ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2004
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να λειτουργήσουν τα Μουσικά Σύνολα Αθήνας

Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

Από συναυλία διαμαρτυρίας των απολυμένων μουσικών του Δήμου Αθήνας
Από συναυλία διαμαρτυρίας των απολυμένων μουσικών του Δήμου Αθήνας
«Η Αθήνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι μια βουβή μουσικά πόλη», τονίζει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, καλώντας, με ανακοίνωσή του, την δήμαρχο Αθηναίων και τον πρόεδρο του Οργανισμού «Δήμος Αθηναίων - Μουσικά Σύνολα» να «δώσουν εντολή» επαναλειτουργίας των Μουσικών Συνόλου «για το καλό της πόλης». Ο ΠΜΣ υπενθυμίζει πως τον περασμένο Ιούνιο η Ντ. Μπακογιάννη και ο Π. Λουκάκος «απέλυσαν αναίτια 200 μουσικούς σε ένα απόγευμα, χωρίς καμία προειδοποίηση». Ακολούθησαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δικαστικοί αγώνες, ενώ πριν από τρεις μήνες απόφαση του Πρωτοδικείου Αθήνας έκρινε τη σχέση εργασίας των εργαζομένων στα δημοτικά Μουσικά Σύνολα ως σχέση με σύμβαση αορίστου χρόνου, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. «Η κ. Μπακογιάννη, παρά τις δεσμεύσεις της, τόσο γραπτές, όσο και προφορικές, περί λύσης του προβλήματος εφ' όσον βρεθεί νόμιμος τρόπος (και τι πιο νόμιμο από μια δικαστική απόφαση;), αγνόησε την παραπάνω απόφαση, εμμένοντας πεισματικά στην απόφασή της να μην επαναπροσλάβει τους μουσικούς».

Μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από τους εργαζόμενους κατά δημάρχου και Π. Λουκάκου, ο δικαστής διέταξε με προσωρινή διαταγή (27/4/2004) την παραμονή των μουσικών στην εργασία τους. Οπως τονίζει ο ΠΜΣ, «η ίδια σκληρή πολιτική του Δήμου Αθήνας ακολουθήθηκε και ενάντια σ' αυτήν τη δικαστική απόφαση», αδιαφορώντας και πάλι για τη δικαστική απόφαση και για τη δεινή θέση 200 οικογενειών μουσικών. «Είναι άξιον απορίας, πώς στην περίοδο όπου η χώρα μας και ειδικά η πόλη των Αθηνών θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες να μην παρουσιάσει πολιτιστικό έργο στο χώρο της μουσικής, για ένα πείσμα». Οι εργαζόμενοι, πάντως, στα ΜΣ βρίσκονται στην εργασιακή θέση τους καθημερινά, έτοιμοι να πλημμυρίσουν την Αθήνα μουσική.

Διεθνής «Scripta» στη Θεσσαλονίκη

Στο «χορό» των διεθνών εκθέσεων βιβλίου προσπαθεί να μπει η Ελλάδα με τη διοργάνωση της 1ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου «SCRIPTA 2004», από τις 19-23 Μάη η HELEXPO, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και τους Ελληνες εκδότες, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ.

Προς το παρόν, ο όρος «διεθνής» εκφράζεται με την παρουσία μόνο τεσσάρων χωρών, ενώ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Πολιτισμού Π. Τατούλη για την έκθεση, ειπώθηκε ότι άλλες χώρες απέσυραν τη συμμετοχή τους. Από ελληνικής πλευράς συμμετοχή έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής 116 εκδότες. Η έκθεση θα αναπτυχθεί στο περίπτερο 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Η «Scripta», σύμφωνα με τους διοργανωτές, «είναι ένας νέος θεσμός που συμπληρώνει το δίκτυο των διεθνών εκθέσεων βιβλίου και προσθέτει μια γεωγραφική και πολιτιστική διάσταση που έλειπε, ενώ, η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της, διασφαλίζεται από τη συμμετοχή και άρτια παρουσία χωρών της Νοτιανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες αν και διαθέτουν πλούσια εκδοτική παραγωγή και αποτελούν αναδυόμενες αγορές στις διεθνείς αγορές βιβλίου, δεν έχουν ακόμη τη θέση που τους αρμόζει». Πάντως, ο Π. Τατούλης υπογράμμισε πως η έκθεση δε φιλοδοξεί να είναι μια «μικρή Φρανκφούρτη».

Οι διοργανωτές φιλοδοξούν η έκθεση «να αποτελέσει σταυροδρόμι συνάντησης, επικοινωνίας και ανάπτυξης πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, αφ' ενός, της Μεσογείου, του Ευξείνου Πόντου, των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, αφ' εταίρου. Συγχρόνως, επιθυμεί να είναι ένα ανοιχτό φόρουμ διαλόγου των πολιτισμών και των πνευματικών δημιουργών, γέφυρα μεταξύ Βορρά, Νότου, Ανατολής και Δύσης». Επόμενα, εκτός από εκδότες, στην έκθεση θα συμμετάσχουν «λογοτεχνικοί πράκτορες», υπηρεσίες, εταιρίες αναλώσιμων και σχετικοί φορείς.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται συναντήσεις, παρουσιάσεις συγγραφέων, επαγγελματικά σεμινάρια για εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες, συναντήσεις κέντρων μετάφρασης και άλλων φορέων που προωθούν την αμοιβαία συνεργασία, καθώς και ευρωπαϊκών και επαγγελματικών σωματείων. Μεταξύ άλλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου θα διοργανώσει ημερίδα για τους βιβλιοπώλες και στρογγυλά τραπέζια με θέμα «Γυναίκες και αστυνομικό μυθιστόρημα» και «Συγγραφείς στα Βαλκάνια». (Είσοδος ελεύθερη).

Κατά τ' άλλα, παρά τις προσπάθειες των δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου να «εκμαιεύσουν» κάτι πιο συγκεκριμένο για την κυβερνητική πολιτική βιβλίου, «εισέπραξαν» γενικότητες, με τον υφυπουργό να παραπέμπει στο άμεσο(;) μέλλον την ανακοίνωση διαφόρων μέτρων. Αντίστοιχη ήταν και η απάντηση του νέου ΔΣ του ΕΚΕΒΙ, το οποίο δεν έχει συνεδριάσει ακόμη.

Ελεύθερο το «Fahreneit 911»

Υπαναχώρησε τελικά η «Ντίσνεϊ» («Disney»), στο θέμα της διανομής του νέου ντοκιμαντέρ του Αμερικανού σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ, δημιουργού του εκπληκτικού, βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Ακήρυχτος πόλεμος». Ετσι, η νέα ταινία του θα διανεμηθεί κανονικά από το κινηματογραφικό στούντιο «Μιραμάξ» («Miramax»), του ομίλου της «Ντίσνεϊ». Θυμίζουμε ότι στις αρχές του μήνα ο Μουρ κατήγγειλε δημόσια πως ο κινηματογραφικός κολοσσός αρνείται στη θυγατρική του εταιρία τη διανομή της ταινίας του «Fahreneit 911», για πολιτικούς λόγους, αφού σε αυτήν καταγγέλλει τον Μπους για την πολιτική του, κυρίως σε σχέση με την 11η Σεπτέμβρη και τις οικονομικές σχέσεις της οικογένειας Μπους με το σαουδαραβικό κεφάλαιο, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας Λάντεν.

«Χαιρόμαστε πολύ που ανακοινώνουμε ότι η "Ντίσνεϊ" έδωσε το πράσινο φως για την πώληση (των δικαιωμάτων της ταινίας "Fahreneit 911") στους προέδρους της Miramax», ανέφερε εκπρόσωπος του στούντιο, χωρίς όμως να ανακοινώσει λεπτομέρειες για το οικονομικό μέγεθος της συμφωνίας. Τώρα η «Miramax» είναι ελεύθερη να αναζητήσει διανομέα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά την καταγγελία του Μουρ αναπτύχθηκε μια «φιλολογία» ότι ο σκηνοθέτης ανακίνησε το θέμα λίγο πριν το Φεστιβάλ Καννών - όπου και θα προβληθεί η ταινία του - για διαφημιστικούς λόγους, αφού γνώριζε από πέρυσι την άρνηση της «Ντίσνεϊ» να διανείμει την ταινία. Το γεγονός όμως ότι η «Ντίσνεϊ» υπαναχώρησε δικαιώνει την καταγγελία, ενώ είναι φανερό πως η απόπειρα να «κοπεί» η ταινία από τη διανομή παραμένει δείγμα της «ελευθερίας της έκφρασης» στις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησε η ιστορία, ακόμη και ανεξάρτητα από τις υπαρκτές ή όχι «μύχιες» προθέσεις του δημιουργού.

Σπουδαίοι δημοσιογράφοι - δραματουργοί

Τέσσερις μεγάλους της δημοσιογραφίας, αλλά και της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας - έναν ζώντα και τρεις απόντες - θα τιμήσει το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ, σε συνεργασία με την Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Πρόκειται για τους δημοσιογράφους και θεατρικούς συγγραφείς Ασημάκη Γιαλαμά, Αλέκο Λιδωρίκη, Αλέκο Σακελλάριο και Δημήτρη Ψαθά. Η τιμητική εκδήλωση, για την οποία δόθηκε χθες, στην ΕΣΗΕΑ, συνέντευξη Τύπου από τους Βαγγέλη Ψυρράκη, Γιώργο Λαζαρίδη και Στέφανο Ληναίο, θα γίνει την Δευτέρα (17/5, 7.30μμ) στην αίθουσα «Μαρία Κάλλας» της Λυρικής Σκηνής (Ακαδημίας 59). Θα χαιρετήσουν, από μέρους του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, ο Βαγγέλης Ψυρράκης και από την Εταιρία Θεατρικών Συγγραφέων ο πρόεδρός της, Γιώργος Λαζαρίδης.

Για το έργο των τιμωμένων θα μιλήσουν ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης, και οι θεατρικοί συγγραφείς Λάκης Μιχαηλίδης και Γιώργος Λαζαρίδης.

Κείμενα των τεσσάρων συγγραφέων θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Στέφανος Ληναίος (έχει και τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης), Γιάννης Μιχαλόπουλος, Λάκης Λαζόπουλος, Ελλη Φωτίου, Θύμιος Καρακατσάνης, Βασίλης Κολοβός. Τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης έκανε ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός.

Στο Mέγαρο Mουσικής της πολιτιστικής μητρόπολης της Κίνας, το Τιεντσίν, σήμερα θα δοθεί συναυλία με έργο για τρομπέτα και ορχήστρα του Νίκου Ξανθούλη. Στην ερμηνεία του έργου θα συμμετάσχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Τιεντσίν, ως σολίστ ο ίδιος ο συνθέτης, και δύο τρομπετίστες. Ο Κινέζος Τσεν Ρουί και ο Αμερικανός Γκρέγκορι Τζόουνς. Στο πλαίσιο της παραμονής του στο Τιεντσίν ο Ν. Ξανθούλης θα διδάξει στο Πανεπιστήμιο της πόλης τρομπέτα και θεωρία της σύνθεσης.

Την Κυριακή (11 π.μ.) το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής (Μελιδώνη 4 - 6, Κεραμεικός) διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Πήλινα τσουκάλια και κανάτια μέσα από τις λαϊκές παραδόσεις και αφηγήσεις». Απευθύνεται σε παιδιά 7-12 ετών και στοχεύει στη γνωριμία τους με την πανάρχαιη τέχνη της αγγειοπλαστικής, μέσα από παραμύθια, μύθους και άλλα παραδοσιακά δρώμενα. Τα παιδιά θα αναπαραστήσουν έθιμα διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, όπως του Κλήδονα. Συμμετοχή δωρεάν. Πληροφορίες - δηλώσεις στα τηλέφωνα: 210 3318491 - 2 (9 π.μ. - 5 μ.μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ