ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ενταση της αντεργατικής πολιτικής

Συναντήσεις με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας είχε χτες η ΑΔΕΔΥ

«Οχι στο διάλογο απάτη». Σύνθημα του ΠΑΜΕ από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο Δημόσιο
«Οχι στο διάλογο απάτη». Σύνθημα του ΠΑΜΕ από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο Δημόσιο
Η συνέχεια της αντεργατικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, που είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και το χτύπημα των δικαιωμάτων τους, επιβεβαιώθηκε και χτες στις συναντήσεις της ΑΔΕΔΥ με τους υπουργούς Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο και Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, για την έναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα οικονομικά, ασφαλιστικά και άλλα αιτήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι και η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση) συνεχίζει την τακτική των «κοινωνικών διαλόγων» και της πλήρους αγωνιστικής αδράνειας, με αποτέλεσμα τη στήριξη της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων.

Ο Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει παραλάβει σοβαρά οικονομικά προβλήματα από την προηγούμενη κυβέρνηση και επομένως οι φετινές αυξήσεις θα γίνουν με βάση τον πληθωρισμό - δηλαδή, θα συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας. Ακόμα, ο υπουργός δέχτηκε να γίνει συζήτηση σε βάθος χρόνου για ένα νέο μισθολόγιο - αίτημα που θέτει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ - και το οποίο είχε θέσει ξανά η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αποτέλεσμα ήταν η κυβέρνηση να μπορεί να αναβάλλει για χρόνια την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων, για να φθάσουμε στο γνωστό νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο.

Ο εκπρόσωπος της ΤΑΔΗΣΥ, Δ. Αγκαβανάκης, κατήγγειλε αυτή τη διαδικασία και τόνισε ότι τα αιτήματα για 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό κ.ά. πρέπει να υλοποιηθούν σήμερα καθώς αυτό απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Απ' την πλευρά του ο Πρ. Παυλόπουλος δεν αποδέχτηκε το αίτημα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων για πραγματικές Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και όχι αυτές που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση αποφασίζει από μόνη της για τη διαμόρφωση των μισθών. Ακόμα ο υπουργός Εσωτερικών γνωστοποίησε ότι την επόμενη βδομάδα θα δώσει το νέο νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση που στόχο θα έχει την παραπέρα γενίκευσή της. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός στο θέμα των συμβασιούχων, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχτηκε ότι το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημά τους και ότι για την κυβέρνηση η κύρια «λύση» είναι η μοριοδότηση, δηλαδή μια «λύση» ακόμα χειρότερη από αυτήν του ΠΔ.

Τέλος, στη συνάντηση τέθηκε χρονοδιάγραμμα συζητήσεων για επιμέρους θέματα μέχρι και τον Οκτώβρη του 2004. Μεταξύ αυτών, είναι η αναμόρφωση του υπαλληλικού κώδικα με την εισαγωγή μέτρων για τη σύνδεση του μισθού με την αποδοτικότητα και το βαθμό. Γεγονός που προαναγγέλλει την εντατικοποίηση της εργασίας και την ένταση του αυταρχικού χαρακτήρα της Δημόσιας Διοίκησης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάλι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Απλήρωτοι δυο μήνες, για δεύτερη φορά μέσα στο 2004 - γεγονός που συμβαίνει κατ' εξακολούθηση εδώ και εφτά χρόνια - παραμένουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου Ειδικής Αγωγής «Επικοινωνία». Το χρέος του Κέντρου προς το ΙΚΑ διογκώνεται επικίνδυνα, σχολικό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του βγήκε σε κατάσχεση και με δυσκολία καλύπτονται οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εξυπηρετούμενους μαθητές και τους εργαζμένους του.

Τα προβλήματα αυτά φέρνει ξανά στη δημοσιότητα το Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή του Κέντρου με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Απασχόλησης και Οικονομικών και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Το σωματείο υπογραμμίζει ότι το μοναδικό Κέντρο στην Ελλάδα για άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, αντιμετωπίζει οξύτατο οικονομικό πρόβλημα. Ενδεικτικά αναφέρεται στην επιστολή ότι για το 2004 η μισθοδοσία των εργαζομένων αναλογεί σε ποσό ύψους 693.700 ευρώ εκ των οποίων η «Επικοινωνία» έχει λάβει μόνο 35.000 ευρώ. «Κατά πόσο δύναται λοιπόν με το ποσό των 35.000 ευρώ το Κέντρο μας να ανταπεξέλθει τόσο στις ανάγκες κάλυψης της μισθοδοσίας των εργαζομένων, όσο και στις καθημερινές λειτουργικές του ανάγκες; Πώς είναι δυνατόν η χώρα που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, να μην είναι σε θέση να βγάλει από τα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης την "Επικοινωνία";», τονίζει το σωματείο.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα της πολιτικής υποχρηματοδότησης που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση οδηγώντας στο μαρασμό Κέντρα με πολυετή εμπειρία στην ειδική αγωγή και ενώ οι ελλείψεις σε αντίστοιχες δομές στην Ελλάδα είναι δραματικές.

Ετσι, το σωματείο ζητάει από την κυβέρνηση και τους διαχειριστές της «Επικοινωνίας» να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί δίνοντας άμεση λύση για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Κέντρου, βάσει και των σχετικών προτάσεων που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι στο αρμόδιο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΧΑΝΙΩΝ
Ενα βήμα στο συντονισμό

Ενα βήμα στο συντονισμό του αγώνα τους έκαναν οι συμβασιούχοι των Χανίων, με τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα Συμβασιούχων Νομού Χανίων. Η Επιτροπή συγκροτήθηκε σε συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, την οποία κάλεσε η προσωρινή Επιτροπή Πρωτοβουλίας των συμβασιούχων.

Η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Νομού Χανίων, σε ψήφισμά της ζητά:

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις.

Να τηρηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις της προηγούμενης και τωρινής κυβέρνησης, προκειμένου να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της πολύχρονης ομηρίας και της εργασιακής ανασφάλειας που βιώνουν - όπως σημειώνουν - τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους.

Πλήρη σταθερή εργασία για όλους με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Η προσπάθεια της Επιτροπής Αγώνα Συμβασιούχων Ν. Χανίων εντάσσεται στην ανάγκη ακόμα μεγαλύτερου συντονισμού των δυνάμεων των συμβασιούχων, με σκοπό την ενίσχυση των αγώνων τους που, όπως δηλώνουν, όχι μόνο θα συνεχίσουν αλλά θα εντείνουν το επόμενο διάστημα.

Στην Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Νομού Χανίων συμμετέχουν οι συμβασιούχοι του Δήμου Χανίων, το σωματείο Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι συμβασιούχοι στην Αρχαιολογία, οι αναπληρωτές - ωρομίσθιοι Α/βάθμιας εκπαίδευσης, ο σύλλογος αναπληρωτών και ωρομισθίων Β/βάθμιας εκπαίδευσης και ο σύλλογος Δασοπυροσβεστών νομού Χανίων.

«ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ»
Επίσχεση εργασίας για τις εφημερίες

Σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή των εφημεριών που έχουν κάνει το μήνα Μάρτη, αλλά και για ασφαλή προγράμματα εφημερίας βρίσκονται οι ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός».

Χτες, οι ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο Νοσοκομείο από τις περικοπές και καθυστερήσεις στην καταβολή των εφημεριών, αλλά και από την έλλειψη προσωπικού, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι ακόμα δεν έχουν ενημερωθεί για τη λειτουργία του Νοσοκομείου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων κι ότι υπάρχει πλήρης αδιαφορία όλα αυτά τα χρόνια για την κάλυψη των κενών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, καθώς και για την ουσιαστική βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής του Νοσοκομείου, όχι μόνο για τους Ολυμπιακούς, αλλά κυρίως για μετά από αυτούς.

ΟΤΟΕ
Η συναίνεση φέρνει λιτότητα

Χωρίς αποτέλεσμα τελείωσε και η τρίτη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες για τη ΣΣΕ του 2004. Οι τελευταίοι υποστήριξαν ότι έχουν μειωθεί τα κέρδη τους, δείχνοντας ότι στόχος τους είναι να δώσουν πολύ μικρές ονομαστικές αυξήσεις, που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες των εργαζομένων. Υστερα από τη συνάντηση, η ΕΓ της ΟΤΟΕ αποφάσισε την κήρυξη απεργίας στη 1 Ιούνη, ενώ πιο πριν θα γίνει νέα συνάντηση στις 28 Μάη 2004.

Ο Γ. Ποντικός, από την ΕΣΑΚ Τραπεζών, σχολίασε στο «Ρ» ότι το έδαφος για τον εμπαιγμό από την πλευρά των τραπεζών έστρωσε η ίδια η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομο Δίκτυο») που αρέσκεται σε «κοινωνικούς διαλόγους», αλλά έχει πέσει σε πλήρη αγωνιστική απραξία. Η ΕΣΑΚ, συμπλήρωσε, εμμένει στα αιτήματα για 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο κ.ά. και στην ανάγκη οργάνωσης και ανάπτυξης των αγώνων των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ