ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Η ΟΝΕ τροφοδοτεί τα ελλείμματα

Σε νέα ύψη πέταξε το εμπορικό έλλειμμα το α΄ τρίμηνο του 2004. Διαστάσεις παίρνει και η μεταφορά πλούτου από το εσωτερικό στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους της Ευρωζώνης

Με την ίδια ένταση συνεχίστηκε το α΄ τρίμηνο του 2004 η άνιση ανταλλαγή εμπορευμάτων σε βάρος της χώρας, σε μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει, για μια ακόμη φορά, την παραγωγική υποβάθμιση της χώρας στο πλαίσιο της ΟΝΕ. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία το εμπορικό ισοζύγιο όχι μόνο παραμένει σταθερά ελλειμματικό σε βάρος της χώρας, αλλά, επιπλέον, το τρίμηνο Γενάρη-Μάρτη του 2004 διογκώθηκε ακόμη περισσότερο σε ποσοστό 5,7%. Ειδικά μάλιστα για το μήνα Μάρτη του 2004 εκτοξεύτηκε πάνω από 20%! Η επιδείνωση των ελλειμμάτων είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της περιόδου, στο πλαίσιο της ευρω-υποταγής και του ευρωμονόδρομου. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που βάζει πλάτες στις ορέξεις των ισχυρών, ντόπιων και ξένων, επιχειρηματικών ομίλων, της πολιτικής που μεταβιβάζει τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο στα θησαυροφυλάκια του μεγάλου κεφαλαίου. Οπως το εμπορικό έλλειμμα, σταθερά ελλειμματικό σε βάρος της χώρας παραμένει και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (στο οποίο περιλαμβάνονται οι κάθε είδους δοσοληψίες). Το συγκεκριμένο, για το α΄ τρίμηνο του 2004, εμφανίζει σημαντική «μείωση», η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν αντανακλά τη ...βελτίωση της θέσης της χώρας στο πλαίσιο του διεθνούς καταμερισμού. Αντίθετα, αποτυπώνει την εντεινόμενη μεταφορά πλούτου: Σε ό,τι αφορά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας ανάμεσα σε άλλα εμφανίζουν σαν εισροές πόρων και τα τεράστια ποσά των κρατικών δανείων, που συνομολόγησε στις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τραπεζίτες και μεγαλορεντιέρηδες του εξωτερικού! Οταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου οι μεγαλοδανειστές του ελληνικού κράτους θα επανεξαγάγουν τα αρχικά ποσά συν τους ληστρικούς τόκους των δανείων. Είναι φανερό ότι ο μονόδρομος της ΟΝΕ, για τα λαϊκά στρώματα της χώρας, είναι και αδιέξοδος και επικίνδυνος.

Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που αφορούν στο διάστημα Γενάρη-Μάρτη του 2004 εμφανίζουν τα παρακάτω:

  • Το εμπορικό έλλειμμα μέσα σε τρεις μήνες έφτασε στα 6,02 δισ. ευρώ από 5,7 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2003. Η ποσοστιαία αύξηση φτάνει σε 5,7%. Ο ευρωμονόδρομος της πλουτοκρατίας μήνα με το μήνα, μέρα με τη μέρα προσθέτει και νέα ελλείμματα. Αυτοί οι ρυθμοί διόγκωσης οδηγούν το εμπορικό έλλειμμα σε περισσότερα από 22 δισ. ευρώ για το 12μηνο του 2004 ή πάνω από το 15% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στο χρόνο. Ειδικά για το μήνα Μάρτη του 2004 τα στοιχεία αποτυπώνουν το έλλειμμα στα 2,23 δισ. ευρώ (από 1,85 δισ. ευρώ το Μάρτη του 2003) με το ποσοστό αύξησης να φτάνει το 20,3%!
  • Οι κάθε είδους δοσοληψίες (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) παραμένουν αρνητικές για τη χώρα. Το έλλειμμα (α΄ τρίμηνο του 2004) έφτασε σε 2,18 δισ. ευρώ (από 3,27 δισ. πέρσι). Η μείωση (33,4%) σε σύγκριση με πέρσι είναι ψευδεπίγραφη. Στην πραγματικότητα αποτυπώνει τα εξωτερικά δάνεια της απελθούσας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζονται ως «καθαρή εισροή ύψους 3,8 δισ. ευρώ». Επίσης εμφανίζονται εισροές ξένων κεφαλαίων για τις λεγόμενες άμεσες επενδύσεις. Στην κατηγορία αυτή υπάρχει και το κονδύλι (168 εκατ. ευρώ) για το ξεπούλημα της Γενικής Τράπεζας στη γαλλική Societe Generale. Να σημειώσουμε ότι αυτό που τα στοιχεία εμφανίζουν σήμερα σαν «εισροή κεφαλαίων» ο ελληνικός λαός θα το πληρώσει αργότερα με πολλαπλάσια μεταφορά πλούτου στους ισχυρούς της Ευρωζώνης
  • Σταθερά αρνητικό παραμένει και το ισοζύγιο των εισοδημάτων (-652,1 εκατ. ευρώ). Στο συγκεκριμένο κονδύλι αποτυπώνεται και η μεταφορά πλούτου στο εξωτερικό (πρώτα και κύρια στα κράτη της ΕΕ) με τη μορφή πληρωμών για «τόκους, μερίσματα και κέρδη», που το τρίμηνο ξεπέρασαν το αστρονομικό ύψος του 1 δισ. ευρώ! Πρόκειται δηλαδή για ολοφάνερη λεηλασία, σύμφυτη και αποτέλεσμα του συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης που επιβάλλεται από την ΕΕ
  • Αντίθετα, θετικό για τη χώρα παραμένει το ισοζύγιο των υπηρεσιών (1,8 δισ. ευρώ). Το συγκεκριμένο οφείλεται πρώτα και κύρια στον κλάδο των «μεταφορών» και ειδικότερα των «ναυτιλιακών μεταφορών».
Αδιέξοδες προτροπές

«Μειώνουμε την κατανάλωση - μειώνουμε τα κέρδη τους». Μ' αυτό το σύνθημα η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας καλεί τους καταναλωτές να καταναλώνουν όσο γίνεται λιγότερη βενζίνη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις τιμές των καυσίμων που έχουν φτάσει στα ύψη. Μόνο που το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων τόσο στα υγρά καύσιμα όσο και σε όλα τα προϊόντα ευρείας καθημερινής κατανάλωσης και η ακρίβεια που πλήττει τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η οποία οδηγεί στη συσσώρευση όλο και μεγαλύτερων κερδών στο μεγάλο κεφάλαιο, δεν αντιμετωπίζονται με πρακτικές τέτοιου τύπου.

Οσο για τα κέρδη - που η Ενωση Καταναλωτών αποφεύγει να ...κατονομάσει - δε θα μειωθούν επειδή για μερικές μέρες οι καταναλωτές θα κάνουν μικρότερες αγορές. Είναι βέβαιο ότι στη συνέχεια οι κερδοσκόποι θα βρουν τρόπο να αναπληρώσουν και με το παραπάνω τις ενδεχόμενες απώλειες. Τέτοιες πρακτικές διαμαρτυρίας κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να έχουν στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής άσκησης πίεσης στην εκάστοτε κυβέρνηση και στα μονοπώλια που θησαυρίζουν στις πλάτες των εργαζομένων. Αντί να καλούν τους καταναλωτές να «τουφεκίζουν στον αέρα» καλά θα έκαναν και οι καταναλωτικές οργανώσεις, που διατηρούν για τους εαυτούς τους το ρόλο του εκφραστή των συμφερόντων των καταναλωτών, να ευθυγραμμιστούν με το λαϊκό κίνημα στην κατεύθυνση της διεκδίκησης μιας διαφορετικής πολιτικής με στόχο τον έλεγχο των τιμών, την πάταξη της κερδοσκοπίας και την ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων.

Αυτή η πολιτική δε διστάζει να κατονομάσει τα «κέρδη» και τους «κερδοσκόπους» και βέβαια δεν έχει καμία σχέση με την αγορά του «ανταγωνισμού», «καλού» ή «κακού», γιατί απλούστατα αυτή η αγορά είναι που γεννάει την ακρίβεια, τους κερδοσκόπους και τα υπερκέρδη τους.

Συνάντηση Τσιτουρίδη - Παντελίδη

Συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Γεωργίας Λεωνίδα Παντελίδη είχε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Τσιτουρίδης. Με βάση τις δηλώσεις που έγιναν αμέσως με τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί συζήτησαν το θέμα της συνεργασίας των δύο χωρών ως κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στον τομέα της γεωργίας.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ ΚΑΥΣΤΗΡΩΝ
Να εκδοθεί η υπουργική απόφαση

Την έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία της Επιτροπής που θα εκδίδει επαγγελματικές άδειες για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στην εκτέλεση, συντήρηση και επισκευή εγκαταστάσεων καύσης αερίων καυσίμων, ζητά από το υπουργείο Ανάπτυξης ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αδειούχων Εγκαταστατών και Συντηρητών Καυστήρων.

«Εχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την ψήφιση του ΠΔ 362/01 (για τις συγκεκριμένες εργασίες) και δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση για να μπορέσουν οι συνάδελφοί μας, κάτοχοι της άδειας για τα υγρά καύσιμα, που διαθέτουν όλα τα προσόντα και τις προϋποθέσεις, να δώσουν εξετάσεις και να αποκτήσουν άδεια εγκαταστάτη αερίων καυσίμων. Ετσι αναγκάζονται να δουλεύουν τυπικά ακάλυπτοι, τη στιγμή που η διείσδυση του φυσικού αερίου προχωρά ταχύτατα», τονίζει σε έγγραφό του προς τον υπουργό Δ. Σιούφα, ο Σύνδεσμος.

ΕΦΟΡΙΑ
Οι προθεσμίες για τις δηλώσεις

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με ΑΦΜ που λήγει στο ψηφίο 8 παίρνουν σειρά για την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης. Με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ οι προθεσμίες για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων στην Εφορία είναι οι παρακάτω:

  • Μέχρι τη Δευτέρα 24 Μάη το ψηφίο 8
  • Μέχρι τις 26 Μάη το ψηφίο 9
  • Μέχρι τις 28 Μάη τα ψηφία 10, 20, 30, 40 και 50
  • Μέχρι την 1η Ιούνη τα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ