ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 2004
Σελ. /40
Αμεσα να μάθουμε πού ψηφίζουμε

Σε 9.777.873 ανέρχεται το εκλογικό σώμα για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιούνη. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου εσωτερικών, οι 5.068.872 είναι γυναίκες και οι 4.709.001 άντρες.

Συνολικά, στην Επικράτεια θα συσταθούν 19.645 εκλογικά τμήματα. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το πού ψηφίζουν, απευθυνόμενοι στους δήμους, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.ypes.gr. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εκλογών, η σχετική πληροφορία παρέχεται για 30 νομούς που καλύπτουν το 71% του εκλογικού σώματος, εκ των οποίων και οι νομοί Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Λάρισας, Μαγνησίας και Ηρακλείου. Εκτιμάται ότι εντός 10 ημερών, όλοι οι ψηφοφόροι θα μπορούν να μάθουν μέσω του διαδικτύου το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Συνολικά θα ψηφίσουν 147.504 ετεροδημότες, εκ των οποίων οι 80.653 είναι γυναίκες και οι 66.851 άντρες. Ο μεγαλύτερος αριθμός ετεροδημοτών συναντάται στην εκλογική περιφέρεια της Β' Αθηνών, όπου θα ψηφίσουν 62.311 πολίτες και ακολούθως στην Α' Αθηνών με 26.855. Οι ετεροδημότες που έκαναν χρήση της δυνατότητας να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Αιτωλοακαρνανία και ανέρχονται στους 10.732 ψηφοφόρους. Ακολουθούν οι ψηφοφόροι από τα Ιωάννινα, οι οποίοι ανέρχονται στους 8.965, από τη Μεσσηνία (6.513), την Ηλεία (5.754), την Αρτα (5.650) και ούτω καθεξής.

Θυμίζουμε ότι οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν στο πλησιέστερο στην κατοικία τους εκλογικό τμήμα, μαζί με τους υπόλοιπους ψηφοφόρους. Δε συστήνονται ειδικά εκλογικά τμήματα, αφού τα ψηφοδέλτια είναι ενιαία για όλη την Επικράτεια. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι ετεροδημότες που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους κατά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μάρτη, αλλά δεν μπόρεσαν τελικά να ψηφίσουν επειδή δε συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των τουλάχιστον 40 ετεροδημοτών από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Εκλογών, έχουν καθοριστεί 92 εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν στις εξωτερικό για τους 35.123 Ελληνες που θα ψηφίσουν σε χώρα - μέλος της ΕΕ. Σήμερα δε, ξεκινά η αποστολή του εκλογικού υλικού στις Πρεσβείες της Ελλάδας στην ΕΕ, ενώ εκτιμάται ότι από τις 24 Μάη οι Ελληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ενημερώνονται και από το διαδίκτυο για το πού ψηφίζουν.

Τριάντα δύο συνδυασμοί στις ευρωεκλογές

Σε 32 συνολικά ανέρχονται τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων που δήλωσαν συμμετοχή για τις Ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου 2004. Δηλώσεις συμμετοχής υπέβαλλαν στον Αρειο Πάγο:

Κόμμα Φιλελευθέρων (Εμμ. Καλλιγιάννης), Ελληνες Οικολόγοι (Δημ. Βεργής), Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών (Φύση - Κυνήγι - Ψάρεμα - Παράδοση) (Γεωρ. Τσαγκανέλιας), Λευκό (Κ. Ντάλιος), Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα - ΔΗΣΟΚ (Γ. Σκαρβελάκης), Ελληνικό Μέτωπο (Μ. Βορίδης), Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας - ΚΚΕ (Αλ. Παπαρήγα), Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας - ΜΛ ΚΚΕ (Α. Παπαδόπουλος, Π. Κουφοβασίλης), Νέα Δημοκρατία (Κ. Καραμανλής), Ενωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης), Πολιτικό Ελληνοευρωπαϊκό Φιλοζωικό Κίνημα (Γ. Μαυρουδής), Οραμα (Δ. Κατσίμπρας), Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς (Δ. Δεσύλλας, Γ. Δημητρίου, Θ. Κουτσουμπός, Χ. Μπίστης), Δημοκρατικό Ελεύθερο Κίνημα - ΔΕΚ (Μ. Ιερωνυμάκης), Αντικαπιταλιστική Συμμαχία (Στέλλα Αλφιέρη, Γ. Ζωγόπουλος, Δ. Μαρκόπουλος, Ι. Σηφακάκης, Μαρία Στύλλου), Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα - Δημοκρατική Εναλλακτική Κίνηση - ΔΗΚΚΙ και ΔΕΚ (Π. Μαντάς, Ι. Μαρκάκης, Η. Νικολόπουλος, Ν. Σαραντόπουλος, Ν. Μπουζάνης, Γ. Καρούμπας), Οικολόγοι Πράσινοι - Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (Αρ. Αγραφιώτη, Κ. Διάκος, Ι. Παρασκευόπουλος, Στ. Σταμέλος, Μ. Τρεμόπουλος), Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ουράνιο Τόξο (Στ. Αναστασιάδης), Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (Μ. Τζαλαλίδης), Το κόμμα του υπεύθυνου πολίτη (Κ. Σαρίνας), Πατριωτική Συμμαχία (Ι. Βάντζος), Πολιτική Αναγέννηση Κρήτης - Ελλάδας (Ε. Κουντουράκης), Χριστοπιστία (Ε. Πατσαντζής), ΛΑΟΣ (Γ. Καρατζαφέρης), ΠΑΣΟΚ (Γ. Παπανδρέου), Οργάνωση για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ - ΟΑΚΚΕ (Η. Ζαφειρόπουλος, Ελένη Κωνσταντινοπούλου, Δ. Γουρνάς), Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα - ΑΣΚΕ (Ν. Καργόπουλος, Ν. Λεοντόπουλος, Σ. Στενός), Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία Αμεση Δημοκρατία (Γ. Κόκκας), Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας (Ν. Κωνσταντόπουλος), Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη (Γεωργία Αργυροπούλου, Αννα Βρυχέα, Ευαγγελία Καρακώστα, Ελένη Πορτάλιου), Οικολόγοι Εναλλακτικοί (Μιχ. Δερτούζος), Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση (Μιχ. Χαραλαμπίδης).

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Ολοι οι υποστηριχτές της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ προπαγανδίζουν ότι εντός της ΕΕ ενισχύεται και προάγεται η δημοκρατία. Ποια είναι η πραγματικότητα;

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ατομικά και συλλογικά και οι ελευθερίες που έχουν κατακτήσει οι λαοί στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας περιστέλλονται, γιγαντώνει η καταστολή. Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτά τα μέτρα παίρνονται μετά το χτύπημα στους δίδυμους πύργους κατά της λεγόμενης τρομοκρατίας. Τους διαψεύδει η πραγματικότητα.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ άρχισαν να αποφασίζονται τον Οκτώβρη του 1999, στη Σύνοδο Κορυφής του Τάμπερε. Σ' αυτήν μπήκαν τα θεμέλια συντονισμού της νέας ευρωενωσιακής κατασταλτικής πολιτικής (οι πρώτες διατάξεις υπήρξαν στη Συνθήκη του Αμστερνταμ με την καθιέρωση της Ευρωαστυνομίας, την εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν και της ηλεκτρονικής παρακολούθησης κλπ.), με τη δημιουργία του λεγόμενου ενιαίου «χώρου της ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης». Ασφάλειας για την προστασία των συμφερόντων του κεφαλαίου από τη λαϊκή κοινωνικοπολιτική πάλη. Δίκαιο ενίσχυσης της εξουσίας του. Υιοθετήθηκαν το ευρωδικαστήριο με τον ευρωεισαγγελέα (με δικαιοδοσία εκδίκασης υποθέσεων που διαδραματίζονται σε ένα κράτος - μέλος, από άλλο κράτος - μέλος, όταν λόγω ιδιαίτερων συμφερόντων το ζητήσει η ενίσχυση της Ευρωαστυνομίας, το ευρωπαϊκό σύστημα δακτυλοσκόπησης - «Eurodac»), η κοινή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, με την οποία ουσιαστικά καταργούν την έννοια του πολιτικού ασύλου για αλλοδαπούς καταδιωκόμενους λαϊκούς αγωνιστές κλπ.

ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ αυτής της Συνόδου συμπληρώνουν μετά τις 11Σεπτέμβρη 2001 με το χτύπημα στους «δίδυμους πύργους» της Νέας Υόρκης (που έδωσε το άλλοθι για τη γοργή ενσωμάτωση των αποφάσεων στο νομικό οπλοστάσιο κάθε κράτους - μέλους), νέες αποφάσεις - όπως ο ορισμός της τρομοκρατίας, που φωτογραφίζει το λαϊκό κίνημα - και νέα μέτρα στο όνομα καταπολέμησής της.

ΕΤΣΙ ΕΚΤΟΣ από τον ευρωτρομονόμο, αποφασίζονται το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, η ρήτρα αλληλεγγύης του σχεδίου Ευρωπαϊκού Συντάγματος για επέμβαση στα κράτη - μέλη, η συμφωνία έκδοσης προσώπων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, η Συνθήκη Σένγκεν, το ηλεκτρονικό φακέλωμα, ο ορισμός υπευθύνου στην ΕΕ για την τρομοκρατία και η συγκρότηση επιτροπής για τον ίδιο λόγο (μετά τις βόμβες στη Μαδρίτη). Αποκαλυπτική για τη δημοκρατικότητα της ΕΕ είναι η ένταξη χωρών με απαγορευμένα ΚΚ (πρώην σοσιαλιστικές), με διώξεις κατά των κομμουνιστών, με πληθυσμούς χωρίς πολιτικά δικαιώματα (ρωσόφωνοι στις Βαλτικές), η επιθετικότητα απέναντι σε Κούβα, Β. Κορέα κλπ.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ και εξωτερική πολιτική εναρμονίζονται. Δε θα υποφέρουν μόνο οι λαοί των τρίτων χωρών από την «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία της ΕΕ αλλά και οι λαοί της ΕΕ. Η επίθεση του κεφαλαίου κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων έχει αναπόφευκτο συμπλήρωμα την καταστολή και τον αυταρχισμό. Η αποτροπή θετικών αλλαγών για τους λαούς, η αναχαίτιση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και του σοσιαλισμού απαιτεί τη συνεχή ένταση της καταστολής.

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Ευρωπαϊκού Συντάγματος κατοχυρώνονται: Στο Αρθρο 40, οι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων της ΕΕ. Στο Αρθρο 42, η ρήτρα αλληλεγγύης δηλαδή η στρατιωτική επέμβαση για πρόληψη τρομοκρατικής απειλής, προστασία δημοκρατικών θεσμών από ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση και συνδρομή στην περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης σε κράτος - μέλος. Σύμφωνα με Απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τρομοκρατική ενέργεια μπορεί να θεωρηθεί κάθε εκδήλωση του λαϊκού κινήματος (απεργίες, καταλήψεις κλπ.), άλλωστε διατυπώνονται και στους τρομονόμους.

ΕΤΣΙ, ΛΟΙΠΟΝ, τα περί «ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού» δεν είναι τίποτε άλλο από τη θωράκιση της δικτατορίας των μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ