ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Παράπλευρων» σφαγών συνέχεια

Πακιστάν: καθώς η «διάχυση» του πολέμου από το Αφγανιστάν συνεχίζεται, η κυβέρνηση κατηγορεί τους Αμερικανούς ότι «εισβάλλουν» στα αυτόνομα εδάφη

Associated Press

Πακιστάν: καθώς η «διάχυση» του πολέμου από το Αφγανιστάν συνεχίζεται, η κυβέρνηση κατηγορεί τους Αμερικανούς ότι «εισβάλλουν» στα αυτόνομα εδάφη
ΚΑΜΠΟΥΛ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- «Τουλάχιστον» τρεις άμαχοι, κατ' άλλες εκτιμήσεις «έως και επτά», σκοτώθηκαν χτες στη διάρκεια από αέρος επίθεσης αμερικανικών δυνάμεων στο χωριό Τάνι της επαρχίας Χοστ του Αφγανιστάν.

Κάτοικοι της περιοχής είπαν σε ρεπόρτερ του BBC ο οποίος μετέβη στην περιοχή ότι επιθετικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων, και του έδειξαν τις σορούς δύο ανδρών και μιας γυναίκας. Τουλάχιστον δύο ακόμη χωρικοί τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, όμως, ο αριθμός των θυμάτων είναι επτά, σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται «και παιδιά».

Οπως το συνηθίζει, ο αμερικανικός στρατός διέψευσε ότι σκότωσε αμάχους, ανακοινώνοντας ότι οι νεκροί ήταν «εχθροί που σκοτώθηκαν σε μάχη». Σύμφωνα με εκπρόσωπο των δυνάμεων των ΗΠΑ, 23 ακόμη «μαχητές» συνελήφθησαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων στην περιοχή.

Οι χωρικοί όμως λένε ότι τα αμερικανικά ελικόπτερα έπληξαν κατά λάθος σπίτι νομίζοντας ότι σε αυτό κρύβονταν «υποστηρικτές ή μέλη» των Ταλιμπάν ή και της αλ Κάιντα.

Επίσης χτες, σε «ενέδρα οπλοφόρων» εναντίον οχήματος της αστυνομίας στο δυτικό τμήμα της χώρας, σκοτώθηκαν δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, που «συνόδευαν» μέλη της αποστολής του ΟΗΕ. Η «ανασφάλεια», που δημιουργούν οι συνεχείς επιθέσεις εναντίον εργαζομένων στην απογραφή του πληθυσμού και στην εγγραφή σε «εκλογικούς καταλόγους» για να συμμετάσχουν στις «εκλογές» που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο, θέτουν τη διαδικασία «σε κίνδυνο», σύμφωνα με αναλυτές. Το βράδυ της Πέμπτης, σε επίθεση με τηλεχειριζόμενη βόμβα τραυματίστηκαν έξι ακόμη εργαζόμενοι του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Ο «πρόεδρος» του Αφγανιστάν, Χάμιντ Καρζάι, βρισκόταν χτες στο Βέλγιο, όπου έλαβε από τον πρωθυπουργό Γκι Φέρχοφσταντ τη «δέσμευση» διπλασιασμού των Βέλγων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, που θα φθάσουν τους 600 πριν τις «εκλογές». Ο Καρζάι - που επιδιώκει να «νομιμοποιήσει» την εξουσία του κατ' αυτό τον τρόπο - επιχείρησε να δώσει έναν «αισιόδοξο» τόνο στις δηλώσεις του, παρά τα γεγονότα στο υπό την ατελή κατοχή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ χτες η κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν εξέφραζαν «δυσαρέσκεια» για την «εισβολή» αμερικανικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ουαζιριστάν, που είναι «η δεύτερη αυτό το μήνα». Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων υπό το στρατηγό - «πρόεδρο» Μουσάραφ είπε ότι υπήρξε «επίσημη διαμαρτυρία» προς την Ουάσιγκτον.

ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Συμφωνία για τον ΠΟΕ

ΜΟΣΧΑ.- Η Ρωσία υπέγραψε τελικά χτες με την Ευρωπαϊκή Ενωση την πολυαναμενόμενη συμφωνία, σχετικά με τους όρους ένταξής της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, βάζοντας έτσι τέλος σε διαπραγματεύσεις έξι ετών.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μπέρτι Αχερν που εκτελεί χρέη προέδρου της ΕΕ, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, αφού πλέον είναι ορατός ο «στόχος» της ένταξης της Ρωσίας στον ΠΟΕ, αν και απαιτούνται διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Τόση ήταν μάλιστα η «ικανοποίησή» του, που έσπευσε να δηλώσει ότι η Ρωσία θα «κάνει βήματα» προς την επικύρωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Με τη συμφωνία, πάντως, η Ρωσία αναλαμβάνει να αυξήσει σταδιακά τις εγχώριες βιομηχανικές τιμές του φυσικού αερίου (με ενδεχόμενο το διπλασιασμό των τιμών μέχρι το 2010) και να απελευθερώσει την πρόσβαση στο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου. Η «Gazprom» θα διατηρήσει το μονοπώλιο σε ό,τι αφορά στην εξαγωγή του αερίου. Ακόμη, η Ρωσία δεσμεύτηκε να μειώσει το μέσο δασμολογικό συντελεστή εισαγωγών από 18% σε 8%, να απελευθερώσει το τραπεζικό σύστημα και τις επικοινωνίες.

«Η Συμφωνία είναι ένα κοινό βήμα μπροστά για τις ελεύθερες αγορές και την απελευθέρωση του εμπορίου στην Ευρώπη», σημείωσε με νόημα ο Αχέρν, ενώ την ευχαρίστησή του εξέφρασε βεβαίως και ο Πρόντι.

ΡΩΣΙΑ
Απεργία πείνας 170 ανθρακωρύχων

Για τέταρτη μέρα συνεχίζεται η απεργία πείνας 170 ανθρακωρύχων στο ανθρακωρυχείο «Ενισέισκαγια» στη Χακάσια. Οι απεργοί πείνας με αυτόν τον απεγνωσμένο τρόπο διαμαρτυρίας προσπαθούν να αποσπάσουν τους μισθούς των 7 μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία.

Την απεργία πείνας ξεκίνησαν αρχικά 139 ανθρακωρύχοι, όμως καθημερινά ο αριθμός τους αυξάνεται. Ηδη 6 απεργοί πείνας έχουν σταλεί στο νοσοκομείο, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας που προκλήθηκαν από την απεργία.

ΡΩΣΙΑ
Εσωκομματικές διεργασίες στο ΚΚΡΟ

Ενώ συνεχίζονται οι εσωκομματικές διαδικασίες μπροστά στο 11ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), που θα γίνει στις αρχές Ιούλη, σε συνεδρίασή του το Προεδρείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) αποφάσισε τη διαγραφή από τις γραμμές του κόμματος τού Γκ. Σεμίγκιν, επιχειρηματία, προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Λαϊκό-πατριωτικής Ενωσης (ΛΠΕΡ) και βουλευτή του ΚΚΡΟ.

Οπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Γκ. Σεμίγκιν χρησιμοποίησε το αξίωμά του για την ανάμειξη στα εσωτερικά του ΚΚΡΟ «με άμεσο στόχο τη διάσπαση των κομματικών γραμμών». Η απόφαση πάρθηκε με μια ψήφο κατά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες έγινε γνωστό πως από τις αρχές του 2004 την παραίτησή του από το αξίωμα του αντιπροέδρου της ΚΕ του ΚΚΡΟ έχει υποβάλλει ο Λ. Ιβάντσενκο.

Από τη μεριά του ο Γκ. Σεμίγκιν ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου φορέα με τον τίτλο «Πατριώτες της Ρωσίας» και τη φιλοδοξία του να προσελκύσει σε αυτόν μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΡΟ.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας...

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας, της ανεργίας και την ανάπτυξη του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας για τουλάχιστον 7.700.000 Αφρικανούς αλλά και των ξένων επενδύσεων παρουσίασε χτες ο (επανεκλεγείς πρόσφατα) Πρόεδρος της Ν. Αφρικής Τάμπο Μπέκι.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε χτες συμπεριλαμβάνει την παροχή καθαρού τρεχούμενου νερού σε όλα τα νοικοκυριά μέχρι το 2009 και ηλεκτρισμού έως το 2012.

«Ας δουλέψουμε γι' αυτό το συμβόλαιο με το λαό για να χτίσουμε μία καλύτερη Νότια Αφρική και έναν καλύτερο κόσμο» σημείωσε ο Τ. Μπέκι παρουσιάζοντας χτες το κυβερνητικό του πρόγραμμα στο νοτιοαφρικανικό Κοινοβούλιο.

Απευθυνόμενος στα 5.300.000 Νοτιοαφρικανών που είναι φορείς και ασθενείς με AIDS, ο Μπέκι ανακοίνωσε πως από τον ερχόμενο Μάρτη άλλοι 53.000 νοσούντες Νοτιοαφρικανοί θα έχουν πρόσβαση στο εθνικό πρόγραμμα χορήγησης σύγχρονων πολυφαρμάκων για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Οσον αφορά στην εγκληματικότητα που εξακολουθεί να κυμαίνεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ν.Αφρικής, ο Μπέκι ανακοίνωσε την πρόσληψη περισσότερων από 12.000 αστυνομικών αξιωματούχων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και τη συγκρότηση ειδικού σώματος της αστυνομίας για τη δίωξη σοβαρών εγκλημάτων.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Επίσκεψη Κοϊζούμι στην Πιονγιάνγκ

TOKIO-ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Επίσημη επίσκεψη στη ΛΔ Κορέας αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνισίρο Κοϊζούμι, που αποβλέπει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου καλοκαιριού. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει με τον ηγέτη της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, είναι οι προσπάθειες για την επανάληψη ενός νέου εξαμερούς γύρου συνομιλιών στο Πεκίνο με επίκεντρο το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα και η επιστροφή περίπου 10 Ιαπώνων πολιτών που απήχθησαν προ δεκαετιών και κρατούνται έκτοτε στη ΛΔ Κορέας.

«Το ζήτημα των απαγωγών είναι πρόβλημα της Ιαπωνίας. Ομως, στο πυρηνικό θέμα έχει εστιάσει η διεθνής κοινότητα και είναι σημαντικό να υπάρξει συνεργασία», δήλωσε ο Κοϊζούμι χτες πριν αναχωρήσει για την Πιονγιάνγκ.

Είναι η δεύτερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Κοϊζούμι στην Πιονγιάνγκ απ' το Σεπτέμβρη του 2002.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ