωμα όλων και όχι εμπόρευμα για την κερδοσκοπία κάποιων.

«Στημένοι» αγώνες

«Πέφτουν κεφάλια» στην Ιταλία μετά το σκάνδαλο που προέκυψε και το οποίο έχει να κάνει με την εμπλοκή 12 ποδοσφαιρικών συλλόγων, μεταξύ των οποίων και ομάδες της Α΄ κατηγορίας, σε «στημένους» αγώνες.

Ο πρώτος σύλλογος που αντέδρασε ήταν η Σιένα, που έθεσε εκτός ομάδας τον Ρομπέρτο Ντ' Αβέρσα και τον Νικόλα Βέντολα, ενώ ποινές για τους δύο αναμένονται και από την Αθλητική Δικαιοσύνη. Στην όλη υπόθεση έχει εμπλακεί και το όνομα του τερματοφύλακα της Σιένα, Τζενερόσο Ρόσι, για τον οποίο λέγεται ότι υπάρχουν πολλές ενοχοποιητικές κασέτες, που έχει στα χέρια της η Αστυνομία.

Σε αυτές, ο Ρόσι, που μιλά με τον συμπαίκτη του Ντ' Αβέρσα, ακούγεται να προβλέπει ακριβώς τα αποτελέσματα πέντε αγώνων, ενώ σε κάποια άλλη συνομιλία του, τηλεφωνική πάντα, ο τερματοφύλακας μιλά για την πιθανότητα να «βγάλει» 30.000-40.000 ευρώ από παιχνίδια.

Ενας από τους αγώνες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες, είναι και αυτός της Κιέβο με τη Σιένα που τέλειωσε 1-1 την 1η του Μάρτη και για τον οποίο ο Ρόσι ακούγεται στην κασέτα να λέει ότι «όλα έχουν συμφωνηθεί για να σωθεί ο τεχνικός της Κιέβο, Λουίτζι Ντελ Νέρι».

Οι 12 εμπλεκόμενοι σύλλογοι είναι οι Σιένα, Κιέβο, Βερόνα, Λέτσε, Ρετζίνα, Ασκολι, Πιατσέντζα, Καταντζάρο, Κροτόνε, Φερμάνα, Λουμετσάνε, Τάραντο και Τόρες.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

O Αριστείδης Γρηγοριάδης και ο Γιάννης Δρυμωνάκος εξασφάλισαν την πρόκριση στα ημιτελικά των 50μ. ύπτιο και 200μ. πεταλούδα κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Μαδρίτη. Στα προκριματικά των 50μ. ύπτιο, ο Αριστείδης Γρηγοριάδης τερμάτισε σε 25.94, ενώ παράλληλα, κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος (26.00). Εξίσου καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Γιάννης Δρυμωνάκος στα προκριματικά των 200μ. πεταλούδα. που τερμάτισε σε 1.59.53. Τη συμμετοχή της στον ημιτελικό των 200μ. μεικτής ατομικής εξασφάλισε και η Βασιλική Αγγελοπούλου, καθώς τερμάτισε σε 2.20.35 και πέρασε στα ημιτελικά με την 13η επίδοση. Αντίθετα, εκτός νυμφώνος έμεινε η Κάτια Σαρακατσάνη που με 2.21.56 έμεινε στην 17η θέση.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Αγώνας δίχως αύριο

Αγώνας δίχως αύριο είναι ο σημερινός για Ηρακλή και ΠΑΟΚ αφού θα ξεκαθαριστεί ποιος τελικά θα είναι ο εκπρόσωπος της Θεσσαλονίκης στην ημιτελική φάση του πρωταθλήματος της Α1. Οι δυο ομάδες είναι ισόπαλες 1-1 στις νίκες και το απόγευμα στο Ιβανώφειο (19.00 ΝΕΤ) θα παίξουν το τρίτο και καθοριστικό παιχνίδι. Οποιος κερδίσει θα συναντήσει τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά των πλέι οφ, όποιος χάσει αρχίζει τις διακοπές του. Οι δύο προπονητές δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο Ηρακλής δε θα έχει στη σύνθεσή του τον Γιώργο Παυλίδη, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει καιρό να παίξει λόγω της εγχείρησης στην οποία υποβλήθηκε στη μέση, ενώ ο ΠΑΟΚ θα παραταχθεί πλήρης. Παράλληλα, στο «Δικέφαλο» φρόντισαν να ανεβάσουν την ψυχολογία στην ομάδα και στο παρά ένα πριν το παιχνίδι κατάφεραν μετά από πολλές διαβουλεύσεις να ανανεώσουν το συμβόλαιο με τον Νταμίρ Μουλαομέροβιτς ο οποίος είναι φέτος ο καλύτερος παίκτης της ομάδας.

Ο Ηρακλής από την άλλη, βλέποντας τους Διαμαντίδη, Παπαδόπουλο και Παυλίδη να έχουν φτάσει στα όριά τους από την οικονομική δυσπραγία και να έχουν πάρει απόφαση να κάνουν προσφυγή στην ΕΕΟΔΑΚ αδιαφορώντας για το ότι τα πλέι οφ βρίσκονται σε εξέλιξη, βρήκε τον τρόπο να εξασφαλίσει κάποια χρήματα και να εγγυηθεί ότι θα τακτοποιήσει σημαντικό μέρος των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν προς αυτούς, αλλά και προς τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας. Κατόπιν τούτου οι προσφυγές παραπέμπονται στις καλένδες και η ηρεμία επανήλθε παραμονές της καθοριστικής αναμέτρησης με τον ΠΑΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ