ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2004
Σελ. /40

Σάκηηηηηηηη...

Εικόνες από το «4ο Ράιχ»

Στη Γιουγκοσλαβία βομβάρδιζαν επί 78 μέρες αμάχους, γυναίκες και παιδιά, από τα 10.000 πόδια. Στο Κόσσοβο χιλιάδες είναι οι απαχθέντες και δολοφονηθέντες από τη στιγμή έναρξης της ΝΑΤΟικής κατοχής. Στο Αφγανιστάν εκτέλεσαν εν ψυχρώ, μέσα σε 2 ώρες, τους 4.000 αιχμαλώτους που είχαν στοιβάξει μέσα σε κοντέινερς. Στο Γκουαντανάμο βασανίζουν εδώ και τρία χρόνια εκατοντάδες κρατούμενους χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα. Στην Παλαιστίνη εκτελούνται κάθε μέρα παιδιά από τις σφαίρες του Ισραήλ, με τις δικές τους πλάτες. Στο Ιράκ ξαναζούν τα Νταχάου και τα Αουσβιτς.

***

Τα «Ες - Ες» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού οργιάζουν. Ο νεοταξίτικος «άξονας» Ουάσιγκτον-Βρυξελλών σπέρνει ανέμους. Οι πραγματικές θύελλες δεν έχουν ακόμα έρθει. Η εικόνα του αποκεφαλισμού του Αμερικανού, που έκανε το γύρο του κόσμου, είναι μόνο το πρελούδιο ενός παγκόσμιου φρενοκομείου. Οι «δόκτορ Μέγκελε» της φασιστικής πλανητικής χούντας δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις κουκούλες. Οποιοι κι αν τις φορούν. Ο Καλιγούλας του ναζισμού επέστρεψε και είτε καθοδηγεί, είτε δεν μπορεί πια να ελέγξει τους κλώνους του. Το κεφάλι του φιδιού είναι όρος επιβίωσης - για όλους μας - να συντριβεί. Να «αποκεφαλιστεί».

***

Η αντίσταση των λαών, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, παντού, είναι μονόδρομος. Το δίκαιο αυτού του αγώνα δε θα το θολώσουν όσοι, πέραν και κείθε του Ατλαντικού, επιδίδονται στη χυδαία «επικοινωνιακή» διαχείριση της σφαγής των αμνών, αφού πρώτα τους έστειλαν για να σφαγούν. Η φρίκη της κατοχής, των εξευτελισμών, των βασανισμών, των εκτελέσεων, δε συμψηφίζεται με τίποτα. Ο αποτροπιασμός που προκαλεί η εικόνα του αποκεφαλισμού είναι μια ακόμα σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής. Ενάντια στο φρικώδες δημιούργημα των Φρανκενστάιν του ευρω-ατλαντισμού. Που αποτρόπαια και σαδιστικά ξαναστήνουν την ανθρωπότητα στον αγκυλωτό σταυρό ενός «4ου Ράιχ».

Μετά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή το αγωνιώδες ερώτημα: «ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;», απαντήθηκε: δυστυχώς, και οι δυο τους...

Σοφοκλε... ψιές

Το Χρηματιστήριο υπήρξε μια άνευ προηγουμένου κλοπή ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων που πιάστηκαν στο δόκανο των επιτήδειων. Αυτό είναι δεδομένο. Δεδομένη είναι, επίσης, η μέγιστη πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Σημίτη. Που εξαπάτησε πολιτικά όλον αυτόν τον κόσμο, σπρώχνοντάς τον στην «γκανιότα» της Σοφοκλέους. Με αποτέλεσμα να «γδαρθούν» χιλιάδες αφελείς από τους μεγαλοκαρχαρίες και τα «λαμόγια» που τους συνεπικουρούν. Κανείς, παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνά τον αμοραλισμό που εκδηλώθηκε από το ΠΑΣΟΚ γύρω από αυτήν την υπόθεση. Είτε με εκείνα τα «ας πρόσεχαν», που πέταξε κατάμουτρα στους «γδαρμένους» ο κ. Σημίτης, είτε με τα 22 δισ. τζίρους της «ατομικής ευημερίας» του κ. Νεονάκη.

***

Από εκεί και πέρα, όμως, στο οικονομικό - κοινωνικό σύστημα που διαπερνάται από την αρχή ...«ο Σοφοκλέψας - του Σοφοκλέψαντος», αποτελεί τουλάχιστον υποκρισία, οι εταίροι διαχειριστές του ίδιου αυτού συστήματος να θέλουν να εμφανίζονται σαν «αθώοι του αίματος». Και δεν είναι μόνον οι προεκλογικές περιοδείες του κ. Καραμανλή, το 2000, στο Χρηματιστήριο. Ούτε τα άρθρα επιφανών στελεχών της ΝΔ, το 1999, όταν υποστήριζαν ότι η τότε ευφορία στο Χρηματιστήριο αποτελούσε την απόδειξη για την ύπαρξη του ...«λαϊκού καπιταλισμού». Είναι αυτή καθ' εαυτή η πολιτική της ΝΔ, που δεν της επιτρέπει ρόλο «τιμωρού». Εκτός κι αν πιστεύει κανείς ότι η ΝΔ θα πάψει να κάνει ό,τι έκαναν και οι προηγούμενοι: Να ξεπουλά, δηλαδή, δημόσια περιουσία και να αναθέτει το «ξεπουπούλιασμα» του δημόσιου πλούτου στους μηχανισμούς του Χρηματιστηρίου...

***

Τιμωρία, επομένως, απαιτείται. Αλλά δε θα επέλθει από αυτούς που διακονούν την «έντιμη» και «νόμιμη» καπιταλιστική «κλοπή», σε αντίθεση με τους άλλους που τους αποδίδονται ευθύνες για την «άτιμη» και «παράνομη» καπιταλιστική «κλοπή». Θα επέλθει, εφόσον τα λαϊκά στρώματα γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα που υπηρετούν αυτή καθ' αυτή την καπιταλιστική «κλοπή». Και θα είναι το χειρότερο είδος τιμωρίας. Η πολιτική τους τιμωρία.


Η ΕΕ, το πλαφόν και ο ... «κομμουνιστής» Μητσοτάκης!

Δεν είναι μόνο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια τακτική «τετραγωνισμού του κύκλου» (στην εξωτερική πολιτική), αλλά διακατέχεται από μια γενικότερα ...«τετράγωνη λογική».

Μια γεύση της «τετράγωνης λογικής» της κυβέρνησης δόθηκε προχτές. Συγκεκριμένα, ο λόγος που επικαλέστηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σαλαγκούδης (στον «Αλφα») για τον οποίο η κυβέρνηση δεν επιβάλλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, είναι ότι η κίνηση αυτή συνιστά - όπως είπε - ένα ...«κομμουνιστικό μέτρο» (!) που αντίκειται στις «φιλελεύθερες» αρχές της ΝΔ...

«Κομμουνισμός», λοιπόν, το πλαφόν... Αρα «κομμουνιστής» και ο ...Μητσοτάκης (!) ή οι ΠΑΣΟΚοι που κατά καιρούς το εφάρμοσαν. Και προφανέστατα, όταν το πεδίο των πολιτικών επιχειρημάτων κινείται στο επίπεδο του ...«τρεις λαλούν και δυο χορεύουν», η όποια αντιπαράθεση μαζί τους χάνει κάθε ενδιαφέρον.

Εντούτοις έχει πολύ ενδιαφέρον να συνεχίσουν οι υπουργοί της ΝΔ την παραπάνω «επιχειρηματολογία». Αφ' ενός, διότι έτσι αποκαλύπτουν πόσο κοντά είναι τα ποδάρια της ιδεοληψίας που πάνω της στηρίζεται η βαριά σκουριά του νεοσυντηρητισμού της πολιτικής τους. Αφ' ετέρου, διότι, αν είναι «κομμουνισμός» να περιορίζεις την αισχροκέρδεια και το να παίρνεις κάποια στοιχειώδη μέτρα (όπως το πλαφόν) προστασίας του πολίτη από τους μεγαλοκαρχαρίες, τότε φανταστείτε πόσο χρήσιμος είναι ο ...κανονικός κομμουνισμός.

*

ΥΓ: Ο κ. Σαλαγκούδης, όμως, ομολόγησε κάτι πολύ σημαντικό. Είναι η ΕΕ, όπως είπε, που δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση λήψη μέτρων κατά της αισχροκέρδειας στα καύσιμα! Πολύ σημαντική η αποκάλυψη. Ειδικά, τώρα, ενόψει ευρωεκλογών...

1846 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ κηρύσσει επίσημα τον πόλεμο κατά του Μεξικού για την κυριαρχία της Καλιφόρνιας.

1888 Το Κοινοβούλιο της Βραζιλίας καταργεί τη δουλεία.

1907 Ιδρύεται στο Βόλο ο «Πανεργατικός Σύνδεσμος η Αδελφότης» που βγάζει τη βδομαδιάτικη εφημερίδα «Εργάτης».

1965 Το Ισραήλ και η Γερμανία αποφασίζουν να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας πολλά αραβικά κράτη διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βόννη.

1981 Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ πυροβολείται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου από έναν Τούρκο, μέλος της οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι», τον Μεχμέτ Αλί Αγκτσά.

1993 Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοινώνει ότι θα βάλει στο... συρτάρι το πρόγραμμα «Πόλεμος των Αστρων». Στην ουσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ποτέ δε σταμάτησαν να προωθούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εδώ και τρία χρόνια έθεσαν και πάλι επισήμως σε εφαρμογή.

«Εσχάτη προδοσία» χαρακτήρισε ο κ. Βουλγαράκης περιστατικά όπως αυτό της Καλλιθέας, ενόψει της Ολυμπιάδας... Μόνο που αν μπούμε σ' αυτήν τη συλλογιστική, τότε, μήπως η Ολυμπιάδα, με τους 55.000 «φύλακες», τους ΝΑΤΟικούς δεσμοφύλακες, τις κάμερες του «Μεγάλου Αδελφού», τους μυστικοφανερούς πράκτορες, τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, το φακέλωμα κ.ο.κ., θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν «εσχάτη στρατοκραCΙΑ»;..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ