ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 2004
Σελ. /40
Μουσικές βραδιές

Συναυλιακό διήμερο στο «Συρμό»
Συναυλιακό διήμερο στο «Συρμό»
Τέλος στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, 210.5203.661), όπου σήμερα και αύριο (10.30μμ), φιλοξενεί τον Κώστα Λειβαδά και την Ανδριάνα Μπάμπαλη. Στο τελευταίο πάρτι τους θα παρουσιάσουν τραγούδια από το προσωπικό τους ρεπερτόριο, αγαπημένες ελληνικές και ξένες επιτυχίες και διασκευές τραγουδιών από την παλιότερη και σύγχρονη δισκογραφία. Αναμένονται εκπλήξεις, με παρόντες γνωστούς φίλους ερμηνευτές, σ' ένα ξεφάντωμα μέχρι πρωίας...

  • Ο Ψαραντώνης καταθέτει κομμάτια της μουσικής κρητικής ψυχής του, σήμερα, στο «Αν κλαμπ» (Σολωμού 13-15).
  • Στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3) το συγκρότημα «Carorousel» παρουσιάζει σήμερα αφιέρωμα στη μουσική των Ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας και άλλα κομμάτια. Αύριο, στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται τα «Παλαιϊνά Σεφέρια», σε κρητική παραδοσιακή μουσική και δικά τους κομμάτια.
  • Συναυλία θα δώσουν σήμερα (8.30μμ) η Τυνήσια τραγουδίστρια Λάμια Μπέντουι και το συγκρότημα «Ελ Χαρίσα», στο 5ο Λύκειο Ηλιούπολης. Ελεύθερη είσοδος.
  • Ο Νίκος Νικολόπουλος (φλάουτο), ο Μάριος Μολανδώνης (κλαρινέτο) και ο Διονύσης Μαλλούχος (πιάνο) παρουσιάζουν την Κυριακή (8.30μμ), στην «Αθηνά» (Λ. Ποσειδώνος 3) έργα Μουσικής Δωματίου Γάλλων δημιουργών.
  • Οι «Απουριμάκ», το μακροβιότερο ελληνικό συγκρότημα λατινοαμερικάνικης μουσικής, εμφανίζονται την Κυριακή (5 μμ), στο «Multi 22» (Ερμού 116 και Λεωκορίου, Ψυρρή). Παρουσιάζουν τραγούδια τους, διασκευές ελληνικών και ξένων τραγουδιών και γνωστά παραδοσιακά λατινοαμερικάνικα κομμάτια.
  • Λάτιν βραδιά, τη Δευτέρα, στο Λυκαβηττό με τους «Mercadonegro». Μαζί τους ο Πορτορικάνος τραγουδιστής Φράνκι Μοράλες, που για πολλά χρόνια υπήρξε ο βασικός τραγουδιστής του Τίτο Πουέντε.
Εικαστικές προσκλήσεις

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μμ) στην γκαλερί της «Ερσης» (Κλεομένους 4), έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Αναγνωστόπουλου με θέμα τα καράβια, που μας οδηγούν σε διαδρομές της μνήμης, σε τόπους φανταστικούς. Το καράβι συνοδεύουν παραδείσια πουλιά, κοχύλια, λουλούδια, παιχνίδια, τα οποία ο ζωγράφος δανείζεται από περασμένες δουλιές. Σαν υλικό χρησιμοποιήθηκε το ακριλικό πάνω σε ξύλο. Τα ξύλα είναι κομμάτια από παλιά σπίτια, τα οποία κουβαλούν τη δική τους ιστορία. Διάρκεια έως τις 5/6.

Με τίτλο «Τόποι», εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μμ) στην γκαλερί «Αστρα» (Καρυατίδων 8), έκθεση ζωγραφικής της Μυρσίνης Βαρδοπούλου. Θα διαρκέσει έως τις 10/6.

Την τελευταία της δουλιά παρουσιάζει η δημιουργός κοσμημάτων Πιερρέττα Λορεντζάτου στην γκαλερί «Σκουφά» (Σκουφά 4). Μαζί της εκθέτουν και οι ζωγράφοι: Νίκος Αλεξίου, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Μανώλης Χάρος, φίλοι της δημιουργού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12/6.

«Χρώμα και έκφραση» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Νίκου Μπατή, που εγκαινιάστηκε χτες στο «Πνευματικό Κέντρο» του Δήμου Ρέντη (Μπιχάκη 15). Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • Μανώλης Κορνήλιος: «Χάρτινες βαρκούλες στη Μακρόνησο»
  • Κώστας Αυγητίδης: «Αλέξανδρος Πούσκιν, ο φιλέλληνας βάρδος του '21»
  • Δόμνα Κατσαμάκη: «Εκεί που πετούσαν οι αετοί»
  • «Το Σύνταγμα - πολιτικό σύστημα της Κούβας»
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Το συνταρακτικό βιβλίο «Μάνααα...» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») της Μαριάννας Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, θα παρουσιάσει η ΟΓΕ, σε εκδήλωσή της τη Δευτέρα (7μ.μ.), στο θέατρο «Αργώ» (Ελευσινίων 15, στάση Μετρό, Μεταξουργείο). Για το βιβλίο θα μιλήσει η φιλόλογος Αννεκε Ιωαννάτου. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Αλέκα Παΐζη, Βασίλης Κολοβός και Αντέλα Μέρμηγκα. Η μουσική επιμέλεια είναι της Αννας Μουζάκη. Είσοδος ελεύθερη.

  • Λόγω της έκδοσης των Πρακτικών του Α΄ Συνεδρίου Ιστορίας της Τέχνης από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης διοργανώνει αύριο (7μ.μ.) συζήτηση στο Μουσείο Μπενάκη.
  • Εκδήλωση για τα παιδιά, διοργανώνει την Κυριακή (11 π.μ. - 5μ.μ.) στο Αλσος Κηφισιάς, το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει παραμύθια με τη Λήδα Βαρβαρούση. Θεατρικό παιχνίδι με την Κ. Αυγουστάτου. «Καραγκιοζοπαιχνιδίσματα» με τον Ευγένιο Σπαθάρη και την εγγονή του, Φωτεινή. Ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, παιχνίδια, κυνήγι θησαυρού. Είσοδος ελεύθερη.
μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το έργο της Ντέα Λόερ «Blaubart», παρουσιάζει το θέατρο «Πόρτα» της Ξένιας Καλογεροπούλου, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου, με τους Αμαλία Μουτούση, Μαρία Πανουργιά και Χρήστο Πασσαλή. Στη σύγχρονη εκδοχή του Κυανοπώγωνα, η Γερμανίδα συγγραφέας πραγματεύεται με μελανό χιούμορ την ανικανότητα, συχνά, των ανθρώπων να σηκώσουν το βάρος της αληθινής αγάπης. Παίζεται από Τετάρτη - Κυριακή, μέχρι τέλος Ιουνίου. Επίσης παρουσιάζεται το τρυφερό ποιητικό έργο (για παιδιά... κάθε ηλικίας) του Μάικ Κένι «Ενα αλλιώτικο καλοκαίρι», σε μετάφραση Κωστή Σκαλιόρα και σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου. Παίζουν Δημήτρης Καταλειφός, Ιωάννα Παππά. Μην το χάσετε Σάββατο (3μμ), Κυριακή (11πμ, 3μμ), Τρίτη (9μμ).

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ηχοχρώματα, που πηγάζουν από την τσιγγάνικη μουσική παράδοση, κομίζουν οι Γάλλοι «Les Yeux Noirs», που δίνουν συναυλία αύριο (10μ.μ.), στην αυλή της Τεχνόπολης (Πειραιώς 100). Εχοντας εμπλουτίσει τη μουσική τους με σύγχρονους ήχους και σύγχρονα όργανα, όπως τα κρουστά και οι κιθάρες, θα προσφέρουν στο αθηναϊκό κοινό μια δυνατή γεύση της μουσικής τους.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Ισως φταίνε τα φεγγάρια» τιτλοφορούνται οι μουσικές παραστάσεις του Νότη Μαυρουδή, στο θέατρο «Χώρα» (Αμοργού 20, Κυψέλη). Θα παρουσιάζει, μέχρι αύριο (9.30μμ), μαζί με τον κιθαριστή Παναγιώτη Μάργαρη και τους νέους ηθοποιούς της δραματικής σχολής «Θεμέλιο» ένα πρόγραμμα - ανθολογία του ελληνικού τραγουδιού. Η σκηνοθεσία είναι της Ιουλίας Σιάμου, τα κοστούμια της Εντας Δημοπούλου.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Αναφερόμαστε στο βιβλίο - τηλεφωνικό κατάλογο, που κυκλοφόρησε η «Μέλισσα», αντλημένο από το εξαιρετικό λεύκωμα «Αρχαιότητες. Ελλάδα 1925-1939. NELLY'S», το οποίο περιλάμβανε αριστουργηματικές φωτογραφίες της πρωτοπόρου της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, της διεθνώς γνωστής Ελληνίδας φωτογράφου Νέλλης. (Το λεύκωμα ήταν συνέκδοση της «Μέλισσας» και του Μουσείου Μπενάκη, στο Φωτογραφικό Αρχείο αυτού του μουσείου ανήκουν οι φωτογραφίες της Νέλλης).

«Ανθολόγηση» 20 φωτογραφιών από το προαναφερόμενο λεύκωμα αποτελεί ο όμορφος και πολύ χρηστικός, με σπιράλ, τηλεφωνικός κατάλογος. Είναι δίγλωσσος (ελληνικά, αγγλικά), σε δύο είδη χαρτιού και χειροποίητα δερματόδετος (σε έξι χρωματισμούς), και κοσμείται με 20 από τις άγνωστες, μέχρι πρόσφατα φωτογραφίες αρχαιοτήτων (μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και εκθέματα μεγάλων μουσείων, Εθνικό Αρχαιολογικό, Ακρόπολης, Δελφών κ.ά.), τις οποίες τράβηξε η Νέλλη κατά το διάστημα της πρώτης παραμονής της στην Αθήνα, την περίοδο του μεσοπολέμου, και οι οποίες, από τους ιστορικούς τέχνης και τους αρχαιολόγους, θεωρούνται πρωτοπόρες αισθητικά και «πολύτιμα εργαλεία» της δουλιάς τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ